-----------------------------------
lefmir
13 Mar 2016 00:47

Modificare Finder 8X50 pt unghi drept
Buna ziua!

Din cauza unei probleme, sa-i zicem medicale, nu prea pot urmari cu luneta cautatoare cerul peste 60 de grade altitudine, asa ca m-am gandit ca mi-ar fi de folos un finder cu diagonala de 90 de grade.
Am pus anunt la mica publicitate, dar m-am documentat putin si aparent nu exista oculare interschimbabile care sa aiba aceasta diagonala care sa se potriveasca pe tub standard pentru ca, din ce mi-am putut da seama, arunca diagonala prea in spate ocularul. 
Nu se gasesc decat lunete cu totul care costa  minimum 400 de lei...putin cam piperat si nu as rata ocazia sa mesteresc ceva. Si in plus de asta nu as avea ce face cu finder-ul ramas dupa ce mi-as achizitiona unul nou.

Acum, sa-mi spuneti, va rog, care varianta vi s-ar parea mai buna:
varianta 1: 
Finder-ul are o placa cu M50 la exterior(partea asta vine infiletata in tub) si interior altceva diametru mai mic in care se infileteaza ocularul. 
Ma gandeam sa vorbesc cu un strungar sa-mi faca placuta asta cu filetul M50 sa ramana pe exterior, dar filetul interior sa fie mutat, inecat, in interiorul tubului putin pentru a compensa adaugarea diagonalei.
varianta 2: 
Ar trebui scurtat tubul, insa nu prea imi dau seama cum as putea sa fac filet la interiorul sau sau la exteriorul sau(daca il scurtez din partea cu obiectivul).
Varianta 3:
fac alt tubusor cu totul.
Varianta 4: cea mai simpla, dar si cea mai nerealista:
este posibil sa scap din reglajul obiectivului de aceasta scurtare/taiere?

Pentru diagonala as cumpara o diagonala donatoare pe standard mic.

De asemenea cum as putea masura abaterea? sau daca aveti o alta idee, eu va sunt recunoscator.

Va multumesc!
Mircea

2SKY
13 Mar 2016 03:26


Dar de ce vrei sa pui mai multe oculare interschimbabile la cautatoare ? . Multi nu au rezolvat problema . Cel mai estetic , functional si fara improvizatii , alt tub format din doua parti , culisabile si obiectivul original adaptat + diagonala .

Erwin
13 Mar 2016 09:38


Po&#539;i modifica finderul foarte simplu, folosind o prismă recuperată de la un binoclu. Prisma o po&#539;i ata&#537;a de acel disc cu gaură unde era ocularul pe un suport colimabil cu 3 &#537;uruburi, practic o placă triunghiulară cu găuri filetate în cele 3 col&#539;uri. Trebuie să decupezi în tub o gaură corespunzătoare ocularului. Partea dificilă va fi să fixezi ocularul exact perpendicular pe tub. Trebuie să faci un adaptor similar cu placa focuserelor de la newtoniene. Dacă faci ca acest adaptor să culiseze de-a lungul tubului sau ocularul să se poată înfileta-desfileta po&#539;i realiza focalizarea lui exactă. 

Eu am avut ocazia să fac la strung &#537;i freză la un me&#537;ter această piesă pentru luneta "Locomotiva" de 70mm cu focuser elicoidal de microscop de 34mm pe care l-am adaptat la 1.25 cu o buc&#537;ă elastică. 

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=9311&postdays=0&postorder=asc&start=0

Din păcate nu &#537;tiu de ce nu se mai pot vedea pozele uploadate în trecut pe imageshack.us dar există link pe Google+.

Mircea Pteancu
13 Mar 2016 15:58


Ideia lui Erwin mi se pare cea mai la indemana.



1)Folosesti ocularul din dotare.
2)Vei scurta tubul dar intai vei executa piesa de adaptare a ocularului pe tub in pozitia de 90 grade.
Te poti descurca cu textolit si ,in cel mai rau caz , cu lemn -vorbesc de executia placii mentionate de Erwin.
3)Debitezi si gauresti piesa de adaptare.
4) Pentru forma cu raza a piesei de adaptare ,vei folosi tubul existent +( daca esti curajos) flexul + apoi smirghel.
Daca te temi de flex (care chiar  este  o scula foarte periculoasa ) ,folosesti numai tubul existent al finderului ,pui deasupra smirghel si freci apoi bucata de textolit sau lemn pana se formeaza in ea acel canal avand raza egala cu cea a tubului.
5) Tai capatul tubului care contine si tubuletul ocularului
Polizezi si /sau/smirgheluiseti ca sa recuperezi placa de capat a tubului existent ,care se lipeste de piesa de adaptare.
6)Separat se executa suportul prismei.
Iti trimit eu prisma daca ai nevoie.

7) Se asambleaza totul ,se vopseste  !

Cheltuieli = 0 , succes maxim !

Fac schite ca saexplic cele de mai sus  ,daca e nevoie.

Mircea

dragos.n
13 Mar 2016 16:58


Se poate face destul de usor. 

Iei o diagonala, cu un ocular, scoti celula din fata cautatorului, si cu ele tinute in mana, si cu o rigla scurta, te uiti la infinit, sa masori distanta minima, dintre celula si diagonala. Tai tubul cautatorului la distanta potrivita, cu vreo 5-6mm mai scurt decat ai masurat. Apoi, cu un traforaj, tai din textolit sau placaj un inel cu ciametru interior 1,25'', si exterior cat exteriorul tubului. Mai tai la fel doua, trei inele cu diametru interior la fel, 1,25'' si exterior cat diametrul interior al tubului. Lipesti inelele intre ele, si apoi le lipesti in tubul cautatorului, cu inelul cel mare in capat. Eventual mai faci o masuratoare a focalizarii inainte de lipire. Vezi ca filetul din fata cautatorului are si rol de reglaj al focalizarii.

Apoi dai una sau doua gauri in lateralul tubului, care sa treaca prin inele, si filetezi cu M3 sau M4, in functie de gaura, si de ce suruburi ai. Astfel vei avea suruburi de fixare a diagonalei in tub.

Partea cea mai complicata este sa indrepti capatul taiat al tubului la 90 de grade, fara deviatii.

Cam asa am facut eu cand am transformat acest cautator care era drept. Cu diferenta ca eu am vrut sa pastrez ocularul original, fiind iluminat.

dragos.n
13 Mar 2016 17:03


Am uitat. Ca sa fie si mai sigur si mai simplu, adica sa fi sigur ca diagonala este si ea paralela cu axa optica, poti sa renunti la suruburile de blocare, si sa o lipesti direct pe inele, avand insa grija ca barelul de 1,25 sa fie pus, ca sa se pastreze concentricitatea fata de tub. Dupa ce lipitura s-a facut, poti sa desurubezi barelul, sa-l pastrezi pentru alte constructii.

Atentie. Prismele de binoclu sunt in general mai mici decat diagonalele de 1,25''. Asa incat daca pui un ocular larg, de vreo 25mm, o prisma de binoclu va induce ceva intunecare a imaginii, lucru care nu e de dorit. Si oricum, o prisma pusa pe un refractor rapid, cum sunt de fapt cautatoarele poate amplifica aberatia cromatica. 

Pe de alta parte, o prisma primita gratis e infinit mai ieftina decat o diagonala, chiar si secondhand.

Mircea Pteancu
13 Mar 2016 17:21


Dragos

Excelenta metoda, arata foarte fain cautatorul, multumesc pentru detalii.
Ai  dreptate , prisma nu e cea mai potrivita pentru lunetele scurte cum sunt cautatoarele dar daca nu vrem o calitate deosebita , o putem folosi.

Mircea

jimao22
13 Mar 2016 17:40


Te poti inspira si de aici - http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8279&postdays=0&postorder=asc&start=0 - eu am facut cu minime modificari (toate reversibile) un finder cu 2 iesiri, una in lungul axei optice a obiectivului si una perpendiculara. La mine a avut sens fiindca aveam nevoie de 2 iesiri, pentru ghidaj astrofoto. Dar poate iti foloseste si tie cumva.

lefmir
13 Mar 2016 19:30


Va multumesc tuturor pentru idei, materiale si sfaturi!

Ca o mica precizare: nu vreau sa fac modificarea de moft, adica nu vreau sa pun nagler pe finder sau ceva de genul; vreau sa pastrez ocularul original. 

Asta-vara am avut un accident si am o mica(subliniez mica - nu ma deranjeaza in viata de zi cu zi, insa in anumite situatii, ca asta, este destul de deranjanta) problema cu echilibrul de la urechea interna stanga; Si ma ameteste destul de mult schimbarea brusca din: uitat in sus in finder si dupa orizontal in focuser; plus ca ametind tind din instinct sa ma sprijin de dobson si asta il dezaliniaza si e un cerc vicios. Am observat problema asta si cu binoclul, ma ia usor cu ameteala mai ales cand fac "star hopping".

Acum revenind la finder: Foarte bune idelile si parerile expuse aici si va multumesc tuturor;
insa o singura intrebare am: nu pot folosi o diagonala de 0.96"? am masurat ocularul cu care vine si cam atat ar avea: ~24mm. 

@jimao : ma tenteaza mult ideea, mai ales ca si eu mai fac poze, de incepator, si ma atrage, poate pe viitor as folosi-o, insa un flip-mirror este deja mai scump decat un finder cu ocular deja facut la 90 de grade si cumva isi bate scopul cel putin in momentul de fata, pentru mine. Oricum foarte ingenios sistemul, felicitari! Cum si unde ai facut piesele de adaptare?

Voi fi plecat o saptamana, chiar daca vremea e incerta arunc luneta japoneza in portbagaj ca nu se stie niciodata. :)
Abia am timp sa meditez asupra problemei, cu ideile noi prezentate.

Mircea

Mircea Pteancu
13 Mar 2016 20:00


Daca ocularul este pe 24.5mm desigur ca se poate.
Dupa ce revii ''la baza''  cel mai bine discutam cu schite si cote.

Mircea

jimao22
13 Mar 2016 20:35




@jimao : ..... Cum si unde ai facut piesele de adaptare?
.....
Mircea

https://www.youtube.com/watch?v=b35c0ZLDwwk

lefmir
13 Mar 2016 22:12


mi-a venit o idee hazlie ca sa nu masacrez finderul curent: 
Sa cumpar un mini-dob "table top" de genul celestron first scope sau orion fun scope de 76mm cu 360mm focala; cu un ocular de 35-36mm modificat cu cruce ~ 10X sau 40mm ~ 9X. Si sa ii fac o montura care sa se prinda de patina vixen a dobului mare. 
Problema de greutate: finder-ul original cu tot cu bracket are 500 de grame, varianta a doua sigur are mai mult, dar ma gandesc ca ar merge echilibrat.
Si l-as putea folosi si pe post de travel scope pentru ca e mic; Ar trebui sa fie mult mai ieftin decat un finder cu unghi de 90.

ce parere aveti? ar arata foarte haios un dob cocotat pe un alt dob.  :lol:

Erwin
13 Mar 2016 22:51


N-ar fi singular, am mai văzut a&#537;a ceva. Mi se pare o idee bună. :)

dragos.n
13 Mar 2016 22:55


Am eu unul pe care nu il folosesc, dar de la care as pastra postamentul.

lefmir
22 Mar 2016 01:18


Am luat mini-dobsonul de la domnul Dragos si am primit titlul de "domnul cu butucul" in onoarea "doamnei cu butucul" din twin peaks, pentru ca m-am plimbat cu el in brate toata ziua prin casa. Am pilit o placuta groasa de 1cm pentru a face patina vixen si urmeaza fie sa fac rost de 2 inele taiate dintr-o teava de fier, fie de un tub de pvc, pt ghidaj. revin maine cu o poza.

Acum ca l-am intors pe toate partile; am si eu o intrebare arzatoare:
Am observat ca daca desfiletez ocularul din luneta cautatoare, el incape fix in focuser-ul mini-dob-ului, m-am bucurat initial pentru ca are si reticul, totul bine si frumos, insa am realizat ca mareste prea mult, sau cel putin asa am dedus...
Ocularul din cautatorul 8X50, mareste pt focala lunetei de, grosso-modo, 150mm de 8 ori, deci pt focala mini-dob-ului de 300mm de 16 ori. Ma chinui daca il folosesc asa? eu sincer nu imi pot imagina pana nu testez.

dragos.n
22 Mar 2016 01:40


Poti sa-l folosesti si asa, pe post de cautator de precizie, dar in conjunctie cu un laser, sau cautator cu punct rosu. Insa apare necesitatea unui mult mai bun paralelism intre buturi. Acum nu stiu ce e mai convenabil, sa iei un laser, sau sa pui un ocular mai mare.

lefmir
22 Mar 2016 11:12


Pt. laser: trebuie musai laser special destinat scopului astuia? sau merge si un laser mai puternic din comert? Ma poate ajuta un laser daca zona in care stau e poluata luminos?

Am atasat o poza cu patina. Urmeaza sa ii dau 2 gauri pe spate pt suruburi si sa le largesc la intrare ca sa intre in interior.

Mircea Pteancu
22 Mar 2016 13:28


lefmir

Daca ocularul este de tip Kellner ar trebui sa aiba un camp vizual aparent de 45-50  grade.
Deci la 16x ar trebui sa iti rezulte un camp real pe cer de aprox. 3 grade.
Este mai mic decat campul ''standard'' de 5 grade al cautatoarelor dar este foarte utilizabil.
O spun doar cu titlul de curiozitate dar William Herschel folosea cautatoare cu campul real pe cer de 2 grade ,camp care era considerat foarte larg :D 

Sa filozofam : daca te vei dedica observatiilor Deep Sky ,atunci vei simti lipsa campului de 5 grade din cautator.
Daca te vei dedica observatiilor planetare si de stele duble , cautatorul de 3 grade este foarte bun ,ba chiar este excelent.
Daca vei face observatii eclectice  ''de toate pentru toti'' ,uneori vei simti lipsa unui cautator de camp mai mare dar te vei descurca cu cel de 3 grade.

Compara ocularul cu reticul cu un Plossl /de acelasi focal/ si da-ne de stire.

Mircea

lefmir
22 Mar 2016 23:28


Am comparat cu plossl-ul de 25mm pe care il am...intre 25mm si 12,5mm nu am nimic. 

Ocularul de 25mm are camp aparent de 52grade, grossiment de 12,  si asta mi-ar da un camp real de 4,3.
Luna pare cam cu ~1.3X mai mare in ocularul cu reticul fata de plossl. Diferenta nu este uriasa, insa este sesizabila. Constructia ocularului cu reticul nu o cunosc, din pacate; mi-a fost jena sa il desfac pentru ca imi este sa nu stric reticulul.
Am mai facut un test: am folosit erecting eyepiece-ul (1.5X) cu plossl-ul; campul mi-a fost ingustat rau, insa din cate am reusit sa schimb repede intre el si ocularul cu reticul imi pare ca sunt cam egale... Probabil adevarul e undeva la mijloc: 1.4X

Deci pot spune cu "precisa aproximatie" ca ocularul cu reticul este de 18. Cu aceeasi precisa aproximatie pot spune ca luna incapea cam de 6ori de la stanga la dreapta, deci 3 grade ar fi campul real, cum ati spus si dumneavoastra.

Cert este ca din curte nu prea imi permite cerul sa observ multe obiecte DSO; observatiile planetare si lunare imi plac la nebunie si stelele duble imi plac!

Pana una alta am mai gasit niste placute din aluminiu pentru picior, urmeaza sa le montez maine.
Nu stiu inca daca sa optez pt un Tub de 110mm din PVC sau sa fac 2 inele din teava de fier de 4". Ce recomandati ca sa am loc suficient pentru a-l alinia bine? Mini-dob-ul la exterior are cam 95mm.

Mircea Pteancu
23 Mar 2016 00:45


Atunci mergi linistit pe vatianta de 3 grade.
Marirea de 16x te va ajuta in multe cazuri.
Inelele as zice sa le faci din teava de otel pentru stabilitate.
Nu ai nevoie de joc mare intre tub si inele.
Vei monta primul inel cu tot tamtamul : dat gauri in telescopul mare ,suruburi ,piulite ,saibe.
Al doilea inel dora il vei ''trage'' pe telescopul-secundar si il legi pe acesta cu ...sarma  sau coarda ,ce ai... la locul lui.
Iti iei un ajutor si dai ghionturi  inelului nefixat  pana cand in ambele oculare ai Luna -de exemplu.
Atunci trasezi locul ppentru gaurile celui de al doilea inel.

Frumos lucrata talpa din poza ,bravo!

Va trebui sa analizezi in mare detaliu orice joc ce apare in componentele  telescopului -cautator si sa anulezi/micsorezi  acele jocuri.
De asemenea merita sa ai in vedere faptul ca vei avea doua telescoape la indemana ,nu unul.
Cu ocularul potrivit , vei putea observa in telescopul mic obiecte prea extinse pentru telescopul mare.
De ex. Hyadele , Cr 65 , Mel 111.

Spor la treaba!

Mircea

lefmir
23 Mar 2016 01:36


nu am inteles foarte bine cum spuneti sa fac; mai ales la tubul mare;
eu ma gandeam cam asa ceva sa iasa:
http://www.rothervalleyoptics.co.uk/user/products/large/f50dtb.jpg

                                                                                                                                              
Am facut rost de o sina de fier subtirica, dar rigida, am lapsus acum este forma asta in sectiune: _&#8851;_
Si de traversa asta sa vina sudate sau prinse cu surub inelele in care voi da in prealabil filet M3.

Mircea Pteancu
23 Mar 2016 13:10


Talpa , sina , are patru gauri de prindere de tubul mare.
Le dai inati numai pe primele doua.
Apoi faci montajul provizoriu descris si afli locul unde sa dai  celelalte doua gauri.

Sina ce latime are ?

Mircea

lefmir
25 Mar 2016 00:44


sina are cam 2cm latime.
Am mai lucrat la partea de aluminiu, i-am facut si opritor, chiar daca nu era necesar.
Cam asa ar trebui sa vina, momentan nu am cercurile...

lefmir
27 Mar 2016 00:43


Am luat inelele de fier de la strungar. Mie mi se pare ca a facut misto de mine. I-am zis sa le taie din teava de 4" si s-o subtieze la exterior cat sa pot sa dau un filet de M4. Acum au 1cm in carne si o masa totala de 420g.
Finderul original cantareste 450g cu tot cu picior.
As avea asa pana acum: 600g mini-dobsonul, nu am cum sa scap mai ieftin. 50g talpa cu "stalpisorii" de aluminiu, 50g sina omega(cochetez cu ideea sa o inlocuiesc cu platbanda de aluminiu) si inelele exagerate de 420g. total 1120g.

Nu ma deranjeaza neaparat ca sunt groase, chiar daca le-as mai duce luni sa le subtieze putin, nu cred ca ar iesi, dupa cura de slabire, mai usoare de 200g. 

Acum as fi vrut sa va intreb: Sa le las asa si sa compensez cele 700g cu ceva? 
Si cu ce "ceva" as putea sa compensez? Vazusem la un telescop orion, tot de 8", radiator cu ventilator montat pe oglinda. da ori ba pentru ideea asta?
Multumesc!

dragos.n
27 Mar 2016 03:09


Este buna solutia cu ventilatorul, care va si raci oglinda mai repede. Dar asta nu va rezolva problema cu totul, pentru ca pe langa cautator, centrul de greutate al unui dobson este afectat si de greutatea diferita a diverselor accesorii. Mai ales cand vei dori sa pui ceva oculare mai mari.

O solutie permanenta, si destul de folosita este sa montezi in partea inferioara a telescopului o sina, sau o tija, paralela cu axa optica, pe care sa circule o greutate de circa un kilogram. Si in functie de ce pui pe telescop, echilibrezi mutand contragreutatea in sus sau in jos. Singura ''problema'' constructiva este sistemul de blocare a contragreutatii, care sa fie usor si rapid de manevrat, dar si sigur, ca sa nu alunece. Dar asa cum spuneam, este o ''problema'' destul de simpla, si depinde doar de sina si de forma contragreutatii. In general, un surub mai mare cu floare, sau cu o pana laterala in capat e suficient.

lefmir
27 Mar 2016 19:02


Multumesc domnule Dragos pentru idee! pe viitor este de luat in seama, dar momentan nu am investit in oculare mai mult decat cele standard+ce mai aveam. O sa caut la un moment dat un ocular de 2", dar nu acum.

Este groaznic afara: seara a fost chiar comic....Ies afara, cerul cat de cat senin, erau ceva nori de mare altitudine, dar zic macar sa ma uit la jupiter. Stau 15 minute si ies increzator cu montura in mana. Ma uit la cer. NIMIC nu se mai vedea! nori grei.
Asa ca m-am intors dezamagit in casa.

    Am inceput sa mesteresc astazi si mi-am adus aminte ca am 2 ventilatoare de la o tavita de laptop care s-a rupt.
De dimineata am fost la chinezi in cautarea unei farfurii de plastic, decat sa tai o placa dintr-un material exotic am zis ca mai bine gasesc ceva cu forma relativ similara. Am gasit: 4lei; 225mm; eu aveam 220 pe rama celulei. Am luat-o, am pilit-o putin pe margini si i-am dat gauri. Intra fest, celula mai are 3 gauri orientate la 120de grade, pe langa cele 3 perechi pentru colimare. As fi putut sa prind farfuria in acele gauri, dar vine asa de bine incat nu cred ca o voi face.
Cele 2 coolere le-am lipit unul de altul, tinand cont de care cum sufla. 
Ca idee: l-am facut sa traga aer din tub, nu sa sufle; adica el trage de pe gaura de sus. Ca rationament: am zis ca de jos mai poate sa mai traga praf(se mai ridica de la mers, etc) si sa-l bage in OTA si am zis ca este mai sigur asa.


M-am mai gandit asa: De ce sa fie simplu, daca poate sa fie complicat?  :lol: 
Sa pun 2 termistore, unul pe oglinda, altul sa masoare temperatura ambianta, operationalele aferente si cu un comparator sa imi varieze tensiunea si implicit turatia motoarelor. 
Astfel cand oglinda este proaspat scoasa din casa, turatia ventilatoarelor este mare, iar cand ajunge aproape de echilibru ar merge la turatie mai mica, astfel eliminand si oarece vibratii nedorite(desi sunt minime). Pentru observatii indelungate ar fi si mai utila: pornesc ventilatoarele automat in momentul in care se schimba temperatura ambianta.
Ce parere aveti?

dragos.n
27 Mar 2016 20:02


E bine. Si ideea cu termistoarele e foarte buna. 

Insa e bine sa refaci constructia introducand niste saibe de cauciuc foarte moale la suruburile de sustinere a ventilatoarelor, sau si mai bine, sa le pui suspendate cu elastice, astfel incat ventilatoarele sa nu atinga farfuria, si sa nu se transmita vibratii de la ele la telescop. Nu conteaza daca v-a trebui sa maresti gaura in jurul ventilatoarelor, lasand un spatiu mic acolo. Important este sa nu ai vibratii in tub.

Erwin
27 Mar 2016 21:39


Puffere din cauciuc foarte elastice &#537;i moi se găsesc în unită&#539;ile de CD-ROM sau DVD/RW din care se pot recupera &#537;i alte piese utile.

lefmir
28 Mar 2016 00:19


Am masurat turatia motoarelor "pe picior". Am suflat usor aer in pale si cu o aplicatie de frequency counter de pe mobil mi-a rezultat o frecventa medie de 400Hz. Deci asta ar insemna sa aiba 2400rpm la 5V.

Nu stiu ce sa zic de vibratii. Cu ele in pozitie uruie foooooarte putin OTA, dar nu simt nicio vibratie la mana in nicio parte a tubului, nici mai sus, nici mai jos. E posibil chiar daca nu o simt sa influenteze claritatea imaginii? Nu am din pacate nici posibilitatea sa testez pentru ca nu este vremea prielnica.
Este o buna idee si cea cu elastice, cat si cea cu buretei.
Va multumesc!

dragos.n
28 Mar 2016 01:42


Pune telescopul pe un stalp de lumina, nu chiar pe bec, ci mai jos, sa ai lumina dar si detalii fine, si uitate la marire mare, cu ventilatorul oprit si apoi pornit.

Teo
28 Mar 2016 06:14


Salut .
Dupa parerea mea, ventilatorul pentru aclimatizarea oglinzii principale este necesar doar inainte de a incepe observatiile. Atunci cand vii cu oglinda calda din casa. 
Daca ai pastra telescopul la temperatura de afara, el ar fi in orice moment aclimatizat.
Uneori ventilatia poate fi utila si la indepartarea condensului.
Referitor la cooler, i-as da turatie maxima pana cand optica va egala temperatura  mediului exterior, apoi as opri fara probleme ventilatorul si numai atunci m-as apuca de observatii. 
Schimbarile de temperatura (mai ales noaptea) se fac lent astfel incat oglinda ta isi va pastra temperatura mediului extern si o va urma ideaproape si fara ca ventilatorul sa fie pornit.
Eu as fi ales ca jetul de aer sa sufle din spate in oglinda. In acest fel racirea (aclimatizarea) cred ca este putin mai rapida. 
Ca sa nu traga praf de pe jos, poti face aclimatizarea cu telescopul la orizontala (evident inainte de a incepe observatiile ). Cu timpul te obisnuiesti cate minute sa lasi ventilatorul pornit inaintea fiecarei sesiuni de observatii. 
La puteri mari ( de ex. 250-400 X) orice vibratie cat de mica este amplificata si imaginea poate tremura ( mai ales cand faci observatii planetare). De aceea, nu as lasa coolerul pornit decat la inceputul sesiunii de observatii, sau daca pe parcurs, simt ca este necesar sa il mai pornesc in scurte reprize.
Senzorul de temperatura nu il vad neaparat necesar . 
Iti poti da seama cand optica este aclimatizata, dupa calitatea imaginilor la puteri mari de marire.
La inceput imaginile sunt mai incetosate si nu poti focusa precis iar cand aclimatizarea este completa, vei obtine un focus precis cu imagini sharp ( sigur daca si turbulenta atmosferica este redusa si iti permite asta).
Daca vrei sa pui senzori termici, o poti face ca experiment sau pasiune de a construi chestii mai complexe.
Spor pe mai departe !

lefmir
28 Mar 2016 21:32


Este o idee foarte buna si cum zici tu, Teo. La ideea ta as adauga 2 termometre cu sonde(la 15 lei pe olx) unul pe oglinda principala si unul in aer, ventilatoarele la turatie maxima si as putea supraveghea pe acele termometre temperatura.

Numai idei bune, sa am si timp, momentan sunt cam ocupat, probabil prin weekend o sa mai am si eu timp de mesterit.

Aaa. Am uitat. Mi-a subtiat inele strungarul, acum sunt foarte in regula, 4mm grosime. 215g. Insa mi s-a stricat manerul de la tarod; ma rog, nici nu am gasit toti tarozii de M4, ci numai pe ultimul, de rectificare si cred ca am fortat ca berbecul.

Erwin
28 Mar 2016 22:17


Pentru filetare în aliaje feroase se folose&#537;te seu de oaie, arată ca un săpun de casă. Pentru aluminiu &#537;i aliajele lui se folose&#537;te motorină. La alamă se folose&#537;te apa. În cel mai rău caz când nu ai altceva po&#539;i folosi ulei pentru ma&#537;ini de cusut, WD40 sau alt lubrefiant, cu rare excep&#539;ii nu se filetează pe uscat la metale. Doar la textolit sau alte materiale plastice merge pe uscat. &#536;i da, trebuie folosi&#539;i pe rând cei 2-3 tarozi din set la filetarea manuală. Pentru filetarea pe ma&#537;ină se folosesc tarozi speciali, mai lungi, cu conicitatea corespunzătoare.

lefmir
28 Mar 2016 22:57


Lubrifiasem cu ulei de 2T, il tin pentru "gospodarie" si mai pun din cand in cand cate putin in rezervor la masina(diesel).
asta e, mai astept pana in weekend, ca de maine nu voi mai avea timp.

Am facut test cu ventilatoarele; am prins putin de tot senin ~30 de minute. La 15 minute deja era rece tubul ca si cum as fi stat o ora afara. Ca vibratii: nu am simtit nimic spectaculos, jupiter a avut multe detalii, ca de obicei, si nu am simtit tremur. Tremurul care era, era de la atmosfera pentru ca in momentul in care a inceput imaginea sa danseze, am scos ventilatorul din priza si nu se simtea nicio diferenta notabila.

lefmir
03 Apr 2016 13:41


SACRILEGIU! Unii scurteaza monturi, eu le inalt. 
Vreau sa ii multumesc domnului Dragos pentru pont. 
Am inaltat montura dobson si imi vine perfect la nivelul ochilor. Este puuutin mai instabila, insa pot sa tin mana pe tub si sa il aliniez fara sa se miste prea mult imaginea(chiar si la 266X, se stabilizeaza dupa 2 secunde, dar in timpul asta se discerne ce se vede). Daca pun mana numai pe focuser, nu se misca. Am folosit placa putin umflata ramasa de la reparatia controlului azimutal si niste picioare. Per total am inaltat-o cu 40 de cm. Este un compromis, insa pentru mine este infinit mai comoda.


Am terminat si ventilatorul, insa trebuie sa imi fac un acumulator mai zdravan, cel pe care il aveam e pe duca si nu imi asigura decat 20minute de ventilatie la turatie maxima. Desi am masurat, ambele ventilatoare papa 0.25A; acumulatorul are 1A, dar nu cred ca mai are nici 25%capacitate.
Iarasi am folosit ideea dl Dragos cu contragreutatea glisanta, am facut o cutie cu magneti neodim in care am pus acumulatorul si am lasat cablul lung astfel incat daca pun un ocular mai greu, o pot misca in lungul tubului ca sa echilibrez ansamblul.

Am pus o rezistenta bobinata ca sa controlez turatia din tensiune, dar chiar cu ventilatoarele la maximum nu imi tremura imaginea.

dragos.n
03 Apr 2016 15:45


Super tare.

Mircea Pteancu
03 Apr 2016 20:39


lefmir

Felicitari , sa ai parte de cat mai multe si frumoase observatii cu telescopul ''tunat''!
Despre partea electrica nu am comentarii , singura parte electrica la mine este un cautator RDF la una dintre lunete.

Despre inaltarea monturii  : excelenta modificare si am sa filozofez oleaca pe teama aceasta.
Trebuie sa intelegem ,vorba lui Eminescu  ''... ce-i mana pe ei in lupta ,ce dorea acel Apus ?''
Amatorii care scurteaza si usureaza si modifica telescoapele din constructie intubata in tub Serrurier ,o fac din nevoia de a usura transportul.

La newtoniene ,cele mai practice sunt  cele de maxim 1.5m lungime la tub si care sunt astfel montate incat ramai cu picioarele pe pamant ,fara sa ai nevoie de scaunele /scari / trepte pentru a ajunge la ocular.
Producatorii din Orientul Indepartat care au dominat piata in ultimii 20 de ani ,au modificat insa constructia telescoapelor astfel incat sa fie profitabila pentru ei (in productie/transport/magazinare) : telescoape Dobson la al caror ocular ajungi in patru labe , tuburi de diametru egal cu al oglinzii principale -de unde toata intelighenzia despre ventilatoare , promovarea comerciala excesiva a designului Bird -Jones si mai nou , newtoniene fara mecanism de colimare.
(Ultima gaselnita este de-a dreptul atroce !)

Inca odata , bravo pentru optimizari si nu-ti fa probleme ca mergi impotriva ''curentului'' : ''curentul'' a luat-o  tare de tot in  jos....cred ca este in cautarea lui  ''Tasco''.

Mircea

lefmir
03 Apr 2016 21:08


Va multumesc frumos amandurora!

Cu ventilatorul nu pot sa ma pronunt foarte bine pentru ca vreau sa fiu obiectiv. As fi vrut sa montez niste termometre cu sonda, sa vad clar daca e diferenta asa mare in timpul de aclimatizare.
insa tot ce am gasit pe piata sunt niste prostii comparate cu multimetrul digital cu termocuplu. Am returnat 3 pana acum pentru ca aveau diferenta prea mare intre instrumentele consacrate si el. Si nu ma refer la 0.3-0.8 grade celsius, ci 2-3-4 grade; este o eroare mult mult prea mare pentru un instrument de masura. Pana la urma 5 grade diferenta pot sa disting si eu la mana.

Momentan am gasit niste celule D de la un acumulator de UPS vechi. 6 celule ar avea pe undeva pe la 700 de grame, ar fi numai bune.

Urmeaza sa fac si suportul pentru mini-dob.

Erwin
04 Apr 2016 08:58


Folose&#537;te cu încredere acumulatori de 12V 7Ah care se găsesc în UPS-uri. O încărcare te &#539;ine mai mult decât toată noaptea. Sigur, costă mai mult pentru că ai nevoie de un încărcător special pentru a&#537;a ceva, dar merită pentru că po&#539;i lega la el &#537;i încălzitoare de care ai nevoie mai ales în a doua parte a nop&#539;ii când apare roua.

lefmir
04 Apr 2016 11:11


Din pacate e de 4,6A si are 2 celule moarte, deci ar fi de 9.6V. Depinde de constructia incalzitoarelor. cu rezistente?

lefmir
15 Apr 2016 02:12


vesti noi! Am terminat suportul pentru mini-dob; este foarte comod, insa orientarea este mai greoaie; ar trebui un cautator cu punct rosu; 
Nu am luat in calcul la inaltare unde va veni focalizatorul mini-dobsonului si peste 60 de grade trebuie sa stau pe varfuri ca sa ma uit prin el, dar nu este deranjant. Mai bine pe varfuri decat cocosat.

Ceva informatii cu privire la ventilator: momentan, cu acumulatorii cei noi are turatie ceva mai maricica, insa se incalzeste putin, nu alarmant, insa si miroase putin a incins. L-am lasat vreo 5 ore de test si este in regula.
Momentan aclimatizarea la o variatie de 10 grade(20 in casa; 10 afara) se face in aproximativ 30 de minute;
Am montat un termocuplu pe care il leg la multimetrul meu digital pentru temperatura. Varful termocuplului este inghesuit intre celula oglinzii si oglinda.

Voi incerca de curiozitate si cum spune Teo, sa sufle ventilatorul in oglinda, nu sa aspire; sa vad daca este vreo diferenta.

Mircea Pteancu
15 Apr 2016 20:28


Foarte bine, felicitari , un cautator RDF este util intradevar,Telrad la noi nu se prea gaseste , foloseste.
Am vazut pe CN ca multe telescoape au cautator , laser si Telrad.

Mircea

dragos.n
15 Apr 2016 21:25


Evident ca daca pui ventilatorul sa sufle in tub, o sa vezi o diferenta. O sa speli oglinda mai des.

lefmir
17 Apr 2016 12:05


Avand in vedere ca un RDF este scump si nu prea util pentru cauza mea, pentru ca nu il voi folosi permanent, am zis ca mai bine fac eu ceva ma va ajuta.

Am luat un termometru pentru sticle de vin stricat si i-am luat geamul si "montura", este ca un C din plastic elastic care vine perfect infasurat pe mini-dob.
In geamul de plastic am dat niste gaurele astfel incat led-ul din laterala sa le lumineze(nu l-am facut cu led proiectat). 
Pentru catare ma folosesc de un surub din montura mini-dobsonului(de reglare) si imi da suficienta precizie sa imi arate obiectul in mini-dob, dupa care il centrez acolo si il vad si in dob-ul mare.
Am ales ceva care era stationar pe mini-dob pentru catare pentru ca daca ar fi fost ceva independent de el ar fi trebuit si el colimat impreuna cu restul, ceea ce complica lucrurile(spre exemplu cum este la un RDF clasic).
Bineinteles acesta este util cand ma chinui sa gasesc obiectul in mini-dob.

Cu ventilatorul nu m-am mai obosit pentru ca l-am suspendat in "hot-glue" si astfel are si rol izolator, s-a marit curentul de aer si implicit si eficienta. Aseara s-a aclimatizat in 10 de minute, ceea ce este perfect rezonabil. Insa am observat o chestiune curioasa, ventilatorul este util nu numai la inceput ci si mai incolo cand se raceste afara mai rau.
Spre exemplu: am iesit din casa, 20 de grade; afara 16. 
In 10 de minute erau egale, la 16 grade. L-am oprit
In urmatoarele 2 ore; Observatiile au fost foarte bune, insa la un moment dat parca se misca destul de tare imaginea; zic "turbulente atmosferice", ma uit cu ochiul liber si parca stelele erau relativ calme.
Verific temperatura: temperatura a scazut la 9 grade afara, insa temperatura oglinzii ramasese la 14-15.

Mircea Pteancu
17 Apr 2016 20:18


Pe mine m-ai pierdut la faza cu termometrul pentru vin...
Dar mini-dobul arata grozav  asa cum l-ai montat.
Felicitari si spor la observatii,Mircea

dragos.n
17 Apr 2016 20:47


Sticla are inertie termica destul de mare, mai ales cand e in strat gros. Un amator mai putin experimentat ar putea sa-ti spuna ca dupa ce ai racit la inceput, nu mai e nevoie de racire. Dar, asa cum ai observat, noaptea temperatura scade continuu. Asa incat e bine sa ai racire continua. 

Dar mare atentie. Cu puteri diferite, ca mai intervine un aspect. Si anume legea a treia a termodinamicii. si este posibil sa ajungi cu temperatura la suprafata oglinzii mai mica decat cea atmosferica, sau sa ajungi sub punctul de roua, si sa capeti un strat frumos de apa pe oglinda. Daca nu ar fi asa poluata, cum e atmosfera la Ploiesti, poate ar merge o spalare naturala, dar majoritatea nu o recomanda. Ideal ar fi sa ai oglinda cu o jumatate de grad peste atmosfera, dar peste punctul de roua. Sunt pe piata niste termometre electronice care iti indica si asa ceva.