-----------------------------------
Erwin
03 Feb 2016 16:10

Hyperion Asferic 31mm
Am primit împrumut pentru evaluare un Baader Asferic de 31mm.

Ocularul este ca nou, în cutia originală, cu capace, adaptor de 2" separat &#537;i o gardă de ochi din cauciuc cu prelungire. Săcule&#539;ul din piele putea fi pu&#539;in mai mare, de&#537;i ocularul nu are dimensiuni mai mari decât ale altora din seria Hyperion e dificil de scos din săcule&#539;. Nu am la mine niciunul din trusa personală ca să verific asta. 

Am folosit luneta RFT de 110mm F/5.5 la marginea Bucure&#537;tiului în nord a&#537;a că cerul n-a fost bun, era cea&#539;ă rară &#537;i lumini parazite destul de aproape. Turbulen&#539;a cam 3/5, transparen&#539;ă cam la fel. Cu ochiul liber nu se vedeau stelele din Ursa Minor in afară de Polara &#537;i cele două stele de la capăt. Am folosit pentru compara&#539;ie ocularul de binoclu militar pe 2" cu o formulă Erfle îmbunătă&#539;ită care are o focală de 29-30mm. 

Prima impresie este că ocularul este bine corectat, până la marginea câmpului stelele se văd punctiforme. 

Nu am încercat să observ cu adaptorul de 2" să văd dacă cel de 1.25 nu cumva vignetează. Câmpul mi se pare pu&#539;in mai mic decât la cel militar dar nu am avut un alt ocular echivalent pentru dimensiunea câmpului &#537;i nici cu ce să măsor pupila de ie&#537;ire. Diferen&#539;a de impresie poate veni &#537;i din cauza faptului că cel militar este o idee mai scurt, cu 1-2mm. Nici aici nu am putut măsura exact. 

La centrul câmpului am văzut acelea&#537;i stele de magnitudine mică din Pleiade iar la M42 nu s-au rezolvat stelele din trapez cu niciunul dintre oculare, părea un guguloi acolo, din cauza turbulen&#539;ei. Nebuloasa s-a văzut cam la fel de bine în ambele oculare dar nu foarte extinsă în condi&#539;iile date. 

Ar fi necesară inca o seară cu condi&#539;ii mai bune pentru mai multe teste. În ambele oculare stelele aveau ni&#537;te "mustă&#539;i" semn că sunt ceva probleme la tubul optic, nu cunosc cauza. Mi-ar plăcea să pot testa ocularul în paralel cu unul mai renumit, Panoptic sau Delos.

Erwin
07 Feb 2016 20:04


Aseară am avut a doua sesiune de teste la Comana cu acest ocular, alături de Erfle militar &#537;i un ocular Maxvision de 34mm. De data asta l-am folosit cu adaptorul nativ de 2" &#537;i într-adevăr câmpul s-a extins pe cele 72 grade cu o imagine frumoasă până la marginea câmpului, spre deosebire de cel militar. Maxvision este la fel de bun &#537;i avantajul Hyperionului este greutatea &#537;i volumul redus. 

Am observat Pleiadele, zona M42 din Orion, roiul dublu din Perseu, M31 Andromeda. Transparen&#539;a a fost bună, seeing-ul mediu. Din păcate Andromeda era într-o zonă poluată cu lumina Bucure&#537;tiului, a&#537;adar am putut vedea doar nucleul, M32 sau 110 n-au fost vizibile. 

Concluzia este că Asfericul este decent &#537;i comparabil cu oculare mult mai scumpe de&#537;i poate nu atinge performan&#539;ele maxime se încadrează în bugetul amatorului mediu-avansat. La fel &#537;i Maxvision a fost o surpriză plăcută. Din păcate nu ne-a dat prin cap să-l testăm pe dobsonianul ultralight de 305mm alături de Williams Optics de 17mm supranumit "shaworma". :D