-----------------------------------
Andi
11 Iul 2016 21:22

telemetrie Baikonur - Soiuz
Exploratori-Moderni-SPACE a postat pe facebook fotografia de mai jos; cu ajutorul ei putem afla distan&#539;a dintre observatori &#537;i rampa de lansare (rachetă)?

valy
11 Iul 2016 23:55


Calculezi. Ce inaltime are raketa?

Cosmin Iftode
12 Iul 2016 08:30


Distanta focala a obiectivului foto si distanta fotograf-subiect sunt [url=http://bit.ly/1P5UHLN]factori, se pot face niste presupuneri de bun simt dar doar in imagine nu sunt suficiente informatii

Andi
12 Iul 2016 08:37


Distanta focala a obiectivului foto si distanta fotograf-subiect sunt 

Corect, a&#537;a este; lipse&#537;te un factor de amplificare. Func&#539;ie de acesta, distan&#539;a observatori-rachetă, poate fi mai mare sau mai mică. Nu cunoa&#537;tem &#8222;grosismentul&#8221; imaginii.

valy
12 Iul 2016 09:49


Am senzatia ca nu e neaparat nevoie de focala.

Andi
12 Iul 2016 10:36


Trebuie, numai cu unghiul vizual nu se poate.

valy
12 Iul 2016 11:04


Mai ai o informatie suplimentara, raportul inaltimilor celor doua obiecte: om - racheta, asta nu o poti obtine decat cu o anume focala, cred ca e un sistem cu doua ecuatii si doua necunoscute. Dar ne trebuie inaltimea rachetei.

Andi
12 Iul 2016 11:20


Înăl&#539;imea rachetei se poate afla simplu din re&#539;ea.

50 metri.

valy
12 Iul 2016 11:42


Era mai simplu daca avea geotagging :).

Am senzatia ca nu e neaparat nevoie de focala.Sau e?

Cosmin Iftode
12 Iul 2016 13:02


Cu imaginea originala si modelul camerei (mai exact dimensiunea pixelilor) se poate determina dimesiunea proiectiei fizice pe senzor - cu dimensiunea proiectiei+dimensiunea fizica (grosismentul) si distanta focala se poate determina distanta fizica pana la obiect (desi n-am idee care e formula, dar se poate gasi) - aplicand cele de mai sus atat pe oameni cat si pe racheta se poate determina diferenta de distanta dintre fotografi si racheta. Daca nu se cunoaste focala dar se cunoaste distanta fotograf-oameni se poate lua invers dar e oricum nevoie cred de fotografia originala si modelul camerei.

Andi
12 Iul 2016 13:37


Folosesc o riglă gradată în plan vertical la distan&#539;a bra&#539;ului întins, fa&#539;ă de ochi.
Distan&#539;a ochi-riglă este 66 cm. Dacă o persoană vizată acoperă 6,5 cm pe riglă &#537;i acea persoană are 1,7 m înăl&#539;ime, atunci se află la o distan&#539;ă de 16,6 m de mine.
6,5/66=170/(66+x); 66*170=6,5(66+x); 11.220=429+6,5x; 6,5x=10.791; x=1.660 cm=16,6 m
Dacă racheta vizată acoperă 10 cm pe riglă &#537;i racheta are 50 m înăl&#539;ime, atunci se află la o distan&#539;ă de 329,3 m de mine.
10/66=5000/(66+x); 330.000=660+10x; 10x=329.340; x=32.934 cm = 329,3 m
Dacă folosesc alte distan&#539;e ochi-riglă, la acelea&#537;i citiri, distan&#539;ele vor fi propor&#539;ional mai mari. Pe noi ne intereseză diferen&#539;ele, care &#537;i ele vor cre&#537;te propor&#539;ional. La o scară de mărire de 10x vor fi, în loc de 17 &#537;i 330 metri, 170 &#537;i 3300 metri; diferen&#539;a 3130 metri pare rezonabilă.
Ceeace nu &#537;tim este tocmai grosismentul telemetriei sau al pozei.

Manu72
12 Iul 2016 15:33


Din poza postata nu se poate deduce nimic.

Dar din poza originala, aflam ca a poza a fost facuta cu un Nikon D4 (senzor full frame) la o focala de 300mm

Nu am reusit sa gasesc inaltimea exacta a rachetei, dar am gasit undeva ca boosterele au 19.6m si rezulta astfel ca distanta camera-racheta este de aproximativ 1480m

Daca consideram inaltimea celui de al doilea om din stanga ca fiind 1.8m, distanta camera-oameni este de aproximativ 75m


nota: calculelele nu-mi apartin. eu nu am facut decat sa numar pixelii pe poza originala
restul a fost facut de: http://www.scantips.com/lights/subjectdistance.html

Andi
12 Iul 2016 16:05


Corect.
Înseamnă că grosismentul telemetriei este mai mic de 10x; ceva mai mic de 5x.

tudor
12 Iul 2016 17:07


Teleobiectivele aplatizeaza imaginea creand impresia ca toate obiectele din planuri foarte indepartate unele fata de celelate sunt aproape in acelasi plan. Astfel teleobiectivele maresc obiectele din fundalul imaginii in comparatie cu obiectivele de camp larg. Daca fotograful ar fi facut o poza  dar cu un obiectiv de 20mm, perspectiva s-ar schimba si racheta ar fi undeva la orizont parand foarte mica si indepartata. Dar daca imaginea ar fi fost facuta cu un obiectiv echivalent cu 50mm, pe un body full frame, imaginea rezultata ar avea cam aceeasi perspectiva cu a ochiul uman adica cam ce vedea fotograful cu ochii liberi in momentul respectiv. Parerea mea ca fotograf este ca aici s-a folosit un teleobiectiv (adica de la 50mm in sus) judecand dupa perspectiva imaginii. Dar distanta focala a teleobiectivului o pot doar estima: pot spune ca este cel putin 100mm. Poate va ajuta la ceva informatiile astea

Andi
12 Iul 2016 19:05


Unghiul vizual al rachetei &#537;i al unui observator sunt în acela&#537;i raport indiferent de modul de observare: cu ochiul liber sau cu un instrument optic (aparat de fotografiat, binoclu, lunetă, ...). Dar sunt mărimi relative &#537;i dacă nu am date suplimentare, nu pot afla distan&#539;a dintre rachetă &#537;i observator.

tudor
12 Iul 2016 20:21


Racheta si omul nu-si pastreaza aceeasi proportie daca folosesti la fotografiat obiective diferite. Daca eu fac un portret de la 1m cu un obiectiv de 30mm fata celui fotografiat si fundalul vor avea alte proportii. De ex nasul din primplan va fi mult mai mare decat urechile din planul secund. Dar daca voi folosi de la 2m un obiectiv de 50mm nasul si urechile vor fi intr-un raport mult mai apropiat de realitate. Aveti aici un link de la cambridge cu efectele focalelor obiectivelor asupra perspectivei si asupra proportiei. http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/camera-lenses.htm

valy
12 Iul 2016 21:00


Racheta si omul nu-si pastreaza aceeasi proportie daca folosesti la fotografiat obiective diferite..Isi pastreaza daca se schimba si distanta dintre obiecte si dintre aparat si obiecte.

Andi
12 Iul 2016 21:03


Propun să rămânem în zona liniară, adică a unghiuilor vizuale sub 5 garde de arc; pentru ele sinusul &#537;i tangenta sunt aproximativ egale.

nobody
12 Iul 2016 21:32


In acest caz, daca vrei sa deduci distanta la care se afla racheta fata de un om doar din proportiile aparente ale inaltimii dintre om si racheta, iti mai trebuie distanta dintre aparatul foto si om.

Manu72
12 Iul 2016 21:41


Racheta si omul nu-si pastreaza aceeasi proportie daca folosesti la fotografiat obiective diferite..Isi pastreaza daca se schimba si distanta dintre obiecte si dintre aparat si obiecte.

nope, proportiile se schimba

Uite poza de mai jos, desi obiectul din prim plan arata la fel, alta este povestea cu copacii din spatele gardului

La fel se va intampla si cu racheta, in functie de focala obiectivului va fi mai mare - asa cum apare in poza initiala facuta la focala de 300mm sau foarte mica daca poza ar fi fost facuta cu un obiectiv de 50mm

sursa pozei atasate: https://en.wikipedia.org/wiki/Perspective_distortion_(photography)

valy
12 Iul 2016 22:12


Ia apropie lemnele de zid si tu apropie-te de lemne sa vezi ca isi pastreaza proportia lemn/zid cand micsorezi focala. Intr-adevar, daca obiectele si fotograful sunt fixe, la schimbarea focalei se schimba raportul dintre imaginile obiectelor aflate la distanta diferita. De aia ziceam initial ca nu iti trebuie focala, deoarece acel raport om/racheta e valabil pt. o anume focala, insa intr-adevar mai trebuia sa stim macar o distanta, ai putea vedea din google earth dambul unde stateau fotografii, din pacate rezolutia e slaba pe zona Baikonur :).

Manu72
12 Iul 2016 22:23


Lasa lemnele ca erau doar de exemplu :)
Aici e vorba de racheta si de dimensiunea ei aparenta in raport cu oamenii.

Te poti apropia cu aparatul de cei 6 amatori de lansari, dar nu si de racheta care va continua sa ramana  la mare distanta, cum ziceam mai devreme la 1400m.
Daca fotograful se apropia de cei 6 indivizi si facea poza cu 50-ul in asa fel incat indivizii sa umple cadrul in acelasi mod, racheta ar fi fost mult mai mica - cam de 6 ori as fi tentat sa zic.

Dar stii asta cu siguranta :)

Teo
12 Iul 2016 22:50


Gasiti mai jos informatiile din EXIF-ul imaginii. Pacat ca nu are si coordonatele GPS. Ar fi fost mai usor de calculat distanta dintre fotograf si rampa de lansare.
Va dau si linkul cu fotografia ce contine aceste informatii : 
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/nhq201607070004.jpg.jpeg

http://www.nasa.gov/image-feature/expedition-48-crew-launches-to-the-international-space-station

Manu72
12 Iul 2016 22:55


Dap, de acolo le-am luat si eu cand am calculat distanta de 1480m dintre camera si racheta.

As zice ca fotografia a fost luata de undeva din zona asta:
https://www.google.ro/maps/place/45%C2%B055'12.1%22N+63%C2%B021'37.5%22E/@45.9200327,63.3582273,786m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d45.920029!4d63.360416


Edit: Ma tot uit la poza si pe harta si nu. Nu are cum sa fie chiar la Est de Launch Pad1.
In poza la rezolutia full se vede ca au soarele in dreapta, deci trebuie sa fie undeva la S-SE de launch pad.