-----------------------------------
jimao22
28 Dec 2015 01:55

HFG 1
Am gasit cu ceva vreme in urma (prin vara de fapt) o poza a acestei nebuloase gazoase din Casiopeea, facuta de observatorul de la Kitt Peak de 4 m diametru ( https://www.noao.edu/image_gallery/html/im1110.html ) si mi-am zis sa incerc si eu marea cu degetul, sa vedem ce-mi iese cu telescopul meu de 19 cm. 
Am inceput sa strang date inca din vara si am reusit pana acum sa strang 14 ore si 36 de minute in OIII, al carui semnal pare a fi cel mai puternic la aceasta nebuloasa si 12 ore si 30 minute in Ha.
Nu am mai avut rabdare sa continui fara sa vad rezultatul muncii de pana acum, asa ca azi am luat taurul de coarne si impreuna cu George, am facut prelucrarea acestui obiect.
Prelucrarea a durat cam 3 ore si jumatate si ea si rezultatul este aratat mai jos.
Set-up-ul meu e cel curent, cu MN190 si ATIK 314L+ mono.
Calibrarile si stacarea am facut-o in MaximDL iar combinarea culorilor si restul proceselor le-am facut in PixInsight. La sfarsit am bagat rezultatul in Photoshop pentru o tusa finala.
Ce se observa comparand cele 2 poze, este ca mai am nevoie de foarte mult semnal in Ha, ca sa scot in evidenta "insula" din coroana precum si miezul nebuloasei. 
Va urma...

MariusP
28 Dec 2015 11:51


UniMap zice ca ai atins o magnitudine limita de 22.2...  :shock: 

Am vazut pe un forum ca un tip din Germania a observat-o vizual cu diferite aperturi. Pe un cer de magnitudine 6.5 a vazut ceva vag doar cu vederea periferica, cu numai 4" apertura:
http://www.deepskyforum.com/showthread.php?770-HFG-1-%28PK-136-05%29-Observations&p=4390&viewfull=1#post4390

Iar cu 27" a vazut asa ceva:



psemil
28 Dec 2015 14:18


Super tare. Asta este o nebuloasa cu adevarat grea...

achy1978
29 Dec 2015 08:20


Bravo Cristi, a ie&#537;it foarte bine. Este o &#539;intă pe care o aveam &#537;i eu în vizor.

jimao22
30 Dec 2015 21:16


Multumesc (cu oarecare intarziere) pentru aprecieri, baieti.

I-am dat fisierele brute lui George sa se mai joace cu ele si a iesit o prelucrare care mie imi place chiar mai mult decat prima varianta - balansul culorilor permite sa se vada mai mult detaliile din Ha, in pofida semnalului slab. In plus, fondul este mai deschis si probabil ca si acest fapt a imbunatatit dinamica imaginii.

Mai jos este poza lui George Vinturis (CUBIX), prelucrata in PixInsight.

psemil
31 Dec 2015 15:33


Super,
mult mai buna varianta aceasta de procesare.
Felicitari George

CUBIX
31 Dec 2015 17:10


Multumesc!