-----------------------------------
turlea.cosmin
26 Feb 2016 15:06

curatare tub + optica
Salutare,

  Am primit de curand de la un prieten un telescop skywatcher 114/500mm,pt ca el nu il mai folosea.problema este ca la tinut fara capecele antipraf si  s a depus praf in interiorul tubului cat si pe optica.Acum va cer ajutorul,cum pot desface optica pt a o curata ,dar si tubul?
  Orice sfat este bine venit.

 Va multumesc!

Herr_Alien
26 Feb 2016 17:17


Daca e putin praf, poti trai cu el fara mari probleme.

Praful il sufli. 

Daca vrei musai sa il demontezi, primara o dai jos cu tot cu barillet desfacand suruburile de pe lateralul tubului. 
Pana sa pui insa mana pe surubelnita, pui mana pe izolirband, si lipesti doua bucati - una pe tub, alta pe barillet. Or sa te ajute sa montezi barilletul inapoi in aceiasi pozitie, si sa nu strici prea tare colimarea.
Care colimare o sa trebuiasca apoi ajustata.

Nu te chinui sa dai jos secundara - poti sufla praful si cu ea montata.

valy
26 Feb 2016 17:18


In orice caz nu atinge suprafetele oglinzilor decat cu apa, nu dai cu carpa, servetel, periute, etc.

turlea.cosmin
26 Feb 2016 18:07

Multumesc
Multumesc pt sfaturi.intrebarea este ...care suruburi  trebuie desfacute pt a da oglinda cu barilet jos?cele mici sau cele mari?

Herr_Alien
26 Feb 2016 18:18


------ edited ----
N-am fost atent - ignora partea de mai jos de sectiunea editata.
Sunt 3 (sau 4?) suruburi mici, negre, pe lateralul tubului. Suruburile fix pe baza de jos au alt rol, sunt pentru colimare respectiv mentinerea colimarii.

------------------

Mai bine evita sa dai jos oglinda de pe barillet. Scoti barilletul cu totul de pe tub, sufli, cureti, pui la loc.

Daca trebuie musai data jos oglinda: sunt 3 cleme laterale care o tin pe barillet. Alea trebuie desfacute. Primul pas ar fi insa sa scoti barillet-ul de pe tub. Abia dupa aia o sa ai acces la cleme, sa le dai jos.

Repet insa, doar sa cureti oglinda de praf nu ai nevoie sa o dai jos de pe barillet.

turlea.cosmin
27 Feb 2016 09:16

Re
Salut
  
 Am reusit sa desfac tubul.... L am curatat de praf,oglinda principala nu a trebuit curatata.,dar se pare CA pe oglinda secundara sunt 2 puncte situate mai PE margine.cu siguranta este de vina o Musca. Intrebarea este ... Merita sa dau jos secundara sa o curat? Cum o dau jos Fara sa decolimez prea rau si cum o spal?

valy
27 Feb 2016 14:02


Nu prea ai cum sa o dai jos fara sa o decolimezi :).

Dar daca o dai nu-i bai, cand o pui la loc o poti colima din nou.

De spalat e relativ simplu, o pui sub jet de apa, si la sfarsit o clatesti cu niste apa distilata. Dar e posibil sa nu se desprinda punctele.

Erwin
28 Feb 2016 10:26


Trebuie lăsată la muiat în apă căldu&#539;ă cu pu&#539;in detergent de vase, câteva picături. Apoi clătire cu apă multă &#537;i la urmă cu apă distilată. În cel mai rău caz po&#539;i folosi un tampon de vată bine înmuiat în apă pe care îl tragi peste suprafa&#539;ă fără să ape&#537;i.

turlea.cosmin
28 Feb 2016 18:22

Salut
Bun ...Am inteles cum se spala... oglinda o dau jos cu tot cu spider? Sau o dau jos de pe spider?. e prinsa intr un surub.sau exista alta modalitate?