-----------------------------------
lucian tatu
25 Apr 2016 19:04

Despre  barlow-urile performante si accesibile ca pret
Am intentia de a cumpara , pentru binocular, o lentila barlow[am experimentat  o barlow de 2 x de la un telescop de incepator ,si am  constatat ,contrar unor pareri avizate,ca imaginea nu iese din focala ,dar  este vizibil neclara] si doresc sa aflu de la cei care au si folosesc barlow ce model da rezultate optime .As aminti de Celestron Omni,de Bresser sau de baader .De asemenea daca sunt mai indicate cele cu doua sau cu patru lentile ,cu conditia de a se incadra la 300-500 lei .Astept orice sfat util ,de preferinta la 0721\973930. Am un SCT de 127 mm .Cu multumiri anticipate .

valy
25 Apr 2016 19:07

Re: Despre  barlow-urile performante si accesibile ca pret
.. am  constatat ,contrar unor pareri avizate,ca imaginea nu iese din focala ,dar  este vizibil neclara.. .Poti explica putin "iesitul din focala".
Dece ai nevoie de barlow, telescopul tau are o focala destul de mare?
Daca imaginea era neclara pot fi cauze: barlow de plastic/slab/murdar/cu lentile descentrate, optica decolimata/cu probleme, seeing prost.

nobody
25 Apr 2016 19:47


Sau poate este cazul unui barlow pus la distanta optica fata de ocular mult mai mare decat cea pentru care fost proiectat. In acest caz, acel "2x" nu mai e deloc "2x".

Manu72
25 Apr 2016 23:20


Nu sunt sigur ca poti sa folosesti pentru binocular un barlow traditional care este proiectat pentru a fi folosit la oculare.

Mai degraba ceva ca in linkul de mai jos, dar de preferat sa fie de la producatorul binocularului sau sa fie recomandat de acesta.
http://astromagazin.ro/accesorii-oculare/849-corector-de-cale-pentru-binoculare-125-omegon.html

sternchen
25 Apr 2016 23:57


Eu am cateva gen Bresser,Gso etc pe 1,25.dar cel mai bun,ca si calitate e barlow-ul ED de la firma APM,cumparat de la firma din Germania pe 2'.In schimb am mai observat ca barlow-ul bresser 2× e f bun la focale scurte.Insa e un anumit gen de barlow,dintre multele tipuri Bresser ce seamana cu cel de la TS/GSO insa cum ziceam se potriveste bine  la scurte,pe cand celelalte(TS/GSO) la lungi..asta am observat comparandu-le pe telescoape cu rapoarte focale diferite.
Dar barlow-ul  "the best" e cel de la APM,foarte bine prelucrat.De fapt asta scria si in descrierea produsului :)

Erwin
15 Sep 2016 09:41


A&#537; fi interesat &#537;i eu de achizi&#539;ia unui barlow, powermate sau tele-extender de foarte bună calitate pentru observa&#539;ii vizuale. Doresc părerea unor observatori aviza&#539;i în legătură cu modele de top, care să nu scadă vizibil calitatea imaginii ob&#539;inute prin oculare high-end. Instrumentele avute în vedere sunt newtonianul D.Hinds de 158mm F/8, MTO11-CA 100mm F/10 dar &#537;i altele din dotare, cu excep&#539;ia cassegrainului clasic din motive de F/15.

valy
15 Sep 2016 10:25


..powermate sau tele-extender .Mai bine le testezi pe viu, daca vrei discutam.

horatius
15 Sep 2016 10:44


Cateva sugestii in plus:
- cel mai bun barlow testat, si considerat si de altii la fel: Carl Zeiss 2X (Baader), modular
- Baader VIP 2X (modular) - aceeasi calitate ca si Carl Zeiss, dar cu 2 tuburi de extensie (la aproape 4X) apar diferente
- Celestron Luminos 2,5X 2" - e un barlow cvadruplet, fara a fi telecentric, si o calitate surprinzatoare, fara a putea detecta diferente de imagine cu/fara barlow
- Hyperion 2,25X modular (Baader) - cu adaptoarele adecvate de la T2 poate fi folosit cu orice ocular - nu apar diferente de calitate a imaginii cu/fara barlow

Manu72
15 Sep 2016 16:50


Cum zice si Vali, trebuie sa testezi. 
Nu orice ocular se comporta bine cu un barlow. Unele vigneteaza si/sau pozitia la ocular devine dificila datorita aparitiei diverselor fenomene gen blackouts/kiney beaning
Problemele sunt in general mult mai pregnante la barlowurile scurte (shorty) decat la cele lungi gen TV 1.8x

Din cate stiu eu, Panopticul de 24 cam vigneteaza cu barlow-uri de 1.25 dar se comporta ok cu telecentrice

Daca vrei sa testezi eu am urmatoarele pe 1.25": 
Barlow Celestron 2x Multicoated (generic dintr-o geanta Celestron de oculare de 1.25)
Barlow Celestron Omni 2x Fully Multicoated
TV Powermate 2.5x

iar pe 2" am un Meade 2" Barlow 2x #608004 

Dintre barlow-urile ieftine, am inteles ca Baader Q Barlow 2.25x este foarte bun
Horatius cred ca ar putea sa confirme

zoth
15 Sep 2016 19:30


A&#537; fi interesat &#537;i eu de achizi&#539;ia unui barlow, powermate sau tele-extender de foarte bună calitate pentu observa&#539;ii vizuale.

Cel mai bine ar fi sa completezi seria/seriile de oculare premium cu focalele native care iti sunt de trebuinta. Daca totusi 'mancarimile' persista treci pe un powermate.
Dintre barlow-urile clasice singurul care mi-a placut a fost vixen DX. Este un barlow lung si are in componenta 3 lentile. Configuratia respectiva corecteaza foarte bine sfericitatea.

valy
16 Sep 2016 07:56


Daca esti prin bucuresti, iti pot da pt. cateva zile, meade 2x tele-extender, powermate 2,5 si 5x, toate pe 1.25.

Erwin
16 Sep 2016 10:23


Mul&#539;umesc, prieteni! 
Valy, da, merg în seara asta la Comana să văd eclipsa. Nu vii &#537;i tu?

valy
16 Sep 2016 15:11


Este eclipsa??!!

Din pacate merg spre munte, pana duminica.

Erwin
16 Sep 2016 15:14


E prin penumbră dar o ocazie bună de a studia Luna plină (e ca un filtru). Distrac&#539;ie plăcută la munte!  :)

valy
16 Sep 2016 15:25


Oricum, daca vrei sa testezi dispozitivele optice dai de veste.

Erwin
18 Sep 2016 09:28


Am testat un ocular Pentax de 5mm. Cred că nu-mi mai trebuie niciun barlow deocamdată... :)