-----------------------------------
turlea.cosmin
19 Iul 2016 23:50

Finder
După cateva zile de gândire m am hotărât să construiesc o luneta căutătoare
 dintr un obiectiv D50/180 mm,oglinda diagonala si un ocular de 25/20mm.Rog foarte mult pe cei avansa&#539;i în ale ATM- ului dacă mă pot ajuta cu câteva sfaturi ,păreri.Momentan nu am comandat componentele.caut varianta ce a mai ieftină. (La fel dacă &#537;tie cineva sau daca are de vânzare cineva cele necesare mie).
  
     Mul&#539;umesc!

turlea.cosmin
20 Iul 2016 00:32

Salut
Am găsit în bazar asta: IOR reticul iluminat cu prisma 90 grade.se poate folosi cu totul?sau doar prisma.

catalin dumitru
20 Iul 2016 15:34


Obiectivul îl po&#539;i lua de la un binoclu junk . Sigur sunt unele care zac printre schmeltz-urile colegilor . Nici eu nu duc lipsă dar mi-e o lene de poveste .
Cred că ocularul ce e la bazar e bun de folosit cu totul dacă are afov suficient &#537;i focală de vreo 20 mm .

Edit , am mărit poza din sectiunea vânzări &#537;i se vede clar că e vorba de un kellner de 25 mm . Focala e bună dar dacă nu e vreun ocular modificat , câmpul e mic &#537;i corec&#539;ia marginală e na&#537;pa , pus la treabă cu 50/180 .

Mircea Pteancu
20 Iul 2016 16:02


Un cautator cu diagonala simpla iti va fi util doar la obiectele luminoase ,la planete si la Luna.
La observatiile Deep Sky va deveni dusmanul tau nr. 1.
Va trebui mereu sa ''oglindesti'' asterismele de cautare.
Sfatul meu este sa-l faci drept ,fara diagonala.
E mai acrobatic , dificil de folosit in zona Zenitului dar este un cautator corect.

Mircea

Erwin
20 Iul 2016 23:11


Sunt de acord cu Mircea. Am căutătoare drepte de 30mm făcut din lentile recuperate &#537;i de 50mm obiectiv binoclu &#537;i ocular cu reticol. Luneta "locomotiva" de 70mm care are intern o prismă &#537;i imaginea este întoarsă la 90 grade este dificil de folosit pe post de căutător, o folosesc mai degrabă ca instrument de sine stătător.

turlea.cosmin
21 Iul 2016 00:29

Finder
Multumesc pt sfaturi.Punandu se astfel problema o să merg pe construc&#539;ie fără oglinda diagonala.

tavi 84
21 Iul 2016 01:09


Tinand cont ca adesea se vand prin supermarket-uri binocluri 10X50 la preturi si sub 100 de lei,o jumatate dintr-unul ar constitui un cautator gata facut,plus ne-ar mai ramane jumatate pentru altceva sau chiar de vandut aici pentru alti doritori :mrgreen:

Erwin
21 Iul 2016 23:35


Tavi, m-am uitat prin astfel de binocluri, mai bun este unul vechi metalic din târg care a căzut pe jos &#537;i are bra&#539;ele rupte sau alt defect &#537;i îl po&#539;i lua cu 50 lei. Mie mi-a ie&#537;it un căutător excelent cu un astfel de obiectiv. A doua observa&#539;ie e că este mai util ca imaginea să fie răsturnată, a&#537;a cum vezi prin telescop, nu dreaptă ca prin jumătatea de binoclu cu prisme cu tot.