-----------------------------------
David si Goliat
06 Sep 2007 20:08

Aproximare subtila sau demonstratie matematica ?
Am observat ca, in optica , daca ai un fascicul paralel de raza r , coerent , care converge in focarul F al unei lentile convergente situata perpendicular pe directia de propagare a acestuia , se considera ca toate razele ajung in F tot in faza . 
     Nu e atat de evident ca drumul optic parcurs de aceste raze este acelasi . Iarasi, daca se aproximeaza , aproximatiile trebuie sa fie mult mai mici decat lungimea de unda a luminii .
    Intrebarea e , poate cineva demonstra ca drumul optic parcurs de aceste raze este acelasi , sau aproximativ acelasi , dar tinand cont de lungimea de unda foarte mica a luminii ? Sau e demonstrat ?

Abel Cavași
08 Sep 2007 01:06


În [url=http://referate.physics.pub.ro/Cursuri/Vasile%20Popescu%20-%20Fizica%202/cap8.pdf]cursul de Optică ondulatorie, în paragraful 8.2. găse&#537;ti cam tot ce-&#539;i trebuie despre difrac&#539;ia Fraunhofer. Cred că asta te interesează.

David si Goliat
08 Sep 2007 02:08


In paragraful 82 luand razele care fac unghiul teta=0 cu normala va rezulta ca diferenta de drum optic intre o raza care trece la marginea lentilei si una care trece prin O este zero , ceea ce nu mi se pare atat de evident . Dupa cum am zis presupunand ca se face o aproximatie trebuie demonstrat ca aceasta aproximatie facuta e mai mica de 10^(-8 ) cel putin , altfel maximele si minimele de interferenta se vor afla in cu totul alte locuri.