-----------------------------------
vali.serban
03 Mar 2016 21:08

diferente dintre oculare
Salut baieti..care credeti ca este ocularul cel mai bun?:

Tele vue Nagler
baader  morpheus
baader hyperion
tele vue ethos

Nu luam in considerare pretul...astept raspunsurile celor care au privit prin astfel de oculare..merci

valy
03 Mar 2016 21:10


Pe ce telescop vrei sa le pui?

vali.serban
03 Mar 2016 21:23

sal
Dobson 400 skywa.

Erwin
03 Mar 2016 23:26


Ce focală? Mai contează &#537;i al&#539;i factori, pupila de ie&#537;ire - vârsta ta, dacă por&#539;i ochelari sau nu, la ce obiecte vrei să te ui&#539;i, câtă experien&#539;ă ai. Dacă o să-&#539;i zică cineva ia Ethos, e cel mai bun (&#537;i cel mai scump) &#537;i o să te ui&#539;i pe urmă prin Hyperion &#537;i tu vezi acela&#537;i lucru o să zici că ai dat banii degeaba... :)

vali.serban
03 Mar 2016 23:52

buna seara
Ma refer la cele mai buna oculare..care sunt?
Automat ca pot sa'mi iau focale diferite dar,ma intereses care sunt mai bune...
Care ati privit pri mai multe modele de oculare,care v'a surprins mai tare??

Apoi de focala,o sa'mi iau diverse...

De exemplu: prin Ethos pozi vedea mult mai bine decat printr'un Celestro??
Care sunt diferentele ce pot apare la privire intre cele 2 oculare..,avand aceeasi focala..

2SKY
04 Mar 2016 01:46


Ia-ti Celestro mai ieftine  :!:  Fii atent , ocularele astea au focale si mai au grupuri de lentile , design diferit ,  pierdere de lumina , contrast , corectare comei , wide field , eye relief ,........ etc . Care crezi ca le intruneste pe toate , ala sa il iei   :!:  .

valy
04 Mar 2016 09:58


Incearca sa recitesti si sa analizezi ce a zis erwin mai sus, nu e deloc simplu cum ar parea, exista oculare diferite, pentru scopuri diferite pentru oameni diferiti, etc. chiar in cadrul aceluiasi model de ocular.

Ovidiu M. 
04 Mar 2016 10:51


Vicule, pe o gramada de obiecte  vezi fix acelasi lucru cu aceleasi detalii si contrast cu un Televue Plossl de 400 lei cat si cu un Ethos de 4000 lei. Ba inca este posibil ca Plossl sa ti arate un pic de tot mai mult. Diferenta de la 400 la 4000 lei o platesti pentru a beneficia de un camp vizual imens si pentru tehnologia implicata in procesul de pastrare a celorlalte calitati optice : transmisie buna a luminii, contrast si camp bine corectat.
Tu decizi daca merita sau nu.

Niste oculare care par a fi ireprosabile sunt Pentax XW. Au camp foarte mare, nu de 100 grade ci de 70 de grade. Am oculare de 70 grade si mi se pare suficient. In acelasi timp exceleaza la celelalte capitole si costa 1600 lei bucata.

In niciun caz sa nu ti imaginezi ca privind, spre exemplu, la un roi globular, un Ethos iti va arata cu totul altceva, chiar si fata de un plossl de calitate de 200 lei, asa incat sa spui...da domle, a meritat banii. Asemenea diferente vizuale sunt date doar de telescoape mult mai bune sau de un cer mult mai bun. Un Ethos insa iti va da un camp atat de mare incat asta in sine este o experienta imersiva deosebita. Insa, din nou, daca merita sau nu banii....tu decizi.

vali.serban
04 Mar 2016 11:16

buna ziua
dragi prieteni..astept raspunsurile si obiectiile dvs...

imi pare rau ca acest site este "cam tacut" ..,si toti cei care au niste telescoape bune s-au cam retras de pe acest site..Dar poate mai sunt cativa pe ici-colo care s-au uitat printr-un ocular ETHOS si vor fi binevoitori sa-mi zica si mie despre cele "traite".

merci

valy
04 Mar 2016 11:38

Re: buna ziua
..,si toti cei care au niste telescoape bune s-au cam retras de pe acest site....Adica noi nu avem telescoape bune? :) :)

Ovidiu M. 
04 Mar 2016 11:48

Re: buna ziua
dragi prieteni..astept raspunsurile si obiectiile dvs...

imi pare rau ca acest site este "cam tacut" ..,si toti cei care au niste telescoape bune s-au cam retras de pe acest site..Dar poate mai sunt cativa pe ici-colo care s-au uitat printr-un ocular ETHOS si vor fi binevoitori sa-mi zica si mie despre cele "traite".

merci

Vicule, cu respect, daca nu inveti sa spui si cate un multumesc pentru efortul depus si timpul consumat de oameni in incercarea de a te ajuta, s ar putea ca site ul sa devina si mai tacut in ce priveste topicurile deschise de tine. Iti spun asta fara rautate, dar este o chestiune de bun simt.


Pe langa asta ai primit comentarii din partea unor oameni cu o experienta extrem de vasta si nu vorbesc in niciun caz de mine. Atitudinea ta este lipsita de respect si frizeaza impertinenta.

StarChild
04 Mar 2016 12:08


@ovidiu si @2sky: omul are SW Dob 400 cu raport focal F4.4 
Daca va uitati printr-un F4.4 cu Plossl si sustineti ca se vede acelasi lucru sau la fel de bine ca si printr-un Ethos, inseamna ca ori nu v-ati uitat in viata voastra printr-un Ethos, ori printr-un F4.4. Daca are corector de coma sa zicem ca aproape ca as fi de acord cu afirmatia anterioara, dar alfel, a pune un Plossl pe asa monstru e echivalent a bea bere cu lingurita nu cu halba....

In alta ordine de idei, daca are Dob 400F4.4 , scopul acestui instrument este "camp larg", DSO, nebuloase, etc... nu este un instrument planetar prin excelenta unde campul ingust este chiar un avantaj.
Daca vrea sa foloseasca la maxim sau cat mai mult din potentialul acestui instrument atunci ar trebui sa mearga pe calea ocularelor wide field. Nu neaparat Ethos, deja Nagler e "ce trebuie"... daca poate merge peste Nagler cu atat mai bine. 

Desigur parerea mea....

vali.serban
04 Mar 2016 12:09

SALUT
OAMENI CU EXPERIENTA  si cu instrumente bune sunt dar,mai putin se implica pe Astronomy..

 Verifica si ai sa vezi ca si multumesc...  NU multumesc dupa fiecare mesaj..ci dupa o discutie anume..

iar eu as vrea sa-mi zica si cineva care a privit prin ETHOS,parerea impartasita..

MULTUMESC

StarChild
04 Mar 2016 12:17


sa fiu si putin on-topic...

am un instrument cu F5 (o luneta de 120 F5)...am oculare 3 oculare Takahashi LE (sunt design Erfle) cu camp 52grd, si am 2 oculare Ethos (design...ce o fi, nu stiu) cu camp de 100grd.

Privind cu Ethos-urile la raport F5 am camp-ul corectat pana la margine, stelele sunt punctiforme pana la margine, e o incantare.

Privind cu Tak-urile, am campul corectat pana la margine, nu vad vreo diferenta intre Tak si Ethos la claritate a imaginii... in schimb, exista o diferenta ENORMA de camp, si asta e vizibila.

Cand ma uit la Luna si planete (da stiu 120F5 nu e un performer la planete si Luna, dar asta folosesc), atunci privesc cu Tak-urile...sunt ceea ce trebuie, campul e mai mic, dar e suficient, corectia e f buna pana la margine, contrast OK, sharp (la fel de sharp ca la Ethos)....

Cand ma uit dupa DSO, folosesc Ethos-urile, imagine f buna, camp cat cuprinde...

In una din rarele ocazii cand am privit prin telescopul de 300F5.4, Ethos-ul de 13mm mi-a dat o imagine sharp, contrast beton, stele ca acele la M13, e o imagine care n-o s-o uit prea curand. 
La fel prin Dobson 400 F4.4 a lui @racostru sau @dcristi (intalnirea de la Lisa din 2014).

Daca exista finante si buget, mergi pe Naglere sau mai sus, si nu o sa-ti para rau.

Nu exista oculare bune si la DSO si la planete si la Luna...cum nu exista nici telescoape bune la toate... asta o sa descoperi si tu pe masura ce vei folosi instrumentul.

Erau niste Explore Scientific la vanzare (camp 82grd) care prin review-uri ies bune. De asemenea din ce am citit (review-ul lui Horatius - ma rog el e si vanzator deci sa zicem ca exista si o doza de subiectivism) Baader Morpheus sunt iar o varianta buna cu un raport calitate/performante/pret f buna (cam 1000RON noi / bucata).... 

Sincer, ptr DSO, cu animalul ala de telescop, pur vizual, as investi intr-un binocular bun, si 2 seturi de Baader Morpheus sau Naglere sau Panoptice..... dar n-am nici animalul in ograda, si nici bugetul ptr 2 seturi de oculare de astea...

vali.serban
04 Mar 2016 12:18

SALUT
MERCI,StarChild.....tocamai asta vreau..sa folosesc la maxim acest telescop...Mai putin conteaza pretul ocularelor..

Ceea ce ma intereseaza este sa fie BUNE(din multye puncte de vedere)

Am si ocular Lacerta de 28 mm..E super si acesta..
 Urmeaza sa-mi mai iau Nagler sau Ethos..
De aceea va cer parerea..

Avand Ethos stii ce sa-mi raspunzi..merci fff mult..Asa ma gandesc si eu...NU sunt scumpe degeaba ci,cu un motiv: CALITATEA!

NU neglijez sfaturile celorlalti colegi..

merci

StarChild
04 Mar 2016 12:28


vezi ca are @katran niste Meade 4000 la vanzare:  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=14581&postdays=0&postorder=asc&start=15

par interesante  :wink:

StarChild
04 Mar 2016 12:34

Re: salut
Avand Ethos stii ce sa-mi raspunzi..merci fff mult..Asa ma gandesc si eu...NU sunt scumpe degeaba ci,cu un motiv: CALITATEA!

NU neglijez sfaturile celorlalti colegi..

Nu lua de bun DOAR ce zic eu, ai primit multe sfaturi bune pe topic-ul asta, si pe altele. Eu doar ocularele astea le folosesc/am, la intalnirile cu colegii am privit si prin alte oculare cu rezultate mai spectaculoase sau nu, ideea e ca NOI nu putem sa-ti impunem ce oculare sa iei. 

Imaginea data de un ortoscopic este mult peste un Ethos la planetar de exemplu, sau la duble... dar la DSO nu ai ce face cu un ortoscopic.... sunt 2 domenii diferite. Nu poti spune in mod ABSOLUT ca un Ethois bate orice... nu prea bate orice...bate orice (cred...da nu sunt sigur :-P  ) la DSO-uri si camp larg...la planetar sunt convins ca exista alternative semnificativ mai bune si/sau mai ieftine.

Cum zicea Erwin, alegerea ocularelor depinde de multi factori, si aici e treaba ta sa studiezi putin niste review-uri si sa incerci sa-ti formezi o idee. Noi putem doar sa-ti impartasim experiente care sunt subiective clar. 

Legat "nu sunt de scumpe degeaba"... discutabil... nu intelege ca sunt rele, dar sunt si un pic supraevaluate, adica mi se pare OK sa le iau ca SH, dar nu as da banii pe ele noi... si nu sunt adeptul lucrurilor SH sa fim intelesi. Deci sunt bune, dar nu cred ca sunt atat de bune ca sa merite banii ceruti pe ele de noi.... e mult marketing inclus in pretul ala  :wink:

ca idee: un Tak second a costat ~100EUR...un Ethos second a costat ~400EUR ... campul la Tak e 52grd, la Ethos e 100grd...calitatea imaginii (ptr mine cel putin) e identica.... diferenta de pret de 4x, diferenta de camp e doar de 2x, diferenta la calitatea imaginii nu exista....  daca am vorbi de oculare noi diferenta de pret ar fi si mai mare... intelegi tu ce vreau sa zic.

david_eco
04 Mar 2016 12:51


@ovidiu si @2sky: omul are SW Dob 400 cu raport focal F4.4 
Daca va uitati printr-un F4.4 cu Plossl si sustineti ca se vede acelasi lucru sau la fel de bine ca si printr-un Ethos, inseamna ca ori nu v-ati uitat in viata voastra printr-un Ethos, ori printr-un F4.4. Daca are corector de coma sa zicem ca aproape ca as fi de acord cu afirmatia anterioara, dar alfel, a pune un Plossl pe asa monstru e echivalent a bea bere cu lingurita nu cu halba....

In alta ordine de idei, daca are Dob 400F4.4 , scopul acestui instrument este "camp larg", DSO, nebuloase, etc... nu este un instrument planetar prin excelenta unde campul ingust este chiar un avantaj.
Daca vrea sa foloseasca la maxim sau cat mai mult din potentialul acestui instrument atunci ar trebui sa mearga pe calea ocularelor wide field. Nu neaparat Ethos, deja Nagler e "ce trebuie"... daca poate merge peste Nagler cu atat mai bine. 

Desigur parerea mea....

Subscriu si eu la cele scrise de Liviu (starchild). Daca cineva nu a privit vreodata printr-un ethos pe un raport focal relativ mic nu are cum sa traga o concluzie pertinenta.

Am avunt un ethos de 8mm care acum este in posesia lui Liviu si pot spune ca daca imi pare rau ca am vandut un ocular, exclusiv ethosul este acela. L-am vandut deoarece la vremea respectiva gandeam ca in afara dob-ului de 450mm nu voi mai tine alt instrument(dar m-am inselat) iar la 300x rareori prindeam seeing bun si astfel am trecut pe delos de 14mm.

Vicu, sfatul meu ar fi: daca ai posibilitatea sa iesi la observatii cu persoane care au in posesie o varietate cat mai mare de oculare de diferite tipuri in vederea schimbului si acumularii de experienta. Nu vreau sa spun ca nu ai avea dar niciodata nu vei putea afirma ca ai ajuns la experienta absoluta.

vali.serban
04 Mar 2016 12:57

sal
Salut David..Nu am cu cine sa ma uit..pt ca nu multi au Ethos..,Nagler,etc..

Oricum eu astept parerile voastre si in final voi trage concluzii..

 Oricum sfatul tau ar fi sa-mu iau Nagler,Ethos...

As vrea sa-mi iau un Ethos de 13 mm..

Ovidiu M. 
04 Mar 2016 13:14


@Starchild - Asa este, nu am avut in vedere raportul focal de 4.4, insa am vrut sa transmit aceeasi idee ca si tine in ultimul paragraf din postul anterior. La aceeasi calitate a imaginii se plateste cu mult mai mult pentru un camp mai mare. Daca ai bani, evident ca merita sa ti iei superlativul in materie. Daca ulterior vei constata ca de fapt, per se, obiectele de observatie vor arata mai mult sau mai putin la fel in oculare de 4-5 ori mai ieftine este alta discutie.

vali.serban
04 Mar 2016 13:44

salut
Ultima mea achizitie este un LACERTA 28 mm,2 "..Pot sa va zic ca e foarte fain si bun. Bine corectat si contrast bun.. Sunt multumit de el.are si 82 grade.

stie cineva ceva despre ocularele MORPHEUS?? am inteles ca ar fi foarte bune(si costa 1100 lei).
sunt noi aparute pe piata..sunt facute de Baader
merci

Ovidiu M. 
04 Mar 2016 14:41


http://www.cloudynights.com/page/articles/cat/user-reviews/the-baader-planetarium-morpheus-r3003



Daca stii un pic de engleza.

Manu72
04 Mar 2016 15:15


Conform articolului de mai jos, Morpheus-urile sunt comparate favorabil cu Pentax XW, acestea din urma fiind considerate de multi un etalon in ceea ce priveste ocularele wide.

http://www.baader-planetarium.de/sektion/s27/download/the-baader-planetarium-morpheus-by-w-a-paolini-0815.pdf

Morpheus-ul de 17mm nu a fost testat din simplul motiv ca este anuntat sa iasa pe piata in aceasta primavara.

Pentru un telescop de 400mm, F4.4 eu as face urmatorul set de oculare - pretul nu conteaza, da?

1) pentru widefield - atat widefield cat poti sa ai de la un telescop cu focala de 1800mm, as merge pe un Nagler de 31mm cu care vei avea 58x marire la cam 1.4° camp vizual si o pupila de iesire de 7mm. Vei pierde cu siguranta din lumina dar nu cred ca obstructia centrala te va deranja.
Totusi, inainte de a da banii pe un Nagler 31mm, ar trebui sa incerci personal aceasta combinatie.
Daca nu, atunci cu un Nagler 26mm  (69x) sau un Ethos 21mm (86x) vei avea un camp vizual de aproape 1.2°  cu o pupila de iesire de 5.9mm respectiv 4.8mm

2a) Ethos 13mm (138x), Ethos 8mm (225x), Ethos 6mm (300x)
sau
2b) Un set de Delos-uri: 17.3mm (104x), 12mm (150x), 8mm (225x), 6mm (300x)
sau
2c) Un set de Morpheus-uri: 17.3mm (104x), 12.5mm (144x), 9mm (200x), 6.5mm (277x)

Ocularele de 6mm probabil ca nu le vei putea folosi prea des, dar atunci cand vei avea conditii nu o sa-ti para rau ca le ai. (Oricum banii nu conteaza)

Edit: 
Daca totusi banii conteaza, tine acel UWAN de 28mm caci este foarte OK si iti mai iei un Morpheus de 14mm si unul de 9mm.
Sau daca banii chiar conteaza, cu cat dai pe un Morpheus de 14 iti aduci din US un Meade UWA WP de 14mm plus unul de 8.8mm. In februarie erau 103$ bucata

vali.serban
04 Mar 2016 16:05

salut
bravo..merci Manu72..o detaliere foarte buna..si interesanta. 

 as vrea sa incerc si Morpheus,care este nout pe piata..

 De aceea ma interesez ca,daca tot imi iau sa-mi iau ceva bun..

merci pt sfaturi,colegi

Manu72
04 Mar 2016 16:16


Vicu, daca vrei cumva sa incerci Meade-urile UWA WP, putem iesi intr-o seara sa le testezi.

Edit: pff, vad ca la tine in profil scrie Suceava... Parca erai din Bucuresti? Si am iesit o data impreuna spre Nana?

Ovidiu M. 
04 Mar 2016 16:26


Manu, mai este pe aici un vicu60 din Bucuresti:)

Manu72
04 Mar 2016 16:49


@Ovidiu, da am vazut - care sunt sansele sa avem 2 Vicu pe forum? :) :) :)

Mari, aparent

vali.serban
04 Mar 2016 16:53

sal
ce vrei sa zici prin intrebarea ta??

VICU60 e din Bucuresti...Vicu,eu,sunt exact din Suceava..
Credeti ca e aceeasi persoana??

O sa-mi schimb numele de profil

Te rog foloseste optiunea de editare a mesajelor.
Ti-am scris si un mesaj privat in legatura cu asta.
Moderator MariusP

nobody
04 Mar 2016 18:38


Daca vrei mai multa calitate, poti lua si un corector de coma + curbura a campului:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p4545_TeleVue-VIP-2010---Paracorr-Coma-Corrector---for-f-6-to-f-3-Newtonian-Telescopes.html

La un camp vizual aparent mare, se simte. Ocularele discutate pe aici nu induc astigmatism la raport focal mic (exceptie facand Hyperion, nerecomandat chiar de producator), dar nici nu corecteaza aberatiile telescopului (coma+curbura). Multa lume confunda diferitele tipuri de aberatii si ajung sa le combine pana la cel mai nefericit mod: astigmatism + coma = fluturi colorati in loc de stele punctiforme.

catalin dumitru
04 Mar 2016 20:14


Na , că ma bag si eu in discu&#539;ie.
Dacă ocularele respective oferă imagini cu stele punctiforme la marginea câmpului  , chiar mai contează acel FF/ CR ?

Că doar e vorba de ochi , nu de vreo matrice MOS/CCD . Îmi închipui că nici din distorsiune nu corectează.
Îmi amintesc de ethos-ul de 13 de la Lisa , că nu făcea nazuri nici pe refractoare &#537;i nici pe reflectoare , in ceea ce prive&#537;te focalizarea simultană pe tot câmpul. &#536;i aici vorbim de curburi focale total opuse.

nobody
04 Mar 2016 21:46


Paracorr este in primul rand un corector de coma. Arata-mi un newton cu o oglinda parabolica cu raport focal mic la care nu se vede coma pe un camp aparent larg, fara un corector in acest sens. 

In rest, aplatizarea campului este un efect secundar, rau nu face. Distorsiunile ocularelor nu ai cum sa le "corectezi" in totalitate, pentru ca sunt de doua feluri, antagonice intre ele. Curbura planului focal si semnul nu sunt neaparat date de suprafata Petzval, decat intr-un sistem complet lipsit de aberatii (ideal si imaginar). Ocularele nu fac nazuri, doar observatorii au standarde de calitate mai ridicate sau mai scazute. Corectorul de coma, la fel ca si ocularele de calitate, sunt absolut optionale. Daca nu vezi deosebiri, chiar nu merita sa le cumperi. La o adica, pentru multi apertura este totul, restul sunt mofturi.

valy
05 Mar 2016 11:51


Scuze vicu/vali.serban pt divagatie, ca o paranteza si ca o curiozitate, a facut careva un blind test cu ocularele? Ochiul poate fi subiectiv cand i se serveste un ocular scump si bun sau o noutate de ultima tehnologie.

Manu72
05 Mar 2016 14:38


Blind test sau nu, subiectivismul este de multe ori factorul decisiv si in general favorizeaza  ocularele negre inscriptionate cu verde

De exemplu, desi in comparatia  (Panoptic 24mm / ES 68° 24mm / Meade SWA 24mm)  Panopticul este situat pe ultimul loc, credeti ca va fi inlocuit pentru vreunul din concurenti? Nope.

"The wide fields were of course all wonderful experiences. I particularly liked the precision of the star points in the TV Panoptic, yet often found myself reaching to the ES-68 as a preferred viewing choice because of the brighter image it provided, impression of a darker background, and the more engaging character it gave the target being viewed. The Meade SWA however gave some stunningly wonderful views on particular targets and at times showed better than the wide fields. As an owner of the TV Panoptic used in this comparison, and as much as I hate to say it, I feel of the three wide fields the TV Panoptic would come in last since I am not a stickler for having a perfect star point to the very edge at all times and am more interested in the center field characteristics. But still, the TV Panoptic is an old observing companion so doubt we will easily part, should that happen"

http://www.cloudynights.com/page/articles/cat/user-reviews/24-26-mm-eyepiece-comparison-r2651

Sry de offtopic

nobody
05 Mar 2016 19:31


Asta cum s-ar traduce ?
As can be seen from the charts above, without a TeleVue Paracorr in place on the fast optics of the Orion XT10&#8217;s f/4.7 mirror, coma obscured the central asterism of NGC869 sufficiently to make it unrecognizable only 50% from center FOV to the field stop in almost all the eyepieces.

Manu72
05 Mar 2016 20:23


S-ar traduce prin faptul ca un corector de coma este mai mult decat util :)

Vicu are deja unul, poate de aceea nu a intrebat decat de oculare.

2SKY
06 Mar 2016 06:58


Interesant ca el nu a intrebat de vreun parametru al ocularelor ,  noi trebuie sa ghicim telescop , wide field , aberatii suportate , ce vrea sa vada , daca va vrea astrofoto , ..... etc . Nu trebuie sa cheltui o avere pentru a vedea 80 - 90 % din cimp perfect . Dar daca vrei sa testezi neaparat si vrei 100gr unii abea asteapta .

vali.serban
07 Mar 2016 10:45

sal.
da da..eu am deja corector de coma..

REPET: mi-am schimbat numele din VICU in VALI.SERBAN pt a nu mai exista confuzii.

De fapt pe mine ma cheama   SERBAN VALERIAN(vali.serban)

DECI,mi-am pus numele meu real.

o zi buna

vali.serban
07 Mar 2016 21:16

salut
Colegi..am oculare de 12 mm si de 28 mm..
intre aceste doua marimi de care spuneti ca as mai avea nevoie ??
Ar fi ok un 18mm??
......un 17 si un 21 mm??..etc

Astept parerile voastre...

Imi iau oculare bune si f bune si vreau niste marimi optime..

Merci

vali.serban
10 Mar 2016 23:21

buna seara
Seara aceasta am privit iarasi Jupiterul..a fost superb,iarasi...
Mai intai l'am privit cu un Baader de 13 mm...se vedea f bine..dungile,etc..
Apoi am schimbat si am pus un Morpheus de 12.5 mm(tocmai astazi mi'a ajuns).efectiv cand l'am schimbat si m'am uitat in ocular(morpheus),parca mi d'a luat o ceata de pe ochi...si,totul se vedea altfel..are contrast mult mai bun..super...vedeam jupiterul ff clar,dungile erau mai colorate...totul era mai clar si limpede...

Aceasta e diferenta dintre calitatea ocularelor...

nobody
10 Mar 2016 23:57


Morpheus nu este tot Baader ? Poate ai vrut sa zici Hyperion in loc de Baader ...

Ovidiu M. 
11 Mar 2016 07:41


Un review interesant al lui Morpheus 12.5mm.
https://stargazerslounge.com/topic/249098-review-of-the-baader-morpheus-125mm-76%C2%B0-eyepiece/

valy
11 Mar 2016 09:40


Este asa mare diferenta intre Hyperion si Morpheus la detalii planetare?

Ovidiu M. 
11 Mar 2016 09:48


Este doar o supozitie, dar pe vremea asta oscilanta, este posibil sa fie fost o panza fina de nori care s a curatat pana a pus Morpheusul. Depinde acum daca a repetat operatiunea de mai multe ori pe o durata de timp mai mare.

Eu am vazut detalii fenomenale pe Jupiter cu un superplossl generic. Am citit opinia cuiva care spunea ca atentia data ocularelor la planete este exagerata fata de importanta factorilor atmosferici. Da....este vorba despre Jon Isaacs de pe CN. In acelasi post tot el afirma ca cea mai buna vedere a lui Jupiter a avut o la 422x cu un Orion Expanse sau ceva de genul ieftin.

valy
11 Mar 2016 09:59


Poate fi valabila si afirmatia ca Morpheus inlatura pana si norii :).
La final important este ce vezi tu, daca esti multumit de rezultat atunci totul este ok.

Spor la observatii. Cred ca se vede frumos Jupiter in oglinda de 400mm.

david_eco
11 Mar 2016 10:11


Un review interesant al lui Morpheus 12.5mm.
https://stargazerslounge.com/topic/249098-review-of-the-baader-morpheus-125mm-76%C2%B0-eyepiece/

Both the Baader Morpheus and the Televue Delos were excellent on axis.  The images in the centre of the field of view were sharp and clear with no focus problems at all. While observing, I found by placing Saturn towards the outer edge of the field stop in the Baader Morpheus, the image of Saturn appeared to blur slightly. This did not occur with the Delos which by all accounts has a completely flat field. To correct this, I had to add more in-focus to get the image back in focus.  I also noticed this on star fields especially on the Double Cluster where the field edge was better defined in the Delos compared to the Morpheus.

Am experimentat si eu observatii similare cu Delosul de 14mm, intradevar un ocular de referinta, si asta pe raport focal scurt. Personal, decat sa dau 245&#8364; pe un Morpheus nou prefer sa dau aceeasi bani pe un Delos second :mrgreen:

Ovidiu M. 
11 Mar 2016 10:17


David este totusi de luat in considerare ca Morpheus are 4 grade in plus ceea ce se simte. Am actualmente un 72 grade si un 68 grade si se simte. Pe langa asta asa cum spunea cineva....Morpheus doesnt look like a turkey leg:d

david_eco
11 Mar 2016 10:30


Si eu simt diferenta de la 68 la 72 de grade dar daca acele 4 grade in plus nu sunt corectate sunt de nici un folos. La inceput cand am vazut delosurile nici pe mine nu m-au incantat, insa acu dupa ce avem o relatie impreuna :P ...mi se par mai sexy si decat ethosurile. Binenteles este o chestiune de gust :) 

David

david_eco
11 Mar 2016 10:33


In puls, acea cupa reglabila a delosului functioneaza magnific, iti poti regla pozitia de observare cum vrei tu. Superb!

Ovidiu M. 
11 Mar 2016 10:51


Este discutabil pentru ca observi lipsa de corectie satisfacatoare doar daca te concentrezi pe asta si vrei sa vezi neaparat cum se vede spre marginea campului. Eu tin obiectul de observatie in in centrul de 50% al campului. Creierul nu proceseaza simultan toata informatia oricum. Bine eu zic asta in ideea ca pentru unii nu conteaza atat de mult corectia perfecta pana la margine dar doresc totusi experienta imersiva a campului larg. Case in point. Am Wo swan 72 grade care corecteaza bine pana la 60gr din camp si Es 68 gr care corecteaza cam tot campul in F8 ul meu. Desi sunt multumit de corectia suplimentara a ES totusi am o experienta observstionala mai placuta cu Wo Swan. Go figure. Vreau sa scap de el totusi pentru ca nj vreau sa ma mai incurc cu 2 inch.

david_eco
11 Mar 2016 11:25


De acord cu tine Ovidiu. Insa obiectul observat nu in totdeauna este unul mic in dimensiune aoparenta. Cel mai placut la un ocular bine corectat este atunci cand observi un camp plin de stele, un roi unde toate stelele sunt focalizate in acelasi punct iar pentru astfel de observatii se folosesc in majoritatea cazurilor telescoape rapide. 
Nu vreau sa denigrez in nici un fel vreo anumita categorie de oculare ci vreau doar sa impartasesc experienta mea chiar daca nu poate fi lipsita de subiectivism :) 

PS: Un ocular placut la observatii (pt mine) este si super barium de 25mm.

Ovidiu M. 
11 Mar 2016 11:55


Da, in privinta roiurilor de stele, conteaza mai mult. Desi in acel review cel putin se vorbeste doar de o imagine usor mai soft in margine de tot. In fine.
David ca tot este topic pe diferente intre oculare, de la 72 gr la 82 gr este o diferenta mare in ce priveste senzatia de imersiune?

vali.serban
11 Mar 2016 12:18

SAL
NU ERA VORBA DE "NORI"  cand am pus Morpheusul...ci am facut de min 10 ori proba,schimband hyperionul cu morpheusul,si diferenta era vizibila de fiecare data...

deci la contrast e super Morpheusul..mai vreau sa-l probez la roiuri de stele
iar apoi,voi trage o concluzie..

Ovidiu M. 
11 Mar 2016 12:54


Foarte bine atunci valy.serban.
Stelele cam pana unde erau punctiforme in campul vizual? La raportul tau focal sigur se vede ceva coma. Important este de unde? 70%,80% din camp spre exterior?

vali.serban
11 Mar 2016 15:05

sal
morpheusul mi-a ajuns abnia ieri...
iar aseara ,nu stiu cum,a fost vreo 1-2 ore senin doar pe langa Jupiter,dupa care s-a inorat iarasi..
deci,nu l-am verificat la stele..
dar eu stiu ca Morpheus este un ocular  foarte bun...

urmeaza sa-mi mai cumpar un Ethos,pt ca are 100 grade.

Ovidiu M. 
11 Mar 2016 15:38


Daca ti permiti, de ce nu. Sa ai in vedere  a Ethosurile sunt f mari fizic. Cam 15-20cm inaltime si 500g la 1kg greutate in functie de focala.
Succes.

vali.serban
11 Mar 2016 15:40

sal
la ocularele foarte grele obisnuiesc sa echilibrez telescopul cu niste greutati mici de cateva sute de grame..

david_eco
11 Mar 2016 16:37


Da, in privinta roiurilor de stele, conteaza mai mult. Desi in acel review cel putin se vorbeste doar de o imagine usor mai soft in margine de tot. In fine.
David ca tot este topic pe diferente intre oculare, de la 72 gr la 82 gr este o diferenta mare in ce priveste senzatia de imersiune?

Depinde si de relieful ocularului. Personal am observat ca delosul ofera acea senzatie de imersiune total diferita fata de naglerul de type 6 si asta datorita reliefului ocular insotit de acea lentila de ochi mare. Din seria nagler, din ce am studiat pe net, type4 ofera ceva asemanator cu delosul si poate si type5 la focale mari, 26 respectiv 31mm.

David

Ovidiu M. 
11 Mar 2016 16:44


Cred ca inteleg ce spui. Diferenta de la 21mm la 18.4mm o resimt si eu visavis de senzatia de imersiune si confort optic.
Peste 20mm ER probabil ca este optim pt ochiul uman.

valy
11 Mar 2016 20:02


Ca o observatie: ai deja wide 13mm, nu e putin redundant inca un wide apropiat ca focala, cel de 17mm?

vali.serban
11 Mar 2016 22:42

sal
Da...dar vreau sa'mi iau oculare mai bune...

Erwin
12 Mar 2016 21:57


Este bine să ai în trusă mai multe oculare dar trebuie potrivite cu instrumentul pe tipuri de observa&#539;ii &#537;i obiecte. La DSO e suficient unul, cu transparen&#539;ă foarte bună &#537;i bine corectat iar la planete &#537;i duble ai nevoie de mai multe focale pe care le po&#539;i folosi în func&#539;ie de seeing. Ceva intermediar se folose&#537;te extrem de rar. 

Pentru observa&#539;ii DSO din ce-am văzut până acum WO de 28mm nu prea are concuren&#539;ă. E mare, imens, nu e pentru orice buzunar însă îl po&#539;i împerechea foarte bine cu newtonianul de 400mm. În cercul de prieteni cu care am fost la observa&#539;ii e supranumit "shaworma" din cauza mărimii lui.

vali.serban
14 Mar 2016 11:49

buna ziua
domnilor....m-am hotarat sa-mi iau un Ethos nou...Sh nu gasesc si nici nu mai stau sa caut ca..................,pierd vremea.. nu exista..

sugerati-mi ce marime sa-mi comand:  8-10 mm  sau 18-20 mm???

sau care alta???

merci..

lentilozaur
14 Mar 2016 16:04


Se gasesc Ethos-uri second hand. Ideea este ca multi renunta la ele la un moment dat dupa ce trec de "febra campului aparent". Nu sunt multe pe piata pentru ca multi nu cumpara oculare asa de mari si grele dincolo de pret. Gasesti astfel de oculare pe ebay sau pe situri europene mari gen UK Astrobuysell iar second hand economisesti cate ceva. Uite un exemplu:
http://astrobuysell.com/uk/propview.php?view=109850

sau mai multe (dar nu cu cele mai bune preturi) 

http://ensoptical.co.uk/index.php?route=product/category&path=1_57&bfilter=m0:11;

Am citit topicul acesta si am vazut ca se tot vorbeste de oculare scumpe si bune. Sa-ti spun cum e cu "scumpe": daca dai peste 600-800 de euro pe un Ethos nou, in clipa in care ai facut plata ai pierdut 250-300 de euro in cazul fericit in care vei gasi in Romania un client pentru 400 de euro dar iti spun ca aceia sunt 2-3 si nu cumpara Ethos-uri. Afara nu ti-l va lua nimeni daca nu cunosti alti astronomi sau daca nu ai un istoric de calificative pozitive de vanzare cumparare iar sa il trimiti din tara iti va mai manca cel putin 100 de euro cu taxe si transport etc. 
De 700 de euro iti poti lua multe oculare geniale second hand, inclusiv de camp larg gen Nagler 31mm T5 care este excelent si nu te va dezamagi SH la 400euro. Cu el vei vedea cu 50% mai mult camp decat cu Ethos-ul de 17mm si il poti combina cu inca unul de focala mai scurta de diferenta de bani. Si el si Ethos-ul iti vor dezechilibra serios telescopul la peste 1Kg masa proprie si nu merge echilibrarea facuta in joaca ca te trezesti cu telescopul pe jos. Tot de 700 de euro iti poti lua 3 Delos-uri second hand daca ai noroc si rabdare sau doua daca nu ai noroc si rabdare.
Cand dai mai mult 600 de euro pe un singur accesoriu trebuie sa ai macar experienta cat sa stii ce vei face cu ocularul respectiv si exact ce focala iti trebuie fara sa intrebi pe altii pe ce anume sa cheltui o suma relativ mare. Raspunsul ar fi ca o focala nu este suficienta dar daca e sa alegi doar una as merge pe 13mm. Ai avea grosisment si camp suficient pentru cele mai multe DSO-uri.

vali.serban
15 Mar 2016 13:13

SALUT
m-am hotarat sa-mi cumpar ethosul de 17 mm...,nou.. si 2-3 morpheus cu focale de 6.5...9 si 12.5 mm..
sunt superbe..au contrast foarte bun..imi plac...m-am uitat prin ele.

merci pt sfaturi..

vali.serban
23 Mar 2016 00:41

salut
Dle Adrian b....mi'am luat Ethos de 17 mm din Sua,nou, si sa.stii ca se merita..
e altceva...total altceva...nu se compara cu nimic..

Nu spune ca  Naglerul de 31 il intrece pe Ethos de 17 la camp...bine,dar marirea ??? Unul e de 17 iar celalalt e de 31..e tot una??

Conteaza intr'un camp mare si ce marire ai...
Iar cat despre greutate : eu nu il folosesc pe un dobson de 150 mm...
Telescopul meu are 100 kg...nu cred ca 1kg va rasturna 100 kg..

lentilozaur
23 Mar 2016 02:17


Pai ma bucur ca ai luat o decizie si sa il stapanesti sanatos. Sunt convins ca Ethosul este total altceva si nu se compara cu nimic in acest moment insa pe masura ce vei capata experienta vei explora si alte posibilitati.
Nu comentez despre Naglerul de 31mm insa alaturi de Panopticul de 41mm se apropie de campul real maxim pentru formatul pe 2"... adica poti vedea confortabil si obiectele cu intindere mai mare. Le-as avea pe ambele in vedere pe viitor pentru modelul tau de telescop: Pan 41mm camp real maxim si camp aparent mai redus sau Nagler cu un camp real ceva mai redus dar camp aparent mare. 
Ocularul nu trebuie sa invinga masa telescopului pentru a dezechilibra tubul ci doar frecarea din lagare ... adica nu conteaza cat de greu este telescopul.

vali.serban
23 Mar 2016 11:32

salut
reglez din motoare miscarea..nu e pbl de greutate...atunci,pt cine sunt facute ethosurile??

pt telescoapele de 150 mm??

eu vreau oculare cu camp mare dar care sa si mareasca in acel camp...adica 17 mm e ok..nu de 41 mm....ce imagine am cu 41 mm??

iar daca vrei ocular cu mult mai putina coma decat Nagler,ia-ti Morpheus...are si un contrast foarte bun..

lentilozaur
23 Mar 2016 16:17


Am inteles sa traiti! Nu mai bat "campii" cu oculare care nu maresc.  :wink:

valy
23 Mar 2016 16:22


Leica are un zoom interesant, cu un barlow 2x ai cam tot ce vrei: http://www.cloudynights.com/page/articles/cat/user-reviews/eyepieces/zooms/leica-zoom-25x-50x-asph-178-89mm-r2317

vali.serban
23 Mar 2016 23:15

salut
Deci...ethos este ethos...daca nici acesta nu e ok...care e ok??
Americanii cand merg la privit scot setul de ethos si privesc...Avand putere de cumparare mai mare decat noi ..eu zic ca au ales ocularele cele mai bune...

Sunt si alte oculare bune...eu tocmai mi'am cumparat Morpheus ,de care sunt foarte multumit...coma fff putina..si au un contrast bun..

valy
23 Mar 2016 23:28

Re: salut
Deci...ethos este ethos...daca nici acesta nu e ok...care e ok?..Zeiss ortho.
Dar nu te mai stresa de ce zicem noi, important e ca ai un instrument si niste oculare foarte bune, spor la observatii si cer senin.

vali.serban
23 Mar 2016 23:30

salut
Si zeiss ortho...undr as putea gasi un zeiss?? De unde as putea cumpara unul singur?? Sau se vand la set??

Merci

david_eco
24 Mar 2016 02:14


Oh nu...chiar nu-ti recomand zeiss ortho...are doar 43 sau 45 de grade :shock: . Daca cele 72 de grade ale delosului ti s-au parut putin...45 de grade... cred ca ar fi un chin sa privesti prin asa ceva, nu alta...

David

vali.serban
24 Mar 2016 08:24

salut
M'am gandit mult la eyerelief'l lor...o fi de 7 mm...fata de 20 mm..din acest motiv am renuntat candva sa'mi cumpar ortho..
acuma mai caut doar un ocular de 5 mm,numai ca,sa aiba min 18 eyerelief si un camp cat mai mare pt a putea privi si luna...,si planete...
bine ca,as putea ramane si la min. 6.5 mm,morpheus,care are eyer.20 mm,f confortabil..

Ovidiu M. 
24 Mar 2016 10:40


Cred ca eyerelieful mic este o problema doar daca porti ochelari. Eu imi lipesc retina fara probleme de un plossl de 4 mm cu eyerelief minuscul si nu mi se pare stresant.
Nu stiu daca am inteles bine, dar daca ai dobul motorizat merge si un ortho, asa pt diversitate. Zeiss Ortho nu  cred ca se mai gasesc noi. Doar echivalente precum Baader ortho classic.  

O alta idee...care mai costa niste bani dar cred ca merita.....un binoview er cu 2 baader morpheus in el de 12.5mm ar fi minunat. Vederea binoculara aduce un puternic efect 3D precum si confort ocular.

vali.serban
24 Mar 2016 11:16

SALUT
merci...

eu nu port ochelari dar,stiu ca cel cu yer mai mare e mai confortabil...la dob  am go to

nu am timp sa caut oculare sh,etc...vreau sa gasesc ocularul de care am nevoie la un "magazin" si sa-l comand,sa-mi vina rapid..,sa ma pot bucura de el..

daca comand un ocular de la astroshop  imi vine in 5 sapt..nu am rabdare...mai rapid imi vine din SUA decat de la astroshop..

daca stiti cine are unrto zeiss de vanzare si maine-poimaine e la mine,fara pbl..

Ovidiu M. 
24 Mar 2016 11:31


Vali...ia o ca pe o nota de umor....dar nu te vad bine cu hobbyul asta...prea fast food le vrei pe toate....:D

vali.serban
24 Mar 2016 11:34

SALUT
le vreau f rapid ca sa ma linistesc ...nu tot sa caut oculare,etc..apoi,doar sa privesc...

pt ca vremea TACE si TRECE.. imi iau niste oculare super si apoi doar la treaba...de fapt am oculare..as mai avea nevoie de ce de 5..dar nu e graba mare pt acesta..poate imi voi lua un nagler typ 4(au eyer mare)..numai ca imi vine in 2 sapt..

ma mai interesez ici colo..

eu cand ies la vizualizare nu vreau sa fiu impiedicat de lipsa de oculare.

merci

Ovidiu M. 
24 Mar 2016 11:41


Sa fie cum zici tu...Succes;)

valy
24 Mar 2016 11:57

Re: SALUT
eu cand ies la vizualizare nu vreau sa fiu impiedicat de lipsa de oculare.De aceea am amintit anterior de zoomul Leica :).

Citeam un punct de vedere interesant: esti mai castigat cu un zoom la observatii planetare in conditii de seeing variabil de la moment la moment: dai zoom in/out rapid in functie de conditii, daca ai avea oculare separate dureaza pana schimbi si e posibil sa pierzi momente pretioase.

Ovidiu M. 
24 Mar 2016 12:14


Vali, dupa ce si a luat omul Ethos si alte oculare scumpe il omori tu cu zoomul Leica de 4000  lei acum:D

lentilozaur
24 Mar 2016 12:25


Cred ca mai bine ii explicati notiunile de camp real, camp aparent si grosisment si cum se leaga una de alta pentru ca mi se pare complet haotica constructia unui set pe criteriul sa fie "super".

valy
24 Mar 2016 12:46


Nu-l omor :), e o discutie libera din care toti putem avea de invatat. Posibil ca in situatia lui vali.serban sa fim toti, sau o parte din noi, inclusiv eu mai dau iama in site-urile de ecommerce, pagina cu naglere/ethosuri, dupa care imi trece, dar la cateva luni ma apuca iar, si iar...  :lol:
adrian.b are o idee excelenta insa la cum s-a pus problema pe threadul asta probabil e putin cam tarziu.

zoth
24 Mar 2016 13:48


E chiar prea tarziu!
Cel mai bine o sa-l invete timpul petrecut la ocular.
Pana atunci puneti bani de-o parte, e foarte posibil sa apara si pe bazarul nostru cateva piese interesante  :lol:

CUBIX
24 Mar 2016 14:05


Total de acord cu Zoth!

valy
24 Mar 2016 14:09


Sunt convins ca e multumit de achizitii.