-----------------------------------
Niky360
31 Mar 2016 03:46

Cometa 252P/LINEAR
Buna dimineata, incurajat de cerul senin am iesit sa testez 2 jucarii pe care momentan le-am imprumutat :), totusi doar una am folosit-o pt. cometa si anume binoclul de 15x70.

Luna m-a impiedicat sa disting cometa, totusi in unele momente aparea ceva foarte difuz fix in locatia in care trebuie sa fie cometa.
Nu estimez o magnitudine a ei doarece am vazut-o doar cateva fractiuni de secunda, marimea pe care o estimez, asa tot in fractiuni de secunda, este de 5'. Observatia am facut-o in jur de ora 3 dimineata cand cometa se afla inca jos pe cer, dar avand in vedere ca Luna era si ma jos, probabil ca m-a ajutat. Gradul de condesare mi-a parut mic, ~2.

Cometa s-a aflat deasupra stelei &#958; Ser, iar in campul vizual am avut stele de pana in ~8.5-9 mag. .

Merita urmarita in urmatoarele dimineti deoarece urca pe cer si Luna scade in faza. Totusi magnitudinea ei scade destul de repede.

auriga
05 Apr 2016 21:49

Re: 252P/LINEAR
Am observat si eu azi dimineata cometa 252P/Linear cu setupul obisnuit, 90x30s, transparenta scazuta.

Catalin M. T.
06 Apr 2016 22:03


Buna fotografie auriga! :)  Am reusit si eu sa observ vizual cometa in data de 2, 3 si 6 aprilie. Daca in 2 apr. s-a observat usor cometa in urmatoarele date s-a observat mai greu datorita unei nebulozitati/pacle generale. Cometa e destul de mare (~15' diam.) si difuza, pseudonucleu nu s-a observat si nici coada, DC=1 si o magnitudine estimata la ~7-8. Observatii efectuate cu luneta de 90mm la 36x si 50x.

Niky360
15 Apr 2016 02:16


Am observat cometa in urma cu cateva minute, este greu de gasit si fara o adaptare la intuneric buna nu se poate vedea.
Am observat-o cu bincolul 10x50 din Magurele, de pe geam :) este uriasa se vedea usor ca are un diametru de 20' iar daca fortam si controlam tremuratul ajungeam aproape de 40'. Din pacate are  stralucire mica de suprafata, DC=2/3 ceea ce o face dificila. Magnitudinea este in jur de 7. Am gasito-o plecand din &#946; Oph catre &#963; Oph fiind aproape de ea. Cu acest prilej am observat si IC 4665 un roi deschis extrem de atractiv care se afla langa &#946; Oph.