-----------------------------------
petrusneacsu
29 Aug 2007 07:53

Gravitatia are viteza sau nu?
Forta gravitationala are viteza sau  nu?
Adica daca la un moment dat Soarele ar disparea brusc, Pamantul s-ar mai invarti in jurul fostului Soare inca 8 minute si ceva (cat dureaza lumina pana la Pamant), sau s-ar deplasa liniar instantaneu?

Calculele astronomice cum se fac? Tinand cont de viteza gravitatiei sau nu? Pentru ca daca ar fi sa se tina cont atunci apar mici diferente care in timp s-ar fi vazut in miscarea planetelor.

Adica atunci cand observam planeta Jupiter sau Saturn, de fapt nu e acolo unde o vedem ci unde a fost cu cateva ore in urma, pentru ca luminii i-a trebuit ceva timp sa ajunga pana la noi. Intrebarea e: Daca ar face cineva un telescop gravitational, unde ar vedea Saturn-ul? Unde il vedem si optic, sau unde s-ar afla el real?

Calin Pop
29 Aug 2007 08:09


Gravitatia in sine nu are viteza, ea fiind doar o deformare a spatiu-timpului.
Probabil ca te referi la viteza cu care se propaga modificarile in distributia spatiu-timpului (energie-impuls). Aceasta este egala cu c, deci un telescop "gravitational" vede la fel cu unul optic.

petrusneacsu
29 Aug 2007 08:52


Gravitatia in sine nu are viteza, ea fiind doar o deformare a spatiu-timpului.
Probabil ca te referi la viteza cu care se propaga modificarile in distributia spatiu-timpului (energie-impuls). Aceasta este egala cu c, deci un telescop "gravitational" vede la fel cu unul optic.

Am auzit si eu asta. Unii insa spun ca interactiunea gravitationala se face prin intermediul unor particule numite gravitoni, care s-ar deplasa cu viteza luminii.

Faptul ca aceasta deformare a spatiului si a timpului se face cu viteza luminii este dovedit sau nu? De aceea am intrebat daca in calculele din astronomie se tine cont de faptul ca gravitatia se propaga instantaneu sau nu. Traiectoriile planetelor sunt putin diferite daca se tine cont de delay sau daca nu se tine cont. Iar in timp, acest lucru s-ar amplifica si s-ar vedea clar diferentele. De aceea am intrebat daca astronomii in calculele lor tin cont sau nu de aceasta intarziere.

Imi cer scuze daca intreb lucruri de care poate altii stiu de multa vreme.

Abel Cavași
29 Aug 2007 09:35


După opinia mea, gravita&#539;ia (ca &#537;i orice câmp, dealtfel) are viteza luminii. Din punct de vedere gravita&#539;ional noi nu putem &#8222;vedea&#8221; altfel corpurile decât sunt  pentru că gravita&#539;ia nu poate fi ecranată a&#537;a cum poate fi lumina. Iar gravita&#539;ia fiecărui corp a avut timp să se împră&#537;tie în spa&#539;iul oricât de îndepărtat, încât noi să nu mai putem &#8222;vedea&#8221; corpurile fără gravita&#539;ie. De aceea nicio măsurătoare astronomică nu se poate face în absen&#539;a gravita&#539;iei corpurilor.