-----------------------------------
FlorinC
26 Apr 2016 13:55

Luneta 90/900(1000) sau Mak 90 (102)
Buna,
Doresc sa imi cumpar un telescop care sa se incadreze in max.1000 Ron si care sa fie practic, portabil (stau la et.4 fara lift...) si cu care sa pot vedea in conditii de poluare urbana medie, Luna, planetele, DSO...Am deja un Dobson 150/1400(catadioptric) dar este mai incomod si il am la alta locatie. M-am gandit la un refractor 90/900 +EQ 2 sau un tub Maktusov 90 (am deja un trepied foto...cam subred...dar care sper sa isi faca treaba pana cand imi voi construi eu unul mai tapan...). Ce parere aveti? Care ar fi mai bun? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

valy
26 Apr 2016 14:34


Mak-ul va sta mult mai bine pe un trepied subred, la fel si la transport. Ai vazut cum arata un 90/900? As zice ca e urias :).

FlorinC
26 Apr 2016 15:45


Dar ca "productie" de stele si calitate? Care este de preferat? Sunt interesat numai de Observatii astro. deocamdata nu am ganduri de astro-foto...

FlorinC
26 Apr 2016 16:11


90/900 SkyWatcher vine la 955 Ron cu EQ2...Sau sa fac un efort ...si sa iau un Mak 102 (~1100 Ron)?

valy
26 Apr 2016 16:17


Vezi si rubrica de vanzari de pe forum, sunt cateva chestiuni interesante acolo.

mihai leahul
26 Apr 2016 17:41


Din cite stiu eu, un Mak 90-100 mm o sa stea rau/foarte rau pe un trepied foto sau pe unul slab, improvizat. Se poate mari lejer la 50 sau 100 X si atunci o sa fie greu de urmarit/observat.

FlorinC
26 Apr 2016 19:32


Am de gand sa imi fac unul mai tapan...extensibil...din lemn (am vazut niste schite...pe net). Si il las in masina...Oricum mersi de sfat.

Mircea Pteancu
26 Apr 2016 20:55


Pe de alta parte , daca tot vrei sa iti faci un trepied ''ca lumea'' : te straduiesti sa faci optimizarile pe care le-a facut Catalin MT si vei avea in luneta de 90x 900mm un telescop ''de telescop''.
Atentie insa la ce a spus valy , o luneta de 90x 900 mm e o ''alta bestie'' , mai grea si considerabil mai voluminoasa decat makul de 90mm dar si mai versatil.
Daca insa portabilitatea  este criteriul principal, Makul nu are concurenta.

Eu nu cunosc din proprie experienta cele doua instrumente ,am un Mak de 100mm si o luneta de 90x 600 mm.

Mircea

FlorinC
26 Apr 2016 22:02


Ordinea mea de prioritati:
1. Pret pana in 1000 Ron
2. Portabilitate medie (nu am probleme la 10kg ...4 etaje...deocamdata...)
3. DSO
4. Sa il pot folosi mult timp (si dupa ce am sa acumulez ceva experienta in astro)... 
In "stadiul de dezvoltare ...astronomica" in care sunt, eu vreau sa vad stelele. Ma intereseze mai putin..."unealta". Normal, cu timpul imi voi cumpara: oculare mai bune, accesorii...Dar ce cumpar acum...vreau sa nu incerc maine sa vand. Vreau cea mai buna varianta care sa poata satisface lista mea de prioritati de mai sus.
Multumesc.

valy
26 Apr 2016 22:54


Ordinea mea de prioritati:
1. Pret pana in 1000 Ron
2. Portabilitate medie (nu am probleme la 10kg ...4 etaje...deocamdata...)
3. DSO
4. Sa il pot folosi mult timp..Dobson?!

sternchen
27 Apr 2016 00:33


Cu 90/1000 refractor poti vedea luna apropiindu-te de 300x pe un cer bun.
Se pot vedea multe dso,preferabil pe un cer bun.La fel planetele.
Ca si portabilitate o luneta scurta 102/500 ar fi ideala pe un cer bun la deepsky.Ca veni vb de stele,te vei pierde printre ele :) .Acelas lucru si la luneta 90/1000.Daca vrei sa vezi mai multe e nevoie de apertura mai mare si un cer cat mai bun.Pe urma vin oculare mai bune decat cele standard primite odata cu telescopu.

Eu am 90/1000 Omegon (90/900 tot cam acolo) si nu as da-o dupa ce am vazut luna in toata splendoarea,chiar daca am si alte aperturi complementare,deoarece fiecare telescop exceleaza intr-un anumit domeniu si ma indoiesc ca o apertura ceva mai mare ar putea vedea mai mult luna..eventual o apertura mult mai mare.

O montura eq2 pt 90/1000 e cam la limita..

FlorinC
27 Apr 2016 01:19


Se pare ca deocamdata, balanta inclina spre 90/900 (2 la 1 scorul...la pauza...). 
Cum este cu poluarea luminoasa? Pentru ca 5 zile pe saptamana stau intr-un oras...Care este mai..."nesimtit" din punctul de vedere al acestui tip de poluare? Si un alt aspect: este vreo diferenta la timpul in care se aclimatizeaza unul si celalalt? Iarasi, foarte  important: care este mai bun la DSO? 
Oricum eu va multumesc inca o data pentru sfaturi si mai astept pareri (repriza a doua...). Nu ca n-as avea incredere in ceea ce s-a spus pana acum...dar asta cred ca este spiritul unui forum...sa dezbata o problema data si cel care a venit cu...intrebarea sa beneficieze de Suma experientelor si sa ia decizia corecta...

sternchen
27 Apr 2016 07:41


Luneta 90/900(1000) nu e asa potrivita deepsky,mai ales din oras.O luneta scurta ar fi altceva,dar pt dso din oras e nevoie de apertura mare.Telescopul ce l-ai avut inainte e de asemenea prea mic pt asa ceva.
Stele vei putea vedea cu oricare,si din oras :) .Dintre cele 2 lunete 90mm cea scurta ar fi mai buna la dso.Timpul de aclimatizare-juma de ora,depinde de diferenta de temp de afara

Erwin
27 Apr 2016 09:52


sternchen, cazi în accea&#537;i eroare făcută de mul&#539;i: raportul focal nu are influen&#539;ă la vizual ci la foto. A&#537;adar tot atât de bine vezi DSO-urile cu aceea&#537;i apertură. Ceea ce se schimbă este mărimea câmpului real pe cer pe care-l po&#539;i vedea. 

Un refractor de 90/900 este aproximativ echivalent cu un mak de 127 dpdv al puterii de a aduna lumina. Avantajul mak-ului este lungimea tubului mult mai mică &#537;i lipsa abera&#539;iilor cromatice care se văd la un refractor obi&#537;nuit. Mak-ul de 90 e prea mic pentru DSO din ora&#537;, e echivalent cu o lunetă de 70mm.

tavi 84
27 Apr 2016 11:11


Ai deja un Dobson de 150 mm,si ai zis ca e mai greu de folosit,deci pentru o folosire mai usoara si posibilitatea de a fi pastrata in viitor,votez pentru luneta.EQ2 poate fi folosita si ca montura altazimutala,deci mai simplu de utilizat.Ca optica,ambele sunt instrumente ieftine,insa mak-ul are si un camp limitat de plina lumina,colimare mult mai greoaie,mai putina lumina captata.Ca instrument general e mai buna luneta.Mak-ul e doar mai scurt :roll:

FlorinC
27 Apr 2016 12:05


Se pare ca "scorul" este clar in favoarea 90/900+EQ2. Am sa incerc sa fac o montura mai stabila si cred a un SW 90/900 va fi alegerea buna pentru prezent si cu oculare mai de calitate... si pentru viitor, ca varianta mobila iar NW 150/1400 (cat.) cu montura dob. il voi folosi la observatiile..."pe langa casa". Daca mai are cineva alte opinii...subiectul poate ramane oricum deschis. Mai dureaza cateva saptamani pana voi achizitiona "utilajul"... In orice caz...eu va multumesc pentru sfaturi si sper sa foloseasca si altor incepatori in ale astronomiei ca si mine.

Catalin M. T.
27 Apr 2016 16:10


Detin ambele tipuri de instrumente! :D  Pe scurt: la luneta imaginea e mai luminoasa ca si Mak-ul de aceeasi apertura, e mai buna la DSO, are contrastul mai bun si la DSO si planetara, nu prea am sesizat timp de aclimatizare lung si plaja mai larga de focalizare. Impreuna cu EQ2 ca sa o transport am nevoie de ambele maini. La Mak. luminozitatea o aproximez ca la o luneta de 70mm, dar are rezolutia ca la luneta de 90mm, focalizarea e mai delicata, contrastul e mai mic ca la luneta si azi-iarna trebuia sa stea putin la acilmatizat. Mak.-ul si cu EQ3 pot sa il transport intr-o singura mana, de unde rezulta avanatjul net la portabilitate. Eu pt. observatiile dedicate folosesc luneta si pt. priviri rapide sau printre sparturi de nori Mak.-ul. Ambele sunt intrumente bune. Deci, daca vrei obs. vizuale DSO mergi pe luneta si pt. usurinta transport pe Maksutov. Atasez o imagine ca sa iti faci o idee.

FlorinC
27 Apr 2016 16:48


Excelent ! Multumesc mult Catalin. Mi-ai intarit hotararea de a cumpara 90/900. Avantajul (deloc de neglijat...) va fi ca voi face astronomie...si ceva ..."muschi" in acelasi timp...Chiar vroiam sa imi iau abonament la sala...De banii aia imi iau niste oculare...Inca o data multumesc mult.

FlorinC
27 Apr 2016 16:51


Cum este cu montura...tine EQ2 90/900? sau...la limita?Am discutat cu vanzatorul sa imi iau doar tubul...si sa imi fac eu un trepied. Dar daca zici ca tine...mai aman cu ATM-ul, iau si montura si fac mai multe observatii...ca de fapt pentru asta ma zbat.

nobody
27 Apr 2016 17:05


Montura are niste contragreutati pe care le poti folosi la facut muschi.  :wink:

FlorinC
27 Apr 2016 17:21


Aaaaa, deci nu sunt singurul care m-am gandit...la posibilitatile multiple...
Vroiam sa stiu doar daca nu este ca ..."frunza'n vant...90/900 pe EQ2. Daca macar pentru o perioada pot sa imi vad de observatii...fara sa mai fiu nevoit sa merg inapoi la menghina...si trusa de traforaj...

Catalin M. T.
28 Apr 2016 16:30


Cu placere! Legat de EQ2, eu zic ca isi face treaba, nu o vad ca ceva la limita, e decenta. Nu zic ca nu ar merge un EQ4 sau EQ5 mai bine pt. luneta. Odata fixat obiectul tremurul se opreste in cateva secunde. Eu fac si astrofotografie cu ea, desi e cam "hardcore". :D

valy
28 Apr 2016 16:56


Eventual poti pastra capul monturii si faci niste picioare mai solide.

tavi 84
28 Apr 2016 18:03


La trepiedele de aluminiu nu sunt mai degraba de vina piesele de plastic ale imbinarilor decat lipsa de rigiditate a profilelor din aluminiu?S-ar putea completa in interior cu niste profile din lemn,pentru cresterea rigiditatii,daca aceasta ar fi principala cauza a vibratiilor.

Catalin M. T.
28 Apr 2016 18:15


Pot schimba picioarele cu unele de lemn, dar pe mine momentan nu ma deranjeaza cele de aluminiu. :)

crash25
28 Apr 2016 18:36


De unde iti iei tubul? Si eu caut un tub de 90 sau 102 mm, refractor. :)

FlorinC
28 Apr 2016 21:44


Am de mult in cap sa iau un trepied de topo. si sa-l adaptez pentru luneta...pentru binoclu...pentru 150/1400(cat.) care le am (luneta ...am sa o am...peste putin timp...sper...). Am vazut pe net mai multe second hand...dar si noi. La preturi ...rezonabile. N-am sa urc trepiedul la et. 4. Va sta in masina...si imi rezolv problema cu stabilitatea.
Pentru luneta 90/900 sunt mai multe variante. Timisoara, (nu spun magazinele ca sa nu creada cineva ca fac reclama...), la Miercurea Ciuc, la Bistrita...Am gasit ceva si pe OLX...dar fara sa vad...mi-e frica. Am patit-o cu binoclul meu Sakura cumparat de pe e-bay...Oricum multumesc mult inca o data Catalin. Aprecierile tale au contat foarte mult...pentru ca ai "obiectele" si ai lucrat cu ele.

FlorinC
29 Apr 2016 07:46


Oricum multumesc tuturor pentru pareri si este de apreciat altruismul de care dau dovada cei care au o experienta mult mai mare decat noi astia...incepatorii...
Sincer, m-ar fi tentat mai mult pentru usurinta in transport un Mak 102. Dar nu stiu...in viata merita sa faci un efort suplimentar pentru ceva la care aspiri...pentru ceva in care crezi. Cateva kg in plus...la luneta merita efortul ...sper. Am vazut de altfel niste saci speciali pt trnsportat lunetele. Inca o data multumesc pentru sfaturi.

sternchen
29 Apr 2016 08:15


Un mak102 poate fi mai bun decat 90mm refractor, de portabilitate nu mai vb.Aduna mai putina lumina, da' are rezolutie la 100mm, o luneta de 90mm nu atinge rezolutia din cauza cromatismului

FlorinC
29 Apr 2016 10:21


Am scris Mak 102..."vrabia malai...viseaza...". Imi depaseste bugetul deocamdata...Multumesc pentru raspunsurile la obiect.

valy
29 Apr 2016 11:07


Se vinde un mak 150 cu ~50% peste bugetul tau, poate negociati.

tavi 84
29 Apr 2016 11:38


Acela cu greu poate fi considerat portabil,nemaitinand seama de o montura in stare sa-l suporte.

sternchen
29 Apr 2016 11:48


Pt mine optica ar fi mai importanta,montura se mai poate improviza..un mak de 6' e mai scurt decat un cat de 6 :wink:

Erwin
29 Apr 2016 11:54


Un mak are tubul scurt &#537;i focala mult mai lungă a&#537;a că este mai preten&#539;ios la montură decât o lunetă la care lungimea e aproximativ egală cu focala. N-am putut alinia corespunzător mak-ul din dotare pe montura piston când instrumentul stătea călare ca la AZ3 a&#537;a că am modificat-o &#537;i acum instrumentul stă lateral &#537;i e mult mai u&#537;or de pozi&#539;ionat pe cer &#537;i de urmărit, reglajul fin e foarte fin, numai bun pentru a&#537;a ceva.

Mircea Pteancu
29 Apr 2016 15:58


Din cate stiu , la aceeasi apertura , un Maksutov Cassegrain e mai lung si semnificativ mai greu decat un SCT.

Mircea

FlorinC
30 Apr 2016 22:34


A fost sa fie Mak 150...Cand doi se "bat"...al treilea castiga. Mi-am reconsiderat "strategia" de viitor (2...3 ani). Efectiv, a fost prea tentanta oportunitatea. Voi folosi la "tara" unde vroiam sa imi iau in viitor un Dobson de 8"...10"(care intra la "Frozen plan"...),  Mak-ul 150, la care ii voi face o montura Dobson chiar dupa sarbatori...(va tin la curent). Iar la cealalta locatie voi folosi binoclul...deocamdata. Ideea unei lunete 90/900(1000) mi-a ramas "agatata"...si am sa mi-o iau mai tarziu cu siguranta. Oricum multumesc tuturor celor care m-au sfatuit.
Sarbatori Fericite tuturor.

Erwin
01 Mai 2016 11:15


Felicitări pentru achizi&#539;ie! 

Complementar cu mak-ul care este lung a&#537; lua o lunetă scurtă RFT pentru DSO. Dar să fie de bună calitate &#537;i obiectivul &#537;i ocularele pentru ea, nu scapi prea ieftin din păcate... :)  

Spor la observa&#539;ii!

FlorinC
01 Mai 2016 12:13


Acum am sa ma mai "potolesc" un pic de "febra" achizitiilor si trec la observatii. Doar oculare trebuie sa imi mai cumpar si cautator pentru Mak...ca l-am luat fara. Mak-ul are focuser de 2" si adaptor pentru 1"1/4. Ce oculare ma sfatuiti pentru DSO...sa imi iau la 2"(mai scumpe) sau sa ma limitez la 1" 1/4 deocamdata...?  Si ce oculare...32mm...20mm? Si ce marca poate sa imi ofere calitate buna la pret...minim... (nu prea mai dispun de fonduri...). Deasemeni pentru ca sa il pot folosi mai usor pe montura Dobson, Mak-ului trebuie sa ii cumpar diagonala...Ii scade mult din performante utilizarea diagonalei? Multumesc inca o data de sfaturi.
Sarbatori fericite !

Erwin
01 Mai 2016 13:46


Nu &#537;tiu exact ce diametru are tubul de perfora&#539;ie la acest mak de 150 dar s-ar putea că ocularele pe 2" să aibă pupila de intrare mai mare &#537;i să nu le po&#539;i utiliza la întreaga lor capacitate. Eu am tub de 30mm la cassegrain-ul clasic de 200 F/15 &#537;i am focuser &#537;i diagonala de 2" dar am folosit ocularele Hyperion pe 1.25. Pentru DSO am folosit un GSO de 32mm pe 2" dar totu&#537;i mărirea este prea mare, nu am avut un alt ocular de câmp larg &#537;i focală mai lungă utilizabil cu acest telescop. Am un  ocular Meade de 40mm Kelner care îmi arată cam acela&#537;i câmp. Se pot vedea o mul&#539;ime de obiecte DSO bineîn&#539;eles, nu e niciun impediment. Ce nu po&#539;i cuprinde sunt roiurile deschise &#537;i M31 Andromeda doar pe un cer excep&#539;ional, în rest se vede doar nucleul. Po&#539;i folosi lini&#537;tit oculare plossl cu acest mak. Diagonala nu scade mult performan&#539;ele, ca începător nu vei distinge nicio diferen&#539;ă notabilă. Ca să distingi un 5% scădere de luminozitate trebuie mult antrenament... :)

FlorinC
01 Mai 2016 14:48


Am masurat pupila la Mak-ul meu si este de 30mm. Deci credeti ca ar fi bine sa merg deocamdata pe oculare de 1" 1/4, avand in vedere experienta mea la observatii si mai ales fondurile reduse de care dispun deocamdata...
Multumesc de sfaturi.

Mircea Pteancu
01 Mai 2016 16:54


FlorinC

Sa folosesti sanatos noul telescop Maksutov Cassegrain 150 x 1800mm.
Eu nu i-as face montura Dobson pentru nimica-n lume , nu ai cum sa ajungi la ocular in preajma zenitului.
Mai potrivita este o montura azimutala bine construita.
Poate  este o confuzie , montura azimutala insa nu este o montura Dobson.

In privinta ocularelor de 2'' la telescoape compuse ...hm , ai pus mana pe un ''cartof fierbinte'' !
Eu sunt foarte multumit de comportamentul ocularului LV 30mm pe luneta ''zoth'' 90x 600 mm.
Nu este perfect pe tot campul dar pe cea mai mare parte a campului ,da .
Acest ocular are o diafragma de 30mm diametru si un camp vizual aparent de 60 grade.

Acum urmeaza partea unde '' o musca '' cea mai mare parte a astronomilor amatori.
Pe noul tau telescop ocularul meu ar asigura un grosisment de 60x si un un camp real de un grad.
Cea mai mare parte a recentelor mele  observatii Deep Sky , facute cu telescopul ''Hinds'' al  lui Erwin ,incep la o marire de 50x si cu un camp real de un grad ,obtinute cu un ocular Plossl de 25mm.
Indraznesc sa cred ca ceea ce eu vad in apertura de 158mm la 50x ,intr-un camp de un grad , vei vedea si tu in apertura de 150mm la 60x , intr-un camp tot de un grad.

Legendele tromboniste ale dipscaistilor iti vor spune ca ai neaparata nevoie de un ocular cu camp cat mai mare.
Sa luam ocularele  Ethos 13 mm x 100 grade sau ES 14mm x 100 grade. 
Acestea vor asigura :primul un grosisment de 138x  si camp de 43 minute  respectiv 128x si un camp real de 0,78 grade adica 47' minute.
Acest camp real  poti sa-l obtii cu un ocular Plossl de 25mm care iti va asigura la o marire de 72x un  camp real de 43 minute.

Sunt convins despre corectia la marginea campului din ocularele Ethos sau ES ca fiind mai buna ca in Plossl.
Dar Makul tau are un F/D = 12 , deci diferentele nu cred sa fie mari.
Din punctul meu de vedere , upgradarea la oculare de 2'' ,in cazul tau, nu se justifica.

Parerea mea...pe persoana fizica.
Mai bine cauta oculare Plossl fioroase ,gen Tele Vue.

Succes , orice vei decide sa cumperi ,Mircea

FlorinC
01 Mai 2016 17:55


In ceea ce priveste ocularele...Mai clar de atat nu se poate...Acum in ceea ce priveste montura: am inteles mesajul cu montura Dobson (si bineinteles ca aveti dreptate...). Am insa o alta idee care imi tot umbla prin cap...Vreau sa cumpar un trepied topografic si sus pe el sa-i adaptez un capat de montura azimutala...sau EQ...sau sa "inventez" ceva...Caut de cateva zile prin tot forumul o discutie la care ati participat si dumneavoastra cu privire la alegerea unui telescop pentru un incepator...Acolo domnul respectiv a dat un link cu o societate din Timisoara care face astfel de trepiede pentru constructii...la un pret rezonabil...Din pacate nu mai gasesc care a fost topicul...l-am notat pe undeva...dar s-a ascuns. Ce credeti...pe un astfel de trepied...ar merge? Poate chiar si lestat...

petrica marin
01 Mai 2016 18:43


Salut,   FlorinC

    Eu aminteam de firma din Timisoara care comercializa trepiede,eu intentionam sa-l folosesc
la un refractor de 80/900.Acesta este link-ul http://sculesantier.ro/518-trepiede/243-trepied-lemn-hedu-1062.html

FlorinC
01 Mai 2016 19:15


Super ! Asta era...multumesc mult domnu Petrica Marin. Imi aduc aminte si de dumneavoastra ca ati initiat un topic pe Instrumente...parca. Inca o data va multumesc. Sper sa mai produca oamenii aia...ca sa imi pot realiza ideea de montura. La mine este ca in cantecul ala..."Eu vara nu dorm..." La mine, cand am o idee...nu prea pot sa dorm...
Apropo de forum...de posibilitatea de a folosi informatiile de la mai multi oameni. Ma gandesc ce extraordinari pasi inainte or face omenirea daca ar exista o conexiune directa (la nivel cerebral...fara alt ...hardware...) intre toti oamenii de pe pamant si la tot ce este biblioteca...arhiva...Tot ce inseamna informatie...sa ai la dispozitie...Ce s-ar mai schimba lumea asta...Sau poate ca ar fi mai...rau? Eu sunt totusi optimist...

petrica marin
01 Mai 2016 19:33


Cu placere,n-ai dece,insa nu eu am initiat acel topic si eu sunt incepator si am vrut doar sa dau o idee
 de montura inspirat fiind tot de pe forum.Nu stiu cat de potrivita este pentru instrumentul tau,dar daca te ajuta cu placere pot raspunde si eventual niste poze.




    Spor la construit



   Cer senin

Mircea Pteancu
01 Mai 2016 20:13


Fiecare cioara isi lauda puiul ca fiind cel mai frumos :D

Montura mea ''Penelopa''  - numita astfel la sugestia sotiei mele , disperata ca tot lucrez si lucrez si n-o mai termin deoarece ce faceam azi desfaceam saptamana viitoare ,ca Penelopa la camasa lui Ulysse - este pe picioare de trepied topo.
Capul este din armaturi de instalatii de 1.5 ''.
Deocamdata cea mai mare marire la care am folosit-o a fost de 207x si s-a comportat bine.
Pot sa montez ,datorita sistemului de prindere de conceptie proprie , instrumente diferite.
Numai reflectorul de 125mm nu este inca gata de functionare pe aceeasi montura.
Am creat acel sistem de prindere pentru ca sa nu mai fiu nevoit sa vanez dupa cozi de randunica si pene Vixen sau de alt tip.
Rigiditatea , stabilitatea sunt excelente.
Deci iti recomand ceea ce cunosc foarte bine.

http://observoergosum.blogspot.ro/2014/01/penelopa-montura-mea-pentru-lunete-tip.html  

http://observoergosum.blogspot.ro/2014/02/home-made-small-telescopes-on-my.html

http://observoergosum.blogspot.ro/2015/04/parghia-binocularamontura-mea-pentru.html

http://observoergosum.blogspot.ro/2014/11/luneta-rft-de-amator-90x600-mm-90x600mm.html

http://observoergosum.blogspot.ro/2015/02/constructia-reflectorului-meu-de-125mm.html

Daca ai de gand sa tot cumperi si sa vinzi pe instrumente , atunci iti sugerez sa mergi pe o varianta comerciala.

La ce calitati are o montura pipe ,si cat de usor este sa construiesti una excelenta, ar fi trebuit ca anumite  monturi AZimutale execrabile  sa fie retrase de pe piata.

Succes, Mircea

theogon
01 Mai 2016 20:37


Trepiedul pe care-l viz(s)ezi este trepiedul de teodolit sau de stație totală. Nou este scump, dar îl  poți găsi la mâna a doua la un preț rezonabil. Suportă fără probleme 6-10 kg, poate și mai mult. Acum 10-15 ani stațiile totale erau mai voluminoase și cîntăreau mai mult, de aceea și trepiedele erau dimensionate corespunzător. C11-le meu ca și mak-ul de 180 stau cu rândul pe un HEQ5 montat pe un trepied de stație totală. Nu pot zice că sunt mulțumit 100% de soluția asta  și poate că voi reveni la vechile picioare de oțel ale monturii pentru că nu am reușit să determin sursa umor vibrații. Pentru mak-ul de 150 nu cred că vei avea probleme instrumentul fiind mult mai ușor (caa 5,6kg)
Pentru Mak-ul de 150 ca și pe cel de 180 ieșirea pe 2'' este marketing și atît. Ocularele de această dimensiune vor vigneta. Rezumă-te la ocularele pe 1.25''. Având raportul focal mare ocularele considerate mai slăbuțe se vor comporta foarte bine și nu te grăbi cu investitul decît dacă prinzi niște oculare de marcă TV spre exemplul.
În rest spor la observații.

FlorinC
01 Mai 2016 22:32


Domnule Mircea,
Am vazut montura dumneavoastra si cam asa ceva aveam si eu in gand. Ceva la care sa pot adapta orice...Eu nu mai vreau instrumente deocamdata. Vreau sa ma mai uit si la cer (deocamdata ploua aici...). Imi mai iau doar un binoclu rezonabil...si 1...2 oculare, deocamdata asortate la...buzunarul meu. Si bineinteles trepiedul. Multumesc pentru "know-how...".

Domnule Theogon,
Spuneti-mi si mie cam la ce inaltime se ridica un trepied de topo.? Ca la firma din Timisoara de la care vreau sa cumpar, are inaltimea de 1200mm...ceea ce mi se pare cam mica. Exista si alte dimensiuni sau este standard...? In ceea ce priveste ocularele, vad ca toata lumea lauda Televue. Am sa ma multumesc deocamdata cu ce imi permite buzunarul, ca pe parcurs, sa vanez poate ceva pe bazar...sau din alte surse. Multumesc oricum pentru sfaturile bune.

nobody
02 Mai 2016 01:34


Inaltimea de 1.2 m as zice ca este una medie, mai pui si inaltimea monturii, iar telescopul nu trebuie sa stea chiar la nivelul ochilor. Daca e mai jos, te poti aseza comod pe un scaunel si mai castigi cateva magnitudini ...
Orientativ, vezi si aici: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c80_Mount-Acc----Tripods-and-Piers.html

De diagonala ai nevoie daca nu esti si nici nu ai de gand sa devii contorsionist de meserie. ;)
Sina de prindere si papucul pentru cautator de la acest Mak sunt astfel pozitionate incat poti prinde tubul de montura, si de jos, si (de preferat) din lateral din partea dreapta. Daca vrei camp si/sau pupila de iesire mai maire, poti pe viitor sa folosesti un reducator de focala de SCT, n-are rost sa investeti in accesorii de 2".

Erwin
02 Mai 2016 08:20


Eu am construit monturi azimutale din piston de motor. Cea mare sus&#539;ine cassegrain-ul de 200 care are aproximativ 7.5Kg. Trebuie ca instrumentul să fie bine echilibrat &#537;i nu sunt probleme nici la reglajul fin pe altitudine. Singurul mic dezavantaj ar fi că am folosit &#537;uruburi normale cu piuli&#539;e care au joc, lucru pe care s-ar putea să-l schimb în viitorul mai mult sau mai pu&#539;in apropiat. Am în lucru o montură medie mai u&#537;or de transportat din piston de motor diesel. Cea mare e din piston de tractor de 110mm diametru. Cea mică este din piston Dacia 1300 &#537;i &#539;ine bini&#537;or luneta RFT de 110mm care are aproape 5Kg echipată.

theogon
02 Mai 2016 11:45


Sunt mai multe modele pentru trepied. Unele sunt pentru teodolite/stații totale, altele pentru nivele. Acestea din urmă sunt mai ușoare pentru că sarcina este mai mică.  Dimensiunile însă la toate modelele sunt asemănătoare deoarece trebuie să asigure amplasarea fermă un instrument optic (teodolit, nivelă) la înălțimea ochiului observatorului. 
Trepiedul strâns are 1,0-1,10 m, iar în extensie în jur de 1,60 m, fiind folosit în stație de o persoană de înălțime medie la o valoare de 1,30-1,40 m

FlorinC
02 Mai 2016 14:15


Multumesc pentru link-ul cu trepiedele nemtesti si pentru sfaturile de constructie...Mak-ul meu din pacate nu are posibilitate de prindere a sinei decat...dedesubt. Daca il rotesc cu 90 de grade spre stanga sa-l pot fixa de partea dreapta...cautatorul...ar veni cumva anormal(zic eu...) spre...dedesubt. Alternativa ar fi prindere pe ...stanga, astfel ca, finder-ul sa stea intr-o pozitie relativa...deasupra. Multumesc pentru detaliile privind trepiedele. Indiferent care il gasesc (pentru statie...sau pentru nivela) il iau si sper sa tina cele aproape 6 kg cat are Mak-ul 150. Oricum imi voi cumpara si oglinda diagonala.
Domnule Erwin,
Excelenta ideea cu pistonul (am remarcat-o mai demult pe forum...). Eu am lucrat in vremurile de "aur" la un centru de reparatii motoare diesel si am oarece experienta in motoare...dar sincer nu mi-ar fi trecut prin cap...Felicitari. Daca "imprumut" si eu ideea...si va citez la bibliografie...nu se considera plagiat...nu? Interesant ar fi de vazut cum ati rezolvat blocarea intr-o pozitie data (pe cele doua axe...).
Multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi.

Erwin
02 Mai 2016 14:37


M-a&#537; bucura să mai construiască &#537;i al&#539;ii astfel de monturi &#537;i să devină populare, ca montura Dobson! E freeware. :)

Există descrieri detaliate pe topicul deschis de subsemnatul la ATM:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5493&postdays=0&postorder=asc&start=0
Din păcate imaginile vechi încărcate pe imageshack.us nu mai sunt direct vizibile în topic. Sistemul de blocaj pe altitudine presupune o buc&#537;ă elastică strânsă cu un excentric de bicicletă, fie pe bol&#539;ul original al pistonului la cele mici fie pe o &#539;eavă la cea mare.

nobody
02 Mai 2016 18:04


Atunci pui invers, cu prinderea pe stanga. Cautatorul va sta in dreapta-sus, la 45 de grade.
Daca il rotesc cu 90 de grade spre stanga sa-l pot fixa de partea dreapta...cautatorul...ar veni cumva anormal(zic eu...) spre...dedesubt. Alternativa ar fi prindere pe ...stanga, astfel ca, finder-ul sa stea intr-o pozitie relativa...deasupra. 
Se pare ca eu am modelul "anormal" (de 5") care are pusa sina pentru motura AZ-Goto.  Daca-l pui cu sina jos, cautatorul tot intr-o parte va sta, doar ca pe cealalta parte. Scuze pentru confuzie, sper ca ai prins ideea.

Mircea Pteancu
02 Mai 2016 18:04


Nu vreau sa-i fac concurenta lui Erwin , ofer doar informatii.
Am folosit o bucata de teava de 1.5'' lunga de aprox. 300mm astfel ca axa orizontala a monturii Penelopa sa fie  pe la 1500mm , cu picioarele inchise.
Daca deschid/ culisez  picioarele , axa orizontala se  ridica la aproape 2 metri.
Din simularile facute , voi putea sa folosesc  montura Penelopa si pentru luneta singlet 40 x 2050mm , cu conditia folosirii pentru observatii la Zenit a diagonalei si a scaunului Lybar la pozitia minima .

Vestea buna - pentru mine - este ca am un trepied de statie totala si armaturile pentru o alta montura pipe de 2'' ceea ce inseamna ca diametrul filetului/inima monturii pipe/  va creste la aprox. 60mm ,ceea ce nu poate fi decat benefic.

Dar nu incep nici o alta constructie pana nu termin cele trei reflectoare.
(Desigur , dispozitivul pentru fotografie digitala afocala , inceput saptamana trecuta , este o exceptie... :wink:)

Spor la constructii ATM , Mircea

FlorinC
02 Mai 2016 22:55


Am sa incerc sa gasesc si eu un trepied de statie...Pai la 2"...si doar 300mm lungime...ar trebui sa fie tapana...sa aveti spor la ce v-ati pus in gand (si sa ne aratati si noua...).

Stie cineva cam cati milimetri iese in afara ansamblul oglinzii diagonale din focuserul de 1" 1/4 atunci cand este atasata si e strans surubul de fixare? (masurati pe axa longitudinala a focuserului...). Oglinda de care vorbesc este asta: http://magazin.telescop-expert.ro/oglinda-diagonala-317mm.html

nobody
02 Mai 2016 23:25


La mine e cam 50 de mm (daca am inteles bine ce te intereseaza), fara barrel sau port-barrel.

FlorinC
03 Mai 2016 01:06


Super ! multumesc mult. Asta vroiam sa stiu...

Erwin
03 Mai 2016 07:26


Aten&#539;ie, planul focal al obiectivului nu se modifică dar mecanic lungimea adăugată în plus la focuser contează &#537;i nu este egală cu această distan&#539;ă.

FlorinC
03 Mai 2016 13:38


Multumesc, am sa tin cont de distanta in plus.

Domnu Vali,
"C'est meilleur plus tard que jamais..."...multumesc pentru ca imi tot sopteati de pe margine sa ma uit pe Bazar...iar eu...nu vedeam nimic...am reactionat totusi intr-un tarziu...dar asta e...Multumesc inca o data de sfat.

nobody
03 Mai 2016 16:07


Cred ca se face o confuzie:
Atentie, planul focal al obiectivului nu se modifica dar mecanic lungimea adaugata in plus la focuser conteaza si nu este egala cu aceasta distanta.
Aici este vorba despre un telescop Maksutov-Cassegrain la care focalizarea se face prin mutarea pozitiei oglinzii principale fata de cea secundara. Adica exact prin modificarea planului focal al sistemului (atat ca pozitie, cat si ca lungime focala efectiva). Acest tip de telescop nu are focalizator clasic care sa mute ocularul in planul focal, ci muta planul focal in ocular. In plus, este conceput din design sa functioneze cu oglinda diagonala. Se poate vorbi de distanta in plus daca ai pune doua diagonale sau un binoviewer, sau daca focalizezi pe un obiect aflat la distanta mai mica (planul focal se muta mai in spate fata de focalizarea la infinit), dar nicidecum la utilizarea lui normala.

Poate n-ar strica o actualizare a titlului, ca de la luneta de 90 + Mak de 90 a iesit Mak de 150.  :)

FlorinC
03 Mai 2016 20:35


Multumesc pentru precizarile referitoare la modul de functionare a sistemului M-C. Urmatorul pas ar fi sa ma apuc de montura. E groaznic sa am Mak-ul 150 "in batatura..." si sa nu il pot folosi... 
Oricum, multumesc mult tuturor celor care au intervenit cu sfaturi, idei si indemnuri. Eu simt efectiv ca incep sa intru in "mediu" si ceea ce mi se parea in primele zile de "cotrobait" prin forum...limba pasareasca...incepe sa imi fie din ce in ce un limbaj familiar (nu 100%...dar ma straduiesc...). Inca o data multumesc tuturor si probabil ca am sa deschid un nou topic referitor la montura.

Erwin
04 Mai 2016 14:28


Ai dreptate, nobody, pierdusem din vedere că e vorba de mak. La o lunetă mă gândeam când am făcut afirma&#539;ia cu pricina. La mak-ul meu se mi&#537;că corectorul &#537;i secundara care e o por&#539;iune aluminizată pe fa&#539;a internă a corectorului dar la cass-ul de 8" am focalizator normal. Pot modifica &#537;i pozi&#539;ia secundarei pentru a muta planul focal cu sau fără diagonală.

valy
04 Mai 2016 14:36


.., ca de la luneta de 90 + Mak de 90 a iesit Mak de 150.  :)A facut suma si a dat ~150 :)

Erwin
05 Mai 2016 08:38


Am scăzut obstruc&#539;ia de la cel mic! :v

FlorinC
05 Mai 2016 19:10


Mi-a iesit cu rest...ca la modulo n...Si am amnat vopsirea masinii..Atata tot. Oricum ar fi, 90/900 pana la urma tot mi-o cumpar...vorbesc din nou cu...masina...