-----------------------------------
Erwin
09 Ian 2016 09:54

Mica incursiune in istoria sticlei optice
Un articol despre evolu&#539;ia produc&#539;iei de sticlă optică de calitate necesară instrumentelor terestre, dar &#537;i de cercetare &#537;i produc&#539;ie a avut efect indirect asupra celor astronomice, în secolul trecut:

http://www.osa-opn.org/home/articles/volume_27/january_2016/features/how_the_great_war_changed_the_optics_industry/

Mircea Pteancu
11 Ian 2016 20:51


Erwin

Interesant articolul mai ales pentru faptul ca secretul productiei de sticla optica pentru armata americana , angajata in Primul Razboi Mondial , a fost descifrat de un american cu studii la... Universitatea Heidelberg din Germania !
Am retinut din articolul din linkul dat de tine ca numele lui  a fost Frederick E.  Wright.
Am crezut ca este acelasi cu inventatorul telescopului Wright dar acela a fost Franklin Wright.

Mircea

Erwin
12 Ian 2016 12:07


Se pare că numele "Wright" a făcut carieră impresionantă în &#537;tiin&#539;e &#537;i tehnologii! :)

Stanescu Octavian
12 Ian 2016 16:53


Nu sunt multe firme producatoare de sticla optica  se numara pe degete iar  la Scott sorturile  se tot reduc si mai schimba codul an de an  apar  norme tot mai dure ca sa nu moara lumea radiata  :lol:

valy
12 Ian 2016 17:05


Se pare că numele "Wright" a făcut carieră impresionantă în &#537;tiin&#539;e &#537;i tehnologii! :)Wright!

..ca sa nu moara lumea radiataAdica ce vrei sa zci?

Stanescu Octavian
12 Ian 2016 17:15


se tot scormonesc in compusi la sticle  daca unele metale emana ceva radiatii si daca exista suspiciuni trebuie inlocuit compusul multe sorturi au murit asa . Poate si binoclurile vechi emana ceva sa nu dormiti cu ele la gat :)
http://camerapedia.wikia.com/wiki/Radioactive_lenses

nobody
12 Ian 2016 18:03


In general sunt inofensive, dar in anumite circumstante pot deveni periculoase, la distanta foarte mica (aproape de ochi), in cantitate foarte mare (depozite) si expunere indelungata. Clar ca nu sunt comestibile.

Doru Dragan
12 Ian 2016 21:22


Din cate stiu eu, sticla pentru luneta cu obiectivul de 1 m facuta de Alavan Clark pentru observatorul Yerkes a fost adusa din Franta de la Saint Gobain. Abia dupa 1950 firma Corning Glass a reusit sa-i depaseasca pe francezi in productia de sticla optica.