-----------------------------------
CUBIX
06 Apr 2016 23:51

Bino Chair
Salutari,

Astazi, impreuna cu David (david_eco), demaram proiectul unui bino chair, pe care dorim sa punem 2 reflectoare. Ideea a venit cu ceva vreme in urma, discutand despre una-alta, ajungand la observatii binoculare, ceva poze cu scaunele pentru binocluri.....

Tot cautand am gasit scaunul construit de Pierre Schwaar construit in 1980, dragoste la prima vedere!
http://www.saguaroastro.org/images/Binochr.gif

Al nostru, va fi un pic diferit, baza va fi impletita din profile lemn sa formeze un triunghi sau patrat la mijloc. O alta chestie ar fi inaltimea sezutului de la nivelul solului, undeva pe la 60-65 cm. Va fi motorizat, nu stiu daca GO-TO, depinde cata rabdare am sa scriu cod pentru el.
Ca materie prima vom folosi o placa de Tego, am vrut mesteacan, dar e complicat de obtinut, costul transportului fiind foarte ridicat.

In prima faza va fi mono, dotat cu 6-8" f/8-f/6.

Pun toata documentatia gasita pe internet, aici.

http://www.pbase.com/image/130495031

http://www.stargazing.net/astroman/Astronomy/ATM/binocularchair.html

http://www.stargazing.net/astroman/Astronomy/ATM/ChairNew.html // Acelas scaun restaurat.

http://www.stonehavenobservatory.com/ATM.html // Inspirat din a lui Pierre.

http://www.stonehavenobservatory.com/Astronomy/ATM/NewChair.htm

http://www.stonehavenobservatory.com/Astronomy/ATM/Binocularchair.html

George.

Erwin
07 Apr 2016 01:04


Succes! 
:)

david_eco
07 Apr 2016 09:12


Multumim de urare si pentru sprijinul acordat Tavi!

Din materialul luat vom confectiona: lateralele scaunului care vor fi fiecare dintr-o singura piesa cu semilunile, cat si baza si rockerul. Sezutul cat si spatarul vor fi un fel de structura tip fagure (in functie de cat material imi va mai ramane disponibil) peste care voi mula placaj de 4mm. De moment ramane la nivel de idee pentru a usura masa totala a intregului ansamblu.

In zilele ce urmeaza ma voi apuca sa-mi pregatesc un spatiu, instrumentele si sa ma apuc sa desenez placa. Va fi o placere din nou :)

Cosmin Iftode
07 Apr 2016 09:34


Voi urmari cu mare interes ! Mult spor sa aveti :wink:

Ovidiu M. 
07 Apr 2016 10:05


F tare. Succes! Scaunul din link arata ca un cockpit de nava stelara cu tunuri cu tot:)

StarChild
07 Apr 2016 10:13


Bafta!  :D 

Daca va ajuta, ca sa prindeti intre ele lateralele, pot sa va dau niste profile Bosch de 40x40 , lungime cam 0.8-1m . In ideea ca sa mulati pe alea placajul sezutului si sa tina legate placile laterale.
Caut sa vad cate bucati ar fi disponibile, eventual si niste vincluri de imbinare, si ne auzim. 
Daca mai raman niste resturi in saptamanile care urmeaza, incerc sa mai pun deoparte (e lista de asteptare ptr alea :wink: ) , poate aveti nevoie si pentru ranforsarea placii ptr azimut ;-)

Ptr actionare, puteti folosi curele sincrone montate pe semilune, cu dintii inspre exterior, se pot lua "la metru" de la Maedler pe diverse dimensiuni (latimi, distante intre dinti), au si pinioane potrivite, ziceti si facem cumva "sa fie bine ca sa nu fie rau"  :wink:

Mircea Pteancu
07 Apr 2016 12:47


Foarte tare !

''Space ,the last frontier'' !

Spor la treaba ,Mircea

CUBIX
07 Apr 2016 14:11


Mul&#539;umim! 

Am vrut sa punem 10", dar tubul cântăre&#537;te 11kg iar cu inele ajunge la 14.5kg... Este prea greu... 

Sa vedem ce dimensiune vor avea semilunile, din nefericire, pe schi&#539;ele disponibile nu sunt trecute cote.... 

La GO-TO, va fi un pic mai complicat având 2 altitudini, cea a scaunului se va lăsa pana la ora 2-2 &#537;i ceva, restul pana la zenit fiind de la a 2a (cea a telescopului) aici fiind &#537;i mi&#537;carea fina... Ar mai trebui un sistem de siguran&#539;ă, care sa nu ii permită fizic scaunului sa depă&#537;ească limita pe altitudine. 

La azimuth, cred ca va fi necesar un pivot (?) pe care sa ruleze scaunul, cu ceva role de teflon pentru porti (?)...

dragos.n
07 Apr 2016 15:25


Se pot pune si tuburi mai mari, chiar si de 300mm, daca se echilibreaza sistemul prin greutatea celui care sta pe scaun. Evident, asta inseamna o pozitie mai inalta a punctului de rotatie in altitudine a scaunului. Si niste centuri de siguranta pentru persoana, astfel incat scaunul sa se poata apleca pe spate pana cand tuburile ajung in pozitie verticala, iar ''astronautul'' ajunge cu spatele aproape de  orizontala.

Acest sistem are avantajul ca se elimina necesitatea unui al doilea sistem de rotatie in altitudine, cel de la tuburi, si astronautul nu mai trebuie sa-si modifice pozitia capului, ca sa urmareasca tuburile. Lucru care se poate dovedi dificil, daca apar diferente mari de lungime intre oculare ( si stim ca sunt astfel de diferente). Astfel privitorul va trebui doar sa miste capul in fata sau in spate atunci cand se schimba ocularele sau se monteaza niste barlowuri, dar nu va trebui sa compenseze si diferenta de unghi data de niste tuburi care au propriul sistem de miscare pe altitudine. 

Asta ma face sa ma gandesc la faptul ca spatarul scaunului nu trebuie sa depaseasca inaltimea umerilor, pentru a permite miscarea capului. Si de aici, gandul ma duce si la faptul ca trebuie un mecanism de reglaj al distantei dintre sezut si nivelul ocularelor, pentru persoane de inaltimi diferite. Eventual.

david_eco
08 Apr 2016 11:23


Bafta!  :D 

Daca va ajuta, ca sa prindeti intre ele lateralele, pot sa va dau niste profile Bosch de 40x40 , lungime cam 0.8-1m . In ideea ca sa mulati pe alea placajul sezutului si sa tina legate placile laterale.
Caut sa vad cate bucati ar fi disponibile, eventual si niste vincluri de imbinare, si ne auzim. 
Daca mai raman niste resturi in saptamanile care urmeaza, incerc sa mai pun deoparte (e lista de asteptare ptr alea :wink: ) , poate aveti nevoie si pentru ranforsarea placii ptr azimut ;-)

Ptr actionare, puteti folosi curele sincrone montate pe semilune, cu dintii inspre exterior, se pot lua "la metru" de la Maedler pe diverse dimensiuni (latimi, distante intre dinti), au si pinioane potrivite, ziceti si facem cumva "sa fie bine ca sa nu fie rau"  :wink:

Multumim Liviu! 
Ar fi excelente cateva profile, in felul asta mai scutesc din material ca sa imi ajunga si pentru celelalte componente cum ar fi baza, cadrul tuburilor, etc. Daca poti procura sunt perfect binevenite :D 

David

CUBIX
08 Apr 2016 16:40


Rapid de pe &#537;antier. Lua&#539;i cat e calde. :mrgreen:

Manu72
08 Apr 2016 16:45


Un proiect foarte frumos, felicitari

CUBIX
08 Apr 2016 16:47


Mul&#539;umim!

Dbird
08 Apr 2016 21:08


Frumos proiect. Mult succes! Asteptam imagini si impresii, din "santier".

NickR7
08 Apr 2016 22:27


Woooah! Cât de frumos! O idee excelentă! Cu siguran&#539;ă se vor "pierde" nop&#539;i întregi la vânătoare de stele în acest Bino Chair. :D Mult succes &#537;i a&#537;teptăm imagini cu evolu&#539;ia proiectului!  :mrgreen:

CUBIX
08 Apr 2016 22:28


Multumim, sigur se vor pierde!

S-a mai facut cate ceva pe santier, vor veni explicatii de la mesteru' sef, nitel mai incolo. Pana atunci, sa vorbeste pozele:

david_eco
09 Apr 2016 00:40


Astazi am inceput &#8221;distractia&#8221; dupa ce timp de aproximativ o ora am stat sa deduc din poze si schite care ar fi reperele designului, ce ar trebui sa respect. 
Am dedus ca, centrul de greutate ar fi undeva la nivelul lombar al spatarului, aproximativ jumatatea distantei de la sezut la umeri dupa care am stabilit unghiul dintre spatar si sezut la o deschidere de 105 grade. Lungimea sezutului are aprox. 50cm iar spatarul 60cm pana la nivelul umerilor si 65cm pana la axa tuburilor, nivelul ochilor ar fi undeva la 70cm.
Raza semilunilor ce permit miscarea pe altitudine este de 60cm, per total un diametru de 120cm.
Prima piesa laterala cantareste dupa estimarea mea maxim 6kg. Nu stiu daca sa mai decupez din ea sectiuni in vederea &#8221;usurarii&#8221;. A doua piesa este trasata si desenata asteapta doar lumina diurna pentru a fi executata.

Va urma...

Mircea Pteancu
09 Apr 2016 11:54


E bun pendularul dar si mesterul e priceput ,spor maxim va doresc !

Mircea

david_eco
09 Apr 2016 12:09


Multumim! E bun pendularul dar freza e si mai buna :D mai ales pt decupaj in raza de cerc :) 

David

CUBIX
09 Apr 2016 19:40


Mul&#539;umim! E meseriasu', dar e modest.

CUBIX
09 Apr 2016 21:24


Astăzi s-a decupat cealaltă laterala a scaunului &#537;i s-au făcut usurari, cam 2 kg, apreciază me&#537;terul. 

Sa vorbe&#537;te pozele:

Mircea Pteancu
09 Apr 2016 21:38


Va rezulta ceva de-a dreptul ...galactic !

O intrebare mai prozaica : cum se rezolva la asemenea instrumente cautarea/ cautatorul ?
Sau totul va sta in GoTo ?
Succes deplin va urez ,Mircea

CUBIX
09 Apr 2016 21:53


Multumim, draga Mircea!

Buna intrebarea cu cautatorul, nu, nu va sta in GOTO, totul, nu cred ca pot face ceas Elvetian si nici nu intentionez, ar fi prea ''plictisitor'' asa. De la GOTO vreau tracking si cand o sa reusesc sa pup software-ul cu restul hardware-ului sa ma duca cat de aproape posibil.

Cred ca voi folosi o telecomanda Skywatcher, o am de la EQ5 care va merge prin EQDIR.

Intentionez sa ii leg luneta de la tine 60/300mm, daca voi putea, sub oculare binoclul 7x50mm... Acestea, pe langa ajutorul in gasirea obiectelor, vor ajuta si ca o eventuala contra greutate.

CUBIX
10 Apr 2016 18:59


În decupajele făcute pentru u&#537;urare, cred ca vom pune cureaua, lipita de semiluna interioara pentru motorizare. Probabil, un motor pas cu pas cu ax dublu pe centrul scaunului, din el vor pleca 2 bare pana in afara scaunului. 2 roti din&#539;ate, cate una pe fiecare capăt, cred ca va avea &#537;i un sistem de compresie cu arc la fiecare capăt. 

Nu &#537;tiu dacă este foarte buna solu&#539;ia asta, foarte probabil sa avem nevoie de reductor la motor. Dacă va fi necesar reductor, cea mai simpla solu&#539;ie ar fi, încă o roata dintata pe centru (mai mare) &#537;i una mica pe motor folosind curea. 

Pe altitudinea telescoapelor, vor fi dublate cercurile la fiecare capăt. Curea &#537;i motor pas cu pas. Nu &#537;tiu dacă vom pune o bara &#537;i un motor pe centru sau 2 motoare, cumva sincronizate. Motorizarea unui singur capăt, nu &#537;tiu dacă va fi suficienta. Îmi este sa nu aibă prea multa fric&#539;iune &#537;i sa nu îl mi&#537;te cum trebuie. 

Pe azimuth, baza pe care sta scaunul va fi rotunda (altfel nu avem cum sa o motirizam), pe ea voi pune curea &#537;i va fi angrenata de un motor pas cu pas, sper fără alte angrenaje.

Cam asa ne-am gândit ca va fi motorizarea scaunelului.

Mircea Pteancu
10 Apr 2016 19:40


CUBIX si David

Multumesc pentru explicatii , spor la construit,va fi un instrument exceptional , foarte adecvat.

Dar sa stiti ca nu sunteti  singurii care folosesc asa ceva.
Dupa ChristianG de pe Cloudy Nights si extraterestrii folosesc asemenea Bino Chair :D :

http://www.cloudynights.com/topic/532732-dobsonian-binocular-observing-chair/

Mircea

CUBIX
11 Apr 2016 18:27


Cu placere! 

Foarte frumos scăunelul pentru binoclu! 

ChristianG, mi-a citit gândurile! :lol:

CUBIX
13 Apr 2016 19:35


Astăzi s-a decupat una bucata cerc pentru motorizarea azimuth cu apertura de 56 cm din tego. 

Baza unde sta scaunul va fi din panou sandwich cu grosimea de 30 mm. 

Vorbind ieri cu StarChild, am zis sa punem cureaua direct pe latura exterioara a semiluni, iar în loc de role, roata dintata. Cureaua cred ca va fi (asta intentionez) AT5, am vrut 2.5 dar avea lă&#539;imea maxima de 16 mm. AT5 are 25 mm, cu 3 mm mai mult decât lă&#539;imea semiluni...

CUBIX
30 Apr 2016 22:10


S-a mai înaintat pu&#539;in prin decuparea "ochelarilor", ce vor tine tuburile. 235mm decupaj intern, 270mm decupaj pentru alinierea tuburilor (pentru "ochelarul" din spate, la unul din tuburi).

Erwin
01 Mai 2016 10:54


Un motor pas cu pas conectat direct la curea va produce mici hopuri chiar &#537;i la un motor cu 400 pa&#537;i/tură &#537;i 16 micropa&#537;i. E necesar un angrenaj pentru reducerea tura&#539;iei &#537;i mărirea cuplului care este mult mai mare decât la o montură obi&#537;nuită &#537;i care va face insesizabilă micropă&#537;irea. Pentru asta recomand un reductor planetar cu fric&#539;iune, fără joc. 

Se conturează ceva unic pe plaiurile române&#537;ti! Spor!

alderamin59
01 Mai 2016 22:45


A&#537;a gândesc al&#539;ii subiectul !

david_eco
02 Mai 2016 12:25


A&#537;a gândesc al&#539;ii subiectul !

Boah :shock: arata superb. Din pacate noi suntem mai limitati de buget dar mergem mai departe cu ce avem.

Multumim pentru suport!

CUBIX
05 Mai 2016 02:06


Interesanta ideea cu reductorul planetar, dar este foarte scump din ce vad pe internet... De asta ce zici? http://www.orientalmotor.com/products/accessories/clean-dampers-rbk.html Am vazut ca este folosit la CNC-uri homemade.

Conform ultimelor modificari voi folosi curea lata si ax din otel/inox/ce o fi, sa nu rugineasca. Cu diametrul de 6-8mm care imi va da o reductie de 200-150, pe ascensie. Problema este la azimuth, unde am raza de 56 cm si reductie de 93.3-70. Aici trebuie sa am aproape aceasi reductie, deci imultita reductia cu 2 sau cu 4 daca pinionul de pe motor are 10mm.

Ar veni asa pinion motor 10mm pe pinion 40mm reductie motor la 4. Apoi pinionul al doilea [cel de 40mm] punde in miscare printr-un ax de 10mm roata de pe azimuth, rezultand reductie 224... Sau direct axul motorului de 6mm [parca?] cu reductie de 2.2..... deci 2.2 [22mm] / 0.6 = 3.6. 3.6 * 56 = 201.

In alta ordine de ideei, s-a mai facut una-alta la scaunel, sa vorbeste pozele, eu sunt un pic laguit. :mrgreen:

Erwin
05 Mai 2016 08:33


Reduc&#539;ia cu curele din&#539;ate are o oarecare elasticitate, nu sunt necesare tampoane. Trebuie calculat cuplul &#537;i eventual puse 2 motoare cu 2 angrenaje în paralel dacă unul nu duce.

CUBIX
05 Mai 2016 23:32


Vroiam sa pun curea fara dinti. Angrenarea fiind ca la astrotrackul lui @StarChild, prin frictiune...

Erwin
06 Mai 2016 12:24


Cuplul necesar ca să învingă momentul de iner&#539;ie &#537;i for&#539;ele de frecare în cazul tău sunt incomparabil mai mari decât la astrotrac, cred că e mai bine cu curele din&#539;ate, nu solici&#539;i prea tare lagărele motorului nici celelalte.

CUBIX
08 Iun 2016 00:05


S-a mai lucrat la scaunel, dar nu am avut timp sa postez...

A gasit David un reductor de la mecanismul de tractiune al unei motocoase. Rductia este de 4:1, intentionam sa il punem pentru miscarea pe azimuth actionat de o curea trapezoidala.

CUBIX
12 Iul 2016 15:21


Suportul pentru telescoape!

dragos.n
12 Iul 2016 15:26


Incepe sa se profileze ceva frumos. Spor in continuare.

CUBIX
12 Iul 2016 15:46


Mul&#539;umim!

Dbird
13 Iul 2016 18:25


Absolut superb! Mult spor in continuare in frumosul quest!

CUBIX
13 Iul 2016 22:46


Mul&#539;umim!

david_eco
14 Iul 2016 00:57


Multumim pentru urari! Proiectul poate ar fi fost mai avansat daca timpul nu ar fi un inamic. 

David

Mircea Pteancu
14 Iul 2016 19:56


Foarte frumos , spor la treaba in continuare.
Pana la urma ,  ce OTA va purta aceasta montura deosebita ? 
Pentru 2x (150x 750 mm) ?

Mircea

david_eco
14 Iul 2016 20:01


Multumim domn Mircea!

Pai vor fi de 8 inchi, fie f6 fie f5, depinde ce va gasi stapanul scaunului.

David