-----------------------------------
Devastator92
24 Mar 2016 01:35

Alexandru M. Photography
Salutare tuturor, am inceput acest topic pentru ca de acuma o sa mai postez poze si sa nu fac 100 de topice aiurea o sa le pun toate aici. Unii dintre voi ma cunosc deja, cu restul o sa ma imprietenesc pe parcurs. Am inceput cu pasiunea asta din Decembrie  si ince incet evoluez. Sper sa va placa ce o sa postez pe parcurs si sa ma sfatuiti. Cu stima Mota Alexandru. Cer senin tuturor.

Echipamentul meu este:
Skywatcher 200/1000 pe HEQ5
Canon 750D
Camera de ghidaj ASI-120-MC pe luneta cautatoare 9x50

dmtr69
24 Mar 2016 09:17


Frumoasa poza! Tine-o tot asa! 

Cer senin!
Marius

Devastator92
27 Mar 2016 14:49


Oare de ce steaua aceea mai stralucitoare are lumina mai multa inspre stanga? Colimare?

Cosmin Iftode
27 Mar 2016 16:19


E ceva coma necorectata ramasa in imagine, cu cat esti mai departe de centru cu atat e mai pronuntata, poti iei colturile pe rand si vei vedea ca in fiecare stelele sunt "orientate" radial dinspre centru, la fel si steaua mai luminoasa are o coada spre periferie.

dragos.n
27 Mar 2016 16:56


Daca te uiti la cozile stelelor in coltul dreapta-sus, si stanga-jos, vezi ca la fel, stelele au partea mai luminoasa spre dreapta, si un fel de coada spre dreapta si un pic in sus. Poate fi un pic de deviere de la directia nord, Deci mai verifica punerea in pol. E bine sa verifici si colimarea, sa elimini orice posibila cauza, pentru ca nu e neaparat un efect cu o singura sursa. 

Altceva ce am observat, par sa fie niste trepte ale intensitatii luminoase in aceste cozi. O cauza posibila, dar nu neaparat probabila, ar fi niste setari prea agresive pe autoguider. Dar poate fi si ceva unsoare mai uscata in montura, care sa faca miscarea sacadata, in loc de cursiva, si in acelasi timp, face treaba mai grea pentru ghidaj. Vezi daca directia corespunde cu directia miscarii pe una din axe?

Dupa aspect, nu prea cred ca e coma. 

PS. Ar trebui sa ne ofere constructorii in lista de accesorii si niste detectoare de vibratii, sa putem depista din timp problemele miscarii monturilor, probleme care inevitabil apar cu timpul, cat si vibratiile introduse de ventilatoarele incluse, uneori in telescoape, dar si in camerele racite.

Cosmin Iftode
27 Mar 2016 18:22


Desi intotdeauna e un cumul de defecte, cel "principal" aici se gaseste in toate colturile cat de cat simetric fata de axa, de asta m-am gandit la coma, atasat decupate cate o stea similara din fiecare colt.

iosif
27 Mar 2016 19:58


Oare de ce steaua aceea mai stralucitoare are lumina mai multa inspre stanga? Colimare?

Am analizat imaginea si arata cam asa.

La colimare arata bine in imaginea 2.

In imaginea prima e clar ca sunt probleme de coma. Pune un corector de coma si o sa ai campul corectat
mai bine.

IOSIF.

nobody
27 Mar 2016 21:04


Arata a coma negativa (supracorectata) + alte cele. Coma normala la o oglinda parabolica are portiunea mai lata inspre exterior.

Daca folosesti ceva corector (se pare ca da, si dupa curbura campului), poti incerca sa optimizezi distanta dintre acesta si senzor. Daca nu obtii un rezultat mai bun, atunci cam atat poate corectorul.

Erorile de urmarire si vibratiile afecteaza toate stelele din camp (inclusiv in centru), in mod identic. Nu pare a fi cazul aici (sau nu este componenta principala).

Cand cauti care-i problema, precizeaza in detaliu setup-ul complet si uite-te si la (sau posteaza) un cadru singular. Pot aparea artefacte de imagine si de la stacking.

valy
27 Mar 2016 21:13


Oare de ce steaua aceea mai stralucitoare are lumina mai multa inspre stanga? Colimare?Spyke-uri, obstacole asimetrice in calea luminii, focuserul intra in cadru?

Devastator92
28 Mar 2016 01:21


Va multumesc mult pentru raspunsuri. Cred si eu ca e de la coma. Am un corector de coma mai "economic" sa zic asa... Este acest model: http://magazin.telescop-expert.ro/corector-de-coma-gso.html

Probabil unul mai scump ar face treaba mai buna... Oare cum se face treaba asta cu modificarea distanteiintre corector si senzor? mai pun ceva inel intermediar? Din nou va multumesc foarte mult!

nobody
28 Mar 2016 03:39


Da, poti folosi tuburi/inele de extensie (daca ai loc de manevra), distantiere pe filet (daca filetul este suficent de lung) si/sau un adaptor reglabil. Vezi si pe aici: macar nu sunt ieftine. :wink:

Vezi si ce distanta (teoretica) ar trebui (spune producatorul) sa ai intre corector si senzor. In general, corectoarele au o distanta optima la care aberatiile reziduale si cele induse sunt minime. La astea generice, care nu sunt optimizate pentru un instrument anume, cam trebuie sa gasesti tu acea distanta, in functie de telescop. Efectele pozitive nu sunt garantate, dar nici nu strica asemenea accesorii daca ai ganduri serioase cu astrofoto. Paracorr de la Televue vine cu sistem reglabil integrat (si cu un pret si mai integrat, dar nu prea reglabil in jos), la altele (chiar mai scumpe) tot trebuie sa folosesti extensii.

Devastator92
04 Apr 2016 22:15


Aseara am scos aparatura din casa in gradina, am reusit sa treg cateva cadre la M101, dupa care s-a aburit secundara. Care stie ceva tutoriale bune pentru rezistenta home made sa-mi zica, nu ma prea pricep la electrica dar o sa incerc ceva. Si inca o nelamurire, voi care faceti poze cu newton, oare de ce imi iasa pozele mele ca intr-un fog, ceata, putin difuze? Va multumesc din nou, fara voi cei de pe forum renuntam de mult la pasiunea asta frumoasa!

iosif
05 Apr 2016 11:03

Condens pe secundara
Devastator92.

Ca sa nu ai probleme cu condensul pe secundara, fa o prelungire a tubului cu ceva usor.
Uite o poza cum am procedat.
Dupa ce termini o sesiune foto, sa te uiti in tub la oglinda primara, daca vezi si pe ea condens.
Daca este o sa-ti spun cum sa procedezi.

IOSIF.

Devastator92
06 Apr 2016 03:20


Multumesc domnule Iosif. Am facut asa, dar nu am apucat sa testez daca functioneaza deoarece in seara asta nu a scazut temperatura asa tare sa ajunga la punctul de roua, cel putin nu am stat eu atata afara. Dar ma lovesc de alta problema, de data asta la procesare. Atasez o pozasi intreb, e normal sa fie benzile alea in forma de cerculete (in mijloc mai deschise la culoare, in laterale mai inchise). In asa fel nu pot lucra la poza...

Devastator92
06 Apr 2016 03:21


Am uitat sa precizez ca pentru stack am folosit 10 cadre la 300s ISO 1600 si 5 dark tot la 300s ISO1600

Devastator92
06 Apr 2016 16:16


Astazi m-am tot uitat pe net, am ajuns la concluzia ca trebuie FLAT-uri, ce am patit eu se numeste "uneven field", corect? Inca ceva, credeti ca ar fi mai bine sa fie obiectul fotografiat in centrul pozei? Am facut o prostie ca am incercat sa prins si M97 si M108, fiecare intr-un colt? Multumesc.

Cosmin Iftode
06 Apr 2016 18:10


Ce se vede in screenshot-ul ala as zice ca e mai degraba lipsa de precizie in conversia "live" facuta de photoshop (din 16 biti + doua layere de ajustare -> 8 biti pentru monitor), daca dai flatten si convertesti manual imaginea in 8 biti nu ar trebui sa se mai vada. In orice caz se observa ca ai o serie de benzi concentrice, niciodata nu ar trebui sa ai o neuniformitate a campului de genul asta din optica, flat-uri poti sa faci pentru ca oricum ajuta, doar ca aici problema e de soft (si temporara zic eu).