-----------------------------------
S1lv1u
11 Feb 2016 14:42

Oculare
Buna! Mi-am achizitionat recent un telescop Omegon 150/750 si a venit cu 2 oculare (25 si 6,5) si o lentila barlow x2. Problema detectat astazi este ca prin ocularul de 6,5 se vede foarte neclar ,iar daca pun lentila barlow e cam gata imaginea. Prin ocularul de 25mm se vede lacrima,dar aceeasi problema ,daca pun lentila barlow x2 se vede mai neclar. E normal? Sau sunt de proasta calitate?

Stanescu Octavian
11 Feb 2016 14:53


Depinde de calitatea cerului ce ai prins apoi cat de aclimatizat e telescopul cat de bine e colimat si caliatatea optica a oglinzilor .  daca privesti cu 50x marire pare mereu mai clar decat 150 - 300x  .   pentru mariri mari sunt necesare cele enumerate mai sus.

S1lv1u
11 Feb 2016 14:54


Au fost observatii terestre,la o distanta de ~7 km.

Herr_Alien
11 Feb 2016 14:57


Terestru o sa ai mereu probleme mari cu turbulenta atmosferica. Colimarea merita verificata - si aici am mentionat niste link-uri in Who's who.

Erwin
11 Feb 2016 15:00


La terestru n-o să ai niciodată claritate la măriri mari decât în condi&#539;ii absolut excep&#539;ionale. Atmosfera se rarefiază cu altitudinea a&#537;adar dacă prive&#537;ti cerul nu e totuna cu atunci când te ui&#539;i orizontal prin straturi la fel de groase &#537;i încărcate cu praf &#537;i umezeală, plus curen&#539;ii de aer respectivi.

valy
11 Feb 2016 15:15


Testeazape Jupiter ca e in pozitie ok, sau la Luna cand apare. La terestru mai mult de 30x e cam degeaba, mai ales pe distante >100m, turbulentele nu te vor lasa sa vezi nimic clar indiferent de instrument sau oculare.
Cu ocularul de 6.5 o sa ai cam 120x, destul de ok pt. detalii planetare insa sa nu uiti de aclimatizare si sa fie relativ colimat. Lasa-l la aer 1-2 ore inainte de observatii dar vezi sa nu se depuna roua.

nobody
11 Feb 2016 15:41


Este posibil si ca barlow-ul (mai ales daca este unul ieftin) sa nu se impace prea bine cu raportul focal mic (f/5) si sa induca aberatie sferica. Adica sa nu fie doar efectele atmosferei apropiate de sol.

Poti face teste pe timp de zi, dar compara o tinta mult mai apropiata, cu una indepartata. Cel mai relevant este daca faci observatiile intr-o zi calma, fara nori cumulus (din aia josi, ce cresc rapid) si pe deasupra unei paduri, la un punct mai inalt (de ex. un turn de telecomunicatii aflat pe un deal). Daca exista turbulente, atunci vezi obiecte mai indepartate ca se misca si se deformeaza continuu, daca e prea mult praf, imaginea isi pierde contrastul la culori si devine mai albicioasa.

La 60x (ocularul de 25 + barlow 2x) ai sanse sa vezi imagini terestre bune, in conditiile de mai sus. La celelalte combinatii care depasesc 100x, sunt irelevante testele pe timp de zi, in sensul ca mai mult ca sigur ai depasit ceea ce-ti permite atmosfera.

S1lv1u
11 Feb 2016 15:53


Ok. O să testez asta mâine. Să în&#539;eleg ca dacă la o &#539;intă mai apropiată,să zicem la un un km, se vede mai bine cu magnificatie mai mare a fost de vină atmosferă. Când ajung acasă să mă pe acele link-uri să fac reglajele la telescop. Mul&#539;umesc! Chiar sunt curios.

valy
11 Feb 2016 16:04


Eventual vezi dimineata, inainte ca soarele sa incalzeasca pamantul si sa apara curentii de aer.

S1lv1u
11 Feb 2016 18:07


Se merită o prismă care inversează(normalizează) imaginea? Citeam ca e posibil să dăuneze imaginii.

Herr_Alien
11 Feb 2016 18:47


E foarte probabil sa nu mai reusesti sa focalizezi imaginea: o prisma pusa pe traseul optic cere apoi sa poti sa mai ai spatiu "infocus" suplimentar, si newton-urile comerciale nu il au.

Eu unul nu am reusit sa focalizez cu o prisma amici 45 grade in newton-ul meu.

nobody
11 Feb 2016 19:08


Ai putea incerca cu un element barlow insurubat (daca este posibil) la intrarea in prisma.

O alta solutie, ar fi "errectig lens", dar cam greu sa gasesti ceva de calitate.
Cele ieftine sunt groaznice (asa ceva NU !) http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5491_TS-Optics-TSEL1-Erecting-Lens-1-5x---1-25-inch-for-reflector-telescopes.html
Iar cele mai bune, sunt cam scumpe: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1111_Vixen-terrestrial-lens-1-25-.html

valy
11 Feb 2016 19:27


Se merită o prismă care inversează(normalizează) imaginea? .Dece vrei asta?

S1lv1u
12 Feb 2016 00:43


Pentru ca e imaginea invers. La observatii terestre nu prea ajuta. Binoclul cel mare, 20x80, nu imi mai ajunge. Vreau sa vad mai departe  :D

valy
12 Feb 2016 01:00


Oricum la newton ai o pozitie de observare mai ciudata.

S1lv1u
12 Feb 2016 14:01


Am testat aseara pe Jupiter,cred ca am vazut benzile. Ciudat e cand am venit de la munca cerul era perfect,l-am scos afara sa se aclimatizeze,intre timp am mancat. Cand am iesit afara erau nori,nu imi venea sa cred! Prin nori sau ceata am vazut ceva pana la urma,dar conditiile au fost proaste.
 Cea mai buna combinatie a fost barlow+ 25 mm,cand am pus cel de 6,5 mm se innorase prea tare.
 Azi am testat diferenta intre oculare odata pe o tinta la 25 km(for fun) ,apoi pe un stalp la vreo 800 m. Odata cu cresterea magnificatiei ,scadea calitatea dramatic,la 800m. Trebuie sa imi iau o scula din aia de colimare,cu laser ,capace din alea cu gaura in mijloc nu am vazut.

valy
12 Feb 2016 15:13


Nu cred ca e cazul de laser, capac nu ai deja? Da-i o gaura in centru sau ia un tub de film foto 35mm, e cam de acelasi diam cu 1.25".

Herr_Alien
12 Feb 2016 18:10


Il secondez pe valy, o gaurica in capacul de protectie de la focuser e numa' buna. Sa fie cat mai pe centru numai.

Mai e o chestie interesanta legata de atmosfera: cand e un pic de ceata sau un val fin de nori, atunci e cel mai bine sa faci observatii la puteri mari, atmosfera e mai calma.

S1lv1u
12 Feb 2016 19:05


Interesant,dar cred ca era mai mult înnorat. Am citit pe linkurile &#537;i am văzut ca teoretic ai nevoie doar se o gaură. Am zis ca o astfel de improviza&#539;ie nu o să fie prea bună. O să încerc când ajung acasa. Aparent se dereglează destul de u&#537;or. Mul&#539;umesc de sfaturi.
P.S. Montură asta eq3 e tare instabilă. Doar dacă schimb ocularele ,cu mare,mare grijă poate ,poate nu se mi&#537;ca. Aseară la fiecare reglaj se mi&#537;ca pozi&#539;ia.E prea greu,gravita&#539;ia asta,îl tot cheamă la ea :))

valy
12 Feb 2016 19:38


Aparent se dereglează destul de u&#537;orCum ai constat asta?

P.S. Montură asta eq3 e tare instabilăEste. Ideea e sa nu o atingi, schimbi ocularul, refocusezi si gata. Mai nasol daca esti in camp si bate vantul. Mai poti scurta picioarele sau schimbi trepiedul cu ceva mai sold. Vezi sa fie relativ echilibrat tubul.

S1lv1u
12 Feb 2016 22:59


Aseară aveam fixat pe Jupiter &#537;i m-am dus până în casă să aduc alt ocular (trebuie &#537;i astea aclimatizate?) &#537;i când am venit se mi&#537;case deja. Am mai strâng &#537;uruburile,dar cum focalizăm se mi&#537;ca din centru. Tare frustrant!

valy
12 Feb 2016 23:30


Ai motorizare la montura?
Vezi nu le strange prea rau sa nu crape aluminiul.

S1lv1u
13 Feb 2016 00:24


Cum adică monitorizare? Am ni&#537;te grada&#539;ii, cam atât.

Erwin
13 Feb 2016 14:01


Este normal ca obiectele să plece din câmp dar nu montura e de vină. 

Dacă nu ai motorizare înseamnă că montura nu urmăre&#537;te obiectele în mi&#537;carea lor aparentă pe cer. Trebuie să înve&#539;i să pui montura în pol corect &#537;i să folose&#537;ti manual roata de reglaj pe RA ca să po&#539;i face urmărire manuală învârtind montura pe o singură axă, cea orară (Right Ascension) &#537;i păstrând fixă declina&#539;ia (DEC).

S1lv1u
13 Feb 2016 19:29


M-am gândit la asta. Dar prea repede, trebuie să stau cu mâna pe roti&#539;ă aia &#537;i să fac corec&#539;ii la 2-3 sec &#537;i tremura. Cu obiectivul de 6.5 până apuc să văd eu detalii se mi&#537;ca. Prea repede se mi&#537;ca,aici e problemă. Sau a&#537;a e normal?

nobody
13 Feb 2016 19:54


Este normal ca obiectele de pe bolta cereasca sa se miste aparent mai rapid la mariri mai ridicate. Dar nu este deloc de dorit sa-ti tremure montura/trepiedul. Ce ai putea face ca sa te ajute este sa adaugi un motoras de urmarire (nu mai trebuie sa atingi rotita, dar trebuie sa pui montura in pol) si/sau sa schimbi trepiedul (de obicei partea cea mai slaba, cu imbinari de plastic, la monturile ieftine).

S1lv1u
13 Feb 2016 20:24


O să caut motora&#537; din ală , dar m-am gândit să pun o greutate pe trepied ,să fie centru  mai jos, poate nu mai vibrează. &#536;i o altă întrebare: la colimarea oglinzii principale trebuie aflat centrul , dar în toate ghidurile trebuie să faci o gogoa&#537;ă ca să ai cu alinia. Nu afectează calitatea imaginii? Ca doar hârtia aia rămâne acolo....

lefmir
13 Feb 2016 21:53


Centrul oglinzii principale e obturat de oglinda secundara, deci nu influenteaza cu nimic marker-ul ala.

S1lv1u
07 Mar 2016 17:29


Salut! Sa nu mai fac alt topic  postez aici. E colimat? Punctul negru e centrul oglinzii principale. Laserul bate pe centru,dar acum am vazut ca nu sunt aliniate oglinzile sau asa trebuie?

Herr_Alien
07 Mar 2016 17:46


privind prin tubul port-ocular ar trebui sa vezi toate cele 3 clipsuri care tin oglinda principala. Poza pare fi facuta cu telefonul vizand piezis prin tubul portocular.
Pune-l sa vada perpendicular pe marginea tubului de la focuser.

valy
07 Mar 2016 18:02


Foloseste capacelul cu gaurica in centru altfel te fura repede si pare descentrat.

S1lv1u
07 Mar 2016 20:41


Deci e clar,nu e colimat bine. Si când ma uit prin capacel nu se clipsurile respective. Nici nu e de mirare ca nu vedeam cum trebuie. Si eu ma bateam cu pumnul in piept ca e colimat :))
Mul&#539;umesc domnilor pentru toate sfaturile pretioase. O seara placuta!

valy
07 Mar 2016 20:57


Dar laserul cum bate in centru daca zici ca e decolimat?

S1lv1u
07 Mar 2016 21:27


Pai doar atat? Pe net am găsit ca trebuie să fie si oglinzile centrate intre ele .

Mircea Pteancu
07 Mar 2016 21:29


Simplu , pentru ca laserul este decolimat.
Si al meu ''bate'' cu 15 mm.
Am aflat dupa ce am facut colimare clasica cu Cheshire.

Off-topic :
Candva , am sa colimez laserul din colimatorul de colimat decolimari si apoi am sa pot colima cu el telescoape  ,in limita preciziei de decolimare a laserului din dispozitivul de colimare. :?:  :roll: 


M.

valy
07 Mar 2016 22:02


Daca il invarti in portocular nu ar trebui sa devieze, asa il si colimezi.

Capacelul cu gaurica nu se decolimeaza ;).

nobody
07 Mar 2016 23:24


La fel de bine poate sa stea focuserul carn.

Ovidiu M. 
07 Mar 2016 23:28


Simplu , pentru ca laserul este decolimat.
Si al meu ''bate'' cu 15 mm.
Am aflat dupa ce am facut colimare clasica cu Cheshire.

Off-topic :
Candva , am sa colimez laserul din colimatorul de colimat decolimari si apoi am sa pot colima cu el telescoape  ,in limita preciziei de decolimare a laserului din dispozitivul de colimare. :?:  :roll: 


M.

Si ce solutie aveti daca se decolimeaza colimatorul de decolimari ale colimatorului din laserul de colimare a decolimarilor?:))

valy
08 Mar 2016 00:55


La fel de bine poate sa stea focuserul carn.La ce te referi?

lefmir
08 Mar 2016 12:25


Salut, Silviu!
Si eu sunt incepator ca si tine, m-am documentat si am reusit in final sa il colimez pe al meu.
Iti descriu ce am inteles eu din procesul asta, care la prima vedere pare complicat, dar odata ce il faci de mai multe ori, devine rutina.
pasul 1: Trebuie initial sa aliniezi oglinda secundara sa nu fie rasucita. Cel mai bine am observat este daca pui o coala alba sub ea ca sa nu te induca in eroare principala. Iti dai seama cand nu e rasucita in momentul in care te uiti la ea si obtii un cerc in interiorul unui cerc mai mare; aici incervine coala alba, pentru ea se va vedea in jurul oglinzii, care trebuie sa fie in centru.
pasul 2: odata ce oglinda secundara nu este rasucita. scoti foaia si privesti principala prin capacul de colimare. Va trebui sa reglezi secundara acum in raport cu principala astfel incat sa vezi in secundara clipsurile de prindere(cele 3 negre) pe toate pe marginea secundarei. Aceasta se regleaza din suruburile cu imbus din spatele secundarea. In pasul asta nu conteaza unde este centrul oglinzii principale.
pasul 3: Colimarea principalei. Odata ce ai pasul 1 si 2 facute bine, te uiti prin capacul de colimare(nota: este util sa indrepti telescopul inspre o sursa de lumina) si reglezi din spate -> markerul din centrul lentilei sa fie pe centrul capacului; din 2 suruburi e de ajuns si daca ramai fara cursa, din a treia o mai reglezi.

De obicei pasul 3 se verifica din cand in cand, 1 si 2 mai rar. Abia la pasul 3 intra in ecuatie colimatorul cu laser. Daca pasii 1 si 2 nu sunt facuti bine, nici laser-ul nu te ajuta.

Spor la colimat!
Mircea

valy
08 Mar 2016 13:04


Cateva observatii:
- sa nu strangi prea rau surubelele sau sa le lasi prea slabe
- sa nu desurubezi prea mult sa nu cumva sa iasa din filet
- trebuie verificat spyderul sa nu fie prea slab dar nici prea intins ca deformeaza tubul
- ai grija sa nu indrepti tubul spre soare
- nu te cinui sa fi prea perfectionist, chiar daca e putin decolimat tot vezi ceva cat de cat, peste o anumita limita nu decolimarea e marea problema, raman si celelalte probleme, gen seeing, aclimatizare, oculare, o magnificatie prea mare, turbulente
- la toate newtonurile se vad cele 3 clipsuri cand privesti spre primara? In mod normal asa ar trebui.

S1lv1u
08 Mar 2016 18:00


Salut, Silviu!
Si eu sunt incepator ca si tine, m-am documentat si am reusit in final sa il colimez pe al meu.
Iti descriu ce am inteles eu din procesul asta, care la prima vedere pare complicat, dar odata ce il faci de mai multe ori, devine rutina.
pasul 1: Trebuie initial sa aliniezi oglinda secundara sa nu fie rasucita. Cel mai bine am observat este daca pui o coala alba sub ea ca sa nu te induca in eroare principala. Iti dai seama cand nu e rasucita in momentul in care te uiti la ea si obtii un cerc in interiorul unui cerc mai mare; aici incervine coala alba, pentru ea se va vedea in jurul oglinzii, care trebuie sa fie in centru.
pasul 2: odata ce oglinda secundara nu este rasucita. scoti foaia si privesti principala prin capacul de colimare. Va trebui sa reglezi secundara acum in raport cu principala astfel incat sa vezi in secundara clipsurile de prindere(cele 3 negre) pe toate pe marginea secundarei. Aceasta se regleaza din suruburile cu imbus din spatele secundarea. In pasul asta nu conteaza unde este centrul oglinzii principale.
pasul 3: Colimarea principalei. Odata ce ai pasul 1 si 2 facute bine, te uiti prin capacul de colimare(nota: este util sa indrepti telescopul inspre o sursa de lumina) si reglezi din spate -> markerul din centrul lentilei sa fie pe centrul capacului; din 2 suruburi e de ajuns si daca ramai fara cursa, din a treia o mai reglezi.

De obicei pasul 3 se verifica din cand in cand, 1 si 2 mai rar. Abia la pasul 3 intra in ecuatie colimatorul cu laser. Daca pasii 1 si 2 nu sunt facuti bine, nici laser-ul nu te ajuta.

Spor la colimat!
Mircea
Ms,dar nu am inteles faza cu coala alba. O sa caut pe youtube,acum nu am timp.
Vali,nu am reusit sa vad cele 3 clipsuri,vad doar 2,dar e pe centru cand ma uit prin capac.(e facut de mine,poate aici e o greseala,dar e facuta gaura pe centru,am masurat :D )

valy
08 Mar 2016 18:10


Vali,nu am reusit sa vad cele 3 clipsuri,vad doar 2,dar e pe centru cand ma uit prin capacCine e pe centru, ca nu se intelege?

Vali,nu am reusit sa vad cele 3 clipsuri,vad doar 2..Din colimarea secundarei incearca sa le vezi identic pe toate cele 3.

http://www.opticalvision.co.uk/documents/203.pdf
http://www.astro-baby.com/collimation/astro%20babys%20collimation%20guide.htm

lefmir
08 Mar 2016 20:05


Coala alba se pune pentru a obtura oglinda primara(intre secundara si primara), pentru a imbunatati contrastul ca sa o poti rasuci pana cand, uitandu-te prin gaura de la focuser la ea, oglinda secundara este cerc, nu oval, cerc...si in acelasi timp este pe centrul gaurii prin care te uiti.

Dupa vine pasul 2, din suruburile de la secundara reglezi sa vezi cele 3 cleme. Daca vezi numai 2 cleme inseamna ca nu este aliniata secundara cu primara.
In pasul asta nu conteaza daca este markerul de la oglinda primara pe centru, pe acela il reglezi ultimul, in pasul 3.

S1lv1u
08 Mar 2016 20:54


Am facut eu capacul de colimare,la asta ma refer. Gaura e pe centru de la capac .Am inteles,cand am timp o sa pun in practica.
Oricum la Brasov e innorat,cica Jupiter e foarte aproape ,cel mai aproape de fapt, damn it!

Mircea Pteancu
08 Mar 2016 20:57


Asta e, lefmir a inteles procesul de colimare.
La pasul 2 as adauga, daca nu-i cu suparare , ca e mai bine sa urmaresti interiorul tubului ,(eu ma concentrez pe  partea care se vede in jurul oglinzii principale ) care trebuie sa apara simetric si centrat in oglinda secundara.

Pasul 1 este de asemenea mai bine sa-l faci cu hartia indoita in L astfel ca sa si acopere imaginea oglinzii principale.
Asa cum a spus lefmir, la acest pas ne straduim sa aducem secundara in mijlocul portocularului.
La pasul 1 imaginea primarei ne incurca ''in stil mare''.
As indrazni sa pariez ca 80-90 % dintre newtoniene nu au secundara bine colimata.
Ceea ce face  irelevanta aplicarea pasilor urmatori .

nobody

Nu din spirit de polemica ci pentru a discuta lucruri interesante, sper ca nu te superi daca intreb legat de ipoteza focuserului inclinat fata de tub ,cele de mai jos:

Portocularul telescoapelor  Newton '' low-rider '' ,al reflectorul neobstructionat tip Jose Sasian  ,este prin definitie la un unghi diferit de 90 grade fata de tub.
Iar portocularul   telescoapelor Buchroeder Tri-Schiefspiegler , este  prin definitie inclinat fata de axa optica ,fie integral fie  o parte din el .
Daca nu ma insel , reflectoarele Kutter Schiefspiegler mai maricele ,de peste 5 inch , sunt la fel.
Inseamna oare ca aceste telescoape nu se pot colima ''ever never'' ?

https://www.willbell.com/tm/batmj/BATM-1-C01.PDF

Mircea

nobody
08 Mar 2016 23:38


Multumesc pentru intrebare, dar nu la asta ma refeream si nu cred ca ajuta pe nimeni. 
Vezi aici:http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=151031&highlight=#151031

S1lv1u
05 Apr 2016 17:20


Salut! Imi caut un cautator optic,ca cel cu laser e de toata jena si se decalibreaza imediat si din cauza asta nici nu am mai scos telescopul afara :( . Nu stiu cam ce sa iau ,am gasit ceva optiuni,dar nu stiu cat sunt de bune. Pretul intre 200-300 lei.

Teo
05 Apr 2016 17:31


Salut.
Cel mai utilizat tip de cautator este cel clasic 9x50 mm. 
Ofera o imagine luminoasa, un camp larg si este usor de utilizat.
Personal le prefer pe cele fara prisma sau oglinda diagonala. Adica pe cele la care privesti prin spate.
In acest fel gasesti mai usor directia de vizat.
Ma refer la ceva de genul acesta :
http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-cautatoare-9x50.html

S1lv1u
05 Apr 2016 23:58


Oare vin cu sistem de prindere sau se cumpara separat? Can aici ar fi nelamurirea mea si ce inseamna reticul? Marcaje pe interior? Cele 2 linii ce se intersecteaza in centru?

valy
06 Apr 2016 00:32


Scrie in descrierea produsului daca are sau nu sistem de prindere. Reticulul cred ca e un X, cel putin la mine asa e.

nobody
06 Apr 2016 02:52


Oare vin cu sistem de prindere sau se cumpara separat? Can aici ar fi nelamurirea mea si ce inseamna reticul? Marcaje pe interior? Cele 2 linii ce se intersecteaza in centru?
Daca scrie ca vine cu sistemul de prindere, atunci au acel picior alb, dar nu au si talpa care este prinsa de telescop. Talpa trebuie sa o cumperi separat: http://magazin.telescop-expert.ro/talpa-springload-alb.html

La acest tip de cautator, reticulul este facut din 2 fire subtiri puse in planul focal si care se intersecteaza pe mijloc, cam cum se vede aici: http://www.iceinspace.com.au/63-698-0-0-1-0.html