-----------------------------------
zoth
10 Apr 2016 12:11

Serie noua de oculare - Vixen HR
Pentru posesorii de instrumente cu focale mici care doresc sa faca observatii planetare, Vixen a iesit pe piata cu noua serie HR cu focalele de 1.6mm, 2.0mm si 2.4mm. Performantele se anunta a fi de top, formula optica inca necunoscuta. Numarul de elemente este 5 organizate in 3 grupe iar campul aparent pe la 42 grade. Speculatii pe baza asemanarilor constructive exista intre aceasta serie si ocularele Pentax XO, deocamdata insa doar speculatii. Ocularele sunt de constructie japoneza.

dragos.n
10 Apr 2016 17:42


Asta este o aparitie remarcabila.

In primul rand, cred ca sunt cele mai scurte oculare de telescop facute pana acum. Oricum, un alt ocular de 1,6mm nu stiu sa existe pe piata.

In al doilea rand, graficele arata o comportare foarte buna (extrem de buna) atat pe refractoare relativ lungi, cat si pe newtonuri foarte rapide, cum este Vixen R200SS, care este F4. Graficele prezinta pe axa verticala valoarea Strehl si pe cea orizontala semiunghiul FOV/AFOV.

In al treilea rand, relieful de ochi de 10 mm le face mai confortabile decat ocularele Plossl sau orthoscopice, care se apropie de aceste focale.

Evident, probabil multi vor stramba din nas avand in vedere unghiul vizual de doar 42*, dar utilizarea lor este predilect planetara, asa incat e suficient. In schimb, posesorii de telescoape rapide sau foarte rapide, cred ca vor fi destul de atrasi de ele. Singurele probleme sunt ca e nevoie de un cer bun la puterile mari pe care le pot da aceste oculare, si de un buzunar destul de larg. 279 dolari bucata.

Au aparut si in Italia, la 285 euro.

http://www.skypoint.it/en/orthoscopic-and-planetary-eyepieces-/vixen/8784-vixen-hr-16-mm-125-eyepiece-designed-for-high-resolution.html

dragos.n
10 Apr 2016 18:14


Am gasit trei fotografii relevante ale unuia din aceste oculare, alaturi de doi din cei mai scurti competitori.

zoth
10 Apr 2016 18:53


Pare a fi intradevar o serie interesanta ce completeaza frumos focalele mici dominate in mare parte de oculare chinezesti.
Daca rezultatele sunt conform graficelor afisate (si nu ma indoiesc de acest lucru) atunci pretul ocularelor este cu totul rezonabil.

PS. Graficele nu le-am mai explicat crezand ca sunt clare pentru toata lumea ...  :lol: 
http://www.vixen.co.jp/product/at/acc/hr.html

zoth
16 Apr 2016 09:30


O imagine cu lentilele de ochi si diafragmele de camp pentru aceasta serie de oculare:

dragos.n
16 Apr 2016 09:36


Interesant. Pentru prima data cand vad oculare cu diafragma de camp detasabila. Cel putin asa cred, avand in vedere faptul ca au rizuri pe lateral. Si tare sunt curios de ce? Daca le scoti, or fi avand camp mai larg, dar distorsionat?

zoth
16 Apr 2016 09:40


Iata si primul test sumar al ocularului HR 2.4mm gasit pe CN facut de userul nipon "fmasa":

I prepared 4mm ZAO &#8545; and Eic-16 for a comparison. I use APQ100/640 and Baader BBHS diagonal mirror. HR 2.4mm is about 267×. 4mm ZAO &#8545; and Eic-16 are 256×.
Jupiter contrast and resolution do not have a difference. The sharpness of the crater is equal to both. HR image was a warm color slightly, and ZAO II image was neutral.

zoth
16 Apr 2016 10:08


Interesant. Pentru prima data cand vad oculare cu diafragma de camp detasabila. Cel putin asa cred, avand in vedere faptul ca au rizuri pe lateral. Si tare sunt curios de ce? Daca le scoti, or fi avand camp mai larg, dar distorsionat?

Dragos, diafragmele detasabile situate in capetele barelelor nu sunt adevaratele diafragme de camp. Mai mult ca sigur sunt niste diafragme suplimentare cu rol in gestionarea mai buna a luminii parazite.
La campul si focalele declarate, adevaratele diafragme de camp ar trebui sa fie semnificativ mai mici. Asadar prin eliminarea diafragmelor detasabile campul nu o sa creasca.

Exista si speculatii pe unele situri japoneze privitoare la formula optica a acestor oculare, posibil sa fie konig cu element barlow intern. Informatia provine tot de la userul 'fmasa'.

nobody
16 Apr 2016 13:36


Acea diafragma este detasabila probabil pentru a permite montarea unui filtru.
La asa o focala scurta si camp relativ ingust, nu ai cum sa ai o diafragma de camp asa de mare. Pana undeva la 53 de grade camp aparent, diametrul diafragmei de camp este mai mic decat focala ocularului.  In plus, un filtru nu se pune in planul focal, s-ar vedea marit orice fir de praf sau defect microscopic de pe suprafata filtrului.

dragos.n
16 Apr 2016 19:25


Zoth, tu ai zis ca alea sunt diafragmele de camp, cand ai pus fotografiile. Si cum tu esti expertul, eu te-am crezut. :)

zoth
16 Apr 2016 20:28


Da  :oops: . Sincer am zis asa din lene, sa nu mai stau sa explic ca astfel de focale se obtin greu nativ si mai mult ca sigur ocularele au element barlow intern. Cum elementul barlow se aseaza inaintea planului focal iar diafragma de camp exact in acel plan, era clar ca diafragma externa este una suplimentara, nu cea care determina campul. Dar lenea e grea uneori ...

Nu sunt expert, dupa ce am aflat de aparitia acestei serii am strans ceva informatii de ici de colo, de pe unde am gasit si am prezentat ocularele si amatorilor nostri in ideea in care cineva dintre noi ar avea nevoie de asemenea focale.

Multumesc de atentionare  :)

dragos.n
16 Apr 2016 22:32


Bine. Dar tu ai vreo idee ce e cu toate tuburile alea dintre grupurile de lentile. Ca pe undeva este o diafragma, sigur. Dar de ce atatea tuburi diferite?

zoth
16 Apr 2016 23:26


Am trecut in imaginea de mai jos cam ce vede ochiul meu. Diafragma intermediara este un semn de intrebare. E posibil ca ocularul sa fi fost proiectat astfel incat sa mearga si fara grupul barlow si atunci aceasta diafragma intermediara joaca rolul celei externe din configuratia completa, adica gestioneaza lumina parazita.

In ideea asta se desurubeaza barelul ocularului apoi grupul barlow cu tot cu montura lui, se infileteaza la loc barelul si ramane ocularul la focala lui nativa (care deocamdata nu stie nimeni cat este).

De multe ori japonezii fac chestii de astea ...

dragos.n
17 Apr 2016 00:46


Posibil, dar din cate am vazut eu, m-as cam mira sa prevada scoaterea grupului barlow, avand in vedere ca pozitia lui e critica, atat pentru obtinerea focalei, cat si pentru compensarea sistemului.

zoth
17 Apr 2016 11:20


Aici discutia ar fi mai lunga pentru ca implica cel putin doua aspecte principale:

Primul se refera la faptul ca din pct de vedere constructiv (si ma refer acum la faza de proiectare a unui ocular) putem intalni atat sisteme care au corectie globala (schema de baza a ocularului+elementul multiplicator gen barlow) iar una fara alta nu merg ok (cazul ocularelor Hyperion spre pilda) si sisteme compuse din structuri corectate individual (element barlow corectat individual+schema optica ocular deasemenea corectata individual) si care impreuna se comporta ok ca si cum am avea un barlow si un ocular separate (cazul ocularelor Eudiascopic/Ultima de focale mici spre pilda).
Ambele solutii sunt posibile si au cam acelasi grad de dificultate. Poate din punct de vedere mecanic sa apara ceva diferente la constructiile modulare dar nu diferente semnificative.

Al doilea aspect se refera la afinitatea japonezilor de a concepe sisteme modulare (un fel de multitasking instrumental). Sa ne aducem aminte de Borg, Vixen, Tak, etc.
Afirmatia mea ca este posibila folosirea ocularului fara elementul barlow nu trebuie interpretata stricto sensu. Este foarte posibil ca structurile interne sa fie corectate individual si ca atare la celelalte oculare cu focale diferite sa intalnim fix acelasi ocular de baza dar cu element barlow diferit sau de ce nu, pe viitor sa apara si alte focale (evident mai mari) care sa nu mai includa elementul barlow dar constructia de baza sa fie aceeasi.

valy
17 Apr 2016 12:18


La ce instrument ar fi cu adevarat utile ocularele cu focala foarte mica? Presupunand ca seeinul e perfect, optica face fata unor astfel de magnificatii?

david_eco
17 Apr 2016 12:37


La intrebarea ta valy mi-a venit in minte un raport de observatii facut de Mel Bartels acum 19 ani care pe mine m-a lasat masca si mereu imi ridic moralul citindu-l si recitindu-l.
http://bbastrodesigns.com/6000X.html

Dupa parerea mea astfel de focale sunt deseori folosite pe telescoape apocromate mici si rapide gen Baader scopos 66mm si nu numai.

zoth
17 Apr 2016 16:35


La ce instrument ar fi cu adevarat utile ocularele cu focala foarte mica? Presupunand ca seeinul e perfect, optica face fata unor astfel de magnificatii?

Nu putem presupune ca seeingul e perfect pentru simplul motiv ca niciodata nu e. Atata timp cat pamantul mai are atmosfera nu putem face aceasta presupunere. Putem presupune insa ca exista perioade cu seeing bun in care intradevar avem acces la magnificatii mari. In aceste conditii o optica buna poate sa faca fata acestor magnificatii insa multi ochi, NU!

In ultimii ani instrumentele fotografice au luat o amploare atat de mare incat instrumentele clasice au disparut cu totul de pe piata. Cineva se pare ca se gandeste insa si la observatorii vizuali si cred ca pe motivul asta a aparut aceasta serie de oculare.
Apropo de spusele lui David, personal chiar am simtit frustrare in cazul BP66/400. Neplacandu-mi sa folosesc barlow (nici daca ma bate cineva) am ramas cantonat in magnificatii modeste cu acest instrument.

nobody
17 Apr 2016 17:11


Conform desenului, aceste oculare au "barlow".

valy
17 Apr 2016 19:36


Zoth, pt lamurirea mea, ce intelegi prin instrumente "clasice"?

dragos.n
17 Apr 2016 20:04


Cum adica la ce instrumente ar fi bune aceste oculare. E plina America de dobsonuri F 3,3. Si aia se mai si duc prin Arizona, unde e si desert, iar in unele zone e platou la peste 2000 de metri altitudine, cu localitati rare, si cer super-ultra. Mai si povestesc ca au facut observatii la 700x, si chiar la 1000x. Si italienii de la Reginato fac niste dob-uri mari, de 500-700mm, la F 3,3-3,4. Asa ca o sa aiba clienti destui.

Eu am tot zis ca ma duc la o manastire, sa dau niste acatiste de 600mm F3,3. :lol: Dar nu stiu la care.

zoth
17 Apr 2016 20:57


nobody: ma refeream la barlow extern, ca accesoriu separat.

valy: genul de instrumente fabricate cu ani in urma de GOTO.

mcuzic2002
20 Apr 2016 13:02


http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p8787_Vixen-2-4mm-High-Resolution-Planetary-Eyepiece---1-25-.html

Cele 3 focale vor fi disponibile in scurt timp la Telescope Service in Germania,la pretul de 289 euro/bucata.

Manu72
20 Apr 2016 13:45



Bani sa ai, ca refractoare apo mici si rapide se gasesc :)

Scopos ED66/400, TS INED 70/420, William Optics 71/348, SW Equinox 80/500, William Optics GT 81/478, SW Esprit 80/400, William Optics FLT 98/613, SW Esprit 100/550 ca sa numesc doar cateva. 

Insa cati din posesorii de astfel de instrumente sunt atrasi de observatiile vizuale si isi doresc un Vixen HR in trusa de oculare... este alta discutie.

valy
20 Apr 2016 14:35


Defapt de ce intreb, eu vreau un astfel de ocular, de multe ori puneam barlow-ul 5x ca sa vad ceva ceva din jupiter cu ed-ul de 600mm :).

zoth
01 Apr 2018 10:25


Seria HR de la Vixen a mai crescut cu un nou membru, ocularul HR 3,4mm  :)

zoth
23 Ian 2021 14:54


Anul trecut prin toamna ma anunta un prieten ca firma Vixen a scos din fabricatie doua focale din aceasta serie de oculare si se zvonea ca vor renunta in curand la toata linia.
Se pare ca zvonurile s-au adeverit pentru ca la momentul de fata, ocularele HR au disparut din oferta multora dintre distribuitori sau cel putin din a acelora care isi actualizeaza ofertele.

Un alt capitol inchis de Vixen!

mcuzic2002
23 Ian 2021 15:06


Păcat, îmi adunam bani pt. cel de 3,4mm...oferta de oculare planetare moderne e tot mai mică...eu a&#537; dori să incerc un  Edmund Optics Kellner în combina&#539;ie cu un Barlow de calitate...am folosit în trecut un ocular RKE 28mm cu Barlow 3 x,cu rezultate foarte bune...ideea am "furat-o" de pe Cloudynights,unde zicea un tip că a comparat combina&#539;ia asta cu un ocular Zeiss ZAO,&#537;i erau aproape identice ca performan&#539;e  !

dragos.n
23 Ian 2021 16:29


Multe lucruri ciudate se intampla. Acum doua luni m-a rugat un prieten sa-i recomand un sistem intreg, dar unul care sa fie cu livrare rapida. Si am intrat pe site-ul unui magazin de la noi. Marea majoritate erau '''fara stoc''. Am intrat pe astroshop. Termene de livrare de 5 luni, de 8 luni, la instrumente obisnuite, care alta data erau mereu in stoc.
Acum, cu ocularele astea. Pierdere in special pentru cei care au apo de calitate, cu focale scurte, si cer bun deasupra. La noi, mai putin, ca majoritatea care au apo, fac foto cu ele. Si in plus, nu am mai vazut cer bun din primavara trecuta, cand ne dadea comandantul actiunii stingerea la ora 22. Oricum, din ce am citit pe un review, ar fi mai bune decat ZAO. Norocul cui le-a apucat. Zoth, tu ai prins vreunul?

zoth
23 Ian 2021 18:20


Poate ca unele sincope sunt datorate noului virus care mai bantuie inca prin ograda terestra. Multe puncte de productie si-au incetinit sau incetat activitatea pentru anumite perioade de timp. Poate in viitor vom afla care au fost cauzele reale.

Din pacate nu am mai prins nici eu ocazia de a cumpara un HR si daca imi aduc bine aminte cam la fel am patit cu ani in urma si cu Pentax XO, pana sa ma hotarasc, au iesit si ele din productie.
Noi sa fim sanatosi!
Oricum ar fi, simpatizez firma Vixen pentru numeroasele experimente pe care le face. Au scos pe piata suficiente lamai dar si instrumente sau accesorii de exceptie.
Sa fim optimisti, ocazii or sa mai fie!

GunDALF
23 Ian 2021 18:39


Da, si in multe alte domenii se manifesta sincopele, nu doar in optica/astro. Unii furnizori au scumpit, de aceea lantul se poate intrerupe sau se pot folosi chestii mai ieftine pentru a mentine business-ul activ. Deh, compromisuri... unii poate nu vor sa le faca si atunci sunt nevoiti sa renunte.
Cert e ca nu-i lucru bun si, mai mult ca sigur, preturile nu vor sta pe loc.

dragos.n
23 Ian 2021 19:25


Ce ma mira pe mine este ca au trecut vreo 9 luni de cand China a depasit, cel putin oficial, criza covid, iar Taiwanul, unde se afla si GSO, si Skywatcher, deci cei mai mari fabricanti, este una din tarile cu cel mai mic impact. Doar 0,3 decese la milionul de locuitori, fata de peste 1000 cum au multe tari mari din Europa. Si chiar la imbolnaviri stau foarte bine, cu 37 de cazuri la milionul de locuitori, fata de zeci de mii la majoritatea. Sau la ei, criza economica, care a inceput inaintea celei covid, este foarte grava?

GunDALF
23 Ian 2021 20:08


A scazut cererea, au fost bulversate/intrerupte lanturile de aprovizionare, de distributie... degeaba, ar produce China, presupunand ca ar face-o. Criza nu cred ca e doar in China. Buboiul sta sa se sparga de ceva vreme si cred ca dupa aceasta pandemie, se va sparge dureros.

mcuzic2002
24 Ian 2021 10:37


Cred că seria de oculare Pentax - XW ar fi cea mai apropiată dpdv calitativ de ocularele Vixen. În mod special mă interesează ocularul Pentax - XW 3.5 mm, are eye-relief mare,&#537;i poate fi folosit cu ochelari.

mcuzic2002
03 Feb 2021 12:07


Am văzut acum că APM Telescopes,din Germania,are pe stoc citeva oculare Vixen HR cu focale diferite,dacă sînte&#539;i interesa&#539;i. Din păcate nu mi le permit,momentan.