-----------------------------------
aandrei
23 Mar 2016 12:32

Ocultatie Venus Luna
6 aprilie ora 10.

Andi
23 Mar 2016 15:50


2016.04.06

marcel jinca
29 Mar 2016 10:01


Un fenomen interesant. Pacat ca elongatia mica a Lunii fata de Soare (17°), face greoaie observarea ocultatiei la aceasta data. Venus are un diametru aparent de doar 10" si mag. -3.9.

Atasez din Efemeride Astronomice 2016, detalii pentru cele patru mari orase din tara. Pentru alte localitati, momentele se pot calcula cu formula:

t = To + a(L - Lo) + b(f - fo)

unde t este momentul pentru o alta locatie, To - momentul din efemerida, a si b sunt coeficenti (minut/grad), L si Lo - longitudinea locatiei si cea din efemerida, f si fo - latitudinea locatiei si cea din efemerida. Atentie! Trebuie adaugata o ora la ora din tabel (ora oficiala de vara , TLR + 1h)

Un filtru rosu ajuta la observatiile pe timp de zi. Mareste contrastul imaginii si diminueaza culoarea albastra a cerului.

Cer senin tuturor,
Marcel Jinca

Mircea Pteancu
31 Mar 2016 14:45


Multumesc tuturor pentru atentionare si detalii.
Deci trebuie sa ne gandim la o metoda sa ''umbrim'' instrumentele.
Ceva idei ?Precedente ?

Mircea

valy
31 Mar 2016 14:52



Deci trebuie sa ne gandim la o metoda sa ''umbrim'' instrumentele.
Ceva idei ?Precedente ?
http://earthsky.org/space/young-moon-visibility

Mircea Pteancu
31 Mar 2016 23:21


Multumesc valy , buna idee.
Am o scara de zugrav , mai trebuie sa fac rost de o bucata mare de carton.

Toate cele bune ,Mircea

valy
01 Apr 2016 08:38


Daca diferenta e de 17' nu e asa de grav comparat cu situatia lui Thierry Legault. Un parasolar mai lung ar rezolva cat de cat, facem niste teste, macar sa fie senin :).

marcel jinca
01 Apr 2016 08:55


@valy, corectie: Luna o sa fie la 17 grade, nu 17 minute.
In linkul dat de tine mai sus, la momentul respectiv (8 iul. 2013), Luna era la 5 grade fata de Soare.

Cer senin!

valy
01 Apr 2016 09:01


Grade fireste, n-am simbolul aici... :).

Kirk Spock
01 Apr 2016 09:39


Oameni buni, lamuriti-ma si pe mine intr-o problema, in care sper eu ca nu am ajuns atat de nepriceput. O fi vreo "scama" pe care n-o vad eu, caz in care imi cer de pe acum scuze.
Peste tot vad ca se mentioneaza ca la momentul maxim, distanta aparenta Luna-Venus va fi de 0.7 grade.
Cum bine stim cu totii, diametrul aparent al lunii este de aprox. 0.5 grade. Atunci cum naiba de e numit "ocultatie" acest fenomen? Nu e de fapt doar o conjunctie (f. stransa, ce-i drept)?

valy
01 Apr 2016 09:45


Unde se mentioneaza?

Kirk Spock
01 Apr 2016 09:54


De ex. pe astroinfo, dar nu numai acolo. O fi vorba doar de 7 min. si atunci greseala e la ei. Intre timp, mai caut si alte surse.

valy
01 Apr 2016 10:54


Pe simularile puse de Marcel Jinca mai sus se vede clar ca Venus trece prin spatele Lunii, sau invers.
Probabil ce ai vazut era pentru alta locatie pe glob.

sorini
05 Apr 2016 12:42


La mine la firma exista o camera, relativ mica, cu o singura fereastra de aprox 0,6x0,6 m, prin care speram sa fac observatia de maine, dar nu reusesc nicicum sa vad luna pe cer. M-am uitat indelung in zona unde ar trebui sa fie! Gresesc undeva?

valy
05 Apr 2016 12:44


Fa o poza, poate pe imagine o vezi.

sorini
05 Apr 2016 13:29


Nu posed decat un ap foto "de concediu", fara montura, fara altceva; nu cred sa ma ajute cu nimic! Speram sa pot identifica "la ochi" o curbura de luna fata de care sa ma pot apoi orienta. Un filtru ar putea fi de ajutor?
Off topic @ Valy: super foto cele cu soarele si avionul!

valy
05 Apr 2016 13:49


Incearca cu o teava lunga, sa te uiti prin ea. Nu-mi dau seama ce ar trebui, nici eu nu o vad dar am sperante ca maine va fi totul ok :)
Pozam RAW, 14 biti, trebuie sa se vada.

2SKY
05 Apr 2016 19:50


Te uiti la SE , trebuie sa se vada . Mai mare problema e cu Venus , care e foarte departe . Grija mare la ochii !

sorini
06 Apr 2016 10:32


in Bucuresti, pana la aceasta ora, inafara de o fina perdea de nori, nici urma de luna. Astept cu interes observatiile celor mai versati/dotati  :D

Kirk Spock
06 Apr 2016 10:41


Am cautat o posibilitate de a urmari pe net fenomenul, deocamdata am gasit doar asta:
http://theskylive.com/planetarium?obj=moon#ra%7C0.46493799650963297%7Cdec%7C3.227855628464296%7Cfov%7C15
Cu ocazia asta am observat o aliniere destul de interesanta, in aceeasi zona aflandu-se, in afara de Soare, si Mercur, Uranus, Neptun... Ma mir ca nu "urla" tabloidele. ;)

Cristi65
06 Apr 2016 10:51


Se pare că o să urmăresc ocultația pe Stellarium. Este o pâclă orbitoare în zonă.

Mircea Pteancu
06 Apr 2016 11:24


Asa e si la Arad , ma dor ochii de cat am scanat cerul cu binoclul in cautarea Lunii dar nu am vazut nimic decat acea pacla orbitoare.
Ceva nu-i in regula pe cer.
In plina zi este o lumina ca de seara , ziua este un fel de amurg continuu diluat.
Noaptea se evidentiaza si mai tare fenomenul , obiectele nebuloase gen galaxii nu mai sunt vizibile.
Azi-noapte ,desi eram la pozitia corecta nici urma de Whirlpool Galaxy.
Nici de M106 si nici de M108.
Eu cred ca sunt (si) efecte secundare ale bombardamentelor.

Sperand la cer senin , Mircea

marcel jinca
06 Apr 2016 11:44


Pacla si la Bumbesti.
N-am reusit sa observ, nici chiar cu GoTo.

Marcel.

valy
06 Apr 2016 12:06


Spray and pray, dabea se vede mic Venus, Luna se subintelege. La cum sta treaba clar nu se prea putea observa Luna, mai curand observam Venus. N-am vazut nimic cu binoclul, asa ca am pozat la nimereala, in cateva cadre se vede un punct luminos si o secera vaga in dreapta.

marcel jinca
06 Apr 2016 14:54


Colegul nostru @Max, a reusit sa prinda ceva si chiar i-a iesit, tinand cont de conditiile care, se pare ca au fost nefavorabile in toata tara. Urmariti aici:
https://maximusphotography.wordpress.com/2016/04/06/daytime-lunar-occultation-of-venus-april-6-2016/

Poate avem mai mult noroc la urmatoare ocultatie vizibila de la noi, din 2023 noiembrie 09, 10:16 UT, cand elongatia va fi de ~46°.

Pana atunci, MULT CER SENIN!

topacid
07 Apr 2016 00:55


Doar să &#537;ti&#539;i că nu a tras doar Max ieri ^_^

http://gph.is/208eQlX
http://gph.is/22cZpYU

marcel jinca
07 Apr 2016 06:34


Felicitari pentru reusita, Vlad.
A iesit bine.

Cer senin!

dragos.n
07 Apr 2016 06:53


Valul de caldura din Sahara a adus cu el si foarte mult praf. Se apreciaza ca este unul din cei desi nori de praf saharian care a ajuns in Europa in ultimii ani. Asta explica vizibilitatea foarte slaba, mai ales in vestul tarii, norul fiind centrat spre Italia, din ce am vazut eu.

topacid
07 Apr 2016 10:44


A fost horror, mama lui de praf. Dar IR a ajutat mult la defini&#539;ia Lunii atât de bine.

Mircea Pteancu
07 Apr 2016 12:17


Max si Vlad

O spun cu mana pe inima , ma bucur ca ati reusit sa observati voi ocultatia in conditiile dificile de ieri.
Felicitari si multumim , prin inregistrarile voastre am vazut si noi fenomenul !

Mircea

topacid
07 Apr 2016 15:28


Multumesc. Trebuie doar un pic de ambitie si determinare. Rrabdare cu gasitul lui Venus apoi restu face tehologia asta. Sa vezi mutra ce faci cand tragi la ceapa de un stack de 50 de frameuri si apare Luna n fundal  :shock:

aandrei
07 Apr 2016 19:24


Din Dobrogea am vazut cu filtru UHC (nu am rosu) permanent si foarte usor Venus dar cu toate ca am incercat diverse filtre, inclusiv variabil de polarizare, nu am perceput ABSOLUT nici o urma cat de mica a Lunii, in afara de acoperirea treptata a lui Venus. Cerul in directia lunii il vedeam a fi alb. Conditiile astea insa ar fi suficiente pentru 9 mai.

valy
07 Apr 2016 19:40


.. Conditiile astea insa ar fi suficiente pentru 9 mai.Nu conteaza cum va fi dar sa nu fie nor :).

Mircea Pteancu
07 Apr 2016 22:35


valy si aandrei

Felicitari si voua pentru observatii!
(Sa speram ca vom reveni din Sahara in Romania pana pe 9 Mai... )

Cer senin si fara praf ,Mircea

2SKY
08 Apr 2016 00:12


Super  tehnologie , felicitari . 9 MAI  Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui din 9 mai 2016 ? . Nu sint sigur , dar ar trebui sa fie mult mai lesne .

Teo
08 Apr 2016 01:14


 9 MAI  Tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui din 9 mai 2016 ? . Nu sint sigur , dar ar trebui sa fie mult mai lesne .
Se pare ca anul acesta. Adica 9 Mai 2016.
Am facut o simulare in Stellarium si pe la ora 15:00 timp local ar trebui sa se vada Mercur trecand peste discul solar ( evident, utilizand filtre adecvate) si daca va fi senin.
Tranzitul incepe mai devreme. Din ce vad in Stellarium incepe pe la ora 14:12 min.
Atasez niste print screen-uri :

Mircea Pteancu
08 Apr 2016 11:33


Doar adaug la cele spuse de Teo ca si Marcel Jinca a pregatit date in Anuarul astronomic /2016 ,particularizate pentru mai multe orase mari din tara.
Eu ma iau dupa cele pentru Timisoara ,diferentele pentru Arad fiind foarte mici.

Mircea

valy
14 Apr 2016 11:11


Asa trebuia sa fie si la noi ...
http://apod.nasa.gov/apod/ap160414.html

Mircea Pteancu
14 Apr 2016 18:49


valy ,multumesc pentru link , superbe pozele.
(Desigur,  modul in care se vede ocultarea lui Venus de catre Luna este singura diferenta dintre noi si Tenerife...:D )

Mircea