-----------------------------------
petrusneacsu
06 Sep 2007 13:33

Probleme pentru cei care poarta ochelari.
Iarasi fiind incepator in domeniu, prefer sa intreb. Cum se rezolva problema cu cei care poarta ochelari? Se uita prin ochelari la distanta de ocular? Sau se uita fara ochelari, dar regleaza altfel focalizarea astfel incat sa se compenseze defectul ochiului?

Intreb ca sotia poarta ochelari de vedere. Momentan m-am uitat doar eu prin telescop, ea dormea.

zoth
06 Sep 2007 13:48


Depinde de defectul ochiului.
O problema de miopie poate fi usor rezolvata din focuserul telescopului dar daca este vorba de astigmatism atunci trebuie purtati ochelarii si folosite oculare cu long eye relief...

Doru Dragan
06 Sep 2007 15:04


Eu am o miopie combinata cu astigmatism. Pentru cei care se pricep ochiul drept sferic -3/cilindric -2, ochiul stang sferic -5/cilindric -2. (Ar mai trebui sa dau si axele dar nu am reteta la mine). Observatiile le fac fara ochelari ajustand doar focalizarea si totul mi se pare OK. Cu exceptia faptului ca il vad pe Jupiter ca pe o elipsa :) Dar nu ma deranjeaza ca mie toata viata mi s-a spus ca elipsele sunt cercuri :D

red giant
06 Sep 2007 15:04


Pentru astigmatism există și o soluție de la Televue: [url=http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=259]http://www.televue.com/engine/page.asp?ID=259
E drept că în combinație cu ocularele lor e scumpă.

zoth
08 Sep 2007 12:56


Un astfel de adaptor pentru corectia astigmatismului se poate construi relativ usor si in regim home made.
Intr-un suport potrivit ocularelor ce le folosesti in mod frecvent comanzi o lentila cilindrica (de exemplu "cilindric -2" in cazul lui dragon) la diametru potrivit  pe care o fixezi apoi in acest suport.
Pe o laterala a acestui suport fixezi un reper.
La observatii rotesti acest ansamblu fata de ocular pana imaginea se rotunjeste si/sau clarifica si retii pozitia reperului de pe suport.
Miopia se ajusteaza din focuser si treaba e rezolvata.

sky
08 Sep 2007 21:05


Eu am o miopie combinata cu astigmatism. Pentru cei care se pricep ochiul drept sferic -3/cilindric -2, ochiul stang sferic -5/cilindric -2. (Ar mai trebui sa dau si axele dar nu am reteta la mine). Observatiile le fac fara ochelari ajustand doar focalizarea si totul mi se pare OK. Cu exceptia faptului ca il vad pe Jupiter ca pe o elipsa :) Dar nu ma deranjeaza ca mie toata viata mi s-a spus ca elipsele sunt cercuri :D


Am o intrebare personala, acest astigmatism in ce conditii l-ati capatat deoarece cunosc si eu un inversunat astronom amator care are exact aceeasi problema.

Doru Dragan
13 Sep 2007 08:35


In conditii de nastere si mostenire genetica :)