-----------------------------------
valy
21 Aug 2016 23:58

Freza
Ma gandesc sa fac o freza pt. materiale usoare gen plastic dintr-o bormasina si o masa care permite deplasarea pe XY si rotatie. Ceva asemanator cu asta dar nu neaparat controlat de PC, poate fi manuala: https://www.youtube.com/watch?v=LUUxUytoOQc sau http://www.hobby-tools.ro/309-mese-frezare-coordonate
Gasesc undeva o astfel de masa sau stand? Sau alte idei ieftine si bune pt. o freza?

katran
22 Aug 2016 08:53


ce buget ai disponibil ? Poate reusim o minifreza manuala din profile extrudate ... niste ghidaje 
se mai gasesc , suruburile trapez sunt ieftine . Un motoras de frezare de 3-400W e vreo 80USD , si are
si controler de turatie , vine cu pensete ER11 ( prinde pana intre 1 si 6mm diametru ) ... ar putea 
iesi o jucarie draguta ...

Stanescu Octavian
22 Aug 2016 09:22


La pret de telescop modest iei tot gata facut http://www.aliexpress.com/item/CNC-router-kit-metal-milling-machine-metal-engraving-machine-300W-MACH3-2020-mini-engraving-machine-3050142C/32266338864.html?spm=2114.30010308.3.142.aYYJR2&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_2_10057_10056_10055_10054_10059_10058_10017_10060_10061_10052_414_10062_10053_413_10050_10051,searchweb201603_2&btsid=2fc77a90-6f34-4523-acd1-8b2420adbaa7

Erwin
22 Aug 2016 09:40


Din pu&#539;ina mea experien&#539;ă CNC-ul din link-ul dat de Tavi nu este bun decât pentru gravat. Pentru frezare ai nevoie de ceva mult mai rigid. 

Cu ma&#537;ina de găurit pusă pe un stand am încercat eu. Masa este un fost cap de frezat cu cu&#539;ite (de strung). Rigiditatea prea mică a dus la vibra&#539;ii &#537;i suprafa&#539;a ob&#539;inută destul de rugoasă, de abateri &#537;i toleran&#539;e nici n-are rost să vorbesc. Cu avans mic am reu&#537;it să fac câteva piese acceptabile.

valy
22 Aug 2016 09:44


500$ e abordabil insa 200x200mm mi se pare cam putin, pt. oglinda actuala am nevoie de 300x300, in visele mele umede m-am oprit la optica de 400mm. Iar daca iau o scula de genul parca ar fi bine sa fie si cu imprimanta 3D.

Katran, nu am o tinta de buget, kiturile acelea hobby din primul mesaj incep de la 1200 lei, ar fi un indiciu de buget. Suna interesant propunerea ta, poate facem un buget custom dar trebuie sa vad cum ar arata, ai un exemplu de freza similara pe net?

Erwin, suport bormasina ca acela am si eu, are jocuri mari, exista bormasina cu stand, control bun, rigida, dar incepe tot de la 1200 lei.

valy
22 Aug 2016 11:23


Ca si activitati principale ar fi:
- sa tai bucati de polistiren extrudat, placi de ~1m lungime, muchii drepte sau inclinate, in general taieturi liniare
- sa desenez diverse gauri in interiorul placii, rotunde sau forme poligonale, de asemenea cu muchii drepte sau inclinate
Asta s-ar putea realiza relativ simplu cu o bormasina fixa cu stand mai solid, cu control fin pe inaltime sub care as pune un blat de placaj gros si niste sine de ghidaj pe care sa plimb placa material, ca in poza. Practic nu am o limitare, pot taia lungimi de 2m, latimi cam cat este intre burghiu si piciorul suportului. O astfel de bormasina e cam 1200 lei, ex.: https://www.triton.com.ro/produs/12924-pbd-40-masina-gaurit-de-banc

Daca vreau sa fac gauri mai largi sau sa tai discuri am luat un astfel de fund de bucatarie, e pe rulment :)
http://www.gastro.ro/703/BUFET-si-SERVIRE/BUFET-si-PREZENTARE/Platou-prezentare-branzeturi.html

Daca merg pe un router cnc treaba devine foarte palpitanta ca pot desena diverse modele complexe, insa ar trebui sa stie min. 30x30cm, mai curand 40x40cm. Nu-mi dau seama daca vreau sa prelucrez si materiale mai dure gen plastic, textolit, lemn, eventual aluminiu.
Niste masini care imi plac sunt cele de aici: http://www.stepcraft.ro/masini-cnc.aspx

petrica marin
22 Aug 2016 17:44


Ma alatur si eu discutiei,....ai spus alte idei ieftine si bune,mie imi place asta: https://www.youtube.com/watch?v=NG9IAndPcrw

Personal m-am limitat doar la miscarea pe verticala cu ghidaj pe cornier si rulmenti.


Seara buna

valy
22 Aug 2016 17:58


Foarte misto ideea. Doar ca imi trebuie un CNC adevarat ca sa faca un astfel de router, ca daca pot sa-mi fac un asemenea router nu mai am nevoie de router :)
Making-oful e instructiv, sculele cu care lucreaza mi-ar fi suficiente: https://www.youtube.com/watch?v=srq9sA9lfxM

Erwin
22 Aug 2016 20:57


Po&#539;i apela la un prieten care are deja routerul CNC. Am un prieten care are unul cu masă 2000x2000 &#537;i 100mm pe Z pe care se pot decupa plăci de placaj, PAL, plastic etc. În metal nu cred că duce, nu e suficient de rigid, poate doar plăci sub&#539;iri de aluminiu. &#536;i eu a&#537; face unul mic, 400x400x200mm care să fie la nevoie &#537;i imprimantă 3D. Kestia e că ai nevoie de precizie pentru toate componentele, altfel apar abateri de la planeitate sau chiar se pot bloca axele. Construc&#539;ia propriu-zisă nu pare a fi cine &#537;tie ce însă calibrarea e mai dificilă.

valy
22 Aug 2016 21:13


Poate are Katran o solutie salvatoare :).
Altfel incerc sa adaptez din bormasina, suportul actual, sau cumpar niste scule de banc basic gen cele din filmul pus de petrica marin. Nu cunosc pe nimeni cu cnc.

Erwin
22 Aug 2016 22:06


Dar ai loc unde să pui hardughia? Pe mine asta m-a oprit până acum... :(

valy
22 Aug 2016 23:33


Da, in garaj, la casa. In bucatarie e cam complicat :).

katran
23 Aug 2016 10:52


Eu ma retrag ... din pacate , eu nu lucrez cu cornier si rulmenti pentru genul asta de masini . Dupa 
cum spunea Erwin , pentru o precizie decenta , ai nevoie de componente de calitate , si alea costa ...
Masinile de la stepcraft sunt OK intr-o oarecare masura ... dar sunt limitate de electronica si sistemele
de actionare slabe . Precizia obtinuta este departe de ceea ce ai avea nevoie , respectiv 0.025mm 
( precizia standard toolroom ) . 

Ca exemplu , asta e una din cele mai bune masini pe care le-am facut , un design testat vreo 3-4 ani 
la modul cel mai serios . Am construit o serie de vreo 5 bucati , modelul fiind foarte solicitat . 

http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/routergravura_zps09863a26.jpg

Pretul insa este mult peste cele de la stepcraft ... doar ghidajele , suruburile si kitul de actionare 
costa aproape 2000USD . 
Evident , se poate construi si mai ieftin , dar trebuie sa faci compromisuri ...mari . Sacrifici precizie 
stabilitate , fiabilitate , viteza ... eu am o vorba " nu poti sa faci din caca bici , si dupa aia sa mai 
si pocneasca " . Calitatea costa , indiferent de domeniu ... 

Structura din aluminiu extrudat este OK pentru masini hobby , mai ales ca este modulara , usor de 
montat si aliniat ...insa nu este ieftina . Ghidajele liniare costa si alea ( o cautare " HSR20 " pe ebay 
te va lamuri repede ) , cu suruburile e si mai naspa treaba . O precizie C3 este enorm de scumpa , 
si ca sa mergi pe solutia chinezilor , e pacat de munca si de timp , si de bani ... 

Motoarele stepper si electronica aferenta n-ai cum s-o cumperi decat de la chinezi ... la astea cel 
putin nu prea ai de ales , ca nu mai produce nimeni asa ceva ... Exista si la aste calitati diferite , gen
primo calite , secundo calite , ioc calite ( cum zice turcul ) ... preturile fiin pe masura . 

Ca sa construiesc o masina de genul asta mie i-mi ia vreo 100-120 de ore . Cat sa cer pe manopera
ca sa nu jignesc inteligenta nimanui ? De aia ma gandesc , si zic ca nu prea merita ...mai ales ca 
eu am un job destul de bine platit , si nu am neaparata nevoie de banii astia ... practic , e vorba de 
timpul consumat , si pentru mine , este foarte important acest aspect ...chiar mai mult decat banii .. 

Asa ca ... prefer sa nu ma amestec . Te pot ajuta din punct de vedere know-how , dar pentru un 
proiect de masina cnc , treaba sta putin altfel , 

Nu vreau sa ma laud , dar ai vazut cam ce masini / scule / dotare am in atelier . Si eu am plecat 
de la aceleasi probleme ca tine in urma cu vreo 8 ani . Mi-a trebuit tot acest timp sa ajung la niste 
concluzii , si n-ai vrea sa stii cati bani cheltuiti , timp pierdut , nervi ... Incerc doar sa-ti explic 
niste treburi , poate inveti din greselile mele , si nu este neaparat necesar sa dai si tu cu capul de
prag ... mai ales ca probabil nu ai puterea financiara care sa te ajute ( aici doar presupun , daca 
gresesc , scuzele  de rigoare ) Am o oarecare experienta , si poate ar fi bine sa profiti putin ... 

Succes , si spor la treaba .

StarChild
23 Aug 2016 11:25


sustin 100% ce zice @katran mai sus.

am o discutie similara cu un amic, tot legat de "hai bai sa consturim o freza cnc micuta sa ne facem piese cu ea, sa nu mai asteptam dupa diversi <<mesteri>> sau diverse ateliere "... si concluzia finala este cea a lui katran de mai sus.

ptr inceput, ca sa vezi ce inseamna frezare (clasica ptr inceput), sa-ti formezi o idee ce inseamna preciziile discutate, si sa nu iti vinzi un rinichi ca sa cumperi utilajul, poti sa te uiti la asa ceva: http://www.magnetcenter.ro/scule-pentru-metal/masini-de-gaurit-si-frezat  inca nu se ridica la standardele enumerate de katran, dar te apropii suficient. Tine cont ca la utilajele alea, mai ai nevoie de "auxiliare".... menghine, masa rotativa, cale, freze, adaptoare, deci din start mai pune inca minim 20-30% din costul frezei ptr un minim sa poti da niste gauri si sa frezezi niste margini.

ptr a decupa niste placi mari, la router, nu te chinui sa-ti faci tu routerul, cauta in oras ateliere de productie materiale publicitare, ai ei routere de 2000x2000 sau chiar mai mari, cu care pot freza si aluminiu (cu conditia sa vrea omuletii).

Cel mult cumperi tu o freza ptr aluminiu, ca ei probabil au freze ptr lemn/plastic, si mergi cu freza la ei, le duci fisierul dxf cu conturul care il ai nevoie, si ei il decupeaza frumos din coala de aluminiu sau ce material ai. Singura chestie e ca va trebui sa reduca avansul, deci timpul de frezare creste. 

Eu la truss-ul de 300 asa am facut, si ptr toate balariile alea din aluminiu ce le-am avut, a durat cam 2h40' frezarea propriu zisa (in aluminiu de 12mm grosime) si inca vreo 3h ne-am chinuit sa desfacem piesele de pe placajul de pe masa ruterului (a prins semifabricatul cu banda dublu adeziva pe un placaj) , si a costat vreo 700RON... mizeria si deranjul a ramas la ei in atelier, eu am mers cu piesele curate acasa si cu restul de material. Sunt sigur ca daca negociam mai tare luam un pret mai mic, dar nu stiam exact ce presupune operatiunea, dar acum stiu exact ce sa le cer si cat sa le ofer :-)

La ruter se pot decupa si sloturi, si adancituri, nu doar contur. Doar ca iti va trebui cate un dxf cu conturul de la fiecare adancime.  Ai un dxf ptr conturul exterior, si cate un dxf ptr lamajele/sloturile care coboara Z1mm, alt dxf ptr lamajele/sloturile care coboara pana la Z2mm, si tot asa... deci poti face si piese relativ complexe, nu doar un contur in XY.

Ideea e cat de des ai nevoie de asa ceva, si cat te-ar costa sa faci piesele alea extern. Daca socotesti, utilajul cumparat, accesoriile, curentul , mizeria, probabil ca banii si efortul investit iti acopera necesarul de piese pe urmatoarele 2-3 decenii :-))) Acuma e adevarat, placerea de le manufactura cu mainile tale e priceless, dar asta e alta discutie.

Bafta!

alderamin59
23 Aug 2016 17:04


Un alt nivel mai ridicat: http://www.pi-usa.us/products/PDF_Data/PI_L-406_Compact_Linear_Stage.pdf

valy
23 Aug 2016 17:19


Multumesc Katran si StarChild pt. informatii, rezonez cu concluziile voastre desi nu am mai deloc experienta in domenuil respectiv, concluziile se aplica insa cam in orice domeniu. Intr-adevar experienta lucrului facut de tine e priceless. Insa scopul e sa fac telescoape, teoretic as fi de acord sa cheltui "oricat" pt. ele, dar nu si pt. scule. Stiu sa apreciez un lucru de calitate si sa platesc in consecinta, dar nici un extras de cont pe minus la sfarsit de luna nu e prea bine pt. ca din pacate si sotia, copii apreciaza la fel de mult lucrurile de calitate, iar mastercard e doar unul :). 
Suna placut sa poti face vaze, farfurii, roti dintate si alte angrenaje complexe la CNC, dar revenind la nevoile mele, scopul imediat e sa fac matrite/profile pt. materiale sanvis fibra de carbon, precizia necesara e ~1mm, mai precis devine inutil. Ca material deocamdata polistiren extrudat, mi-am promis sa nu folosesc metal la ce voi face. Cred ca o sa merg pe varianta de freza din bormasina, flex cu suport de taiat la unghi. O masa cu deplasare fina/controlata pe XY si una rotativa dar cu control mai precis ar fi utile.
Imi plac sculele de la http://www.magnetcenter.ro/ zici ca sunt ok? Simt o tentatie.

Erwin
23 Aug 2016 19:10


S-ar putea să ie&#537;i mai ieftin cu o ma&#537;ină de frezat normală pe care o po&#539;i lua SH de la vreo fabrică tăiată la fier vechi. Strungarul meu a&#537;a &#537;i-a dotat atelierul.

PS:
http://www.olx.ro/oferta/vand-freza-universala-de-scularie-fus22-masina-de-frezat-ID3SJ62.html#34fd9b02e1

O mul&#539;ime de accesorii găse&#537;ti în târg la Obor dar ai nevoie de curent trifazic pentru alimentare.

valy
23 Aug 2016 21:54


S-ar putea să ie&#537;i mai ieftin cu o ma&#537;ină de frezat normală pe care o po&#539;i lua SH de la vreo fabrică tăiată la fier vechi. Ce vremuri, daca aveam mintea (si ceva bani) de acum ... Problema ca in locul acelor fabrici deja sunt moluri, nu cred ca mai gasesc, si in plus sunt foarte grele. Atelierul la care lucrau ai mei era cat un teren de fotbal plin cu astfel de jucarii.

Alte scule care imi plac:
http://www.emag.ro/aparat-pentru-gravat-ge-20-proxxon-27106-4006274271067/pd/DZ9KJ3BBM/?ref=similar-exp_center-1_6
http://www.emag.ro/micro-freza-proxxon-mf-70-proxxon-27110-4006274271104/pd/DV9KJ3BBM/
https://www.youtube.com/watch?v=TkW8ZwxLz6g

katran
23 Aug 2016 22:12


Ma baieti , ce naiba ... lucruri vechi si deja obosite ? Nu merita , ascultati la mine ... trebuie sa te 
pricepi serios la strungarie/frezare sa ai curaj sa cumperi scule din anii 40-50 ... Si eu am incercat 
smenul asta , si nu oriunde ... la noi la Campina e un atelier care reconditioneaza scule de genul 
asta , aduse de prin Europa cu TIR-ul , la pret de fier vechi ... Am vazut acolo niste chestii absolut 
senzationale ( Schaublin , Oerlikon , Maho ) , dar preturile depasesc valori la care poti cumpara 
un centru de prelucrare CNC din China . 

O sa clocesc nitel o chestie ... Am niste smenuri prin atelier ramase de la alte proiecte , poate-mi 
vine vreo idee ... nimic deosebit , dar care sa poata fi folosit la aplicatia lui valy ... daca nu vrei 
precizii de ordinul sutimilor , se poate si altfel ... Lasati-mi vreo zi doua si revin . 

Insa va trebui sa contribui si tu cu ceva ... mecanica o fac eu , inclusiv motoarele de actionare ... tu 
ar trebui sa pui electronica si motorul de frezare . Si sa inveti softurile :  softul de desenat 
vectori ( CAD ) , softul de generat instructiuni pentru masina ( G-code CAM ) , eventual un soft de 
editare 3D ( Rhino , SolidWorks , Catia ) si Mach3 ( interfata masina-computer , softul care ia 
instructiunea si o trimite catre masina ) ...nu e greu , dar trebuie sa vezi nitel in spatiu si un pic 
de geometrie ... Daca reusesti , poti sa faci orice iti trece prin cap ...inclusiv sa atasezi un cap de 
printare 3D .

valy
23 Aug 2016 22:29


https://www.youtube.com/watch?v=TkW8ZwxLz6g
Katran, ca idee, ce stie masinuta din filmul asta e suficient pt. mine, mai ales ca e mica si nu e zgomotoasa, o pot folosi in balcon (stau la bloc, ar fi un mare beneficiu sa pot folosi asta la bloc, desigur am si o casa in cealalta parte a bucurestiului cu garaj la dispozitie, dar fac 2 ore la ora de varf sau 45 min cand e liber pe sosea, in conditiile in care timpul meu liber e destul de limitat, cred ca ma intelegi perfect la faza cu timpul).

Dar daca ai o propunere concreta astept cu nerabdare. M-am jucat foarte putin (am vazut cum se lucreaza defapt) cu o imprimanta 3D, nu pare mare filosofie :roll:

Daca am masina (sasiul) si motoarele pe XY si Z, fac eu partea de controler, la o adica nu mi-e deloc greu sa fac si softul, s-ar putea sa imi ia mai mult timp sa invat CAD decat sa fac un soft sa deseneze linii si cercuri, chiar si 3D. Gasesc eu un motor de freza, gen proxxon ca e silentios. M-am jucat cu controlere, motoare pas cu pas bipolare (cu 4 fire) si soft de controlat totul din PC/arduino:
https://www.youtube.com/watch?v=cBcPib7mIE0

Am citit acum si de GCode, pare un limbaj simplu, poate fi interpretat de arduino si controlat motoarele, am remarcat asta urmarind filmul:
https://www.youtube.com/watch?v=WKmzlMvxC7I

valy
25 Aug 2016 11:38


..si a costat vreo 700RON... mizeria si deranjul a ramas la ei in atelier, eu am mers cu piesele curate acasa si cu restul de material. .
Eu am facut un calcul si mi-a dat diferit:
- sa zicem un pret rotund de 200E pe lucrare
- inseamna 10 lucrari ca sa amortizeze 2000E
- 20 de lucrari pt. 4000E
Poate parea mult, dar doar acum am idei pt. 4 lucrari, iar daca am un cnc in casa sigur se aduna si alte idei, de ex. nu mai trebuie sa cumpar feliator de paine, pun la cnc :)
Iar 10 lucrari produc 1kg de span, nu e o problema.
In plus un cnc e util la casa omului, poate vin si alte proiecte, nu se depreciaza in timp, ma indoiesc ca se inventeaza ceva revolutionar peste 1-2 ani.
Insa intrand in detalii lucrurile se pot complica, dar speram sa gasim intelegere  :roll: 
De ex.: ar fi ideal o scula de 120x60cm, cam asta e lungimea maxima la care m-as baga pt. telescoape sau alte instrumente, cam asta e si dimensiunea standard a placilor de polistiren. Nu e rau nici 100x40cm, sau 60x60.

ptr a decupa niste placi mari, la router, nu te chinui sa-ti faci tu routerul, cauta in oras ateliere de productie materiale publicitare, ai ei routere de 2000x2000 sau chiar mai mari
Am avut un proiect pe care l-am abordat fix cum zici tu: nici un obiect nu a iesit ca celalalt, abateri de 1-2mm, nu erau atenti cand intorceau placa, probabil avea joc masina, cine stie. Iar daca vorbim de prototiping nu prea merge sa ii fatai toata ziua: mai taie un 1mm, mai pune 2mm, ca le sare mustarul plus ca trebuie sa stai dupa programul lor si poate uiti ideea.

Deci sunt convins ca abordarea unui ruter personal e ceea ce imi trebuie :).

katran
26 Aug 2016 11:36


Eu m-am cam gandit la ceva ... am facut o schita , destul de aproape de ce ar trebui sa iasa , 
am si inceput sa crosetez ... o sa pun cateva poze deseara . N-o sa fie foarte ieftin ... probabil 
ca o sa ajunga undeva la 1500-1600EUR , si vorbim doar de mecanica , fara electronica ( drivere 
surse de alimentare , etc ) si fara motorul de frezare . Curse de lucru cam 900mm x 450mm cu 
un clearance sub gantry/portal de 150mm .

valy
26 Aug 2016 12:29


.. probabil 
ca o sa ajunga undeva la 1500-1600EUR , si vorbim doar de mecanica , fara electronica ( drivere 
surse de alimentare , etc ) si fara motorul de frezare . Curse de lucru cam 900mm x 450mm cu 
un clearance sub gantry/portal de 150mm .Probabil mi-ai citit gandurile  :)
E perfect. Discutam pe PM sau la tel daca vrei.
Pui si motoarele pt. miscarea pe axe (bipolar, 4 fire), nu? Pana la fire faci tu, de la fire incolo ma ocup eu.
Multumesc.

katran
26 Aug 2016 21:07


Uite despre ce e vorba ... un router cnc standard , dupa un design ceva mai bun ... doua suruburi 
de actionare pe axa Y ( masa de lucru ) , portal modular ( axa X ) , poate fi demontat foarte usor 
si de asemenea poate fi aliniat corect rapid si sigur . Structura de aluminiu extrudat , ghidaje liniare
cu suport ( SBR20 ) , suruburi cu bile RM1605 clasa de precizie C7 ( cam 2 sutimi la 300mm ) , 
motoare stepper bipolar paralel 8 fire 3N/m , cate 3 rulmenti liniari pe ghidaj ( de obicei se pun 
doar 2 , dar mie nu-mi place ideea ) , placi de duraluminiu rectificat plan pe ambele fete ( eroare 
de planeitate mai mica de 0.03mm ) . 

Curse de lucru 900mm x 450mm x 150mm . Clearance sub gantry 150mm . 

... i-mi lipsesc 2 motoare stepper , cuplajele lovejoy si 4 rulmenti liniari ... le-am comandat , o sa 
ajunga in vreo saptamana . Trebuie sa mai fac rost de niste aluminiu de 15mm pentru axa Z , am 
ghidajele si surubul cu bile . 

Ca sa iasa treaba buna , recomand folosirea unor drivere serioase ( cate unul pe fiecare axa ) , 
microstep 1/8 , minim 4Amp , 2 faze . De asemenea break-out-board de calitate si o sursa de 
alimentare toroidala de vreo 36-48V / 12-15Amp. 

N-am idee cat o sa mai dureze , ca eu in 3 zile termin concediul si nu prea o sa mai am timp ... 
dar daca l-am inceput , o sa-l termin . 


Ca motor de frezare , cred ca in prima faza ar fi ok un Kress ... eu as lua un Hertz de 750W , 
18.000rmp cu pensete ER16 in bot . Un invertor pe masura de la Delta , si esti gata de facut span . 

Evident , mai ai nevoie de o menghina ( sau un sistem de prins piesa de lucrat ) , niste freze , 
niste spirale bune ... accesorii din astea ...

Vorbim la un telefon / Gabriel. 0742 11 30 11 

http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/untitled.149_zpsykz8arx2.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/1_zpsh5lbnpz1.jpg

.....................................

valy
26 Aug 2016 21:26


Stai ca nu pricep, adica e gata? :shock: 
Arata ca la Cugir: faci ce faci si tot tanc iese.

katran
26 Aug 2016 21:44


Inca nu e gata ...daca as avea tot ce-mi trebuie , ar fi gata in 2-3 zile ... dar trebuie sa astept dupa 
chestiile alea ( 2 steppere , cuplajele si rulmentii ) . M-ai prins in concediu si am avut timp sa clocesc .

Nu e chiar un tanc ... daca era dupa mine , nu foloseam ghidajele alea ... puneam ghidaje profilate 
THK HSR20 , si atunci garantam o precizie de 0,025mm fara probleme . Insa trebuia sa stau intr-un 
buget limitat , asa ca am pus bare rectificate ...macar au suport pe toata lungimea , si sper ca aia 
3 rulmenti pe foecare ghidaj sa faca o treaba mai buna ... 

Ca sa intelegi , hobby-ul meu principal asta este ...constructia de masini de acest gen. Proiectul il 
aveam , a trebuit doar sa-l modific nitel , ghidajele si suruburile zaceau prin atelier , structura o 
aveam pentru alt router , dar nu-i problema ca pot sa aduc alta repede ... plus ca-mi place sa ma 
joc cu chestii d-astea ... 

O sa fie nitel cam greu ... vreo 100-120 de kile . Gabarit : 1200mm x 800mm x 500mm . O sa-ti 
trebuiasca o structura pe care sa-l pui ...o masa , ceva ...cu picioare reglabile , sa poti sa-l reglezi 
la plan . De transportat nu e chiar nasol ...se demonteaza in doua parti ( baza si gantry plus 
axa Z ) , daca faci cablajul inteligent ( cu mufe si tot ce trebuie ) , e foarte usor de instalat . 

Neaparat sa-mi spui ce controller ( adica drivere , BOB , alimentare ) o sa folosesti ... de preferat 
ar fi sa-l crosetezi si sa vii cu el cand iei masina sa testam chestia ... eventual si motorul de frezare 
ca sa stiu ce prindere i-ti fac acolo ... 

Saptamana viitoare sper sa termin tot , mai putin componentele comandate , alea sunt doar de 
montat in pozitie ... sa vedem cum stam cu timpul ... 


http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/3_zpsfg7i7aud.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/1_zpsu6vfajhv.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/4_zps0pc9kt71.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/2_zpsoxmg5rjx.jpg

.......................................................

valy
26 Aug 2016 21:54


Faci te rog si un colier pt o freza Proxxon? Are gat de 20mm. Mai dureaza pana strang bani si pt o freza mai de doamne ajuta. Eventual daca frezele astea au gat standard mai gros sa faci prinderea pt ele si o bucsa adaptoare de 20mm pt Proxxon.

Nu ma grabesc, nu am o constrangere de timp.

Driveri am astia: https://www.robofun.ro/mecanice/driver/driver_stepper/big-easy-driver 
Sursa inca n-am.

katran
26 Aug 2016 23:17


Pai eu aia te-am intrebat ...ce motor de frezare folosesti ... daca e un Proxxon , spune-mi ce 
model , ca am nevoie de niste cote ...centrul inelului de prindere trebuie sa fie intr-o anumita 
pozitie , altfel nu poti prinde motorul si nici nu ajungi cu freza pe masa ... 

Proxxon-ul are pensete de 1/8 ( 3,175mm ) parca ... iar frezele sunt lungi de 40-50mm ? Eu n-am 
folosit , si nu stiu ... trebuie cumva sa fac adaptorul ala in asa fel incat sa poti pozitiona motorul 
corect ... 

Vorbim.

valy
27 Aug 2016 00:06


Cam asa arata freza, se fixeaza de gatul ala micut de 20mm diam (asa zic specificatiile):
http://www.emag.ro/masina-pentru-gaurit-si-frezat-ibs-e-proxxon-28481-4006274284814/pd/DMH06YBBM/?ref=similar-exp_center-1_3

Pt. partea de driveri controler ai vreo referinta sau link sa vad cum sta treaba?

katran
27 Aug 2016 09:48


Driverele ar trebui sa fie din astea : 

http://www.aliexpress.com/item/German-ship-3-axis-stepper-motor-driver-DM542A-4-2A-128micsteps-breakout-board-DB25-CNC-for/32602913996.html

Gasesti setul complet de 4 bucati + BOB la vreo 130USD pe ebay ...O sursa de alimentare cred ca 
gasesti de la Meanwell ( 36V/12,5A ) la vreo 80USD . Niste mufe , cabluri gasesti pe la Connex ... 


La kelinginc gasesti si schemele electrice necesare : http://kelinginc.net/KelingProductsDocuments.html

valy
27 Aug 2016 12:28


Cum se conecteaza la PC? Pare ca nu sunt pe USB.

Erwin
27 Aug 2016 12:45


Driverele motoarelor se conectează la un controller cu 3-4 axe (X,Y,Z) &#537;i un releu pentru bohrma&#537;ina Proxxon sau un controler de tura&#539;ie dedicat dacă e vorba de un motor de freză mai puternic. Controllerul poate fi comandat fie din calculator prin interfa&#539;a USB fie de un calculator dedicat (hand controller, display, tastatură etc). Mai trebuie n canale pentru senzori de capăt de cursă, senzor pentru calibrare (o placă izolată pusă pe masă pe care o atingi cu scula ca să faci zero-ul pe Z).

Mie mi-ar plăcea o sculă cum e cea montată în cu&#537;că de protec&#539;ie (se vede în celelalte poze din link). Dar cum spuneam, nu am loc de atelier &#537;i nici banii necesari pentru a investi în a&#537;a ceva. Oricum, dacă vreodată mă voi apuca de a&#537;a ceva, voi &#537;ti la cine să apelez! :)

katran
27 Aug 2016 14:09


Cum se conecteaza la PC? Pare ca nu sunt pe USB.

Conectarea se face prin intermediul BOB care are terminal pentru cablu paralel . Se poate si 
prin USB ( smoothstepper ) dar eu n-am folosit , si n-as putea sa-ti spun cum se face . 

Ai nevoie de un computer stabil , de preferinta mai vechi ( Dell , IBM ) , pentium 3 sau 4 , 2 giga 
de ram , vreo 150 giga hard disk , placa video normala , nu balarii din alea scumpe . Un comp 
din asta gasesti la maxim 3-400RON . 

O cutie in care sa inghesui driverele , bob-ul , alimentarea , niste mufe cu 4 pini pentru conectarea 
motoarelor stepper , o sursa de 5V pentru BOB si drivere , niste cablu multifilar de 0.75mm ...cam 
asta ar fi .

katran
27 Aug 2016 14:17




Mie mi-ar plăcea o sculă cum e cea montată în cu&#537;că de protec&#539;ie (se vede în celelalte poze din link). Dar cum spuneam, nu am loc de atelier &#537;i nici banii necesari pentru a investi în a&#537;a ceva. Oricum, dacă vreodată mă voi apuca de a&#537;a ceva, voi &#537;ti la cine să apelez! :)



Man ...chestia aia e scumpa ... doar suruburile cu bile de acolo m-au costat vreo 1200EUR ( la mana 
a doua , ca noi sunt peste 1000 bucata ) . Motorul de frezare e custom made pentru aluminiu , are 
rulmenti ABEC 7 la ambele capete ( radiali axiali ) , suporta incarcare axiala mare inafara de 
incarcarea radiala standard ... putere 3Kw , 30.000rpm , echilibrat dinamic la 25.000rpm sa nu bata 
radial mai mult de 0.003mm ... vreo 1000EUR si ala , fara convertizorul de frecventa ... 

Daca nu ai la ce s-o folosesti , nu merita investitia ... masina e facuta sa produca matrite pentru 
injectie plastica , unde eroarea nu trebuie sa depaseasca 0.01mm ... Eu am facut-o pentru ca-mi 
place si am avut componentele ... si este rezerva mea in caz ca routerul mare crapa ... 

Cusca am facut-o pentru ca mie sila de mizerie , si nu mai vreau span pe podea , ca ma enerveaza.
Nu este absolut necesara , mai si vibreaza intr-o anume armonica a motorului de frezare ... dar e 
utila si practica . 


cheers.

valy
27 Aug 2016 20:28


Ma gandesc la urmatoarea schema:
- motoarele au 8 fire
- daca folosesc 2 driveri conectati fiecare la o pereche de 4 fire ar merge?


Mie mi-ar plăcea o sculă cum e cea montată în cu&#537;că de protec&#539;ie (se vede în celelalte poze din link). Dar cum spuneam, nu am loc de atelier &#537;i nici banii necesari pentru a investi în a&#537;a ceva. Oricum, dacă vreodată mă voi apuca de a&#537;a ceva, voi &#537;ti la cine să apelez! :)Asa ceva, e mic, cred ca e si silentioasa, merge la bloc: http://www.proxxon.com.ro/proxxon-27110-micro-freza-proxxon-mf-70.aspx

Erwin
27 Aug 2016 21:00


Motoarele cu 5, 6, 8 fire sunt unipolare &#537;i se pot lega fie la drivere unipolare fie bipolare conform cu schema de mai jos. Invers nu merge, motoare bipolare nu pot fi legate la drivere unipolare.

katran
27 Aug 2016 21:09


Ma gandesc la urmatoarea schema:
- motoarele au 8 fire
- daca folosesc 2 driveri conectati fiecare la o pereche de 4 fire ar merge?



Man ... tu stii cum functioneaza un stepper ? NU poti conecta 2 motoare la un driver !!! Poti doar 
sa pacalesti BOB-ul si sa conectezi step si dir de la doua motoare la aceeasi pereche de pini ... 
BOB-ul nu stie cate motoare ai tu acolo , o sa dea aceleasi instructiuni pe pini ... 

Motoarele cu 4 fire sunt clare ... bipolare , paralele , 2 infasurari . Deci ai A+ si A- pe o infasurare , 
iar B+ si B- pe cealalta ... La motoarele cu 8 fire ai 4 infasurari , dar functioneaza tot in doua faze ...
adica ai cate o preche de fire pe A+ A- B+ B- ...

Da' nu mai bine ma lasi pe mine sa-ti crosetez chestia ? Si dupa aia inveti ce si cum ... Eu cred ca 
ar fi mai OK asa , am experienta suficienta cu tipul asta de controller ... pot sa-l fac si in somn . 
Plus ca il pot seta corect in functie de masina , computer , motoare , etc ...scapi de multe batai de
cap , si nici nu arunci cu banii pe fereastra ... Crede-ma , stiu despre ce e vorba , construiesc 
masini din astea de vreo 8 ani , cred ca am peste 100 la activ ... N-ai vrea mai bine sa iei o masina 
testata la modul serios , macar stii cu certitudine pe ce dai banii ... Eu asa vad lucrurile ... Si nici 
nu mi-ar placea sa dau masina fara sa stiu eu exact de ce in stare ... Intelege , pentru mine nu 
banii sunt problema , ci oamenii cu care stau de vorba ... restul sunt fleacuri ...

valy
27 Aug 2016 22:06


NU poti conecta 2 motoare la un driver .Ziceam 2 driveri la un motor, unul la AB, celalalt la celalalt AB. Cred ca am unul cu 8 fire, testez teoria pe el, ar trebui sa mearga. In ideea ca driverii de-i am stiu max 2A pe faza. Vorbesc de bipolar.

Dar e ok si oferta ta cu partea de electrica pe masina :)

Man ... tu stii cum functioneaza un stepper ?Nu am avut rabdarea sa analizez detaliat, stiu ca am cumparat motorul, am legat driverul incercand combinatiile pana s-a invartit, si la celalalt capat arduino dadea semnal de STEP, a functionat, deci teoria ca teoria, practica sa mearga :roll: (do not try this at home!)

katran
27 Aug 2016 22:33


arduino nu functioneaza la fel cu microcipul TB6560 ... e diferenta mare , si nu folosesc aceiasi 
algoritmi ... plus ca arduino nu poate sa manipuleze curenti mari , crapa ... cel mult nema 17 , 
de maxim 1-1,2A . Daca vrei sa nu ai probleme cu pasi pierduti sau alte belele , ori pui 
ecodere pe motoare ( se poate si la stepper , dar trebui drivere care sa stie sa interpreteze 
datele de la bucla inchisa ) , ori pui niste drivere serioase , de preferinta DSP . 
Controller-ul , adica BOB-ul , trebuie sa aiba optocuploare , si sa fie bine protejat , altfel 
prajesti driverele imediat ... 

O sa fac eu si controller-ul ... gasesc si un comp sa instalez ce trebuie pe el si setez masina ... 
Sper sa mai gasesc seller-ul meu pe bay care-mi da niste reduceri la kit complet . 

Da ... cred ca pana la urma asta am sa fac ... o sa fac setup-ul complet ( masina , controller , 
computer ) , macar pot sa vad exact ce precizii se pot obtine si ce viteze ... Sa vad si ce pot 
face in legatura cu motorul de frezare ... trebuie sa sap nitel ... vorbim .

nobody
28 Aug 2016 00:03


Arduino este controller (inteligent), iar TB6560 este driver (de putere).
Pot lucra impreuna: http://www.instructables.com/id/ARDUINO-UNO-TB6560-Stepper-motor-driver/

Exista drivere mai inteligente care pot detecta intrarea in rezonanta, pasi pierduti / motor blocat, curent dinamic in functie de cuplu etc., fara encoder, doar din comportamentul curentilor din infasurari.

La un motor cu 8 fire ii legi infasurarile in serie sau in paralel si-l faci cu 4 fire ce le legi la UN driver bipolar. Infasurarile lucreaza sincron.

valy
28 Aug 2016 11:33




La un motor cu 8 fire ii legi infasurarile in serie sau in paralel si-l faci cu 4 fire ce le legi la UN driver bipolar. Infasurarile lucreaza sincron.Stiu asta, dar driverul trebuie sa poata gestiona curentul supt de motor, daca nu se cam incinge.

katran
28 Aug 2016 14:11


Gata , am comandat kitul complet :

1.CNC 5056 Stepper Motor Driver Controller 5.6A Support Nema 4pcs.
2.Brand New Stepper Motor Driver Power Supply, 36V/9.7A
3.6 Axis DB25 Breakout Board, MACH3

pret de achizitie 245USD , la care se adauga transport si taxe ( probabil inca vreo 25-30USD )

valy
28 Aug 2016 22:15


Iar nu dorm la noapte, imi vin numai idei de dispozitive, parca vad ca ajung ca...:
http://www.gorjeanul.ro/investigatii/dupa-patru-decenii-septuagenarul-golgota-construieste-a-doua-sa-farfurie-zburatoare#.V8M4fFt95GF (preluat de [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=158494#158494]aici)

LE: m-am lamurit si ce inseamna BOB, un fel de controler, implementeaza logica de control a motoarelor. Oare interpretarea GCode-ului tot in BOB este?

katran
29 Aug 2016 08:22


Nope ... aia o face softul ( Mach3 / ArtSoft USA ) . Sau alt soft interfata ... sunt unele free parca ... 

BOB-ul primeste semnale ( trenuri de impulsuri ) de la comp ( Mach3 ) prin intermediul portului 
paralel , si trimite date step/dir catre drivere , iar astea comanda motoarele ( in ce directie sa se 
invarta , cu ce viteza , si cati pasi ) .

valy
29 Aug 2016 12:02


Deci BOB e mai mult o piesa pasiva: transmite mai departe semnalele pt. motoare, optocuplaj, limitatoare.

Studiez acum sa iau un PC mai vechi cu port paralel. Pun pe el un XP 32 bit. M-am uitat nitel la Mach3 dar nu mi-e clar ce face: mai am nevoie de un soft intermediar care genereaza gcode sau Mach3 prea desenul, genereaza el gcode-ul si da mai departe semnale pt. BOB? Adica schema logica este: design 3d (piesa) -> mach3 (gcode, semnale de control) -> bob -> driveri -> motoare.

katran
29 Aug 2016 12:46


Schema e in felul urmator : 

1. In softul CAD ( indiferent care e ala , conditia e sa poata genera fisiere DXF ) , faci desenul , 
schita , proiectul 3D . Sa zicem ca vrei sa faci o gaura de 50mm diametru intr-o placa de 
100mm x 100mm x 20mm . Trebuie sa desenezi un patrat cu latura de 100mm si undeva in el , 
un cerc de 50mm ( indiferent unde ) . Evident , daca softul te ajuta , faci si 3D-ul , dar nu este 
necesar decat daca folosesti SolidWorks sau NX ( softuri profesionale ) . Salvezi desenul in 
format DXF ( de fapt orice format vectorial ) . 

2. Importi vectorul in softul CAM . Asta te intreaba mai intai care este blank-ul in care vrei sa 
lucrezi ... in exemplul nostru , o placa cu dimensiunile de mai sus . Apoi centrezi vectorul pe 
blank si incepi sa setezi variabilele pentru prelucrare ( dimensiune freza , originile X, Y, Z zero , 
vitezele si adancimile de taiere , etc ) . Apoi softul va genera instructiunea cod-G . Asta e practic 
un fisier txt , o insiruire de linii de cod simple . 

3. Fisierul G-code il aduci in Mach3 . Asta il citeste si interpreteaza comenzile , trimite instructiuni la 
drivere prin intermediul portului paralel , driverele misca motoarele . 

Cam asta ar fi , la modul cel mai simplist ... exista o gramada de tutoriale pe net , asa ca nu-i 
problema sa inveti ...nu-ti ia mai mult de o saptamana doua sa te prinzi ce si cum .

valy
29 Aug 2016 14:51


Forme simple pot genera aici :)
http://www.intuwiz.com/rectangle.html#.V8Qhb_mLTAU

La o adica daca scriu eu gcode-ul si il dau la mach3, ar trebui sa mearga, nu?

katran
29 Aug 2016 14:57


Daca inveti parametrii , sigur ca poti ...si eu mai fac asta cateodata , mai leg coduri cap/coada 
sa nu mai stea motorul degeaba , dintr-astea ... Doar sa salvezi fisierul cu extensie nc , cnc , tap .

valy
29 Aug 2016 14:59


Aha, deci esential e Mach3 sau echivalent.
Am gasit un link interesant cu softuri pe categorii, cad/cam/control/etc.. O sa le iau la studiat.

http://www.probotix.com/CNC_SOFTWARE

Erwin
29 Aug 2016 16:39


Portul paralel este depă&#537;it. Găse&#537;ti controllere cu USB. Mach3 lucrează &#537;i pe Linux, a&#537;adar po&#539;i folosi un Raspberry Pi pentru partea asta în loc de un computer vechi care e voluminos &#537;i consumă mult. Există multe alte softuri, unele au integrată partea CAD-CAM dar sunt proprietare (cu licen&#539;ă). Dar e mai confortabil să lucrezi cu un singur soft în care faci &#537;i desenul &#537;i î&#539;i scoate &#537;i GCode pentru ma&#537;ină.

valy
29 Aug 2016 16:46


Deocamdata nu e o problema un PC mai vechi. Rafinam pe parcurs cu USB-uri sau raspberry pi.
Am citit si eu ca portul paralel e depasit, ca e lent, dar nu imi dau seama concret unde e limitarea.
Daca vorbesti de consum ar trebui tinut cont ca sursa pt. motoare e de 350W, mai e si freza 100-800W (in functie de model), deci consumul PC-ului cred ca poate fi neglijat.

katran
29 Aug 2016 20:57


Evident ca smoothstepper e mai bun ... dar eu sunt de scoala veche , si m-am obisnuit cu 
portul paralel . Masina mea poate lucra 24 de ore fara intrerupere , fara sa-mi fac griji ca 
crapa ceva ... am mai multa incredere in portul paralel decat in arduino sau USB ...

Softurile cu CAD/CAM integrat sunt tare mofturoase ... majoritatea au time-bomb , si te trezesti 
ca se opreste masina si nu stii de ce ... plus ca de obicei au postprocesoare proprietare , si 
degeaba faci codul G daca nu poti sa-l compilezi ca n-ai postprocesorul dedicat ... 
De exemplu , suita SolidWorks ... e complet integrata , stie si Imachining ( chestie foarte
 inteligenta ) 
dar postprocesorul nu-l gasesti ' spart ' nicaieri ... trebuie sa-l cumperi , si daca n-ai licenta la 
soft , esti in pom , ca nu-l poti folosi ... 

Eu am folosit o perioada NX-ul de la Dassault ... da' era greoi , si faceam eu codul de mana mai 
repede ... mult mai rapid ma descurc in ArtCam , iar proiectarea o fac in Rhino , ca stie sa faca 
si proiectare parametrica , si ma scapa de multe belele . 

Pentru mach3 mi-am luat licenta , ca e ieftin ( 170USD ) , si nu mai am probleme .

valy
29 Aug 2016 22:05


Pentru mach3 mi-am luat licenta , ca e ieftin ( 170USD ) , si nu mai am probleme .Asa ma gandeam si eu. 
Dar vad ca are si versiune demo: http://www.machsupport.com/software/mach3/

Erwin
29 Aug 2016 22:10


Mai demult era free pe Linux. Acum vreo câ&#539;iva ani. Nu &#539;in minte să fi fost limitat pentru că n-am mai apucat să-l aprofundez din lipsă de utilaj. M-am ocupat doar de asamblarea unui kit drivere+controller.

katran
30 Aug 2016 18:33


update : 

axa Z , atat cat s-a putut ... teoretic , nu mai am ce face , trebuie sa astept dupa componente ... 

http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/2_zps96d2kpu7.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/3_zpsm6xun1xy.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/1_zpsvcioia58.jpg

........................

katran
30 Aug 2016 18:36


Adica astea ... care nu le am , inca ...da' sunt pe drum .

valy
30 Aug 2016 19:42


http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/2_zps96d2kpu7.jpg
Mi-e frica sa intreb cate kg are constructia din imagine. Nu de alta dar transportul nu e inclus, nu? Sa stiu cu cate masini vin :)

katran
30 Aug 2016 20:39


Ha ...orice pick-up e in regula ...sa nu vii cu vreo Toyota Yaris , ca atunci avem probleme ... nu 
de greutate , ci de gabarit .

valy
30 Aug 2016 20:48


Bine ca n-am iaris, sper totusi sa intre in spark.

Acum serios, trebuie sa analizez putin speta, sa vedem cum fac. Nu sunt chiar halterofil, doar placa aia de pe Z cantareste cat mine.

katran
30 Aug 2016 22:40


Cred ca supraapreciezi scara ...placa respectiva are 300mm x 160mm x 16mm , cantareste vreo 
3 kile ... este adevarat insa ca tot routerul va cantari in jur de 100 de kile ...

Erwin
31 Aug 2016 11:47


Cam un Vali &#537;i jumătate! :D

valy
31 Aug 2016 13:04


Singura mea problema e sa il pot urca in masina si dat jos acasa, probabil trebuie demontat in cateva bucati, divide et impera.

valy
04 Sep 2016 14:07


Un tutorial complet, mai didactic: 
https://www.youtube.com/watch?v=_PfoMhFJXfk

valy
11 Sep 2016 22:13


Masa e gata, blat gros si placaj peste, ca sa acopar 64x110cm (blatul de bucatarie e de obicei lat de 60cm).
Iar freza asteapta nerabdatoare strangerea suava, dar ferma, a unui colier de aluminiu.

katran
16 Sep 2016 21:13


Gata ... e destul de OK , cu conditia sa se foloseasca un motor de frezare HF , undeva pe la 750W . 

Curse de lucru 800mm x 420mm x 150mm . Viteze de deplasare in gol 3m/min . Viteze de frezare 
in aluminiu 26-30mm/sec , la o adancime de 0,4-0,5mm cu freza de 6mm diametru . 
Greutate undeva pe la 70-75Kg , gabarit 1200mm / 700mm / 500mm . 

Un film facut in graba , cu telefonul ... bucata aia de dural are 116mm x 41mm x 20mm . Este 
un aliaj bun ( 6061 T6 ) . Freza este carbura monobloc , cu 3 taisuri , helix de 45 de grade . 

https://youtu.be/x-zkcy6Nxh8

cheers.

Erwin
18 Sep 2016 09:25


Valy, ce vrei să faci cu dremelul? 

@katran:

Grozav! :)

Masa e provizorie? Va fi una completă la final, nu?

katran
18 Sep 2016 10:46


Multumesc pentru apreciere , dar nu e cazul . Mie nu-mi place ce-a iesit , dupa testare serioasa am 
ajuns la concluzia ca trebuie refacut designul , masina nu lucreaza in parametrii corecti. Asa ca nu am 
livrat masina . Voi reface complet proiectul ... trebuie facute niste modificari de structura , apar niste 
vibratii destul de suparatoare , care afecteaza serios calitatea finish-ului , plus ca precizia de lucru e 
sub standard . Nu ma simt in regula sa vand o masina de o calitate indoielnica , indifferent cat de 
mult sau cat de putin costa ...altceva e important aici , nu banii ... 

Asa ca va trebui s-o iau de la inceput ... sa regandesc proiectul si sa remediez problemele ... sper 
sa reusesc ... 

cheers.

valy
18 Sep 2016 14:06


 Va fi una completă la final, nu? In ce sens completa?
Dremel e freza.

Erwin
18 Sep 2016 18:52


Dremel sau ce ai tu acolo este miniaturală fa&#539;ă de motorul de frezare de 750W la care se referă Katran.

Masa ce se vede în filmule&#539; nu este pe toată suprafa&#539;a ma&#537;inii, X-Y, de-asta am întrebat. Posibil ca problemele de rigiditate care duc la ie&#537;irea din toleran&#539;e să fie cauzate tocmai de acest aspect. A&#537; face masa mare cât axele &#537;i a&#537; mai pune 2 grinzi dedesubt.

valy
18 Sep 2016 22:03


Exista motoare si motoare, dremel are 100W, exista si de 250 sau 800, sau mai mari. Nu cred ca il bag in aluminiu, in plastic sau polistiren poate fi suficient dar ramane de vazut. Am preferat dremelul pt. ca are gat de prindere din Al, e mic si silentios si destul de vanjos.

valy
28 Sep 2016 22:00


Poti freza optica (oglinzi, lentile) la modul grosier?

Stanescu Octavian
30 Sep 2016 20:59


optica poti freza dar trebuie 1- 1.5kw minim  iar spndle motor  (brosa) prinsa foarte rigid in batiu reglabil masiv de multe zeci kg . la mine estimez ca trece bine de suta de kg dar si este precizie de cativa microni . tot utilajul ajunge la 1.5tone

valy
18 Dec 2016 21:19


Am gasit o combinatie interesanta care se pare ca va functiona. La linkul http://astrojargon.net/MaskGenerator.aspx se poate genera maska Bahtinov in format SVG. Inkscape o poate incarca, softul e free, si are si un plugin ce genereaza GCode. GCode-ul generat il bag in Mach3, din simulare pare corect generat. De aici incolo urmeaza frezarea :)

Nu a mers chiar smooth, Mach3 demo e limitat la 500 de linii, desenul vectorial avea multe puncte, am mai eliminat din ele, am taiat din liniile goale si comentarii astfel incat s-a incadrat in limitare. Cel putin pentru 2D combinatia Inkscape+Mach3 e free si mi se pare suficienta.

jimao22
18 Dec 2016 21:52


Mai bine zi-ne in ce stadiu e CNC-ul.

valy
18 Dec 2016 22:20


E gata, asteapta comanda mea numerica, doar ca am o problema (eu, nu cnc-ul).

Mircea Pteancu
18 Dec 2016 23:52


Care ?
Ca esti astronom amator ?
Nu te mai necaji ,de fapt deja stia toata lumea... :D 

Mircea

valy
19 Dec 2016 00:12


Si aia, dar defapt asteptam sa vina micul astronom.

Mircea Pteancu
19 Dec 2016 00:40


Asta-i mai important ca orice , sa ne dai vestea cea buna ,Doamne ajuta!

Mircea

valy
22 Dec 2016 19:03


S-a rezolvat cu micul astronom  :D 
Urmeaza cncul.

valy
29 Dec 2016 18:59


Pana la urma l-am montat la birou ca sa fie aproape, mai ales ca e cam frig in garaj. Merge. O sa ii dau in zilele urmatoare de lucru si ceva concret, deocamdata m-am jucat doar din taste cu o placa de polistiren.

Ma declar multumit de idee si de punerea in practica, multumesc pt. asta lui katran si colegilor care au contribuit cu idei.

Mircea Pteancu
29 Dec 2016 19:13


valy

Mi-a scapat vestea ca a sosit micul astronom , abia acum am citit-o.
Sa va traiasca !

Mircea

nobody
29 Dec 2016 19:17


Si multa sanatate. Felicitari !

valy
29 Dec 2016 20:13


Multumesc asemenea :).

Catalin Paduraru
29 Dec 2016 21:25


Oho, ce chestie misto ai. Putem sa aplem la serviciile tale? :D

valy
29 Dec 2016 21:28


De$$$igur ;).

Erwin
30 Dec 2016 01:05


Să-&#539;i trăiască!
Fain, fain, acum să ai materiale &#537;i freze, că idei avem &#537;i noi!

valy
30 Dec 2016 01:23


Mai trebuie niste treburi ca sa mearga treaba:
- o freza mai calumea http://www.cncmarketim.com/tr/46-hertz-1-5-kw-spindle-motor.html
- o menghina http://www.shopexpert.ro/shop/produs/8803/Menghine-modulare-de-precizie-pentru-utilaje-si-CNC-125-mm
- niste freze diverse
- materiale
- alte acareturi

jimao22
30 Dec 2016 05:18


Ai grija cu "alte acareturi"... Pe mine m-au costat strungul si freza 6500 de euro si alte acareturi - 4000. Si nu pot sa spun ca-mi prisoseste ceva. Ba mi-ar mai trebui. 
Sa-ti traiasca copilul si sa te bucuri de cnc. E foarte frumos si presupun ca si bun.

Erwin
30 Dec 2016 18:38


Într-adevăr, minifreza Proxxon ar fi păcat s-o chinui acolo, î&#539;i trebuie un motor zdravăn ca să po&#539;i face frezare în metal. Spor!

valy
30 Dec 2016 19:41


Am testat pe modelul mastii si in gol totul e perfect, insa in plastic se incinge la un mom. dat freza, se topeste plasticul, se incarca cu plastic si in final se rupe, deja am inceput bine cu doua freze rupte :)
https://youtu.be/E6_OKWTg-ew
https://youtu.be/vnuBdQv6ZkY

Am senzatia ca undeva gresesc.

Catalin Paduraru
30 Dec 2016 20:22


Vali, de curiozitate si daca poti sa ne spui, cat te-a costat pana acum? 

Poti sa faci o lista sau macar sa imparti pe componentele mari?

Sunt curios cat ar costa.

valy
30 Dec 2016 20:52


Facuse un calcul katran, mai devreme:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=15616&postdays=0&postorder=asc&start=15

katran
31 Dec 2016 13:54


In plastic intri cu DOC ( depht of cut / step down ) mic ... maxim 0.2mm , si la viteze de avans 
mari ( 25-28mm/sec ) , sa nu aiba timp sa se incarce si nici sa se topeasca ...cu cat e diametrul 
frezei mai mic , cu atat rpm-ul trebuie sa fie mai mare . La proxxonul ala , recomand frezele 
de 3-4mm de la Proxxon ( se gasesc la Hornbach in cutiute de lemn , aliaj de tungsten ) . 

Lasa menghina aia ... nu merita banii .. . La un pret rezonabil gasesti acelasi model pe ebay , 
cu falca lata de 100mm , la vreo 400-450USD . Transportul nu depaseste 50-60USD . Eventual 
poti lua in considerare o menghina de precizie screwless ...

http://www.ebay.com/itm/3-INCH-ULTRA-PRECISION-TOOLMAKERS-VISE-3900-2013-/351611172495?hash=item51dda8b68f:g:naYAAOSw1S9WetHa

La o inaltime de 70mm si o deschidere de 100mm cu falca lata de 3 inch e foarte OK pentru 
lucrari mici . 

Ai neaparata nevoie de un motor de frezare bun ... e pacat de masina , ca poate mai mult . Hertz-ul ala e perfect , doar ca-i mai trebuie un VFD ( alimentare monofazata , iesire trifazata , 300Hz , 1Hp ) 

Neaparat cumpara licenta la Mach3 , ca nu e un capat de tara , si nu mai ai probleme cu dimensiunea codurilor ...

succes

valy
31 Dec 2016 15:22


Pt masca hartan nu prea e buna freza de 3mm, detaliile sunt de ordinul 1mm, am pus niste burghie subtiri cat firul de par, muscau cam 0.2mm din plastic, a mers ok jumate din lucratura, la un mom dat s-a incarcat brusc cu plastic si s-a rupt. Nu i-am dat viteza mare de deplasare ca am zis ca sa nu il rupa, freza mergea la 20k rpm.

katran
31 Dec 2016 16:10


S-a incarcat din cauza temperaturii ... plasticul a inceput sa se topeasca si sa se lipeasca 
de freza ... poate o racire tip " mist " sau nitel WD-40 rezolva problema ... in orice caz , alearga 
nitel mai repede , sa arunce spanul departe , sa nu ramana pe loc si sa-l toace din nou ... 

cheers.

valy
31 Dec 2016 16:31


Ma uitam la ea si nu intelegeam dece ce topeste ca intra putin in material, avans mic, practic mergea in gol. Pana sa schimb eu strategia deja am ramas fara burghie, sa fac o vizita pe la hornbach :).

katran
31 Dec 2016 18:34


Vali, de curiozitate si daca poti sa ne spui, cat te-a costat pana acum? 

Poti sa faci o lista sau macar sa imparti pe componentele mari?

Sunt curios cat ar costa.

Man ... vrei o lista completa cu preturi si componente ? Ce inseamna componente mari ? Teoretic 
ai profilele extrudate pentru structura , ghidajele si suruburile cu bile pentru miscarea liniara , 
motoarele stepper + electronica de comanda pentru actionare , cateva placi de aluminiu pentru 
componentele de structura frezate , motorul de frezare si controller-ul lui ... plus cateva chestii 
( rulmenti , cabluri , mufe , cuplaje , suruburi ... ) 

Per total , daca stii de unde sa iei materialele , cheltuiesti vreo 1200-1250EUR ... cred . Asta fara 
motorul de frezare , ala e separat ... Dar i-ti trebuie proiectul de executie , o masina de prelucrare 
in coordonate pentru piesele frezate , si ceva experienta ... teoretic poti sa-l faci fara mari 
probleme singur , dar nu e indicat ... e posibil sa dai vreo gherla si plangi dupa bani ... Mai bine 
ti-l fac eu , asa cum trebuie , ti-l testez , ti-l aranjez ... si ti-l livrez gata de facut span . 

Evident ca manopera costa ceva ... dar asta se poate discuta in particular . 

cheers.

Catalin Paduraru
31 Dec 2016 18:43


Eram curios cat costa o varianta ca a lui Vali, nu am in plan sa imi fac asa ceva fiindca nu am timp. 

Ma gandeam cat ar costa sa o cumpar gata facuta, cu un cap bun de frezat. Dar din ce inteleg, fara software si calculator, cam 2000-2500 euro?

katran
31 Dec 2016 19:13


E suficient sa-mi dai un buget in care sa ma incadrez ... la 2500 as putea chiar sa incerc o 
varianta cu ghidaje profilate ( THK , Hiwin ) ... probabil as putea sa inghesui si un motor de 
frezare ceva mai serios , cu care sa poti freza aluminiu in conditii decente . 

Calculatorul nu e cine stie ce ... orice P4 care poate sa tina winxp , si sa posede port paralel . Cred ca 
gasesti unul la second hand la maxim 150EUR . Software ? Singurul care trebuie licentiat e Mach3 , ca 
fara licenta esti limitat la numarul de linii de cod ( 500 parca ... ) . 

Daca esti interesat , ne putem auzi la un telefon ... al meu este 0742 11 30 11 .

nobody
31 Dec 2016 20:29


Vorbim de spuma (XPS), nu ?
Am testat pe modelul mastii si in gol totul e perfect, insa in plastic se incinge la un mom. dat freza, se topeste plasticul, se incarca cu plastic si in final se rupe, deja am inceput bine cu doua freze rupte :)
Am senzatia ca undeva gresesc.

Pentru asta iti trebuie (cap de) freza dedicata (pentru tipul de material), nu burghie.

valy
31 Dec 2016 20:54


Vorbim de spuma (XPS), nu ?.Plexiglass (tip geam).

Catalin Paduraru
31 Dec 2016 21:20


Gabriel o sa ma gandesc si te contactez. Multumesc pentru info.

nobody
31 Dec 2016 21:54


Adica "acrylic". Ce fel de freze folosesti ?

https://www.vortextool.com/index.cfm?fuseaction=category.display&category_id=9
https://www.youtube.com/watch?v=Xl0qcV2NAG0

http://www.datron.com/tools/acrylic-tools.php
http://www.datron.com/blog/acrylic-cutting-tools-milling-acrylic/

katran
31 Dec 2016 23:31


Daca te uiti atent la filmul celor de la Datron , o sa vezi ca folosesc racire ... un jet foarte 
subtire , la presiune mare ( mist ) . Freza in sine este o carbura monobloc slefuita cu un singur 
dinte , cu posibilitate de angajare frontala ... ceva de genul celor folosite si la aluminiu , un 
material pretentios la frezare , cu aproape aceleasi probleme ( nu-i place temperatura ridicata , 
tinde sa se lipeasca de freza , necesita o solutie de racire / lubrifiere plus indepartarea rapida 
a spanului ) . 

Baietii de la Datron sunt profesionisti de exceptie ... eu incerc sa-i copiez de mult timp , dar 
nu prea-mi iese ... au niste scule superbe , iar designul masinilor este absolut senzational . 
Dar folosesc componente la care nu avem acces noi , cei din sfera hobby ...doar motorul de frezare 
din filmulet costa vreo 8-10.000EUR , actionarile se fac cu motoare servo AC controlate de encodere 
incrementale extrem de precise ... vitezele atinse in sarcina si in deplasari libere desfid logica si 
uneori fizica ... eu inca n-am inteles cum au reusit . 

...

nobody
31 Dec 2016 23:54


Eu inteleg ca merge si fara racire daca folosesti freza potrivita (care sa taie, nu sa frece, nu sa rupa) si daca o iei mai incet. Dar cele subtiri se incalzesc cel mai repede.

Sper ca esti de acord ca fiecare categorie de material are nevoie de alt tip de freza.

Mircea Pteancu
01 Ian 2017 15:46


De acord in principiu cu colegul nobody.

Mai exact ,tipurile de freze sunt cam aceleasi (deget, disc , ''stiulete'', cilindro-frontala etc ) dar unghiurile de aschiere sunt foarte diferite.
Ma refer la unghiul de degajare ,unghiul de asezare , unghiul de atac.
La plastic m-as astepta ca aceastea sa aiba valori pozitive si sa fie  mult mai mari decat la aschierea otelului.
Eu presupun ca acolo este baiul in primul rand ,nu in prezenta sau absenta racirii.
Racirea ajuta la durabilitate dar procesul de aschiere in sine nu trebuie sa depinda de prezenta lichidului de racire.
Ca exemplu, la aschierea lemnului -un alt material de duritate scazuta si cu proprietati mecanice local-variabile si anizotrope - nu se foloseste lichid de racire , cu toate acestea prelucrarea are loc cu scule potrivite.

Spun acestea nu pentru a ma baga in treaba specialistilor ci pentru colegii care n-au notiuni de prelucrari prin aschiere.

Mircea

StarChild
01 Ian 2017 16:50


Exista plastice cu prelucrabilitate mecanica buna/f buna (cum ar fi acetalul, cunoscut si ca POM) la care nu ai nevoie de racire in mod special, dar regimul de aschiere trebuie adatat (turatia si avansul). La restul de plastice racirea e cam necesara, altfel plasticul se topeste, devine o crema iar cutitul/freza nu reuseste sa taie un contur clar definit prin material.

Ptr plexiglas, recomand taierea cu fir de nichelina incins :-)

valy
01 Ian 2017 18:31


Asa ceva am rupt: http://www.proxxontools.ro/burghie-hss.aspx

Freze Datron au aici, dau o fuga in zilele urmatoare sa vad ce gasesc: http://www.mills.ro/freze-cnc

nobody
01 Ian 2017 21:46


Vezi ca si acolo se face deosebirea dintre "acryl" ("plexiglas") si restul plasticelor:

Freza universala: http://www.mills.ro/freze-cnc/freze-cu-un-singur-dinte
Freza specializata: http://www.mills.ro/freze-cnc/freze-cu-un-singur-dinte-cu-muchie-de-taiere

La fel si cu lemnul, sunt esente diferite care se prelucreaza cu scule si tehnici diferite.

Doar lemnul de aluminiu se frezeaza cu burghiul.  :wink:

valy
04 Ian 2017 21:53


In sfarsit aproape a iesit. Am renuntat la geamul de plastic, se incarca (aproape) orice ii faceam, am schimbat cu un plastic mai subtire si care arunca span fin. Frecam continuu cu pensula astfel incat sa nu se incarce freza si in final a iesit ceva ceva.

Erwin
05 Ian 2017 00:11


Well, ai nevoie de un aspirator. :)

zoth
05 Ian 2017 18:45


Cam scumpisoara masca asta la cat ai investit in ea ... basca si cu o spita rupta   :( 

Gravare alfanumerica pe suprafata conica de otel poti sa faci cu jucaria asta?

valy
05 Ian 2017 19:17


Scumpa, dar vand ca unicat, pot recupera investitia :).

Depinde, poate daca mai am o axa suplimentara sa prind piesa gen strung. Ai un exemplu de piesa si mod de gravura?

zoth
05 Ian 2017 19:50


La ceva de genul asta ma refer:

valy
05 Ian 2017 19:51


Cu putina dexteritate cred ca se poate.
Credeam ca zici ceva gen: https://www.youtube.com/watch?v=sC2urdg_bqg

zoth
05 Ian 2017 20:12


Acolo e mai simplu, e vorba de suprafata cilindrica. Cea conica e posibil sa fie o provocare mai mare ...

Mircea Pteancu
05 Ian 2017 20:36


valy

Ai cu ce asa ca iti faci un pantograf si poti grava ce doreste clientul .

Mircea

katran
05 Ian 2017 20:51



Gravare alfanumerica pe suprafata conica de otel poti sa faci cu jucaria asta?

Cu o axa suplimentara de rotatie se poate face ... un universal de strung mititel atasat la 
un motor stepper controlat de Mach3 . Nu are importanta ca e conica suprafata de lucru ... masa 
rotativa se inclina sinus la unghiul corect , rotatia se face in axul cilindrului , suprafata de lucru 
devine practic o banda cu latimea sanfrenului , orientata orizontal , ceea ce face perfect posibila 
gravarea ... softul cel mai la indemana ar fi Aspire , deoarece stie sa genereze instructiunile necesare 
pentru lucrul in 4 axe . Simplu , nu ?

katran
05 Ian 2017 20:52


valy

Ai cu ce asa ca iti faci un pantograf si poti grava ce doreste clientul .

Mircea

Pai la ce-i mai trebuie pantograf ? Masina poate replica fara probleme genul asta de lucrari , si nici 
nu are nevoie de matritele simbolurilor ... doar fonturile in format digital .

valy
05 Ian 2017 21:07


Pentru ce vrea zoth cred ca e suficient freza actuala in 3 axe. Pe 2D se poate grava, dar acolo tot un fel de gravura 2D e doar putin mapat pe con ca sa fie totul ok.

zoth
05 Ian 2017 22:21


Dar gravare 2D circulara se poate? Ca in imaginea de mai jos:

valy
06 Ian 2017 00:18


Se poate orice. Lucrez acuma la o idee...

LE: Text 2D circular iese relativ simplu. Sa mapez pe un con mai trebuie ceva stiinta dar mai e si maine o zi.

Erwin
06 Ian 2017 07:26


Gravarea circulară iese mai bine cu laser, dar amicul meu nu are pentru metale, numai pentru lemn, plastic, sticlă (80W). Rezolutia nu e grozavă a&#537;a că nu iese ca la carte. Cea mai sub&#539;ire linie a fost de 0.3mm.

zoth
06 Ian 2017 10:48


katran, valy, erwin, multumesc pentru informatii  :) 

valy, cand esti pregatit 'sufleteste' pentru gravare circulara te rog sa ma anunti, cumva trebuie sa amortizezi investitia facuta  :)

valy
06 Ian 2017 11:18


Cam 0.3mm e si dimensiunea minima a frezelor. O problema o sa fie prinderea ocularului, trebuie gasit un sistem mai "bland".

Erwin, laserul nu incinge ocularul, nu afecteaza sticla?

Zoth, da-mi dimensiunile ocularului si un exemplu de text, eventual putem desena chestii. Fac un test in lemn la scara sa vad ce iese.

zoth
06 Ian 2017 12:20


Cred ca testul trebuie facut macar in dural (corpurile ocularelor sunt din otel) si la scara 1:1, numai asa iti dai seama concret ce poate iesi. Pentru momentul gravarii pot scoate optica, inelele de prindere si barelul ocularelor, ca sa lucrezi efectiv si fara stres doar pe corpuri.
Restul de detalii in PM daca nu-i cu suparare  :)

Erwin
06 Ian 2017 14:43


Nu am încercat să gravez vreun ocular, oricum a&#537; face chestia asta cu piesa demontată (dacă e din plastic). Sticla (plană) poate fi gravată cu laser la putere relativ mică deoarece se produc microfisuri superficiale.

valy
07 Ian 2017 20:30


:idea: M-am gandit si mi-a venit o idee pt. desenat pe cilindru: iau motorul de pe axa X (stanga-dreapta) si il pun sa roteasca piesa, softul poate fi acelasi, el nu stie ca in loc sa deplasez freza rotesc cilindrul. Iar daca inclin axa pot grava si pe con. Se scaleaza putin desenul in functie de diametrul cilindrului dar nu vad dece n-ar merge.
https://youtu.be/sC2urdg_bqg?t=52

Erwin
08 Ian 2017 12:32


Fă o masă rotativă cu alt motor, schimbi doar firele când ai nevoie de ea. Ar permite să faci strunjire sau ro&#539;i din&#539;ate. Ai nevoie de un mecanism melc-roată melcată cu care să antrenezi masa.

valy
08 Ian 2017 20:18


A 4-a axa o sa fie un proiect putin mai de viitor.

Deocamdata.. ma roade de ceva vreme constructia unui dom geodezic, acum ca pot taia precis triunghiurile...ma roade din ce in ce mai tare. De curiozitate as face unul mic din polistiren, dar nu gasesc un calculator care sa-mi dea coordonatele triunghiurilor, ce am gasit imi da segmentele, trebuie sa aplic niste formule, fiind mai lenes deci daca exista undeva mura in gura as aprecia corespunzator :roll: 
(LE: se pare ca aici e ceva https://simplydifferently.org/Geodesic_Dome_Notes?page=3)

valy
09 Ian 2017 01:20


Airy disks  :D :

valy
14 Ian 2017 11:55


Nu are legatura cu astronomia sau cu diy-ul dar trebuia sa o fac si pe asta. Are ureche muzicala, vocea nu prea il ajuta, probabil trebuie acordat nitel :).
https://youtu.be/ok5KT0WJaoY

nobody
14 Ian 2017 21:34


Tare ! Parca suna a ... heavy metal. Si la propriu, si la figurat.  :lol:

2SKY
15 Ian 2017 02:20


Beethoven - Für Elise ,  daca ar suna ca  originalul , ar pusca motoarele . Daca ar suna originalul asa , se impusca Beethoven . Asta CNC https://www.youtube.com/watch?v=Lkcvrxj0eLY  :lol:

2SKY
16 Ian 2017 01:05


Super utilajul  ,  nu cred ca mai trebuia sa spun . Cred ca e aceiasi diferenta in a face o montura ecuatoriala GoTo de calitate si a cumpara una de-a gata . Unde greutatea si precizia batiului e tot .

valy
22 Mai 2017 11:40


Oare ce ar fi mai util pt. a4-a axa?

Erwin
23 Mai 2017 09:06


Depinde ce vrei să faci cu ea. Ai un cap de strunjire cu care po&#539;i strunji cam orice, cred că &#537;i filete, un cap divizor cu care po&#539;i face găuri precise sau ro&#539;i din&#539;ate iar al treilea nu &#537;tiu precis pentru ce este, bănui că tot pentru strunjire dar nu se vede ac&#539;ionarea. La primul a&#537; avea o obiec&#539;ie: nu po&#539;i strunji piese din bară sau &#539;eavă mai lungă pentru că axul nu are gaură centrală. Ar trebui unul cu motorul montat paralel cu axa &#537;i cu o transmisie, eventual dotată cu ro&#539;i de schimb &#537;i cuplaj pentru un arbore conducător pentru filetare.

katran
23 Mai 2017 10:12


Man , pentru masina ta cel mai OK ar fi prima varianta ( axa rotativa cnc ) . 
Presupun ca include si driverul aferent ... doar conectezi firele step/dir si alimentezi 
dracia si gata ... Cu softul potrivit , poti sa faci orice , practic ai patru axe de miscare , poti sa faci 
si statuete ... ca nu are through hole nu-i o problema , oricum nu cred ca-ti trebuie ... poti sa-ti 
crosetezi o papusa fixa si prinzi si piese lungi ... te limiteaza doar clearance sub gantry pentru 
diametrul maxim al piesei ... 

Varianta 2 ( masa rotativa manuala ) implica retrofit cnc , cu tot ce inseamna asta ... design , motor 
universal / sistem de prindere , etc ... plus ca nu scapi de backlash / jocul radial ...plus ca centrul 
de rotatie e prea sus , si o sa ai o problema cu marimea diametrului de prelucrat ... Bani in plus , 
munca in plus , timp pierdut ... 

Varianta trei ( capul divizor ) iese complet din discutie ...chestia aia se preteaza la prelucrari pe 
masini manuale , nu la retrofit cnc . Acolo ai doua axe de rotatie ... de fapt toata chestia e o 
menghina sinus ( posibilitate de inclinare ) cu o masa rotativa atasata . Problema ta cea mai mare 
este ca dracia e construita in sistem imperial , si va trebui sa faci niste cascadorii sa corelezi 
masuratorile ... Eu nu as lua in considerare varianta asta sub nici o forma . 

In concluzie , cel mai practic e sa cumperi axa rotativa cnc ( prima varianta ) . E gata construita , 
ready to go , suficient de precisa pentru hobby , si scapi de o gramada de belele . 

cheers.

valy
23 Mai 2017 10:40


Corect, multumesc pt. explicatii, cred ca varianta 1 e cea mai ok.
Doar ca mandrina e cam mica la modelul respectiv, intrebare: falcile pot fi puse invers astfel incat sa prinda diametre mai mari?


.. iar al treilea nu &#537;tiu precis pentru ce este, bănui că tot pentru strunjire dar nu se vede ac&#539;ionarea. ...E cap divizor, imi placea ca se inclina la unghiuri diferite:
http://i.ebayimg.com/images/g/UfEAAOSw44BYftLT/s-l1600.jpg

Erwin
23 Mai 2017 12:24


Nu cred. Ai nevoie de două seturi de bacuri, unul pentru interior altul pentru exterior.

valy
23 Mai 2017 18:56


Am gasit asta, nu are driveri dar cred ca merge sa inlocuiesc una din axe cu cea rotativa, deci reutilizez comanda existenta, softul crede ca misca liniar doar ca ea se misca circular, ce o iesi... :)
Nu vad sa fie o problema ca este pe curea.

jimao22
23 Mai 2017 20:42


Bacurile sunt de doua feluri, asa cum se vede in ultima ta poza. Nu poti suci bacurile normale ca sa prinzi piese de diametre mari - pur si simplu nu merge, filetul radial este invers.

valy
15 Iul 2019 12:20


Dupa o experienta relativ ok cu Proxxonul am instalat un upgrade de motor, avantaj important pe partea de viteza, posibil calitate (vibreaza mai mai putin spre deloc) si posibilitate de a monta freze mai mari de 3mm diametru. Noua freza si-a pregatit singura locul, dupa o prima operatiune de frezare se pare ca musca cu mai multa pofta din aluminiu, vibreaza mai putin, posibil sa reziste si mai mult la lucrari de durata, proxonnul se cam incingea, nu avea nici puterea necesara daca exageram cu incarcarea (adancimea de frezare) desi frezam cu 3mm. Operatia a reusit, pacientul a supravietuit :)

Erwin
17 Iul 2019 09:14


Bravo! Un upgrade semnificativ! Spor la făcut șpan!

alderamin59
15 Oct 2019 19:59


Bună seara. 
Intru aici pentru că am văzut  că sunt oameni pricepu&#539;i sper să găsesc ajutor. La un liceu din RO avem o mini freză CNC. Problema constă în ,,alterarea func&#539;iei pe Z&#8221; doar când motorul frezei este ac&#539;ionat. În esen&#539;ă capul de frezare poate face deplasări pe X &#537;i Y dar când este alimentat motorul frezei, freza se ridică din material. Cum am putea rezolva problema aceasta ? Mul&#539;umesc
alderamin59

valy
15 Oct 2019 20:11


O poza sau un film? Nu vad legatura dintre motoarele de actionare pe axele X, Y, Z si motorul frezei, sunt chestiuni independente. Dece s-ar ridica freza din material ca doar nu actionezi motorul pe Z din motorul frezei?

Erwin
15 Oct 2019 21:04


E ciudată problema, trebuie verificat circuitul de comandă, placa de bază, poate face vreo atingere pe undeva și dă semnale false la driverul de la motorul pe Z. Dacă sunt module separate încercați să inversați Z cu X sau cu Y să vedeți ce se întâmplă. Bineînțeles, fără scule și material, în aer, mișcat un pic să se vadă deplasarea.

alderamin59
16 Oct 2019 07:07


Bună diminea&#539;a, voi pune azi un film ... mul&#539;umesc.
alderamin59

alderamin59
16 Oct 2019 12:46


Link cu filmul referitor la problema noastra:

https://drive.google.com/folderview?id=11OIaIyfIuGjty13X2VMxFQ7zrXHiKUCc

Stanescu Octavian
16 Oct 2019 13:04


"frezele"  incropite din profile Bosch de aluminiu nu asigura precizie  probabil sunt pentru placaj plastic sa tai litere pt reclame etc.    Freza adevarata are batiu masiv turnat din fonta si ghidaje pe bile in otel precis rectificat . utilajul peste 500kg  ca in poza de jos  .

valy
16 Oct 2019 14:03


A facut tot timpul asa? Daca nu pornesti freza nu se misca Zul? Probabil motorul frezei produce camp magnetic si influenteaza motorul de pe Z. Poti deconecta motorul de pe Z (ii tai/scoti firele), se mai roteste daca pornesti freza? Eventual muta motorul frezei mai jos ca sa il departezi de motorul de pe Z.

valy
16 Oct 2019 15:19


"frezele"  incropite din profile Bosch de aluminiu nu asigura precizie  probabil sunt pentru placaj plastic sa tai litere pt reclame etc.    Freza adevarata are batiu masiv turnat din fonta si ghidaje pe bile in otel precis rectificat . utilajul peste 500kg  ca in poza de jos  .
Aici sunt doua discutii:
- poate vrei doar prelucrari in lemn, plastic sau polistiren, caz in care o freza din profile de Al este suficienta
- o freza de 500kg e scumpa si necesita hala dedicata, nu cred ca o poti pune acasa in balcon ca ajungi cu ea la subsol :)

alderamin59
16 Oct 2019 20:50


Valy, o avem de putin timp, este pentru uz didactic. Rezum ... freza se ridică din material doar dacă este alimentat motorul frezei. Am testat cu freză afară din material, tot a&#537;a se comportă, deci nu este un caz de compunere al for&#539;elor care să dea o rezultantă în axul frezei. Freza dispune de un poten&#539;iometru din care putem seta tura&#539;ia motorului frezei. Când se  reduce la zero turatia, MPP-ul de pe Z nu mai prime&#537;te impuls. Dacă scot alimentarea MPP-ului de pe Z, freza nu se mai ridică ... ar fi în acest caz o problemă de induc&#539;ie, a&#537;a cum spui. Am încercat să produc o restric&#539;ionare a propagării câmpului magentic (posibil produs în jurul motorului frezei; nu pot să vizualizez/măsor prezen&#539;a câmpului magnetic cu dotarea noastră) punând o tablă între MPP de pe Z &#537;i motorul frezei, dar fenomenul nu a dispărut. Ar putea fi o problemă internă în modul unde nu avem libertatea de a deschide ... rationamente de onoare, etică, garan&#539;ii, etc. Voi demonta motorul frezei &#537;i voi lungi la 2-3 m conductoarele de alimentare. La lungimea aceasta cred că fenomenul de induc&#539;ie ar trebui să fie eliminat. Cineva sugera să trec alimentarea motorului frezei printr-un miez toroidal de ferită. Voi încerca să ecranez &#537;i conductoarele care alimentează motorul frezei. Aceste ultime trei variante au mai rămas de testat. Dacă nici a&#537;a nu vom elimina fenomenul, vom conluziona că este o problemă în modul (scurt circuit, condensator străpuns, etc), dar aici, a&#537;a cum am spus mai sus, nu avem libertatea să intrăm. Al doilea film arată că nu este o problemă de soft, aceasta rezultând din men&#539;inerea valorii momentane a Z-ului.
Stimă

alderamin59
16 Oct 2019 21:09


Octavian Stănescu: la nevoile noastre este aproape bună: 90%. Vrem să dăm găuri în profile din Al la diametre &#537;i cote exacte, să executăm din Al pinioane pentru transmisii prin lan&#539;, etc. Suntem con&#537;tien&#539;i de limitările acestei freze dar cu avansuri mici pe toate axele cred că ar face fa&#539;ă. Desigur că am vrea ceva cu 4 axe, dar asta ne depă&#537;e&#537;te cu mult.
Stimă
alderamin59

valy
16 Oct 2019 21:37


Slabeste motorul frezei din suport, porneste-l cu viteza mare cat sa vezi ca axa Z se misca, si departeaza motorul de axa, mai induce miscari in MPP? Plimba freza pe langa MPP si vezi ce efect are. Dar atentie sa nu te curentezi sau sa nu te atinga axul.
Freza se alimenteaza separat de circuitele CNCului sau au ceva comun?

Erwin
16 Oct 2019 22:46


Inducția s-ar putea manifesta dacă conductorii care alimentează motorul de frezare și de la motorul pe Z sunt împreună în același canal și neecranați. Soluția e schimbarea cu conductori ecranați sau mutarea unuia dintre cabluri separat. Atenție că o lungime prea mare a conductorilor cauzează pierderi de putere semnificative iar în cazul motoarelor pas cu pas poate duce la distrugerea driverelor. Cele de tip industrial au protecție.

Dacă mașina este în garanție trebuie solicitat furnizorul s-o schimbe sau s-o repare.

alderamin59
16 Oct 2019 22:53


Valy: nu &#537;tiu dacă freza se alimenteaza separat de circuitele CNCului sau au ceva comun, nu pot să deschid modulul, agumentele le-am prezentat mai sus.

Erwin:  conductorii care alimentează motorul de frezare și de la motorul pe Z sunt împreună în același canal dar voi verifica dacă sunt neecrana&#539;i.
Revin mâine cu imagini.
multumesc
alderamin59

valy
16 Oct 2019 23:05


O operatie simpla: as scoate motorul freza din suport si l-as pune departe de MPP,  asa de proba. As separa si cablurile.

alderamin59
17 Oct 2019 20:37


Valy: am scos motorul frezei din suport dar fenomenul nu a dispărut. E drept că nu am depărtat prea mult, doar cât a permis lungimea liberă a conductoarelor, circa 10-15 cm. Conductoarele nu par a fi ecranate, fiecare motor are ie&#537;irea prin mufa proprie. Mă gândesc să schimb motorul de pe Z cu altul de pe X sau Y a&#537; elimina astfel &#537;i incertitudinea că la MPP-ul de pe Z ar putea să fie o problemă.

alderamin59

valy
18 Oct 2019 00:03


Tind sa-i dau dreptate lui Erwin: rearanjare cabluri sau garantie.

alderamin59
28 Oct 2019 23:25


Am continuat ,,cercetările&#8221; &#537;i am ajuns să răsfirăm cablurile, ,,fenomenul&#8221; a dispărut ... se pare că este o inductie din circuitul spindler-ului în circuitul de alimentare al MPP pe axa Z. Vom proceda la ecranare &#537;i rearanjare cabluri a&#537;a cum pomenea aici un prieten. Mul&#539;umesc tuturor.

alderamin59
28 Oct 2019 23:28


Am executat chiar &#537;i o &#537;aibă în Aluminiu cu diametrul exterior de 15 mm, diametrul interior 8 mm &#537;i grosimea de 2 mm.
alderamin59

valy
02 Feb 2023 14:58


Fortat de evenimente a trebuit sa pun rapid in functiune si cea de-a patra axa. Lenea fiind coana mare nu m-a lasat sa fac un circuit dedicat de comanda (un arduino, un diver si putin soft) asa ca am "furat" cablul de la axa Z si l-am legat la motor, functioneaza, sunt tot motoare stepper. Miscarea o comandam din Mach3 prin miscarea axei Z, restul axelor, adica X si Y, merg normal ca si pana acum. Si fiindca aveam totusi nevoie de miscare pe Z am echipat utilajul cu o maneta manuala improvizata.
Principiul "merge si asa" a functionat aproximativ, eventualele excentricitati si conicitati se accepta pentru ca nu se vad cu ochiul liber.
Transformarea a durat cateva minute, cat sa desfac/fac conexiunile celor patru cabluri de comanda si sa prind suportul de sasiu in doua suruburi.
Gandirea s-a modificat putin, din spatiul 3D ortogonal a trebuit sa fac rapid trecerea la spatiul XY ortogonal - Z manual - Fi cilindric

Erwin
03 Feb 2023 12:36


Bună treabă! 
Acum po&#539;i face o rozetă pentru axa Z. :D

valy
03 Feb 2023 12:45


Nu e cazul de rozetă
Este pusă o manetă!
Maneta î&#537;i face treaba
Pam pam

O sa montez la loc cablul pe axa Z, strungul va avea motor dedicat cand imi fac timp de el. Softul cred ca stie si de a 4-a axa, frumos ar fi sa fie integrat, dar nu cred ca suporta partea de comanda. 
Deocamdata e bine si asa, imi fac treaba cu el pe anumite proiecte.
Singura problema e ca trebuie centrat, aliniat, fixat capul de strung fata de restul axelor, pentru lucraturi de precizie.

zoth
03 Feb 2023 13:05


Mai, eu nu am în&#539;eles nimic din modificările prezentate. Care ar fi a patra axa?
&#536;i cu universalul ăla de strung ce rezolvi?

valy
03 Feb 2023 13:07


Scuze de mizeria de pe masa, intr-adevar nu se intelege mare lucru. In principiu rezolvi astfel de probleme care nu pot fi rezolvate de CNC-ul in 3 axe:
https://www.youtube.com/watch?v=flHqwRFlYs0
https://www.youtube.com/watch?v=kFS2AU6h-aQ


Nu mai intru in polemica "a 4-a axa", ca mi-am mai "furat-o" odata :)

zoth
03 Feb 2023 13:15


Filmul arata cum po&#539;i să faci un filet cu mai multe începuturi, da a patra axa tot n am văzut o.
Nu vrei sau nu po&#539;i să explici?

valy
03 Feb 2023 13:21


Nu stiu cum sa explic.

A 4-a axa e a 4-a axa, in mach3 e ca in poza anterioara, in cnc de obicei e un al 4-lea motor/directie de actionare, literatura vad ca zice "the 4th axis".
Desigur spatiul 3D are 3 axe, doar ca el poate fi parcurs folosind mai multe axe sau "axe" sau grade de libertate.
Sunt cnc-uri cu 5 axe: https://www.youtube.com/watch?v=CqePrbeAQoM 
Sau cu 6: https://www.youtube.com/watch?v=UPhv99kQv54

gpaunescu
03 Feb 2023 14:42


Filmul arata cum po&#539;i să faci un filet cu mai multe începuturi, da a patra axa tot n am văzut o.
Nu vrei sau nu po&#539;i să explici?

Ce am inteles eu despre a patra axa (am studiat putin cum sa fac un CNC)
De exemplu daca vreau sa fac o piesa in forma de paralelipiped; 
   - la CNC normal, cu 3 axe pot sa fac prelucrari pe X si Y si pe Z (adancime)
   - daca am de facut prelucrari pe laterale, solutia manuala ar fi sa rotesc piesa cu 90 grade; merge la piese paralelipipedice (sau asemantoare)
   -  in loc de rotire manuala, apare aceasta a 4-a  axa unde piesa e tinuta in acel cap de strung si se roteste; avantajul ar fi ca rotirile se pot face cu unhiuri diferite de 90 grade; deci sunt posibile prelucrari sub un anumit unghi de inclinare

Cam asta am inteles eu din a 4-axa.

Daca am gresit pe undeva, va rog sa ma corectati.

valy
03 Feb 2023 15:39


Pe fond CNC-ul nu este 3D pur, ci doar 2 si un pic, pentru a acoperi restul pana la 3 are nevoie de axe (actionari) suplimentare.

zoth
03 Feb 2023 15:48


A 4-a axa e a 4-a axa, ...

Mul&#539;umesc  :D  ...mă simt mai în&#539;elept acum!

valy
03 Feb 2023 16:07


Cu placere! ;)


PS: am zis ca nu intru in polemica pe subiect, dar usor usor am fost atras/nevoit. Dar chiar sunt curios, unde e dilema/confuzia privind ce-a de a 4-a axa? Pur si simplu le numeri si iti dau ca sunt 4.

GunDALF
03 Feb 2023 16:26


Ai iesit mai ieftin decat daca o luai de gata p-aia mica de la inceputul topicului? Sau ai luat-o-n... freza?  :mrgreen:

PS: 'n-or'ce caz, eu iti propun sa treci la next level:

https://fb.watch/isOJ34UFnb/

zoth
03 Feb 2023 17:04


Dar chiar sunt curios, unde e dilema...

Dilema lui Serbelus, la ea ma refeream ...

valy
03 Feb 2023 17:58


Ai iesit mai ieftin decat daca o luai de gata p-aia mica de la inceputul topicului? Sau ai luat-o-n... freza?  :mrgreen:

PS: 'n-or'ce caz, eu iti propun sa treci la next level:

https://fb.watch/isOJ34UFnb/Pretul nu e neaparat definitoriu, mai sunt si alte aspecte. N-am facut un calcul.

Imprimantele 3D sunt bune, exista o suprapunere pe ce pot face versus CNC, dar sunt si situatii unde numai una din ele poate face anumite procesari si cealalta nu. Poti face filete la imprimanta?

GunDALF
03 Feb 2023 19:51


In metal n-as crede ca ar putea face la piese foarte mici (la cele mai mari, fara probleme), dar in plastic am vazut filete la imprimanta 3D. Bine, nu opere de arta, dar am vazut si erau functionale.

nobody
03 Feb 2023 21:46


Axele astea se refera la miscare. 
Initial a avut 3 axe de translatie si a mai adaugat una de rotatie.
Universalul de strung poti sa-l consideri o masa rotativa.

De ex. un brat robotic poate avea 6 axe de rotatie cu care face si translatie.

gpaunescu
03 Feb 2023 23:35



...
Imprimantele 3D sunt bune, exista o suprapunere pe ce pot face versus CNC, dar sunt si situatii unde numai una din ele poate face anumite procesari si cealalta nu. Poti face filete la imprimanta?

Am vazut un baiat care a facut un CNC 3d printed si apoi cu acel CNC si facut din metal partile 3d printed si le-a inlocuit pe cele printate cu corespondetele din metal.

https://www.youtube.com/watch?v=dkvED8p8bt0&list=PLNAcTynJtTkOIEMjRfhb7ZZ7iGfCtCtQC&index=8&t=6s

Erwin
04 Feb 2023 21:22


Lucrez &#537;i eu la una din asta, doar ma&#537;ină de frezat, nu router, &#537;i vreau să o fac 3D, nu 2.5D, respectiv să poată face interpolare pe toate axele. Nu &#537;tiu dacă mach 3 permite asta sau îmi va trebui alt controller board. Am unul model mai vechi, cu intrare pe USB de la PC, nu pe port paralel. Deocamdată am reu&#537;it să fac X-Y, mai am nevoie de ghidaje cu patine pentru Z, cele pe care le am sunt prea firave, o să le folosesc la alt proiect.