-----------------------------------
petrusneacsu
06 Sep 2007 01:42

Chestie de pirat care sa-ti acopere un ochi...
De curand am cumparat un telescop. Dupa cateva zeci de minute de observatii, am constatat ca fac febra la ochiul pe care trebuie sa-l inchid atunci cand celalalt se uita la telescop.

Uneori imi acopeream ochiul cu o mana, dar e pozitia incomoda pe termen lung, si cand misc telescopul am nevoie de mana respectiva.

Daca nu inchid ochiul atunci parca nici cu celalalt (cu care ma uit in ocular) nu mai vad bine (cred ca e chestie de pupila si-si pierde sensibilitatea luminoasa).

Am cautat pe net la accesorii (pe site-urile romanesti de astronomie) si n-am gasit nici un accesoriu cu care sa-mi acopar ochiul nefolosit la observatii.

Ma gandeam la o chestie de genul celor care apar in filmele cu pirati, care-si acopera ochiul scos cu ceva negru  :lol: .

Problema a fost si ca primele observatii le-am facut in oras unde e lumina multa. Ma gandeam la niste ochelari de soare la care sa scot o lentila. 

Astronomii cum au rezolvat problema asta?

Sper sa nu-mi recomandati sa-mi scot ochiul.  :lol:  :lol:  :lol:

Catalin Paduraru
06 Sep 2007 05:33


Nu ai cautat destul, exita "petece" tip pirat prin magazinele de astronomie dar nimeni nu le foloseste fiindca sunt o prostie. 
Cel mai bine este sa te obijnuiesti sa observi cu ambii ochi deschisi. Daca ai observa dintr-un loc fara lumini ai vedea ca nu este asa de greu.
Numai bine!

Forever_Man
06 Sep 2007 09:55


Dar asa ceva poti sa iti faci si tu singur.

horatius
06 Sep 2007 10:14


@sarpe: daca tu nu le folosesti si pentru tine sunt o prostie, nu mai generaliza la toti. Multi le folosesc.

Se poate fabrica in casa asa ceva si e utila pentru ca poti sta cu amandoi ochii deschisi fara ca lumina sa intre si prin ochiul care nu observa.

Doru Dragan
06 Sep 2007 10:38


Da, am auzit si eu de unii oameni care nu pot sa inchida doar un singur ochi. Ciudatenii... In orice caz sa te duci la un magazin sa-ti cumperi asa ceva ... inseamna ca nu prea ai ce face cu banii. Eventual sa fie si de firma :) ARMANI. Sau Meade :D

Catalin Paduraru
06 Sep 2007 11:42


Skywatcher dupa ce stai 15 min cu ochiul inchis iti GARANTEZ ca nu o sa mai poti observa cu ochiul ala inca 10 min, cel putin, dupa ce dai petecul jos. Asta duce la:
- tu ai disponibil doar un ochi pentru a observa o seara intreaga
- o seara intreaga de disconfort de a observa doar cu un ochi
- dificultate in a controla telescopul si in a te misca prin zona cu un ochi fiindca iti pierzi simtul adancimii.
Eu nu folosesc niciodata un ochi in a observa o seara intreaga fiindca as pierde multe avantaje ale vederii cu doi ochi.
Numai bine!

red giant
06 Sep 2007 11:58


Sigur am văzut așa ceva pe un sait american. Cred că pot fi utile. De multe ori am pus mâna pe ochiul cu care nu mă uitam prin telescop. E adevărat că dacă folosești alternativ ambii ochi mutarea deasă a drăcoveniei ar putea să jeneze.

Doru Dragan
06 Sep 2007 12:04


Ochelarii aia din poza mea nu sunt doar de Soare ci si de vedere. Am un ochi mai prost si unul si mai prost :( Miopie si astigmatism. La ochiul drept -5 iar la stangul -7. Si asta din clasa I-a. Si cica eu fac astronomie. Dar deobicei nu ma plang :) Asa ca faptul ca-l inchid pe stangul si ma uit cu dreptul (cum fac intotdeauna) nu ma deranjeaza deloc. :D

zoth
06 Sep 2007 12:08


Sarpe, ce ai cu mine?
Eu nu am scris nimic pe topicul asta...  :? 
te rog sa reformulezi ...

Doru Dragan
06 Sep 2007 12:11


Toata lumea-i cu capsa pusa azi. O fi o configuratie mai aparte a planetelor ?! :?  :lol:

red giant
06 Sep 2007 12:20


Sarpe, ce ai cu mine?
Eu nu am scris nimic pe topicul asta... :?
Prea multe topicuri cu aceiași participanți ... și eu am pierdut firul la un moment dat.  :lol:
O fi o configuratie mai aparte a planetelor ?! :? :lol:
Cred că nervii vin de la vremea neprietenoasă cu astronomia.  :P

Catalin Paduraru
06 Sep 2007 12:24


Scuze Zircon dar scriu dupa o noapte de observatii :) inca mai dorm. 
Apropo nu am nimic cu nimeni si nici parerile mele, sunt doar pareri subiective.
Numai bine!

zoth
06 Sep 2007 12:36


ok, nici o problema  :D 
nici nu trebuie scuze, doar ca nu participasem la discutia asta...
ai facut observatii?  esti fericit ... la mine a fost innorat asta noapte si nici ziua de azi nu prevede ceva mai bun   :( 

Red scrie:Prea multe topicuri cu aceiași participanți ... 

pai daca ceilalti nu vor sa scrie...
ce sa facem?
tacem si noi?
si atunci ce o sa mai citeasca cei ce nu scriu?

Catalin Paduraru
06 Sep 2007 12:53


Da am avut senin toata seara si chiar am profitat din plin de ea. Sper sa vedeti zilele astea si rezultatele (poze) fiindca am facut la destule obiecte deep-sky.
Numai bine!

red giant
06 Sep 2007 12:59


pai daca ceilalti nu vor sa scrie...
ce sa facem?
tacem si noi?
si atunci ce o sa mai citeasca cei ce nu scriu?
Evident, nu e vina celor ce scriu. :) Pentru secțiunea de astronomie se potrivește îndemnul acela adresat scriitorilor români de secol 19: "scrieți băieți orice, numai scrieți!" :lol: Altfel se afundă forumul în discuții sterile despre tratamente mai mult sau mai puțin relativiste aplicate unor găuri mai mult sau mai puțin negre. :P

petrusneacsu
06 Sep 2007 13:26


Da, am auzit si eu de unii oameni care nu pot sa inchida doar un singur ochi. Ciudatenii... In orice caz sa te duci la un magazin sa-ti cumperi asa ceva ... inseamna ca nu prea ai ce face cu banii. Eventual sa fie si de firma :) ARMANI. Sau Meade :D

Eu pot sa inchid orice ochi separat, doar ca e inconfortabil ore in sir.
Probabil ca daca observatiile se fac in zone fara lumina stradala problema nu mai exista. Unde am facut eu prima observatie eram inconjurat de becuri de pe strada mai ales ca stau cumva pe coltz si-mi vine lumina din doua directii. 

Eu am intrebat, ca sa stiu cum au rezolvat altii problema. Cand am spus de chestia de acoperit ochiul ca piratii am glumit. Nu mi-am imaginat ca unii chiar folosesc asa ceva. Oricum observatiile le fac singur sau cu prietenii in cerc restrans si nu mi-ar fi fost jena sa port orice.

Dar nu vroiam sa fiu caraghios atunci cand as fi in public pe undeva prin zone mai propice observatiilor astronomice unde s-ar fi uitat la mine ca la urs. Si asa a venit un vecin pe la noi cand montam telescopul, si m-a intrebat ce e ala, tun? Daca mai aveam si chestia aia la ochi chiar m-ar fi crezut pirat  :lol: 

Asa este, cine cumpara asa ceva chiar nu are ce face cu banii, cu toate ca nu cred ca ar costa mare lucru. Credeam ca eu poate gresesc undeva sau cu ceva, dar vad ca nu sunt singurul.

Doru Dragan
06 Sep 2007 14:47


Confortul observatiei e intr-adevar un lucru important. Exista oculare care au un manson de cauciuc special pentru ca ochiul sa stea confortabil in timpul observatiei. E bine sa ai un scaun care se poate adapta la inaltimea la care se face observatia. E preferabil sa mergi in fundul curtii sau gradinii decat sa-ti bata becuri in ochi. Da' si mai bine e sa te duci la tara, la munte ... undeva unde e intuneric. Pe de alta parte nu cred ca e recomandabil sa faci observatii "ore in sir". Ia-o mai incet, mai faci o pauza, mai bei o bere/o tuica/un vin (ceva acolo) mai schimbi o impresie cu prietenii. :)

Abel Cavași
06 Sep 2007 17:41


Pentru secțiunea de astronomie se potrivește îndemnul acela adresat scriitorilor români de secol 19: "scrieți băieți orice, numai scrieți!" :lol: Altfel se afundă forumul în discuții sterile despre tratamente mai mult sau mai puțin relativiste aplicate unor găuri mai mult sau mai puțin negre. :PTe-am prins :)! Sterile, zici? Mă îndoiesc...

Doru Dragan
06 Sep 2007 18:04


Vezi sa nu ramai asa ... indoit. Discutiile sunt sterile in masura in care cel care discuta habar n-are de cum functioneaza Soarele care e aici in "gradina" noastra, habar n-are de ciclul de viata al stelelor (diagrama Hetzsprung-Russel) dar se incapataneaza sa vorbeasca despre una din cele mai exotice forme de existenta a materiei.

sky
06 Sep 2007 22:23


Confortul observatiei e intr-adevar un lucru important. Exista oculare care au un manson de cauciuc special pentru ca ochiul sa stea confortabil in timpul observatiei. E bine sa ai un scaun care se poate adapta la inaltimea la care se face observatia. E preferabil sa mergi in fundul curtii sau gradinii decat sa-ti bata becuri in ochi. Da' si mai bine e sa te duci la tara, la munte ... undeva unde e intuneric. Pe de alta parte nu cred ca e recomandabil sa faci observatii "ore in sir". Ia-o mai incet, mai faci o pauza, mai bei o bere/o tuica/un vin (ceva acolo) mai schimbi o impresie cu prietenii. :)

He he, tuica, vinul si berea nu prea se impaca cu observatiile.
Chiar si la o singura bere sa stiti ca ochiul oboseste foarte repede si se instaleaza o stare de discomfort. Asa am patit eu :oops: 
Apropo de observatii, ce ti-e si cu vremea asta, cand pleci de acasa e bine frumos cand ai ajuns pe camp te prinde ploaia. :lol: 
Saptamana aceasta cu greu am prins o zi printre cele cu ploie si am mai iesit la observatii.

Stanescu Octavian
06 Sep 2007 23:09


Pentru cei cu probleme la inchis un ochi si nu numai lor le recomand adaptorul binocular, imagine similara cu a binoclului .

raduM
07 Sep 2007 01:14


petrusneacsu: nu sta de la început ore în șir cu ochiul în ocular. După o perioadă, ai să te obișnuiești (și tu și ochiul) și ai să știi exact cât și cum e nevoie să stai. E activitate de amator, ce D-zeu, nu te-mpușcă nimeni ! Nici la pescuit nu stai cu mâna întinsă până faci cârcei  :lol: .