-----------------------------------
Ovidiu M. 
15 Dec 2015 09:27

Colimare pe intuneric!
Realizez ca, potrivit programului meu dictat de multe imperative ale vietii, voi ajunge la cer negru de cele mai multe ori pe inserate sau intuneric. In aceste conditii sunt interesat de metode de colimare pe intuneric. Colimatorul laser este cel mai la indemana dar si costa. Alte metode ce recomandati?

Erwin
15 Dec 2015 10:50


Colimarea pe stea este cea mai bună dar trebuie un pic de antrenament &#537;i să cuno&#537;ti foarte bine instrumentul, în ce direc&#539;ie &#537;i care &#537;uruburi trebuie învârtite. Odată colimat cum trebuie, pe zi, cu tub chesire newtonianul meu &#537;i-a păstrat destul de bine colimarea, a trebuit să umblu doar un pic la secundară. În prima fază am avut un arc prea slab la secundară &#537;i se mi&#537;ca foarte u&#537;or, l-am înlocuit cu unul mai zdravăn. Arcurile de la primară sunt destul de &#539;apene, de la foarfecă de vie.

Marius Laza
15 Dec 2015 11:30


Cind se intimpla sa ajung pe intuneric la locul de observatie si nu mai am la dispozitie stralucirea boltii ceresti, procedez in felul urmator: 
Proiectez lumina unei lanterne pe aripa din spate a masinii (culoare deschisa) spre care orientez si telescopul. Cu o a doua lanterna proiectez putina lumina pe obiecivul telescopului, pentru a ilumina inelul central pentru colimare. Privind prin capacul  de protectie al focalizatorului (care are o gaura centrala de aproximativ 1 mm), obtin o imagine asemanatoare cu cea pe care ti-o da bolta cereasca inainte de apus. Apoi verific pe stea si daca este cazul, mai fac mici corectii.

Ovidiu M. 
15 Dec 2015 11:41


Multumesc Erwin si Marius. Interesanta si ingenioasa tehnica Marius. Mi am facut si eu pe capacelul focuserului acea gaurica. Totusi mi s ar parea un pic incomod sa tin cu mana stanga lanterna nr.2 pt a ilumina primara si cu dreapta sa operez suruburile de colimare...Sau n am inteles eu bine...

C.Ovidiu
15 Dec 2015 12:14


Poti sa folosesti si un laser colimator merge si pe intuneric dar si pe timp de zi.

Marius Laza
15 Dec 2015 16:48


Ovidiu M a spus:
Totusi mi s ar parea un pic incomod sa tin cu mana stanga lanterna nr.2 pt a ilumina primara si cu dreapta sa operez suruburile de colimare...Sau n am inteles eu bine...
Mai intii, observ in ce directie este deplasat inelul de colimare fata de intersectia liniilor date de spider. Duc o raza imaginara (de la acea intersectie prin centrul inelului de colimare) pina la marginea cimpului vizual. Plimb un deget pe marginea tubului telescopului, pina cind umbra lui (vazuta prin orificiul capacului focalizatorului) ajunge la capatul razei imaginare. Am identificat un punct pe marginea tubului telescopului, de la care mergind pe generatoarea tubului acestuia, ajung la punctul de la capatul opus, unde sa afla suruburile de reglare. In acea zona trebuie sa fac reglajul. In momentul in care fac reglajul, abandonez lanternele. Apoi verific din nou. De regula dupa doua trei incercari obtin o colimare buna.