-----------------------------------
admin
27 Mai 2005 22:43

Astronomia nu se mai studiaza la nivel de liceu.
Astronomia nu se mai studiaza la nivel de liceu. 
Sunteti de acord? Justificati...

Poate ca intr-o buna zi astronomia isi va gasi iar loc in grila materiilor de liceu...

Votul tau anonim poate fi un pas in aceasta directie!

Forever_Man
05 Iun 2005 14:34


La unul din liceele din orasul meu (Calarasi), astronomia se studiaza, dar doar ca optional. Pacat ca nu sunt la liceul acela (insa sunt la unul mai bun), mi-ar fi placut sa studiez astronomia.

katalan
21 Iun 2005 13:02

Astronomia - optional
Astronomia trebuie sa fie optionala, dar sa renuntam definitiv la ea (chiar ca si optional) este o nebunie. Atunci la ce rost eforturile celor de la ARCA sau ASR daca nu au pe nimeni care sa vina din spate si sa asigure viitorul astronomiei in Romania?!

Roman
23 Iun 2005 00:20


Adevarat  :)

myan
11 Aug 2005 11:56

myan
Astronomia va ramane pe langa obiectul stiintei cea mai fascinanta si cea mai veche preocupare a omului....daca Romania nu vrea astronomie ..si sa fim sinceri nici nu prea a promovat acest lucru , macar sa ramana pasiune pentru fiecare dintre noi...chiar daca unii vor sa o desfiinteze ea va exista intotdeauna....si oricum studiul astronomiei in Romania nu se desfasoara la un nivel competent cu alte tari...   :(

valy
11 Aug 2005 21:04


Exista vreun manual de astronomie pentru liceu?Recomandati-mi si mie niste link-uri sau carti, chesti usurele, ca de inceput.

mac
12 Aug 2005 11:31

sal
Da, exista un manual de astronomie, pentru clasa a XI-a sau a XII-a
Ma gandesc ca se mai publica inca...
Este un manual destul de bunicel si este intr-adevar pentru incepatori.

Insa daca nu vrei sa iti pierzi timpul cu acel manual si ai ambitia sa mergi ma departe, atunci iti recomand cartile d-lui Vasile Ureche: Universul vol. 1 si vol. 2. Sunt foarte bune! 

Primul volum e cam pentru toti absolventii de liceu, care au cunostiinte de baza de matematica si de fizica.

Pentru al doilea volum iti recomand sa pui mana pe mate, mai serios, deoarece sunt chestii de relativitate si fizica stelara.

Pe cand am facut masteratul de astronomie si mecanica fluidelor in Cluj am avut onoarea sa asist la cursurile de cosmologie ale d-lui Ureche unde ni s-a predat minunatul volum 2, mentionat mai sus.

Cartile mentionate au fost publicate prin anii 80 parca si din pacate nu s-au mai reeditat (din cate stiu eu) si de aceea va fi foarte greu sa le gasesti pe la anticariate. Poate ai noroc la vre-o biblioteca.

Daca nu le gasesti atunci iti recomand alte carti de astronomie pentru amatori scrise de dl. Chis si de dl. Pal.

La adresa 

http://www.astronomy.ro/index.php?did=700&cid=400

gasesti cateva publicatii internationale de astronomie sau similare. Nu te vor ajuta prea mult daca esti chiar la inceput cu materia, insa ca referinta sunt bune.

Da-ne un feed-back ca sa stim cum evoluezi  :wink:

Roman
12 Aug 2005 12:06

sal
OK, nu sunt chiar un guru in ceea ce priveste astronomia, insa cred ca daca  o sa ai o puternica baza in fizica(mecanica, termodinamica, optica, fizica nucleara) atunci nu o sa ai probleme cu astronomia. 

Exista numeroase manuale de astronomie, asa de multe, incat le-am uitat pe toate care le-am citit. In general, toate se refera la acelasi lucru - astronomia, fenomene astronomice, corpuri ceresti si alte chestii asemanatoare. Singura diferenta este, poate in modul in care sunt explicate toate lucrurile enumerate mai sus(desigur, aceasta depinde de autor). Ceva este sigur - tot ce se petrece in Univers este guvernat de legile fizicii.

Asa ca iti recomand sa citesti prima carte de astronomie care-ti cade sub mana, apoi pe a doua samd, iar comparand explicatii date de autor, sa-ti faci o parere generala despre lucrurile cu care se ocupa astronomia.

myan
19 Aug 2005 19:56

salut tuturor
Tocmai am terminat de citit doua carti fantastice
- "Ce este universul" -Cecil Folescu 
- " Cartea astronomului amator" - Ioan Todoran
Aceste carti personal cred ca reprezinta un ghid excelent in cunoasterea universului din toate punctele de vedere, studiat in termeni accesibili pentru fiecare dintre noi. le am gasit la un anticariat....daca aveti sa mi recomandati vreo carte dar care sa merite va rog sa nu ezitati...va saluta pe toti Calin :P

Roman
22 Aug 2005 14:28

hey
"Gaurile Negre" de Kitty Ferguson
- cunostinte generale.
-nu necesita mate.
-autorul(de fapt ea) a fost muzician si de curand s-a ocupat de astronomie, asa ca poate sa-ti explice mai pe inteles care-i treaba cu gaurile negre.

Eu am citit-o nu demult. Nu este o capodopera, insa expune mai pe inteles chestiile de baza.

myan
26 Aug 2005 16:49

multumesc mult pt recomandare
Iti multumesc mult pt sfatul tau ! Cu siguranta voi cauta cartea peste tot si o voi cumpara.Am observat ca esti un membru de baza in acest forum caci ai multe mesaje in care ai scris idei foarte interesante..ma bazez pe gusturile tale...mai mult de atat domeniul gaurilor negre m a atras intotdeauna..mai ales proprietatile spatiului Schwartzchild..<deformarea timpului si alte schimbari bizare ale spatiului> ...curand dupa ce voi termina cartea iti voi spune parerea mea....pe curand  Myan<Calin>

Roman
29 Aug 2005 15:34


ok

alexconu
03 Sep 2005 15:30

Re: sal
OK, nu sunt chiar un guru in ceea ce priveste astronomia, insa cred ca daca  o sa ai o puternica baza in fizica(mecanica, termodinamica, optica, fizica nucleara) atunci nu o sa ai probleme cu astronomia. 

Permite-mi sa te contrazic la chestia asta. Depinde foarte mult in ce stadiu vrei sa ajungi cu astronomia. Daca vrei sa fii astronom amator, in opinia mea, poti foarte bine sa nu ai cunostinte solide in domeniile enumerate mai sus. Cunosc majoritatea astronomilor amatori romani si pot sa va zic ca probabil 70% nu indeplinesc conditia expusa mai sus. De asemena destul de multi astronomi amatori au urmat licee sau facultati umaniste.
Asa ca pentru a fi un bun astronom amator e nevoie de pasiune pentru cer, de perseverenta si daruire. Nu facem astronomie de amatori pentru a revolutiona stiinta.. O facem pentru a ne simti noi bine, pentru a ajuta astronomii profesionisti care nu au vreme sa observe absolut tot ce trebuie observat, o facem pentru a putea impartasi si altora frumusetile cerului.

Roman
04 Sep 2005 11:49

aha
Ok, recunosc ca nu trebuie multa fizica pt a construi un telescop sau a face observatii, insa vroiam sa spun ca pentru a intelege ce se intampla intr-adevar in interiorul unui quasar sau unei gauri negre, sau pt a lamuri unele chestiuni pe care le citeste in carti, myan va trebui sa apeleze la fizica(in unele cazuri). Nu spun ca fizica este ceva obligatoriu pt a deveni astronom. In fine, alegerea ii apartine lui myan. El va alege ceea ce-i place fie acestea observatii practice sau calcule teoretice.

PS: ai scris
Sunt student la Facultatea de Fizica a Universitatii din Bucuresti, specializarea Fizica Nucleara, Particule Elementare si Astrofizica in anul IV. 

Recunoaste ca odata ce pasesti pe aceasta cale, nu te multumesti doar cu observatii, vrei sa afli mai mult.

myan
11 Sep 2005 12:33

salut
Amice din pacate am cautat autoarea Kitty Ferguson in tot Iasul dar nu e de gasit..asta e..oricum o sa o mai caut....am mai privit mesajele din forum..stii ca pe de o parte Alex are dreptate...astronomia trebuie traita in primul rand ....pentru mine matematica sau fizica ....de fapt acele relatii foarte abstracte carora nu le fac fata umbresc frumusetea astronomiei...astronomia are la baza observatiile astronomice chiar si cu ochiul liber...cred ca asta este adevarata astronomie..desigur ca fara cateva cunostinte de baza nu poti evoula...pe curand Calin

Roman
14 Sep 2005 17:55


OK, se pare ca ti-ai facut alegerea. 
1-0 pt Alex.   :? 

Pe site o sa gasesti informatii despre perseide 2005 - este.. de fapt a fost tabara de observatii astronomice SARM de anul acesta. 
Alte informatii despre diferite evenimente organizate de SARM afli pe pagina lor. :arrow: 

Good luck.
Stick around.

sica
18 Feb 2006 14:37


Salutare,
Am votat si eu impotriva "scoaterii" astronomiei din grila de materii de la liceu. Totusi nu cred ca impactul ar fi fost prea mare in randul elevilor. Stim cu totii cum se preda in liceele din Romania. Sunt destul de putini profesorii care doresc cu adevarat sa le insufle  "dragostea" fata de o stiinta elevilor lor. Probabil astronomia ar fi fost privita de catre elevi ca o alta "Fizica". Sper din toata inima sa ma insel. Oricum parerea mea este ca un impact mult mai mare l-ar avea un club de astronomie care sa le ofere posibilitatea tuturor "curiosilor" sa priveasca cerul printr-un instrument, sa vorbeasca cu un impatimit al astronomiei, sa intre in contact cu universul astronomiei. Sunt sigur ca efectul ar fi  mult mai puternic.
Cred ca, pe langa ingrijorarea referitoare la scoaterea astronomiei din programa scolara, ar trebui sa ne gandim ce se poate face pentru a avea  mai multe cluburi de astronomie la noi in tara, un cadru organizat ( de ex. acolo unde exista cativa astronomi amatori). De ce in alte tari se poate? De ce in unele orase din Romania exista astfel de cluburi si in altele nu? Este oare vital ca ele sa functioneze pe langa un planetariu sau un observator?

mac
18 Feb 2006 16:24


Da, un club de astronomie in fiecare oras sau cel putin in orasele mari, nu ar fi rau. Daca ar exista suficienti astronomi amatori sau persoane interesate si cu initiativa, acest lucru ar fi posibil.

Totusi, in zilele noastre Internetul ofera o alternativa, unind astronomi amatori din toata lumea. Iata ca avem la noi pe forum nu doar persoane interesate de astronomie (si aici nu ma refer doar la observatii astronomice) din Romania ci si din alte tari. 

Intorcandu-ne la tema discutiei curente, adica scoaterea astronomiei din programa de liceu, as fi curios cine a votat -pentru- si care ar fi justificarea acestuia.

Roman
18 Feb 2006 22:53


Probabil astronomia ar fi fost privita de catre elevi ca o alta "Fizica". 

Stii, se pare ca ai dreptate. Am discutat despre "noi", astia cu astronomia, minoritarii si am uitat de majoritate. 

De ce in unele orase exista cluburi si in altele nu? Pai nu are cine sa le infiinteze. Si daca ar avea cineva posibilitatea, nu ar mai fi motivat(sau  invers). Luminile si felinarele, neoanele "next door" diminueaza stralucirea stelelor, deaceea ridicam tot mai rar privirea spre cer. Nu se mai viseaza in secolul XXI. 
Trist... 

Popularizarea astronomiei - solutia la problema ta. Cum? evenimente, concursuri(preferabil cu premii  8) ), conferinte, observatii - si nu doar lucruri care tin de astronomie, ci de spatiu in general.

Cum 

Romania este a treia dintre fostele tari INTERCOSMOS care obtine statutul de Stat European Cooperant al Agentiei Spatiale Europene (ESA), dupa Cehia si Ungaria. 

tinerii romani au usile deschise la numeroase programe spatiale derulate de esa. Depinde acum de profesori(babacii aia care se cred atotstiutori) participarea acestora(multe proiecte necesita prezenta unui prof universitar in echipa). Pff. Nu stiu ce sa mai zic. Este 22 00 si mi-e somn de mor(vin de la meditatie la mate si am capul ... patrat).

Roman
18 Feb 2006 22:57


oricum, link la niste proiecte educationale derulate de esa sau nasa le gasiti in sectiunea educatie. Pe viitor planuim sa creeam o pagina in portal dedicata programelor spatiale educationale.

stelaru
11 Aug 2006 12:52


Nu cred in rezolvari punctuale.

Invatamintul romanesc se prabuseste inca din 1989 9ma shi mir ca mai are unde se prabushi... :wink:  :lol: ).

Principalele cauze (IMAO):
a) rigiditatea programelor (toatre liceele shi chiar facultatile !!! trebuie sa se conformeze unor priograme rigide, cu amterii si subiecte de mult depashite sau stupide)
b) lipsa de interes a profesorilor, legate shi de grija zilei de manie, in special din cauza existentei unui numar exagerat de ore, care conduce la un nuamr exagerat dfe profesori shi- evident la scaderea salariului per bucata profesor..
c) inexistenta "educatiei prion hobby"- fie el filatelie, fotografie, modelism sau... astronomie, cauzata de lipsa de timp a parintilor shi de prabushirea sistemlor nationale de tip cvercuri de pionieri, inca neinlocuite de oferta privata

Solutia:
a) reducerea la 10% a continutului obligatoriu al programelor- restul si-l face fiecare liceu shi fiecare facultate cum vrea -astfel raspunde cereerilor sociale shii... se rezxolva shi chestia cyu studiul astronomiei, pentru ca daca e cerere, unit de invatatmint pot raspunde la ea (acum NU pot! Din cauza ca legea INTERZICE infiintarea unui curs de astronomie la o facutlate care nu-i de mate sau geo...)
b) reducerea programei, scotind din ea acel balast de peste 75% (gen teoria multimilor in clasa a IV-a,  zoologia superincarcata a calsei a VI-a etc.) - se reduce nuamrul de rpofesori, sunt mai bine paltiti, mai mult iinteres, adica se pot si DIVERSIFICA! (acum NU pot, deoarece UNDE ar rpeda un prof de astronomie???!)
c) refacerea traditiilor cercurilor scolare, revitalizarea interventiei stastului in politica de INFRASTRUCTURA pentru tienret -gen case de cultura, unde insa sa fie gazduiti ofertanti de servicii de hobby PRIVATI- in acest fel scad costurile de infiitnare a unor sercuri private (grevate acum de chirii mari), se incurajeaza initaitiva privata in doemniu- cresterea concurentei duce al diversificare (pentru mishcarea firmei din zone clasice de cocnurenta acerba in zone de nisha -precum ASTRONOMIA, unde chiar daca profitul e mai mic, se evita concurenta, care aaltfel ar ridica riscul, fara a creste ptoentialul profit- asta impiedica dezvotlarea afacerii...).

Iaca-asha s-ar dezvolta shi astronomia.

Ca altfel, daca o bagi in progframa doar, nu va mi fi decit inca una din disciplinele alea la care tre sa iei note mari... ca sa iei examenul... chiar daca respectivele cunostuite nu-ti folosesc la nimic in viata...

Shi te-au facut shi sa-ti pierzi tienretea degeaba...

Libertatea initiativei si libertatea idnividuala- chiar daca suna pompos asha- sunt cele care ar duce la revitalizarea astronomiei in RO. Deocamdata, cu un invatamint scolastic shi dogamtic, nu mai lansam noi o racheta nici din FGerentari in Rahova, darmite de pe pamint la luna...

Doru Dragan
11 Aug 2006 13:15


Ba tu cam stii cate ceva! Le cam ai. Esti sigur ca ai lucrat la guvern? Al Romaniei? Ma mir ca eu pe-acolo am vazut numa' talambi. Vorba e cine te-asculta? Si daca tot te-asculta, pricepe ceva?

stelaru
11 Aug 2006 13:27


Nu mai lucrez la Guvern...

Cred ca deja m-a ascultat cineva. Tu.

lucia lucia
11 Aug 2006 22:06


E un picut necinstit sa faci un asemenea sondaj pe un forum de... astronomie.

dar, OK. 
am votat pentru, evident, si iata de ce:
- Astronomia este atractiva pentru copii. Eu sunt eleva, fac parte dintr-un cerc de astronomie si stiu asta.
- Faptul ca este atractiva face sa-i si cointereseze.
- apoi:
* Astronomia de pozitie presupune (relativ) multa matematica. 
* Instrumentele presupun optica (si ce minunatie, sa-ti faci singur un telescop!!!). 
* Astrofizica presupune termodinamica, mecanica, electricitate, magnetism, plasma, fotometrie.... o intelegere serioasa a fizicii in ansamblul ei.
* Cosmologia... nu mai vorbim. Cand incepi sa povestesti cum devine, in TRS, Universul plat la viteze egale cu c din cauza contractiei distantelor pe directia de miscare, sa-i vedeti pe cei mici cum fac ochisorii mari.
* Mai greu daca se ajunge la nucleosinteza sau aparitia vietii pe alte planete.

Imaginati-va ca valoare educativa are astronomia, avand in vedere cele ce am spus mai sus. Sa inveti matematici, fizica, chimie, fie si nitica biologie si antropologie de placere, ca sa poti face astronomie!!!!


In privinta spuselor d-lui Stelaru, ma abtin. Sunteti un visator incorigibil. Ganditi-va numai ce industrie reprezinta editarea de manuale!!!!!!!!! nu va dati seama ca astia care profita dupa asa ceva sunt in stare sa muste? Pai, e vilisoara lor de la... si contuletul lor de oameni saraci din... .
Ce reducere de programe?
De ce s-au schimbat si se tot schimba manualele si programele? Pai e societate de consum, nu? de ce sa faci un manual bun si gata, daca poti sa faci unul in fiecare an? Ca-l si vinzi.
Seamana cu chestia gropilor: de ce sa fac o sosea ca lumea, ca sa nu mai am ce munci la anu'? Las' sa am ce astupa...

In privinta profesorilor, da. Repet: mentorul meu, doctor in stiinte, preda la 3 scoli prin jurul orasului... de ce? Eu cred ca e prea cu coloana ca sa duca unde trebuie ce trebuie. Dar se ocupa si de cercul nostru si are timp sa mai raspunda si la intrebari ticnite  :D .

Nu programele sau lejeritatea lor fac scoala, ci oamenii.
Gasiti DASCALI cu care sa faceti treaba si va fi facuta. Fie si din pasiune.
Daca e si stimulare materiala, cu atat mai mult. Dar cred ca e mai important mediul. Daca aveam numai 3 profi asa, la clasa, aveam Nobelul deja.
Vad si eu ca sunt babalaci atotstiutori, d-le stelaru. Poate de-asta sunt si asa agresiva fata de ce-care-stiu-totul. :D E o reactie negativa, nu? un feed-back...

lucia lucia
11 Aug 2006 22:35


PS. Sa nu ma spuneti, ca-mi rupe urechile. Si gratis. :D

stelaru
11 Aug 2006 23:36


>>>lucia

Da, stiu de povestea cu manualele...
Care ..."manuale"?!!

Compara pe oricare din ele cu cele din Europa de Vest (ca sa nu zic de USA). Manualele reflecta ( :wink:  :lol: ) programa + limba de lemn + acumularea raminerii in urma a celor care le scriu.

Situatia este mult mai grava decit pare asha- la o dsicutie libera pe forum.

Acet forum numara 200 de membri -m-am uitat pe lista- cel mult 1/4 pun un numar semnificativ de posturi.

Si pe alte forumuri de acest tip (hobby avansat- sa zicem) situatia e similara.

Domeniii intregi de specializare au disparut. Cei mai multi tineri vor sa fie SALARIATI-nicidecum sa deschida o afacere. Din 100 de persoane cu care am de-a face, 50 ma intreaba de slujbe la stat, 40 de intrare in politica, 9 de fonduri europene shi unu (!) de deschiderea unei afaceri.

Bun, introducem astronomia in liceu- cu 2 ore saptaminal chiar. Ei shi ce? Ce crezi ca va fi? La cati din elevi le vor desena parintii sistemul solar? Cati vor copia referate la astronomie de pe referate.ro?

Sistemul nostru de invatamint e putred. Nu poti avea un cadavru cu un ficat sanatos ( :wink:  :lol: ).

Institutia e mai importanta decit oamenii. Speram degeaba ca profesorii-ca oameni, vor suplini ceea ce invatamintul nu reuseste. GEniile abia dca sunt 1% din populatie. Ce ne face sa credem ca vor fi 10% din profesori???!!!

Zici de vile din manuale. Ai dreptate- e rau. Dar nu ar fi inca grav daca manualele ar fi bune. Nu sunt. Dar asta nu e de la coruptie, ci de la incultura, incompetanta shi incapacitatea celor care le scriu. Adica, ar putea sa tot schimbe manuale bune. Ce rost are sa tot schimbe manuale proaste?

Eshti un om extraordinar -rar cineva sa-shi bata capul cu asemenea lucruri. Vei fi un bun astronom-sunt convins. 

Iti doresc sa ai puterea asta de a te descurca singura cu ce vrei toata viata.

lucia lucia
12 Aug 2006 00:56


da... pana la urma, ce se imtampla?
- scoala nu poate urmari schimbarile societatii asa incat nu mai poate oferi nimic marii majoritati (nu ma refer la copii care au avantajul unei familii care sa-i orienteze)
- ca rezultat, oamenii-si pierd ...(nu gasesc termenul potrivit)... credinta ca scoala ii poate ajuta.
- intervine dezinteresul si se transmite profesorilor.
- bucla se inchide (tot pomeneam de feed-back).

Cum se iese din asa ceva ???????

PS1. Cum sa nu-mi bat capul? m-as bucura sa n-o mai fac. Dar sunt prea neastamparata.

PS2. M-am uitat si eu pe lista (abia acum...) stiam ca sunt aproape 200 de membri si chiar spuneam ca sunt foarte putini. Abia acum am vazut ca e mult mai rau. Pai, cred ca cei care au 0 mesaje (si sunt atat de multi!) au sters-o deja. sa-i rugam sa mai dea si ei din butoane, daca mai sunt... :D

Doru Dragan
12 Aug 2006 10:24


Nu programele sau lejeritatea lor fac scoala, ci oamenii. Gasiti DASCALI cu care sa faceti treaba si va fi facuta. Fie si din pasiune.

Din pacate aici Lucia gresesti si trebuie sa ti-o spun pentru ca poate vreodata vei ajunge intr-un loc de decizie.
Un sistem prost poate sa distruga oameni buni. Citeste cu atentie propunerile lui stelaru. Omul asta stie, se vede ca l-a preocupat si s-a uitat cum e pe la altii. Sistemul american de invatamant nu merge mai bine pentru ca au ajuns oamenii potriviti in pozitiile potrivite. Oamenii potriviti au ajuns in pozitiile potrivite pentru ca sistemul american e pus la punct. Iar am ajuns la cauzalitate bat-o s-o bata.

ARMANDO
13 Aug 2006 00:28


Sincer eu a-s vrea sa nu ne mai umple capul cu toate prostiile...sunt materii care pur si simplu nu ma intereseaza....daca nu ma intereseaza de ce ma obligi sa invat?...este o prostie...copilului trebuie sa ii dai orizontul alegerii...sa faca ce ii place...daca nu face ce ii place face totul de mantuiala...sau numai ca este obligat de cineva nu pune pic de suflet....Am ajuns f rau...din simplu motiv ca sunt prea multe ore in plus...in loc sa ne bazam pe orele importante...ne baga in cap toate prostiile.
Cat despre astronomie?...am discutat cu f multi din scoala mea si nu numai: copiii din ziua de astazi nici nu stiu ce este astronomia cu adevarat. probabil daca ar stii i-ar  interesa si pe ei nu?...

Chiar de curand am ramas socat!Am vorbit cu un elev de clasa a -9a de varsta mea si ii spuneam de perside,omul ma intrebat : "ce trebuie sa vezi?"....deci nici macar nu stia cum arata un meteor...Este tragic...

Trebuie sa ne revenim...nu trebuie sa invatam cu frica gandindu-ne ca daca nu invatam nu avem o viata buna sau cam asa ceva....trebuie sa invatam pentru ca ne place si vrem.

Have a good life :P

stelaru
13 Aug 2006 01:55


>>>armando

Eu am fost nevoit sa-mi aplicregula 90%-90%... :wink:  :lol: 

Adica m-am caznit sa uit 90% din ce scoala m-a invatat shi sa invat singur 90% din ce-mi trebuie....

Ash vrea din tot sufletul ca ****  din actualul sistem de invatamint sa nu te oblige shi pe tine la aceeashi soarta...

Eu itzi tzi pumnii...

ARMANDO
13 Aug 2006 02:20


Pai eu chiar in momentul de fata fac acest lucru. Nu pot sa ma las de scoala pentru a invata alte lucruri,  trebuie sa le fac in acelasi timp...noroc cu internetul si cu omenii interesati care creeaza cercuri.

Intotdeauna am avut o activitate in afara de scoala. Pentru ca eu vreau sa invat cat mai multe lucruri frumoase si pentru ca scoala nu prea ne invata lucrurile aceste trebuie sa te interesezi si sa le inveti in alta parte.

stelaru
15 Aug 2006 15:12


>>>> armando

Nu pot decit sa te felicit! Si sa te incurajez sa ai cat mai multe experiente de felul asta, ca sa potzi suplini cu succes ceea ce -din pacate- scoala nu mai poate oferi.

Fii atent- ti-o spun din experietna- ca mai tirziu multe lucruri vor fi mai simple daca se vor baza pe pasiunile de acum...

Forever_Man
16 Aug 2006 09:14


Si partea cu profilurile real si uman este aiurea gandita. La filologie, din clasa a 11-a se renunta la unele materii reale cum ar fi matematica, fizica, chimia si se introduc altele umane. Pe cand noi la mate-info si intr-a 11-a continuam cu romana, istorie, 2 limbi straine (cand ar putea sa fie una singura). Ar fi putut sa ne scoata aceste materii si sa introduca unele reale, printre care si astronomia.

stelaru
16 Aug 2006 23:56


Ce-o fi  aia "profil uman"?

Fiecare liceu ar trebui sa fie obligat sa aiba o serie de materii/ore -"de cultura generala" -nu mai mult de 20% din total, in timp ce restul ar trebui sa fie simplu la alegerea conducerii liceului respectiv.

Pe baza a ce decide onor ministerul cate ore trebuie shi de care?


Eu studii de piata muncii nu am vazut nicidata, nici analize asupra conformaaarii materiilor cu cererea de munca.

In timpul asta se cheltuie milioane de euro cu...consultanta PHARE- unde nishte incompetenti notorii, dar cu CV-uri luuungi, sfatuiesc pe toata lumea de ce ar fi mai bine sa se studieze integralele din a 11-a in loc de-a 12-a.

S-au schimbat programele de ametzesti. Nu mai vorbesc de structura anului scolar...

Dar nimic nu s-a facut pentru ca modul de predare shi materiile sa fie mai adaptate pietei shi mult mai flexibile.

Cu sau fara astronomie, tot ne tampim proprii copiii...

omicroncz
20 Aug 2006 13:58


atata timp cat inca mai sunt (din fericire) elevi care intr-adevar doresc sa invete o anumita materie, ministerul ar trebui sa faca tot posibilul sa salveze macar aceasta mica parte dintre ei si nu sa ofere posibilitatea majoritati de a-si extinde "molima" dezinteresului fata de stiinta si cultura.De multe ori (aproape mereu) se intampla ca un elev care vrea sa inteleaga ceva din ceea ce i se preda (sau nu :) ) sa nu poata sa faca acest lucru datorita colegilor care pur si simplu nu vor altceva decat sa stea degeaba .In acest caz-cel putin la mine in liceu- profesorii se conformeaza si stau si ei degeaba, uneori barfind cu elevii ce mai face profesorulX sau elevul y si in cazul acesta totul este cum se poate de bine.De ceea cred ca cea mai buna solutie este aceea ca fiecare elev dornic sa invete sa poata lua parte la ore de curs la o anumita materie alaturi de altii care de asemenea sunt dornici sa invete materia respectiva.Astfel profesorii ar fi realmente solicitati de catre elevii dornici sa invete si "plictisul" probabil ca n.ar mai aparea nici la acestia. Daca romanii adopta din occident multe (daca nu toate) partile negative sau nu ale societatilor dezvoltate, de ce nu am putea adopta si in invatamant partile bune?
Si vizavi de gradul de informare al oamenilor despre astronomie va pot da un exemplu mai mult sau mai putin amuzant.Un profesor de fizica din liceu  dupa ce m-am dus la olimpiada de astronomie , ca sa am carti pentru a invata (pentru ca am observat ca majoritatea profesorilor nu se intereseaza de dorinta elevului de a invata materia pe care o preda decat dupa ce participa la vreun concurs , examen sau olimpiada---bineinteles exista ce-i drept si exceptii si pe aceia ii consider cu adevarat profesori)mi-a imprumutat o carte de astrologie:) .De asemenea colegii mei habar n-au "ce.i aia astronomie" presupunand ca se ocupa de horoscop sau cei mai "inteligenti" confunda cu termenul de astronom cu acela de cosmonaut. Oare Romania chiar nu are nevoie de oameni cu un bagaj minim de cultura generala ? Se pare ca in genere nu--totusi impresia mea este ca acele persoane care sunt acum la conducerea statului (sau cele mai multe) au un dispret profund fata de stiintele exacte .

sica
20 Aug 2006 22:06



 

:shock: JALNIC

stelaru
20 Aug 2006 22:33


CU DIPLOMATIE, spuneti profesorilor si parintilor  ce doriti... altfel ne plingem degeaba unii altora...

Nimeni n-a luat bataie ca- vorbit... :lol:  :lol:  :lol:

HoO_Germany
20 Aug 2006 22:43


Un profesor de fizica din liceu dupa ce m-am dus la olimpiada de astronomie , ca sa am carti pentru a invata (pentru ca am observat ca majoritatea profesorilor nu se intereseaza de dorinta elevului de a invata materia pe care o preda decat dupa ce participa la vreun concurs , examen sau olimpiada---bineinteles exista ce-i drept si exceptii si pe aceia ii consider cu adevarat profesori)mi-a imprumutat o carte de astrologie:) 
 

:shock: JALNIC 

:wink:  :roll:  :o  :lol:  macar ai fii putut invata din cartea asta, ce sta in carti de joc  :P 

Dar nu va faceti cap, ca profesorii/invatatorii sant peste tot la fel. La liceul unde am eu o grupa scolara de astronomie, tot nu se anvata astronomia, char daca pe acoperis acestor liceu este o cupola astronomica de 5m marime. Acolo sant si destule telescoape (intre timp). 
Din anul 1998 am loat eu legatura cu scoala si le-am oferat sa fac eu o data pe saptamana cu elevii care vor, astronomie. De acel timp merge grupa astronomica fiecare saptamana. 
Incepand cu un telescop ep o montura fara guidaj, avem acum deja 3 telescoape, 3 monturi, un telescop solar PST, diferite acesorii, oculari Pentax, DSRL Canon EOS 350 D, CCD Cam StarlighXpress MX5C  si asa mai departe.
Afara de primul telescop cu montura (Zeiss Cassegrain cu montura paralactca Ib) totul s-a cumparat de grupa. Asta nu in fel de dat sau loat banii de la scolari, dar noi cu grupa facem fiecare an o Starparty. La aceasta Starparty noi invitam multi vanzatori si ei platesc pentru locul care noi le dam lor, sa poate vnde sau sa arate telescoape si tot ce aduc ei. Mai departe intra vizitatori si ei platesc intrare, plus ca mai mananca si mai bea pe acolo ceva, unde noi tot facem afacere. Asa putem platii toate costurile pentru astronomia noastra scolara. Fara aceste finante, nu aveam posibilitate a cumpara ceva, ca scoala nu are bani (si asta in Germania).
Ce vreu sa zic cu povestea asta este, ca sigur este bine sa fie undeva o institutie care ne da nouo ceva, dar daca nu este posibil, sa incercam noi cu idei si lucru, a face rost de finante pentru a face astronomia.
Aici va dau un link  de la acele Starpartys sa vedeti si voi, ce facem noi din anul 2001 deja a 6ea oara.

http://www.geocities.com/ath_astro_hueckelhoven/ATHhaupt.html
puteti vedea fiecare Starpary incepand cu anul 2002 ca de la anul 2001 am pierdut sursele.

Aici un link de o emisiune TV unde se vede ultima Starpary a noastra din 2006 (prenultimul care vorbeste, sant eu  8)  ) 
http://www.hs-tv.de/archives/001613.php?dsl=1','video','600','470');

stelaru
20 Aug 2006 22:47


Sigur, dar parintii trebuie sa fie interesati, macar..

HoO_Germany
20 Aug 2006 22:50


Sigur, dar parintii trebuie sa fie interesati, macar..

pentru ce? Copii se duc la scoala. 
Nici la noi nu sant parintii scolarilor din grupa mea, interesati la astronomie. 
Ce trebue, este cineva care poate da aceste aspecte la copii, chiar daca nu exista prof/invatator.

stelaru
20 Aug 2006 22:58


parintii ocupa timpul liber cu meditatii ca elevii sa ia examenele... :cry:

sica
20 Aug 2006 22:59


Frumoasa initiativa ta Robert!
De fapt de asta e nevoie si in Romania, de initiativa. Exista cativa oameni care au initiativa in domeniul astronomiei si la in Romania, dar sunt prea putini. 
Toti avem o idee despre ce s-ar putea face pentru ca astronomia sa fie populariizata, intrebarea este : Cine face ceva?  Putini.

stelaru
21 Aug 2006 00:20


http://stardate.org/teachers/plans/plan.php?lp_id=20

uite macar atit sa faca ministerul educatiei...

in loc de milioane de euro pe consultanta de 2 bani....

Abel Cavași
21 Aug 2006 08:21


Într-adevăr, MINISTERUL este vinovat aici. Rolul nostru, dacă vrem să facem ceva, este să ne adunăm și să facem grevă așa cum este posibil pentru că numai mulțimea atrage atenția. Problema este că nu suntem suficienți pentru așa ceva, deci trebuie să ne mulțumim cu inerția sistemului.
Vreau să-l felicit aici, alături de stelaru, pe ARMANDO pentru modul cum abordează viața, pentru soluția pe care a găsit-o pentru a compensa MARILE lipsuri ale școlii.

Forever_Man
21 Aug 2006 08:30


Daca NASA s-ar fi tinut de promisiune sa trimita oamenii pe Marte si sa construiasca baze selenare, poate ca am fi studiat si noi la scoala astronomia.

stelaru
21 Aug 2006 20:20


Daca am avea grija de proprii copii, am trai cu totii mai bine. Dar nu avem. Adevarul e ca niomanui nu-i pasa.

lucia lucia
21 Aug 2006 23:22


Ba da. Le pasa copiilor. :D 

sica: n-ai gasit profesorul potrivit. Daca ai fost la olimpiada de astronomie, ai incercat sa-l abordezi pe prof. Dobrescu, sau Maga, sau Murdzek, sau... altii? Chiar daca nu sunt profesorii tai, sunt sigura ca te-ar fi ascultat si ajutat cu tot ce pot ei. Si pot multe, crede-ma. Vrei cu adevarat sa inveti? eu iti pot da adresele lor de mail... :D Sigur nu se supara, sunt oamni pasionati.

stelaru
21 Aug 2006 23:34


In Bucuresti:
- nu exista planetariu
- nu exista parc de distractii
- se desfiinteaza zoo
- se desfiinteaza zonele verzi (blocuri, restaurante etc.).

Ce fac tinerii vineri seara? Au ce? 

Sunt in legatura cu diverse firme- ar vrea sa faca -inclusiv parcuri de distractie, cluburi, cercuri etc.

Cand ii cauti insa, primarii sunt ocupati cu... nu stiu ce...

Toata lumea pierde vremea cu pasajul ala de la podul Grant -care nu poate fi facut in realitate suprateran pentru ca zgomotuil ar fi amplificat enorm, shi nimeni nu ar mai puteea sta in blocurile de altauri. E un exemplu doar.

Cine stie cum arata obs Urseanu -imi da dreptate.

Avem bani si timp sa ... batem campii cu un pasaj... imposibil de construit... cu parcari subterane...imposibil de cosntruit (ca nimeni n-a facut un studiu geo-foraje- ar fi vazut ca freaticul e prea sus pentru parcari subterane...).

S-au pus 3 randuri de borduri (!!). S-a pus smoala si asfalt peste radacinile pomilor....

O primarie generala de incompetenti.....

Cu 0,5% din banii aruncati pe lucrarile de le zisei mai sus se dota obs urseanu cu ceva aparatura.... 



De copii nu avem timp...

sica
22 Aug 2006 01:00




Rectificare, nu eu am povestit intamplarea cu acel profesor ci omicroncz, eu doar l-am citat, numaŽ ca mie nu-mi functioneaza prea bine functia QUOTE si de aceea nu ai observat acest detaliu. In fine.
Ma bucur lucia ca esti atat de optimista si, sper eu sa ramai asa. Din nefericire faptele nu ne prea dau motive sa fim optimisti. Cel putin nu in domneniul astronomiei. Sunt multi cei care arata un anumit interes fata de astronomie, insa majoritatea stagneaza la stadiul asta de simplu interes (cum am stagnat si eu cativa ani buni).  Sunt cativa care sunt astronomi amatori activi, si dintre acestia sunt putini cei care iau initiativa ca sa popularizeze astronomia. Uitati-va la tarile din jurul nostru. O garmada de cluburi-fiecare cu pagina lui  web, multe star-party-uri pe an in diferite regiuni ale unei tari. La noi ... eu stiu doar de doua astfel de star party (una e Perseide care a avut loc si anul asta la Crasna). 
Nu cred ca e nevoie de foarte multi bani cand vine vorba de popularizare, mai degraba de foarte multa vointa si initiativa, implicare.

lucia lucia
22 Aug 2006 02:22


Sica: ok. sorry.
Chiar ma-ntrebam ( nu numai eu) de ce intra pe forum relativ multi, uite, desi e 2 noaptea si acum sunt 3 vizitatori, dar foarte putini se inscriu si mai putini raman activi.
Asa mi-ar place sa cred, ca sunt multi interesati. ce le lipseste sa inceapa sa studieze? Materiale se gasesc. Indrumatorii... daca vrei poti si fara, macar pana la un punct.
Materiale mai explicite?

sica
22 Aug 2006 02:56


Daca am sti poate am putea face ceva. 
Pt ca sa practici astronomia trebuie sa iesi afara, sa cauti un obiect pe cer cateva minute .. zeci de minute poate fara nici un rezultat, sa induri frigul, sa depui un oarecare efort financiar (pt un instrument, un accesoriu), sa citesti o carte, un articol (chiar si de pe net) ... e greu.
Mai degraba stai in fata calculatorului si joci ore in sir šCounter Strikeš sau te uiti la un film, sa pierzi timpul pe mirc, la caldurica ...
Asta ar fi o posibila explicatie (ca sa nu mai bat iar campii cu popularizarea astronomiei si alte cele, ca m-am cam, saturat de subiectul asta) :wink:

Forever_Man
22 Aug 2006 10:01


Sica: ok. sorry.
 Indrumatorii... daca vrei poti si fara, macar pana la un punct.


Acel punct pentru mine a fost premiul 3 la olimpiada nationala. Si asta datorita pasiunii. Oricum indrumatorii, cel putin in Calarasi nu gasesti mai nicaieri. Am fost si la olimpiada "Stiintele Pamantului" (olimpiada interdisciplinare chimie-fizica-biologie-geografie), si nici unul dintre cei 4 profesori nu m-au pregatit. Oricum sunt obisnuit cu atitudinea asta din clasa a 9-a si deja nici nu le mai cer ajutorul. Profesorul de chimie, pentru ca nu i-am trecut numele ca profesor pregatitor ma dadea afara din laborator si nu ma lasa sa ma pregatesc. Numele lui este Ursache Nicolae (sa stiti si voi ca sa se faca de ras).

stelaru
22 Aug 2006 12:33


Auto-instruire...
Internet...

lucia lucia
22 Aug 2006 18:32


Exact la asta ma gandeam, d-le stelaru. Poate cei care ar vrea nu stiu nici cum sa iasa afara sa se uite pe cer. adica... ies ei si se uita, dar degeaba. le-ar trebui un ghid...

sica
22 Aug 2006 19:34


Hmm, daca o luam asa pe net exista o multime de ghiduri in domeniul asta care le ofera toate informatiile necesare. Dar uneori trebuie sa faci putina publicitate pentru ca sa guste lumea. Ce vreau sa spun e ca, daca ii arati cuiva cum se vede Luna prin telescop (sau chiar un binoclu) ramane uimit. Si uite asa ai deschis apetitul. Chiar si fratele meu care nu are nici o inclinatie spre astronomie cand a vazut cum arata Luna printr-o luneta modesta a ramas impresionat. De atunci cand ma uit eu la Luna imediat e si el langa mine, priveste max. 5 minute si pleaca. Dar priveste! Ganditi-va in cate persoane nu s-ar naste pasiunea pentru astronomie daca ar avea ocazia sa šgusteš din ea. Nu trebuie sa asteptam sa iasa ei afara, trebuie sa-i tragem noi afara (in masura in care putem)! Robert a dovedit ca o asemenea metoda da rezultate, a ajuns sa organizeze star-party-uri intr-un oras in care instrumentele astronomice zaceau neatinse de ani de zile in scoala.

stelaru
22 Aug 2006 21:46


>>> forever- imi pare rau... e geu sa gasesti oameni
>>>>OT lucia- fara "domnule"- te rog mult EOT

alexconu
22 Aug 2006 23:42



Cu 0,5% din banii aruncati pe lucrarile de le zisei mai sus se dota obs urseanu cu ceva aparatura.... 

De bine, de rau avem cu ce arata cerul oamenilor care vin in vizita la Observator. Noi am vrea sa consolideze cladirea ca uneori ne e frica sa mai stam acolo. Acum suntem implicati alaturi de clubul Rotary intr-un proiect de strangere de fonduri pentru consolidare. Sa vedem ce-o iesei, daca o iesi...

stelaru
23 Aug 2006 00:01


>>>alexconu
Stiu ca aveti. Dar ma intreb-e destul? 
Cred ca primaria ar putea consolida si reabilita cladirea chiar cu bani europeni. Sau proprii. Au bani. Interes nu au...
Nu-i intereseza- au alte treburi...   e mai comod sa le faca treaba Rotary...
Consilieri locali, functionarii- cand aud cuvintul "cultura"  scot telefonul si pleaca...

Forever_Man
23 Aug 2006 08:59


Chiar si atunci cand se studia, nu cred ca era vreo diferenta. Profesorul de fizica cu care am fost la olimpiada, spunea ca el le dadea elevilor referate, pentru ca oricum nici el nu stia astronomie, si pentru ca erau si clasa a 12-a si ii lasa sa se pregateasca pentru bac.

Astronomia ar trebui introdusa la generala, pentru ca atunci sunt copii mai interesati. Pe urma la liceu, majoritatii nu le mai pasa de scoala.

scytale
15 Oct 2006 23:53


Hm, foarte misto, am aflat ca in Scoala Centrala din Bucuresti s-ar face optional de astronomie. Ei de ce da, si noi altii nu :) ? :?

Doru Dragan
16 Oct 2006 10:37


La un moment dat am deschis un topic pe-aici care avea titlul voit incitant, "Are astronomia un viitor in Romania?". Era o intrebare care dorea sa starneasca niste reactii pentru a ne trezi din amortire. Mie unul mi-e evident ca cel putin in urmatorii ani viitorul astronomiei romanesti nu vine din partea nici unei autoritati administrative centrale ci doar din partea noastra, a amatorilor. Din pacate si lumea noastra e "bolnava" de boalele tipice romanilor: individualism, vanitati si orgolii nemasurate, saracie etc. Dar astia suntem, cu astia defilam. E foarte important sa stim exact cine suntem, sa ne recunoastem calitatile si defectele si sa incercam sa actionam in deplina luciditate. Romania are avantajul unor zone cu un cer inca putin poluat si a unor persoane inteligente si inventive. Tinta principala pe urmatorul interval de timp este construirea unui observator astronomic la inaltime. Noi cei de aici framantam aceasta problema de vreo cativa ani de zile. Speram sa devina realitate in urmatorii ani.

lucia lucia
17 Oct 2006 10:01


Ce-ai cu noi, bă / pentru ce să dăm cu var ?

Amintiri de la Olimpiada Națională de Astronomie
Cluj_2006
(nu ale mele, ca n-am fost  :( )
&#8230; acest total dezinteres din partea celor care, de fapt, nu cuvântă (pentru că cei care mai și cuvântă au stat cu pixul în mână și-au rezolvat chestiunile propuse de cei care mai că le-au și propus), această mare admirație pentru tineri care mai și cuvântă&#8230; acest mare interes pentru propria imagine, pentru un punctuletz ceva, pentru o mică autofrecție liniștitoare pentru un psihic de 90 de ani, această Olimpiadă Națională de Astronomie.
Intreb uneori: &laquo; unde (temporal) e acțiunea și unde reacțiunea ? &raquo; Automat raspunsul vine &laquo; întâi e acțiunea și apoi abia reacțiunea &raquo;&#8230;și, din păcate, răspunzătorii sunt răsplătiți. Se confundă, din păcate prea des, intenția de a acționa cu acțiunea însăși. Ar trebui învățat și din raspunsurile proaste și învațatura de la acest, ONA, a fost că reacțiunea succede acțiunii. Acțiunea e formală. Reacțiunea e chiar și măsurabilă. Pentru a exemplifica (boală de cadru didactic), încearcă să-l înjuri pe unu&#8217; pe stradă. Ca acțiune, e OK (nimic împotrivă)&#8230; dar, ferește-te de reacțiune. Binevenită intenția de acțiune, dar până la o acțiune care să genereze o reacțiune chiar pe potrivă&#8230; mai va. Atunci când intenția de olimpiadă la o materie prohibită de programele de studiu beneficiază de o reacție peste ofertă, ar trebui să ne și gândim, dincolo de hârtii.
Minunății pe lumea asta&#8230; să te miri și nimic alta: olimpici in spe, pe românește ratați la matemetici sau fizică, vin de-ntunec-orizontul lângă a baciului pădure, evident neaveniți să-și dea cu părerea în astronomie. Cum și clar e pentru unii (posibil să fie, de ce nu), a cunoaște oarece matematici și  fizică e necesar pentru un individ ce se pretinde astrofizician. OK,  dar &#8230; nu și suficient: O necesitate extrem de bine conturată la această olimpiadă, necesitatea introducerii Astronomiei ca materie de studiu în școală.
Remarca mea: cine va preda așa ceva? 


PS: Poate ar trebui să ne gândim la reacțiune înainte de a acționa&#8230;

Doru Dragan
17 Oct 2006 10:31


Lucia, ai cazut in butoiul cu melalcolie? De la o vreme posturile tale sunt ... nu stiu cum sa le caracterizez ... poetice?!? Deci, ce solutii propui la criza din invatamantul romanesc in general si cel astronomic (inexistent de altfel) in special? Si mai pe scurt daca se poate ca ne-apuca telejurnalul. :D

IccyNecro
28 Feb 2007 23:58


[/quote]Bineinteles ca nu mi se pare normal ca astronomia sa nu studieze in liceu deoarece sunt discriminati cei ce vor sa aiba o slujba in domeniu. Cum fac (profil mate-info bilingv-engleza) 4 ore de romana si 2 de franceza/sap (,deci la profil de mate-info), precum si 2 ore de biologie< unde ne preda de parca suntem la bio-chimie> nu pot face si macar 2 ore de astronomie (obiect real, care tine de fizica, si la care nu trebuie sa tocesti 3ore/zi)!?? In concluzie sunt 100%deacord sa fac si astronomie, si desigur sper sa se mai reduca din orele de franceza/romana/engleza(5 ore)/chimie(2ore), nu conteaza daca raman tot 35ore(in total)/sap, dar sa se reduca obiectele de toceala, si in special sa avem mai multe ore de mate/fizica/info si sa apara si astronomia... Nu mai zic ca fac si geografia UK in engleza^^, unde ne pune note "din burta"..  [/code][/quote]

larrylart
06 Mar 2007 19:30


Tocmai ce am auzit ca religia e obligatorie in scoli? Cum e posibil asta sa ai religia obligatorie (care printre altele e si caz de discriminare) si sa nu ai astronomia nici macar optional ?!!!   :evil: ... nu pot sa cred asta 

Larry

Calin Pop
06 Mar 2007 20:47


Avem o tara cu fundul in sus, va mai mira ceva?

Alexandru Rautu
06 Mar 2007 21:47


"Trăim în România și asta ne ocupă tot timpul ... "

Chestia cu religia obligatorie in scoli mi se pare si mie o aberatie si in primul rand se face discriminare... religia ar trebuie povestita pe la istorie nu in cadru unei alte ore separate... oricum, acuma tot un drac e pt mine (eu is 12-a) ... ce conteza, e ca generatile viitoare sa se bucure mai mult de scoala  si sa nu fie obligati sa invete discipile total diferite de domenile pe care vor sa le urmeze...

larrylart
06 Mar 2007 21:52


Ce ma mira e ca parintii nu se ridica sa ii traga in teapa pe cei de la ministerul educatiei care isi face treaba la nivel de evul mediu? Oare nu le pasa de bani lor si de viitorul copiilor lor?

Larry

sky
06 Mar 2007 23:05


Aberati cu totii.
Religia devine si ea optionala la liceu in cazul in care respectivul are o alta religie. Si pana la urma urmei majoritatea suntem crestini, deci nu vad de ce nu s-ar face ore de religie. Io cand eram in liceu am avut un profesor de religie exceptional si mai cunosc cativa, profesor care nu ne-a povestit pilde ci in schimb ne-a spus ce e bun si ce e rau in viata de zi cu zi si cum sa privim viitorul si multe alte lucruri frumoase.

Si legat de studiul astronomiei in liceu, cum vi s-ar parea ca sa mai apara si alte discipline precum arheologia, numismatica, filatelia
sau ca sa dau niste exemple mai corecte care se studiaza la facultate deasemeni cu astronomia: statica, rezistenta materialelor, seismica, etc
Cum ar fi ca acuma  sa se rascoale lumea ca copiii lor nu au cursuri optionale de geodezie sau geometrie descriptiva :shock: , ei cum vi se pare acuma. Incetati cu aberatiile. Cine vrea sa invete astronomie sa puna burta pe carte. :twisted:

larrylart
06 Mar 2007 23:26


Si pana la urma urmei majoritatea suntem crestini, deci nu vad de ce nu s-ar face ore de religie. 

Religia nu e o stiinta ... e in cel fericit caz o colectie de povestiri morale  - si aici sunt multe aspecte controversate si multe religii in lumea asta. Tomai de asata in alte tari civilizate nu se baga pe copiilor. In cazul asta majoritate nu are nici un drept sa bage pe gat unei minoritati ceva in care ei nu cred.

Astronomia in schimb e o stiinta care are ca obiect universul in care traim. E ceva mai "important" decit asta ? Mi se pare absolut necesar ca oameni sa fie educatii in domeniu, cel putin sa aiba un minim de educatie.   

statica, rezistenta materialelor, seismica, etc 

Astea sunt specialitati - consideri astronomia o specializare? Eu o consider mai degraba ca o stiinta de baza decit o specializare.

Larry

sky
06 Mar 2007 23:39


Si pana la urma urmei majoritatea suntem crestini, deci nu vad de ce nu s-ar face ore de religie. 

Religia nu e o stiinta ... e in cel fericit caz o colectie de povestiri morale  - si aici sunt multe aspecte controversate si multe religii in lumea asta. Tomai de asata in alte tari civilizate nu se baga pe copiilor. In cazul asta majoritate nu are nici un drept sa bage pe gat unei minoritati ceva in care ei nu cred.

Astronomia in schimb e o stiinta care are ca obiect universul in care traim. E ceva mai "important" decit asta ? Mi se pare absolut necesar ca oameni sa fie educatii in domeniu, cel putin sa aiba un minim de educatie.   

statica, rezistenta materialelor, seismica, etc 

Astea sunt specialitati - consideri astronomia o specializare? Eu o consider mai degraba ca o stiinta de baza decit o specializare.

Larry


  :lol:  :lol:  :lol: hai ca esti tare 
Ia-o cum vrei, stiinta, specialitate, bla bla. Da tu ai vrea sa se studieze stiinta la liceu?

Alexandru Rautu
06 Mar 2007 23:46


Aberati cu totii.
Religia devine si ea optionala la liceu in cazul in care respectivul are o alta religie. Si pana la urma urmei majoritatea suntem crestini, deci nu vad de ce nu s-ar face ore de religie. Io cand eram in liceu am avut un profesor de religie exceptional si mai cunosc cativa, profesor care nu ne-a povestit pilde ci in schimb ne-a spus ce e bun si ce e rau in viata de zi cu zi si cum sa privim viitorul si multe alte lucruri frumoase.

trezirea la realitate ... uite inca o dovada cat de mare e discriminarea in Romania ...

Si pana la urma urmei majoritatea suntem crestini

Oficial poate ... dar nu stiu cati se pot numi crestini cu adevarat sau nu stiu cati vor sa studiez asa ceva ... 


Eu unu cred ca religia la scoala = pierdere de timp.

larrylart
06 Mar 2007 23:51


Ia-o cum vrei, stiinta, specialitate, bla bla. Da tu ai vrea sa se studieze stiinta la liceu?

Absolut. Facem parte din universul asta, suntem creati de el si evolutia noastra depinde de el. In scoli trebuie sa se face educatie obiectiva/stiintifica nu specualtii subiective gen mai stiu eu ce religie/cult.  

Larry

raduM
07 Mar 2007 00:00


optional = alegi din oferta de cursuri/materii optionale, dar e obligatoriu sa urmezi unul dintre ele
facultativ = te duci la cursul respectiv daca vrei. Daca nu, nu te duci.

Religia este optionala in sensul ca "alegi" ce religie faci (ortodocsii aleg religia ortodoxa, budistii -budism etc). Daca esti adeptul unei religii care nu apare in oferta scolii, aduci adeverinta de la... Casa de Rugaciuni sau predicator sau ce-o fi si in baza ei se incheie media.

Astronomia ar putea face obiectul unui optional, pentru inceput. N-ar fi rau deloc, valoarea educativa a astronomiei este imensa daca te gandesti la faptul ca include geometrie, trigonometrie, fizica, chimie, biologie... 
Oricum, se pare ca va intra in programa o ora de astronomie la clasele a XI a de profil real, peste o vreme (nu stiu inca cat).

Nu cred ca se va revolta cineva pentru asta. Nu s-au revoltat ei nici cand s-a introdus la clasele a XI a .... Elemente de Dinamica Haotica !!! Bazine de atractie, atractori stranii, haotici, spatiu al fazelor... nimic mai simplu pentru un elev de 17 ani. :shock: 
Ne mandrim si noi ca suntem singura tara europeana care in care, in invatamantul de masa, se preda dinamica neliniara  :shock: .

Nu asta e problema. Necazul vine din faptul ca tinerii sunt din ce in ce mai lipsiti de interes fata de orice tine de scoala, nu numai fata de fizica sau astronomie sau matematica. Nu ii acuz: elevul mediu sau mediocru nu are ce sa astepte de la invatamant. Elevii foarte buni sunt exceptii si din pacate cei care se lasa atrasi de stiintele exacte sunt lupi albi. 
Nu vad un viitor apropiat in care sa se faca astronomie in scoala de stat astfel incat sa avem macar cativa zeci de astronomi amatori intr-o generatie. Iar o initiativa particulara presupune o cheltuiala pe care nimeni nu e interesat sa o faca. Pentru ce sa faci efortul de a face o oferta cum e un curs de astronomie, daca nu exista cerere?
Totusi, lucrurile se misca: prin faptul ca se tine si la noi de cativa ani olimpiada, prin faptul ca au aparut programe de dotare a scolilor cu instrumente. Poate intr-adevar se va introduce astronomie in scoala. Dar intreb si eu: dar cine va preda astronomie? :cry: O materie prost predata, ca si o programa prost conceputa, taie cheful chiar si celor pasionati.

larrylart
07 Mar 2007 00:50


Daca esti adeptul unei religii care nu apare in oferta scolii, aduci adeverinta de la... Casa de Rugaciuni sau predicator sau ce-o fi si in baza ei se incheie media. 

Si daca nu esti adept la nici o religie ce faci? Nu cumva esti "fortat" sa te incadrezi undeva ? ceace este clar discriminare.

Nu cred ca se va revolta cineva pentru asta.

Pacat ca oamenilor nu le pasa ... ar trebui cu atit mai mult cu cit sunt bani din taxele lor care sunt aruncati aiurea.

Ne mandrim si noi ca suntem singura tara europeana care in care, in invatamantul de masa, se preda dinamica neliniara

Tipic ... mult si prost. Se indeasa in mintea copiilor cu tone de informatie si in cele mai multe cazuri cu methode de pedagogice proaste - cea ce rezulta ca in cativa ani dupa ce termina scoala sa fie tabula rasa si in conluzie majoritate timpului in scoala sa fie in pierdut.


Nu asta e problema. Necazul vine din faptul ca tinerii sunt din ce in ce mai lipsiti de interes fata de orice tine de scoala, nu numai fata de fizica sau astronomie sau matematica.

Tot sistemul e de vina si in cazul asta nu tinerii. Sistemul de educatie trebuie sa fie atractiv pt mintea tanara nu sa se simta ca o ora de carcera. Trebuie construit pe mintea elevului - nu indesat fortat cit mai mult ssi dupa aia sperat ca se prinde ceva. Imi aduc aminte cind eram si eu elev ca, cu toate ca anumite materii imi placeau si le studiam in particular singur, cind incepea  ora mi se facea "greata" si pur si simplu imi blocam mintea. Si a fost cazul in care nu sufeream o anumita materie dar dat o methoda pedagogica buna o invatam fara sa imi dau seama si imi facea placere.

Elevii foarte buni sunt exceptii si din pacate cei care se lasa atrasi de stiintele exacte sunt lupi albi.

Exceptiile in general se descurca in orice mediu, majoritatea sunt autodidactii. Dar in acelasi timp exceptiile or sa fie primele sa plece din tara daca sistemul nu le ofera - cu atit mai mult acum. Deci castigul net pt societatea romana e zero.

Iar o initiativa particulara presupune o cheltuiala pe care nimeni nu e interesat sa o faca.

Initiativele particulare sunt laudabile si ajuta ... cel putin tin un foc mic acolo sa mocneasca. Dar cazurile sunt putine. Statul trebuie sa ofere o educatie corecta pt ca de asta platim taxe ... altfel oameni se duc si platesc taxe in alte tari.

Pentru ce sa faci efortul de a face o oferta cum e un curs de astronomie, daca nu exista cerere? 

Oameni poate nu considera astronomia ca o necesitate pt viata de zi cu zi, care oricum aici e destul de grea. Insa din observatii si discutii cu oamenii am observat ca exista destul interes - sunt convins ca daca se aplica o metoda pedagogica constructiva cerea va fi destul de mare.

Poate intr-adevar se va introduce astronomie in scoala. Dar intreb si eu: dar cine va preda astronomie?  O materie prost predata, ca si o programa prost conceputa, taie cheful chiar si celor pasionati.

Eu totusi cred ca pt o ora se gasesc pasionati. Poate nu specialisti in domeniu dar suficient sa aiba cunostinte sa le faca placere si o methoda pedagogica buna. Trebuie inceput de undeva si facut progress ... daca astepti inca zece ani si nu formezi nici o generatie nu o sa iti garanteze ca atunci lucrurile or sa fie mai diferite.

Larry

IccyNecro
07 Mar 2007 01:27


mda....mie nu mi se pare normal ca religia sa fie nici macar optional..ci poate facultatic...poate... pentru ca am doi colegi care nu fac religie..deci ei au doar 34 ore sap..cu una mai putin...zi acum...nu ti se pare discriminare... eu sa stau luni de la 12-8/marti 12-7/miercuri 12-8..si ei marti de la 12-6.... nici macar nu stii ce ore am eu miercuri...numa` din alea de toceala....+3ore de mate-consecutiv <5-8>...deci te rog....mai ales ca la religie nu inveti nimic...ci iti baga preotu` niste idei in cap pe care iti pun pariu ca nici chiar el nu le intelege.. imi zice mie k in biblie zice "crede si nu cerceta"...dar de unde sa stiu k este adevarat... poti jefui o banca...si in fata instantei spui: "in biblie zice:<<crede si nu cerceta>>, deci nu eu am jefuito"....mai ales k eu sunt 100%impotriva religiei, dar maikmea e psiholog si nu ii pot spune asa ceva...mai ales k sunt copilul ei iti dai seama si u ce ar zice.... anormala rau sc asta din romania........

IccyNecro
07 Mar 2007 01:31


mda....cred k am cam exagerat...dar pentru mine reprezinta cam acelasi lucru ambele cazuri<in vederea partii cu "crede si nu cerceta">

raduM
07 Mar 2007 02:34


Dar ce aveti, oameni buni, cu religia pe topicul asta in care e vorba de astronomie in scoala?
Nici cand ai fost botezat nu te-a intrebat nimeni nimic  :lol: . Ceea ce e clar discriminare  :wink: .
Dar nu despre asta e vorba aici. 
Iccy, culca-te ca ai ore maine dupa-masa.

Larry, ai dreptate.
- Sigur ca e pacat ca nu le pasa oamenilor. E pacat ca nici scolii nu-i pasa de ceea ce au nevoie oamenii sa invete, functie de ce ocupatii au cei din zona respectiva. Si?
- Programele sunt incarcate, asa e, si sunt prost facute (cel putin la ceea ce predau eu). 
- Exceptiile... sigur ca "se descurca" si pleaca (norocul nostru, nu-i asa), altfel le zdohneam si pe ele  :lol: .
- Am si inceput si am facut si ceva progrese. Am constatat cu ocazia asta ca interesul oamenilor e intr-adevar foarte mare. Pentru altceva. Poate numai aici... Dar stii foarte bine ca astronomia, ca orice alt domeniu, presupune munca pentru a o manevra cat de cat. Iar omul nu e dispus sa munceasca (bine, cu exceptii) decat atunci cand satisfactiile sunt pe masura. Daca se poate, peste masura  :wink:. Iar satisfactia pe care o ofera astronomia nu face parte dintre cele pe care multi sa le caute. Sigur, probabil ca daca ii aduni pentru un club, se vor manifesta interesati destui dintre cei cu care vorbesti. Incearca. Vezi cati au fost doar curiosi intr-o doara si cati vor mai fi interesati dupa ce vor afla ca e vorba si de cheltuiala, si de trigonometrie sferica, si de iesit noaptea in afara orasului...
Noi am incercat si avem si progrese: 
* Disensiuni cu clubul de... astrologie (daca-ti poti imagina  :lol:  :lol: ). Un succes, de fapt  :lol: .
* Lucia a plecat in Canada; dar ea oricum nu venea la cerc, ar fi putut sa predea ea.
* Le-am aratat stellarium, in laboratorul de informatica. Dupa 5 minute, 10 din 16 erau pe messenger. Le-am cerut blanck-uri sa le dau planetarii virtuale acasa. Doar unul s-a aratat interesat. Atunci cand omul e obisnuit sa stea in banca si sa nu faca nimic, va sta in banca si nu va face nimic. Sa-l dezobisnuiesti... trebuie sa schimbi cea mai mare parte a sistemului ranced de acum iar asta cere zeci de ani: lucrurile se degradeaza repede si se repara greu iar aici trebuie o reparatie capitala; nu merge sa bati doua cuie si gata, am carpit-o.
* Am propus sa cumpere lentile de ochelari (5 -10 lei parca, am cumparat si eu) si carton (neglijabil ca pret)- lentile pentru oculare mai am eu, ca sa construiasca mici lunete. Din 20 inscrisi au ramas trei. Cei cu telefoane mobile care au dop cu fir de bagat in ureche, indicate pentru orele de la scoala  8) , au ramas acasa.
* Dar: din cei trei unul vine, sambata, pentru cercul de astronomie de la 50 km distanta. In conditii de iarna si fara sa fi facut (eu) ceva cu adevarat serios la cerc. Dar numai unul. Un lup alb.

... Evident, de la punctul asta lucrurile vor merge din ce in ce mai bine: am ramas cu cine trebuia, din lotul initial de... curiosi. Urmeaza sa creasca de acum. E un inceput  :wink: .

Doru Dragan
07 Mar 2007 08:43


Din cate mi-am dat seama citind ce-am apucat, cam asa a inceput si la americani acum vreo 100 de ani. A aparut un grup de entuziasti amatori care a tot crescut. Acum au cea mai mare miscare de amatori din lume. Din pacate Europa in intregime sta mult mai prost decat America. Exista grupuri de amatori americani care sunt la nivelul unor profesionisti. Astronomia de amatori avansati la ei se bazeaza pe constructia propriilor instrumente.

sky
07 Mar 2007 10:41



Absolut. Facem parte din universul asta, suntem creati de el si evolutia noastra depinde de el. In scoli trebuie sa se face educatie obiectiva/stiintifica nu specualtii subiective gen mai stiu eu ce religie/cult.  

Larry

Pai si nu se face? Invatatul materiei are si ea un curs. Nu poti invata in scoala primara ceea ce inveti la fac.

larrylart
09 Mar 2007 15:37


Vezi cati au fost doar curiosi intr-o doara si cati vor mai fi interesati dupa ce vor afla ca e vorba si de cheltuiala, si de trigonometrie sferica, si de iesit noaptea in afara orasului... 

Sigur aici sunt doua categorii - una sa educi/se deschizi ochii masele cu un minim si alta se oferi oportunitatea de a se dezvolta celor interesati. Ma rog poti sa ii zici astronomia populara si cea stiintifica care sunt dealfel complementare. Popularizarea e foarte importanta pt ca deschide apetitul pentru a doua etapa si nu cere o cheltuiala mare si nici un "efort" per total considerabil. Iar in functie de cit de bine e facuta decide cati o sa considere "efortul" de a se implica mai departe.


Iar satisfactia pe care o ofera astronomia nu face parte dintre cele pe care multi sa le caute.

Exista idea de a satisface curiositatea care se aplica universal. Deci cumva asta se poate reduce la faptul daca exista sau nu aceasta curiositate si eu cred ca ficare om cel putin odata in viata sa uitat la un cer instelat si sa intrebat.

Din 20 inscrisi au ramas trei. Cei cu telefoane mobile care au dop cu fir de bagat in ureche, indicate pentru orele de la scoala , au ramas acasa. 

Da este foarte dificil in ziua de azi ca sa mentii atentia - suntem "bombardati" cu tone de informatie care mai de care mai inflorate, multumita in mare parte indutriei de marketing care ne polueaza creierul cu tot felul de solganuri. Asta a dus automat la creearea unor filtre in noi care incerca sa sorteze rapid relevanta unei informatii ... in multe cazuri raportat subiectiv. In ziua de azi ca sa obtii atentia cuiva ai la dispozitie un timp foarte scurt pana creierul decinde rellevanta - deci trebuie un efort mult mai mare si mai concentrat.

Ar trebui sa faci rost de un video proiector si sa pui la un loc un material cit mai incitant, dramatic si grafic. In felul asta, in semi-intuneric cu imagine proiectata nu au de ales si atentia ramane concentrata in mare parte pe ecran. In acelasi timp un reinforcement al marilor intrebari legate de univers si de legatura cu existenta noastra ii poate face sa devina participanti activi. Tot scopul e sa le starnesti curiositate care exista in fiecare om numai ca e ingropata in multe cazuri sub o gramda de probleme de zi cu zi.

Din pacate Europa in intregime sta mult mai prost decat America.

Asta din multe puncte de vedere ... europa e cam cu 20-30 de ani in urma Americi - si asta in special din cauza metalitati coservatoare din europa.

Astronomia de amatori avansati la ei se bazeaza pe constructia propriilor instrumente.

Adevarat, dar nu numai prin asta - se lucreaza serios de la nivel pur teoretic pana la spectroscopie. Dar la ei sa creat masa critica - sa trecut deja de la nivel de hobby la nivel de mica industrie care se sustine. Si ca sa obtii masa critica trebuie sa popularizezi asta foarte bine.

Pai si nu se face? Invatatul materiei are si ea un curs. Nu poti invata in scoala primara ceea ce inveti la fac.

Eu nu ma refer la partea avansate de astrofizica sau mai stiu eu ce in stilul in care se practica la ora actuala. Dar un minim de educatie despre univers cit sa dea o percepetie reala masele, si eventual un punct de pornire pt cei interesati, zic eu este necesara.

Larry

raduM
10 Mar 2007 01:09


Chestia cu videoproiectorul imi place. Am sa incerc  :D 
Ai dreptate cu popularizarea versus "a doua etapa". Eu am cam sarit peste prima, gandind ca oricum vor veni cei care au o oarecare baza/ un oarecare interes deja format. Am sa ma gandesc si la asta.  :D

... poate niste pliante... ce spuneti?

Mosu'
28 Feb 2008 21:48

in scoli
Clar un optional ca astronomia se poate studia in scoala, si nu ma refer doar la liceu! 
Asta inseamna sa ne vedem undeva si sa facem ce am mai incercat in 2004, si anume o propunere catre Consiliul National pentru Curriculum. Cat mai multe semnaturi de la toti partenerii sociali ai scolii si..... macar am incercat!
La prezentari merge si un retroproiector, ati fi uimiti ce poate sa mai faca mosulica :lol: 
Pliantele merg pt o campanie de strangere de fonduri. Ca si pt observato, asigurati-va spatele (sau baza) ! Pentru noi am alta varianta, o zi si o noapte de observatii ochiometrice si nu numai, cu ceva suficient de spectaculos. Pe software , la clasa , totul depinde de controlul asupra clasei, dar trebuie sa recunosc ca predam unor copiii. Accesul la Internet poate fi restrictionat, de aceea s-a inventat securea care e mai tare decat cablul UTP!

Polaris the Cepheid
01 Mar 2008 22:41


off-topic: s-a bagat religia in generala si liceu ca sa iti poata afla de lucru un absolvent de la seminar care nu aajuns popa deja-nu pentru ca ar fi ceva super important de invatat de la materia asta


on-topic: astronomia este ceva care nu tine neaparat de studiul aprofundat al matematicii si fizicii etc. tine in egala masura de placere si mai ales dorinta de A AFLA MAI MULT despre ce ai deasupra capului (ma refera la cer!)

Acum sa fim realisti sunt destui adulti in toata firea care au tupeul sa zica: NU STIU CUM ARATA UN TELESCOP---asa ceva este inacceptabil.Cand aud asa ceva parca imi cade ceru' in cap si nu imi vine a crede cata incultura si ignoranta avem in tara asta!

Daka inviti pe cineva la observatii cu tine se uita si zice: ce vezi acolo?extratestri?incredibil!

Statul roman, desi ia o gramada de taxe si impozite de pe oameni si firme, spune in continuu :nu avem destule fonduri!- ar muri daka ar investi in ceva asa cum este astronomia.Nu ma mira faptul ca majoritatea studentilor opteaza sa mearga in strainatate.

PS:Vizavi de subiect---va bateti capu' dejeaba oricum statul nu face nimik pt a se debarasa de invatamantul asta rigid bazat mai mult pe teorie.

PS2: "observatii ochiometrice"-----Mosule ii criminala expresia!!!! :lol:

Mosu'
02 Mar 2008 11:41

ochiometric vorbind
Stand drept si judecand stramb, sau invers dupa cum doriti, se vede clar ca deabia acum se doreste realizarea unei STRATEGII !!!! 
Si dupa cum vedeti din materia de teste nationale lipsesc subiectele de stiinte, considerate probabil de incultura generala :wink: 
Acum depinde de noi sa presam pe toate caile, ca decidentii sunt politicieni si sensibili la mase! Si nu ma refer la cele stelare!

Mircea Pteancu
17 Aug 2008 22:06


Azi am citit acest topic ,am votat,iar dupa ce am votat m-am distrat foarte tare.Chestie 100% mioritica! Pe un forum de astronomie doar 49 de persoane s-au obosit sa apese pe unul din butoanele chestionarului.Acuma sa stiti ca eu am votat impotriva scoaterii Astronomiei din programele scolare,asa din simpatie pentru voi ,  desi subiectul imi este indiferent.Va perpeliti degeaba.
Poporul roman are multe probleme,necazuri,boli morale.Dar toate,absolut toate au o radacina comuna:romanii ca popor au o carenta fundamentala,letala si incurabila si anume absenta managementului.De ce le lipsesc romanilor managerii ?Pentru ca prin instinct de haita,mostenit genetic ,ii distrug in mod imbatabil.Si nu-i distrug doar pe cei contemporani,cu spume la gura  distrug insasi amintirea, memoria acelor foarte putini conducatori,lideri,deschizatori de drum -eu pe toti ii vad in esenta ca fiind  manageri,organizatori si/sau creatori de sisteme- care au ajuns sa-si implineasca destinul.
Exemple: 
-Stefan cel Mare este dezavuat public in emisiuni ''concurs'' televizate ca fiind un dictator sangeros si un curvar.
-Mihai Viteazu este scos din manualele de istorie (fie si alternative) ca sa se faca loc unei esca de valoare nula.
-Mihai Eminescu este tinta unei adevarate campanii de anihilare desfasurate de guru cultural patapieviprost care-l numeste ''mortul nostru din debara''.
etc...etc....etc...
Binenteles ca cineva ocupa locul adevaratilor conducatori:in absenta adevaratilor stapani,conducatorii slugilor sunt slugoii.

Iar pe slugoi ii doare-n cot de parerea noastra despre Astronomie etc.
Iar pentru tinereii de pe aceasta lista formati la scoala ''liber cugetatorului sarac da' cinstit'' Nea Nelu Bata de Miner : casuta de la Stellafane  are pe frontispiciu un citat biblic din Sfantul Ioan.Mircea

Mihnea
26 Mar 2009 19:06


myan, s-ar putea ca anul viitor sa se faca un optional de astronomie(deocamdata incerc sa o conving pe proesoara mea). daca chiar va fi, iti voi spune si tie pentru ca vad ca esti interesat de astro  :D

Blakut
26 Mar 2009 20:35


-Stefan cel Mare este dezavuat public in emisiuni ''concurs'' televizate ca fiind un dictator sangeros si un curvar. 

A fost si una si alta. Si domnitor pe deasupra. Care e problema? Nu exista notiunea de politically correct pe vremea aia.

Bianca Sala
21 Mai 2009 19:08


Mi se pare o materie necesara in liceu, macar la profilele reale. Din pacate sunt putini profesori pregatiti, iar de o programa bine pusa la punct nici nu se pune problema. Desi mai degraba s-ar studia astronomie la real, in loc de aberatii precum logica... :roll:  :roll:  :roll:

marius78
21 Mai 2009 19:37


Sistemul de invatamant romanesc este la pamant ,exclud scolile de arte si meseri ,scoli profesionale ,seral ,unde sunt putine sanse sa se gaseasca pers pasionate de astronomie ,trecand la liceu si scoli cu renume unde misuna copii de bani gata care umplu barurile si bodegile din vecinatatea scolilor avand alte preocupari decat astronomia gen (tatuaje ,valul ''emo'') care il vad prezent la toti scolari ''parca sunt trasi la xerox ,cam slabe sanse sa incepi acum cu astronomia ,daca nu ma insel eu chiar am facut un an astronomie la scoala cu prof de mate care habar nu avea ,stia si el planetele din sis solar .In concluzie ca astronomie sa mearga in scoli trebuie implementata macar din clasa a 5 a pana la terminarea liceului si facuta cu persoane capabile.

Bianca Sala
21 Mai 2009 21:44


Stiu ca mai demult se facea astronomie, asta din ce mi-au povestit cei mai in varsta decat mine. Din pacate sistemul romanesc actual, asa cum spuneai, are multe probleme si introducerea unei materii ca astronomia, unde nu sunt profesori capabili, nu cred ca ar aveam prea mare succes. Stiu din discutiile purtate de noi la scoala cu unii profesori, trebuia sa ii corectez eu pe ei, fiind pasionata si citind stirile astronomice.
Dar nu doar la noi este problema aceasta. Eu de exemplu am primit o bursa in Anglia, dar nici vorba de astronomie. A trebuit sa aleg cea mai apropiata solutie, dar si aceea include doar doua vorbe despre astronomie. In final am ales matematica, fizica, chimie si matematica superioara. Acum, ramane de vazut la facultate, poate voi reusi sa termin astronomia...

marius78
21 Mai 2009 22:27


Daca acum 5 ,6 ani ,ai fi facut o statistica se putea observa un singur lucru ,majoritatea elevilor de liceu si vb de scoli medi nu de scoli cu renume la intrebarea profesorului ''de ce nu inveti ,ce vei face in viata'' elevul raspundea ''plec in Spania Italia etc'' loviti de mirajul castigurilor banesti imediate .Acum ca si pe acolo a aparut o boala numita ''criza'' ,elevii se gandesc la lucruri mai pamantesti.Bineinteles ca parerile sunt impartite ,nu pot spune ca peste tot este la fel .Cand majoritatea elevilor nu vor mai avea probleme grave cu Romana si Matematica atunci se poate implementa astronomia in scoli ,pana atunci este drum lung ,majoritatea elevilor se lupta sa ia un amarat de ''bac'' si foarte zapaciti de ce se intampla ''uite capacitatea nu e capacitatea, uite teza unica nu e teza unica'' ca in romania.

marius78
21 Mai 2009 22:59


La ora 23 incepe observatorul pe ''Antena 1'' se vorbeste despre teza unica si sa vedeti ce au scris elevi in lucrari .....''Miorita era oaie turnatoare'' ''Toma Alimos era mutant'' s.a.m.d drumul este lung si tare as vrea sa ajunga astronomia in scoli.

Bianca Sala
22 Mai 2009 20:53


Poate va ajunge peste vreo 10 ani... Si da, ai perfecta dreptate cu " amaratul de bac", elevii nu sunt in stare sa ia un amarat de 5 cand subiectele sunt foarte simple incat oricine poate lua minim 8.
Cat despre tezele nationale, mai bine nu discutam...  :?  :(  :cry:

Alex B.
26 Oct 2009 18:48


Acum au cea mai mare miscare de amatori din lume. 

Îndrăznesc să sugerez o clarificare a acestei afirmații. Clarificare care ar lămuri de fapt și problema studiului astronomiei în școală. Mai exact, consider că este necesar să se specifice că este vorba de "observatorii amatori americani". Asta deoarece din punct de vedere tehnic da, poate că amatorii americani stau foarte bine și mulți sunt la nivel de profesioniști. Dar numai tehnic. Acest criteriu nu îi face neapărat pe toți și niște astronomi amatori. Nu vreau să fiu greșit înțeles dar am sentimentul că se confundă sistematic (mai ales la noi) două noțiuni diferite: aceea de astronom amator cu aceea de observator amator. Și mă refer în general, la discuțiile legate de astronomia de amatori. Observatori (utilizatori de telescoape) amatori câtă frunză și iarbă dar astronomi amatori mai puțini. Faptul că ai telescop "tare" chiar și construit în regie proprie și te pricepi la fotografie astronomică nu te face și astronom amator. Așa cum Matei Alexescu arată în cărțile sale, în activitatea unui astronom chiar și amator, cea mai mare parte a timpului nu presupune (sau nu ar trebui să presupună) observații ci prelucrarea și eventual interpretarea lor măcar pentru acumularea de cunoștiințe științifice personale dacă nu mai mult. Astronomia este o știință și ca orice știință are rigorile ei pe care nu toți cei care știu să îi manevreze instrumentele de cercetare sunt dispuși să le suporte. Și asta nu numai în România ci peste tot în lume. Observația astronomică este una iar practicarea astronomiei este nițel cam alta. De aceea de exemplu Galileo Galilei este considerat astronom pe când Tycho Brache observator, iar Herschel nu a rămas la nivelul de constructor amator de telescoape. Ca să nu mai spun că astronomii profesioniști nici măcar nu-și mai fac singuri observațiile. A avea doar aptitudini tehnice nu este de ajuns ca să faci și știință. Concluzia mea ar fi că problema astronomiei în liceu derivă din decăderea în general a studiului științelor în școală și a rolului pe care știința îl are în formarea individului în general. Azi avem alte valori "adevărate" :? și aici este de fapt buba cea mare și prin asta americanii și alții sunt superiori. 

Din pacate Europa in intregime sta mult mai prost decat America.  

Hmm...nu cred că amatorii francezi sau britanici ar fi de acord. Măcar și din punct de vedere al tradiției astronomiei și observării astronomice. Eu unul pot spune că popularizarea astronomiei în Franța este una extraordinară ca articole, publicații și activitate. Cu nimic inferioară celei americane. Din păcate franceza este și ea la index în zilele noastre la fel ca știința. Asta deși revistele de popularizare științifică franceze, care apar și la noi, sunt de o calitate ireproșabilă și superioare celor de limbă engleză în multe privințe.

Doru Dragan
27 Oct 2009 09:40


Incearca sa vezi statisticile cu privire la descoperitorii de comete. Cei mai multi sunt americani si japonezi. Dotarea tehnica e necesara altfel ... degeaba bunavointa. Si mai e si traditia. Europa are o traditie in astronomia profesionista. Americanii au fost cei care au facut din astronomie un "bun al intregului popor" :)

Alex B.
27 Oct 2009 22:19


Nu neg statisticile privitoare la comete și nici faptul că este nevoie de dotare. Perfect de acord aici. Pot spune asta inclusiv inclusiv în cazul meu. Ce vreau să spun este că dotarea nu face și astronomul. Iar cometele se pot descoperi și cu un binoclu la o adică. Practicarea astronomiei este una și doar observarea astronomică este alta. Poate că sună a nuanță dar este importantă. Am mari dubii asupra faptului că mulți din cei care au o dotare grozavă înțeleg de exemplu o diagramă H-R și știu la ce folosește sau că știu ce este o regiune HII (cu toate că le observă foarte des :wink: ).
Cât despre tradiție în astronomia de amatori...așa ca să facem dezbatere fiindcă este plăcut :) , aș spune că atunci când Galileo Galilei făcea primele observații SUA nici nu exista, când Herschel construia telescoape și punea bazele astronomiei stelare sau Olbers descoperea primele planete mici, americanii se băteau încă cu amerindienii. Tot în faza aceasta erau și pe vremea lui Pons, primul mare descoperitor de comete. Aceștia și alții erau toți astronomi amatori. Cel puțin așa au început. Ca să nu mai vorbesc de Flammarion, amator și el, care a scris "Astronomia populară". Ceea ce au americanii în prezent și este absolut admirabil, este capacitatea de a mobiliza și organiza resursele de care dispun observatorii amatori și resurse financiare extraordinare și de a le canaliza într-o direcție foarte utilă științei (toată admirația mea aici). De asemenea talentul extraordinar de a face marketing și comunicare ceea ce din nou nu poate fi negat și în sfârșit faptul că științele sunt foarte bine susținute în sistemul lor de învățământ. Altfel, trebuie să stăm strâmb și să judecăm drept. Dotarea astronomică a amatorilor a devenit "un bun al întregului popor" datorită Chinei (continentală sau insulară, la alegere) în cea mai mare parte și nu văd de ce i-am nega acest merit. Apoi popularizarea științei, astronomia inclusă, francezii au adus-o la stadiul de artă. Cât despre cât de activi sunt observatorii amatori europeni, este de ajuns să arunci o privire pe listele celor care contribuie cu observații la AAVSO pentru o variabilă sau alta ca să observi că nu este nici o diferență între americani și europeni. A, da, nu prea sunt de la noi dar este vina amatorilor noștri că din păcate nu se implică mai mult și mai mulți. Este păcat de dotarea de care dispun mai ales că unii, din câte am observat aici pe forum chiar fac niște observații deosebite de exemplu în domeniul solar. La variabile nu mă pronunț că nu am observat să existe un topic pe tema lor.

Cer senin! (ar fi cazul  :) )

MariusP
28 Oct 2009 22:41


La variabile nu mă pronunț că nu am observat să existe un topic pe tema lor.
Ai putea deschide un topic despre subiectul asta la . Sint sigur ca ai avea multe de spus, concret, iar asa poate se vor "lipi" de domeniul asta si altii care nu-si dau seama acum cat de interesant este... Orice topic dedicat unui subiect anume trebuie sa fie deschis de cineva. Cu experienta acumulata in observarea variabilelor, ai putea ajuta si pe altii.

Mircea Pteancu
29 Oct 2009 18:10


Alex B. a spus:

''Dotarea astronomică a amatorilor a devenit "un bun al întregului popor" datorită Chinei (continentală sau insulară, la alegere)''

Aceasta afirmatie este falsa.
Accesul la scara cu adevarat populara la telescoape ''mari'',relativ bune calitativ,ergonomice  si ieftine a fost deschis de telescoapele Schmidt-Cassegrain produse de prin 1960 de Celestron,dupa ceva timp  de Mead si apoi de altii;asadar bresa in barajul financiar se datoreaza SCT-urilor;revolutia produsa de telescopul lui John Dobson a adus  tipul sau de telescop in pozitia de ''telescop dominant'' datorita pandemiei numita ''febra de apertura''- insotita de o cadere fenomenala a preturilor.
Firmele chinezesti medii joaca rolul jucat in lumea vie de hoitari,necrofagi si presupun ca la ele te referi.Si la nefericitele lor creatii slabe calitativ,cu accesorii vrednice de plans,monturi slabe,tuburi lucioase,plastic cat cuprinde....
Deja si aici trebuie sa privim nuantat.Printre firmele chineze,ca sa dau doar un exemplu,este si Yulin,furnizor al lui Vixen-marfa de calitate dar nu tocmai pe gustul popular ca pret.

Iti urez succes in cruciada ta de re-botezare a amatorilor romani intru cele ....''variabile'' :D 
Simt nevoia sa mai fac totusi niste comentarii.Categorisirile astronomilor despre care ai vorbit m-au uimit.
Asadar cu mine ,si cu cei ca mine ,ce va fi in lumea aceea severa?
Daca eu ma plimb doar pe malul Muresului,admir peisajul ,norii?Si nu sunt nici pieton grabitor,nici pieton explorator,nici pieton statistician-numarator,nici pieton topograf-masurator?Daca numai indraznesc sa exist,sa ma bucur de frumusetea din jur ,fie terestra ,fie astrala si ma ''doare-n basca'' de cariera,de ambitii,de dorinta de afirmare?In loc de stelute vom atasa membrilor,dupa propria declaratie de interese,un cod de bare care la intrarea pe forum ii va conduce automat pe (nici nu mai stiu cum sa le mai zic) ...mini-micro-nu prea sau chiar de loc astronomi amatori (zici ca Alexescu a lamurit-o cu puritatea rasei amatoare),deci vom fi condusi ,noi, membrii de clasa inferioara ,in beciurile forumului.Ce se va intampla acolo?Mircea

Doru Dragan
29 Oct 2009 18:25


Ar mai fi ceva de spus la subiectul asta. Toata tehnologia care a aparut asa ... peste noapte in China (cea electronica dar si cea optica) a venit pe cale occidentala (americana sau japoneza, cu aprobarea americanilor). O parte din tehnologie s-a primit oficial, alta parte "s-a furat" (occidentul inchizand ochii sau protestand de forma). Meritul chinezilor este mana de lucru ieftina si priceperea lor ca meseriasi. Sunt convins ca in foarte scurt timp vom asista la o crestere a calitatii produselor :) (coroborata cu o crestere si a preturilor :().
Pana intr-o vreme, Europa a detinut suprematia in cercetarea stiintifica. Mai precis, pana la Reforma (si poate un pic, la scara istoriei, dupa). Reforma si conflictul acestei miscari cu catolicismul a alungat din Europa cele mai iscoditoare minti. Asta e una din explicatiile pentru care America a preluat conducerea.
In ceea ce priveste modul de a face astronomie, din pacate si eu sunt cam ca Mircea Pteancu, un astronom amator boem care face observatii sporadice si ... de placere. Diferenta este ca mie mi-e cam ciuda pe starea asta a mea. Am norocul ca ma invart prin preajma lui Tavi Stanescu care ma mai impulsioneaza.

Laurentiu
30 Oct 2009 12:48


Din cate stiu eu, majoritatea astronomilor amatori romani locuiesc in mediul urban - ba chiar in orase mari (Bucuresti, Cluj, Timisoara etc.). Si, pe langa faptul ca poluarea luminoasa le face viata amara, probabil ca cei mai multi locuiesc la bloc.

Efectul conditiilor de locuit este mai important decat pare. Daca locuiesti in oras si la bloc nu ai unde sa iti instalezi un punct de observatie permanent - absolut obligatoriu, in opinia mea, pentru observatii sistematice (zilnice, saptamanale) in genul celor la stele variabile, stele duble etc. Asa ca trebuie sa dai dovada de o tenacitate vecina cu masochismul pentru a ajunge la rezultate notabile in aceste domenii.

Nu mai vorbesc de astrofotografie.

Prin urmare, majoritatea dintre noi sunt mai degraba "neseriosi" la acest capitol dar au o scuza foarte credibila (spre deosebire de cei care locuiesc la casa care, cu eforturi nu neaparat uriase, isi pot edifica un mini-observator - pana si un instrument care sta permanent in curte si e acoperit cu o prelata sau o lada de lemn mobila ori tinut in garaj este excelent in acest scop).

Reintorcandu-ma la problema studiului astronomiei in scoli, cred ca a fost o idee proasta sa se scoata din programa de invatamant. Dar, pe de alta parte, la cum se studia aceasta disciplina cand eu am facut liceul, ca materie mai degraba auxiliara, perceputa de elevi ca una "de umplutura", cu un manual sec si total neinteresant, mare schimbare (pierdere) poate ca nu a fost.

Eu nu prea cred ca interesul/pasiunea pentru astronomie se va naste din studiul unui manual scolar prost facut. Mai importanta este, zic eu, publicarea in limba romana de carti de popularizare pe teme de astronomie. Lectura ne-obligatorie e intotdeauna mult mai atragatoare decat cea a unui manual.

PS

Sunt perfect de acord cu cele spuse despre "democratizarea" astronomiei de amatori prin aparitia instrumentelor accesibile ca pret. Insa un factor chiar mai important este aparitia si, actualmente, omniprezenta unui mijoc de comunicare formidabil: internetul.

Fara internet multi din noi nu ar sti ca exista alti astronomi amatori, nicidecum sa schimbe cu acestia informatii cu viteza luminii...

"Poate cea mai importanta inventie din toate timpurile" - asa as caracteriza eu internetul (parafrazand, intrucatva, o reclama la bere  :lol: ).

Dragos Alecu
11 Iul 2013 18:08

De ce nu se mai studiaza astronomia
macar ca o materie optionala sa se introduca la nivel de liceu daca tot se vrea sa facem un pas inainte

alex1209
11 Iul 2013 20:42


Am facut si eu astronomie un an la Palatul Copiilor si de atunci m-am imbolnavit.
Astronomia in exces dauneaza grav sanatatii!
Astronomia ar fi o materie foarte frumoasa, iar daca s-ar reintroduce in licee mi-ar parea rau ca nu am prins acea perioada, sau poate voi deveni un profesor de astronomie, nu neeaparat elev :) .

Asa ca, "Draga Remus Pricopie, fa un bine pentru Romania si hai cu astronomia in liceu ca nu strica, o sa fie chiar mai bine. Poate ca nu te pasioneaza dar, daca a-i studia-o macar o saptamana, ai afirma toate cele spuse de noi."

KLK
12 Iul 2013 11:52


Astronomia predata in liceu altadata  era neatragatoare ( plictisitoare) pentru ca se predau doar notiuni generale despre corpurile ceresti, etc. , notiuni care se predau/repetau din geografia de clasa a IX-a. Doar o harta a cerului era la sfarsitul cartii. Binenteles, totul depindea si de profesor dar de cele mai multe ori era cel de geografie sau matematica. La facultate,  ( am avut un curs de astronomie prin '96 cred) proful a spus ca nu preda decat trigonometrie sferica ,restul sunt  "povesti" urmat de pufnit dispretuitor. Cam la fel i-am  facut si eu la examen :wink:   Daca astronomia va reintra in programa scolara ar fi bine sa inceapa cu recunosterea constelatiilor, a planetelor si observatii cu instrumente. Ar fi suficient sa le arati elevilor luna printr-o luneta si i-ai cuceri definitiv, un M42 i-ai face pe multi sa privesca in gol o saptamana.  Si mai avem si laserele astea verzi, ce mai lectii beton ar iesi :D

 Strict Secret: Stiu de ce nu se face astronomia in liceu, cel putin cea observationala: ce parinte si-ar lasa fata sa se duca seara/noaptea sa urmareasca cerul, daca proful o ia in brate si-i intinde mana sa-i arate mai stiu eu ce stea pe care ea se face ca nu o vede?  :)  Daca eleva e "pasionata" de astronomie si insista sa mai ramana sa privesca prin luneta  pana mai tarziu? :shock:  Ptiu necazule, e la moda sa se acuze profesorii de hartuire, dam de lucru la procuratura in lipsa de corupti, miroase a bulau :?  Plus oale primite in cap acasa, de la sotie, divort, presa de scandal, breaking news la tv, invitatii la Simona Gherghe si Maruta etc.  :lol:

alex1209
12 Iul 2013 12:25


Bine zis KLK  :lol:

catalin dumitru
12 Iul 2013 18:44


Simona Gherghe e blonda aia de la ''Abces din rect'' ? :x 

Ce astronomie sa mai invete elevii , cand aproape toate canalele TV sunt pline de stele slinoase , 'brown dwarf-uri minune' si jegosi tatuati ale caror opinii vad ca sunt la mare cautare.

Bine ca nu o mai vad dracu' pe raduleasca .  Sper sa dispara si serghei mezel ala , ca mi-a ars pixelii din partea de sus a ecranului.

Scuze pentru off topic . Ma mai destind si eu putin...

A... , ce e cu pagina anterioara ? La mine are un metru si jumate pe orizontala !!  :)

Tudor Georgescu
12 Iul 2013 23:03


Stransul in brate sub Calea Lactee este un concept expirat pentru fetele de astazi(a fost inlocuit cu Bamboo, Fabrica, Rockfest,Vama veche, clubul XYZ, teambuilding......) si spune asta tatal unei fete de 16ani care  de la 13 ani merge la diverse "intamplari astro". 
Problema astronomiei in scoala, este la ora asta in primul rand financiara. Chiar daca se hotaraste introducerea "la optional", trebuiesc elaborate, recenzate, aprobate si tiparite manuale, trebuiesc pregatiti profesorii, si toata acesta infrastructura inseamna bani. Care nu sunt.....
Doar o decizie politica, dar .....