-----------------------------------
Ovidiu M. 
07 Dec 2015 07:45

Focala lunga vs focala scurta!
Focala scurta inteleg ca este utila pentru campuri vizuale cat mai largi. Dar de ce se considera ca focalele lungi sunt mai utile pentru planete/luna/stele duble? De ce ar arata mai multe detalii?

zoth
07 Dec 2015 09:22


La observatiile planetare, lunare se folosesc de obicei grosismente medii si mari iar in cazul multor duble, grosismente foarte mari. In acest context o focala mare permite folosirea ocularelor in gama obisnuita de focale fara ajutorul elementelor auxiliare de gen lentila Barlow. In plus un instrument cu focala mare poate avea o corectie mult mai buna a aberatiilor care limiteaza de regula rezolutia instrumentului si ma refer in special la aberatia de sfericitate axiala si extra axiala iar in cazul acromatelor la cea cromatica. In cazul newtonienelor o focala lunga permite in plus folosirea unei secundare mai mici deci un contrast mai bun pe imagine.

Ovidiu M. 
07 Dec 2015 10:17


Ok, mersi:)

Ovidiu M. 
07 Dec 2015 15:53


Eu tot am niste pitici pe creier asa ca trwbuie sa intreb:) Avand in vedere un F/8 150mm crezi ca s ar simti suficient de mult diferenta de la optica skywatcher la optica orion optics cu lambda/10 si reflectivitate 99% astfel incat sa merite diferenta de bani?

Cosmin Iftode
07 Dec 2015 16:30


Orion si Skywatcher sunt doua branduri detinute de [url=https://en.wikipedia.org/wiki/Synta_Technology_Corporation_of_Taiwan]Synta, in general toate produsele lor se gasesc sub ambele brand-uri fara nicio diferenta (decat eventual la acesorii).

Edit : Cred ca sunt pe langa si tu te referi efectiv la [url=http://www.orionoptics.co.uk/OPTICS/] Orion Optics si nu Orion (cat de absurd e ca sunt amandoi pe piata la o diferenta de nume de genul asta), asadar ignora comentariul meu

nobody
07 Dec 2015 17:38


Da, sunt doua firme (marci) diferite:
Orion Optics (UK)
Orion Telescopes & Binoculars (USA)
E bine sa specificam si tara pentru a evita astfel de confuzii.

Daca merita diferenta de pret, asta depinde de pretentiile fiecaruia.
Diferentele se vad daca stii unde sa te uiti (contrast, limitele difractiei etc.)
Un alt aspect este o minima garantare a calitatii.
Synta nu-ti garanteaza nimic in acest sens, poti prinde oglinzi cat de cat bune sau proaste.
Au o calitate medie in general, dar daca le iei individual, e loterie.

theogon
07 Dec 2015 18:14


ovidiudănuț. Întrebi dacă diferența de preț se justifică. Asta depinde doar de tine, în sensul de a preciza ce așteptări ai de la pasiunea ta. Dacă vrei să excelezi, atunci probabil că nu te vor speria obstacolele (materiale și de timp) întîmpinate. Perfecțiunea cere ca atît ochiul (care este cel mai de preț instrument)- care trebuie format pentru a distinge detaliile care scapă unui neofit, cât și intrumentul astronomic-să fie unul de top (prin asta neânțelegând neapărat doar un brand consacrat - ci un instrument de calitate care poate fi și construit de un amator).
Deci dacă ești un perfecționist - vei dori un instrument de calitate. 
Dacă pasiunea ta trebuie optimizată cu multe alte cerințe: familia, servici, copii, sau alte pasiuni, atunci poate că un instrument decent este răspunsul .
În plus la instrumentele comerciale diferențele de calitate aritmetice se reflectă în creșteri de preț geometrice.
În condiții normale (adică proaste) nu vei sesiza diferențele de calitate dintre oglinzi, doar în condiții de seing bune apar aceste diferențe, dar pentru a le sesiza trebuie să ai ochiul format, altfel  aceste deosebiri nu vor fi concludente.
Am discutat doar de vizual, pentru astrofoto colegii care fac asta te pot conseia,

theogon
07 Dec 2015 18:37


În plus un instrument nu este format doar din parte optică ci și din partea mecanică. Deci va trebui ca această parte mecanică să fie solidă să conserve rigoarea poziționării părților optice, să nu se deformeze (flexeze), iar punerea la punct a imaginii să se facă precis, fără jocuri și fără deplasarea părților mobile. Dacă vizual ochiul mai poare compensa diferitele abateri, la astrofoto cerințele sunt mai strînse și vei avea nevoie de un instrument (foarte) bun.

Ovidiu M. 
07 Dec 2015 19:43


Nu mă interesează astrofoto absolut deloc deocamdată. Pentru mine tot experienta consta in contactul nemijlocit cu cerul.Abia încep primii pa&#537;i în hobby. Am deschis discu&#539;ia pentru ca tot am citit pe CN  despre reflectoarele 150mm F/8 de top supranumite apokiller &#537;i, de&#537;i probabil ca nu este chiar acela&#537;i lucru, îmi surâde ideea ca într un viitor sa mi optimizez reflectorul la maximum inclusiv cu oglinzi de top. Dar acum doar contemplu posibilitatea &#537;i vreun an cel pu&#539;in vreau sa testez limitele configura&#539;iei stock.

nobody
07 Dec 2015 20:03


Apropo, gasesti oglinzi bune (l/6 la frontul de unda), la pret modic, facute in Romania.
Nu dau nume ca sa nu fiu facut p..c capitalist.  :twisted:

Eventual, poti sa schimbi oglinda secundara, asta e cam neglijata la chinezi si nici nu costa o avere.
Iar cea primara poti s-o dai la testat si daca e cazul, la corectat.

Ovidiu M. 
07 Dec 2015 20:13


La astrovest se lucrează doar de la 200mm în sus. Am primit răspunsul ăsta.

StarChild
07 Dec 2015 20:18


Hai ca scriu eu ... : gasesti oglinzi parabolice si secundare de calitate la www.astrovest.ro, sunt facute de Octavian Stanescu, tot la ei/el iti poti face si verificari la oglinzi. Eventual discuta cu colegul Tavi Florian daca te poate ajuta el ... Bafta !

mesaj moderat
(mod z)

Ovidiu M. 
07 Dec 2015 20:23


Vă mul&#539;umesc pt sfaturi &#537;i bunele inten&#539;ii.  Deocamdată era o discu&#539;ie de principiu.

Tavi F.
07 Dec 2015 20:32


La nivel de amator, pentru uz personal, se pot face lucruri minunate cu un consum mai mare de timp si energie. 

Inteleg ca topicul e principial. O sa si raspund cite ceva on. 

mesaj moderat
(mod z)

StarChild
07 Dec 2015 20:49


@Ovidiu: Spor la construit. Daca ai nevoie de ceva piese mai deosebite facute la cnc sau materiale, vorbim pe mesagerie. Spor!

mesaj moderat
(mod z)

Tavi F.
07 Dec 2015 20:50


Acum mesajul principial:

La newtoniene, focala mare inseamna reducerea simtitoare a comei, aberatie care e drastica la focale scurte, pe designul mentionat, desi multa lume nu o constientizeaza prea bine*. Mai avusesem dezbateri pe tema, in urma cu mai multi ani.

* coma care se dezvolta rapid extraaxial, ajungind mult peste prezumtivul nivel "premium" axial,  de L/8..10..15 (sau cit o fi), din cimpul ocularelor medii. Bineinteles, a nu se intelege ca n-ar fi dezirabila o calitate peste criteriul Rayleigh (L/4 PV in frontul reflectat). Aveam ceva grafice cu distributia luminii in figura de difractie, in functie de aberatia frontului de unda. 

Mai sint, desigur, aspectele de realizare practica a componentelor, si centrarea lor in sistem. Apoi toleranta la focalizare, mult mai relaxata la focalele lungi.

Ovidiu M. 
07 Dec 2015 20:53


Mul&#539;umesc Starchild &#537;i Tăvi F pt informa&#539;ii &#537;i disponibilitate.

StarChild
07 Dec 2015 21:48


Poti lua un telescop comercial second hand (d150mm , am inteles ca asa ceva vrei, gasesti Skywatcher 150/750 daca vrei focar scurt, sau 153/1200 daca vrei ceva mai lung) si apoi poti da primara si secundara la "corectat" si re-aluminizat, asta ptr a obtine maximul dintr-un sistem comercial. Operatile astea le poti face pe rand, in masura in care timpul, cheful si finantele o permit.

Avantajul e ca pleci de la niste piese care le poti folosi de la inceput, si in timp sa le tot imbunatatesti pe rand .

Ovidiu M. 
07 Dec 2015 21:53


Este in semnatura telescopul detinut, 150mm/1200. Asta si intentionez putin care putin. In orice caz faptul ca seeingul mediocru estompeaza mult diferentele teoretice dintre oglinzile medii si cele premium este un lucru de luat in considerare avand in vedere ca doar cateva zile pe an sunt exceptionale.

Ovidiu M. 
08 Dec 2015 12:17


Care este explicatia faptului ca o focala cu cat este mai lunga cu atat acopera mai mult aberatiile optice?

2SKY
08 Dec 2015 21:27


Trebuie sa studiezi putin aberatiile optice , toate . (vezi aberatii optice Wikipedia ) Este vorba de aberatia de coma care este mai mare , cu cit raportul F/D este mai mic . Această abera&#539;ie apare cînd fasciculul de lumină este înclinat fa&#539;ă de axa optică . Cu cit unghiul fata de axa optica este mai mare cu atit coma e mai pronuntata .

Tavi F.
08 Dec 2015 22:07


Raspunsul pe scurt: creste marimea discului central de difractie, prin relatia de directa proportionalitate a acestuia cu raportul F/D al oglinzii. Testarea oglinzilor cu focar lung devine implicit mai sensibila... etc. (Au mai fost discutate.)

Dyptorden
09 Dec 2015 10:44


Aveti idee -apropos de focale - de ce nu se gasesc pe piata newtoniene cu distante focale diferite pentru aceeasi apertura, indiferent de firma?
Toate de 6' au focala de 1200, toate de 10'au 1500 etc.

Ovidiu M. 
09 Dec 2015 11:24


Ok, am inteles, este de studiat aici.

@Dyptorden - probabil s au facut studii de oportunitate si se merge pe ce este cel mai vandabil. Dar vezi ca 10" sunt la 1200 si 12 " la 1500.Ca tot veni vorba, personal contemplu intr un viitor un 10" F/8. Asta da apokiller:)

Cosmin Iftode
09 Dec 2015 11:29


Aveti idee -apropos de focale - de ce nu se gasesc pe piata newtoniene cu distante focale diferite pentru aceeasi apertura, indiferent de firma?
Toate de 6' au focala de 1200, toate de 10'au 1500 etc.

La 6" sunt chiar [url=http://www.astroshop.ro/telescoape/10/a,Teleskope.Montierung.Montierungstyp=fara+montura/a,Teleskope.Optik.Bauart=Newton/a,Teleskope.Optik.Oeffnung=150-200]suficiente (F/4, F/5, F/6 si F/8 ), probabil cineva face si un 150/~1000

10"-ul meu e de 1200 desi nu m-as fi suparat deloc sa fi avut varianta de 1000

Herr_Alien
09 Dec 2015 17:19


http://www.astroshop.ro/telescoape/10/a,Teleskope.Montierung.Montierungstyp=fara+montura/a,Teleskope.Optik.Bauart=Newton/a,Teleskope.Optik.Oeffnung=200-254

Sunt si 250/1000 -uri ...

Dyptorden
09 Dec 2015 18:11


Corect... nu am fost suficient de atent.