-----------------------------------
valy
02 Iun 2016 11:50

Inaugurarea Observatorului Astronomic 'Victor Anestin' Bacau
Am citit acum cateva zile despre eveniment:
http://www.inimabacaului.ro/2016/06/inaugurare-observatorul-astronomic.html

Cosmin Iftode
02 Iun 2016 12:44


Ma bucur ca exista si fara indoiala voi ajunge la un moment dat pe acolo fiind aproape, dar parca ma doare inima ca, desi ACF-ul si montura LX850 sunt scule "bune" fata de dotarea tipica de entuziast, aici insa telescopul in sine e o fractiune din cele 10 milioane de lei cat a costat proiectul. Bonus si faptul ca sta pe trepied iar capacitatea de autoaliniere a monturii e complet inutila intr-un obseravtor :lol:

dragos.n
02 Iun 2016 13:17


Important este liftul cu vedere panoramica pentru 6 persoane. Cu el se pot face experimente de microgravitatie, sau, macar, minigravitatie. 

Pentru telescop cred ca exista o limita impusa de cineva. Nu mai mare de 500-600mm, sa nu cada cumva de pe trepied, si sa raneasca astronomii. Si obligatoriu in orase sau zone bine luminate, ca sa putem sa vedem in jur.

10 Milioane?  :shock: Ahhhhaaeeer.

Deci pe telescop au dat cam 0,5% din investitie. Bun asa.

valy
02 Iun 2016 13:31


Sunteti invidiosi  :lol: 

Eu n-as fi atat de carcotas, bine ca se fac (si) observatoare astronomice.

nobody
02 Iun 2016 14:14


Valoarea totala a proiectului este de 12.834.518,62 lei, din care asistenta financiara nerambursabila reprezinta suma de 9.036.752,57 lei, iar contributia beneficiarului este de 3.797.766,05 lei. Durata de implementare a proiectului este de 15 luni. [in 2014] http://observatorulastronomicbacau.ro/despre/proiect-2/

vali.serban
29 Iun 2016 00:38

buna seara
Macar unul de 600-800 mm daca aveau..daca tot au facut aceasta investitie...dar,in mijlocul orasului e mic orice diametru...

Andi
29 Iun 2016 08:34


O construc&#539;ie frumoasă; cupolă astronomică deasupra unui planetariu. Nu cred că sunt multe construc&#539;ii asemănătoare.
Având în vedere ingineria construc&#539;iei, cupola trebuie să suporte &#537;i instrumentul astronomic &#537;i vizitatorii care încap pe platforma acesteia. Cred că sunt limitări pentru a nu se surpa plan&#537;eul planetariului (vezi &#537;i picioarele de păianjen care se sprijină pe pere&#539;ii laterali ai fostului rezervor de apă); sper că pere&#539;ii au beton armat.
Anestin a făcut observa&#539;ii cu luneta sa cu obiectivul de 43 mm. :)

Adrian Rotaru
15 Sep 2016 18:00


Nu pot să cred ca la o investi&#539;ie de 4 milioane de Euro au ales ca instrument principal un Meade de 400 mm !! Au vrut mai mult să facă un centru pentru astronomie, nu un observator. Telescopul acela Meade este mai util să-l duci la marginea Bacău-lui decât să te ui&#539;i cu el de acolo din cupolă.

Mircea Pteancu
16 Sep 2016 00:14


Un mic comentariu inofensiv:
Da , intradevar,prima luneta a lui Anestina fost una de 43mm.
Dar ''cand a crescut mare'' a avut si un ''light bucket'' de 75mm... :D 
(Si Gib Mihaescu a avut luneta de 75mm.)
In secolul XIX , si in primele decenii ale secolului XX , amatorii bine dotati aveau lunete de 75mm si/sau reflectoare de 150mm.

Mircea

Erwin
16 Sep 2016 04:45


Este bine că se face ceva. Pe parcurs, dacă se relansează Astronomia ca obiect de studiu în &#537;coli &#537;i vom avea mai mul&#539;i tineri interesa&#539;i probabil că în viitor se vor găsi &#537;i speciali&#537;ti care să se ocupe de aceste observatoare-planetarii cu rol de popularizare &#537;i proiecte mai bine fundamentate. 

@Andi, Mircea
Pe vremea aceea, dacă voiai să umbli noaptea pe stradă trebuia să-&#539;i iei un lămpa&#537;. Cu excep&#539;ia unor ora&#537;e vestite iluminate cu gaz &#537;i mai apoi electric, dar &#537;i atunci, câtă lumină dădeau felinarele alea mai sigur era să ai lanterna ta. :)