-----------------------------------
valy
28 Aug 2016 21:47

Carton 60/1000
M-am apucat de o noua lucrare, de data asta un mic refractor folosind un obiectiv Carton 60/1000. Am luat o teava de canalizare 75x1000, am taiat cam 150mm ca sa ajung in focus, am lipit sina si sus pe trepied. Pe timp de zi se vede promitator, imaginea parea curata pe detalii terestre si pe niste avioane (TV Plossl 32mm). Urmeaza rafinarea: diafragme, focuser si un tub probabil fibra de sticla. Apropos, unde gasesc un focuser simplu dar bun, gen rack&pinion pe 1.25" dar nu din plastic?

Am gasit si o metoda de colimare a celulei: centrez tubul pe soare (fara obiectiv), pun cu obiectivul pe soare si ar trebui sa proiecteze lumina fix in centru.

Erwin
29 Aug 2016 16:48


Cu proiec&#539;ia merge doar să verifici, la 1m focal se deplasează destul de repede Soarele din cauza mi&#537;cării diurne. 

Un obiectiv Carton merită o &#539;eavă mai bună, schimb-o neapărat cu una, metalică dacă din carbon e greu de procurat sau prea scumpă. 

Spor!

valy
29 Aug 2016 16:56


 la 1m focal se deplasează destul de repede Soarele din cauza mi&#537;cării diurne. !Totul pus pe montura EQ evident :)

Herr_Alien
29 Aug 2016 18:00

Re: Carton 60/1000
Am gasit si o metoda de colimare a celulei: centrez tubul pe soare (fara obiectiv), pun cu obiectivul pe soare si ar trebui sa proiecteze lumina fix in centru.

Orice eroare in a "tinti" teava catre soare inseamna o deplasare a imaginii soarelui in planul focal. Nu imi pot inchipui cum discerni intre eroarea de aliniere a tevii pe soare si eroarea de colimare.

Mai bine fa o colimare "pe stea": rotesti din suruburile de colimare pana cand imaginea unei stele in centrul campului e circulara, fara cozi.

valy
29 Aug 2016 18:09


Eroarea de tintit teava spre soare nu ar trebui sa fie prea mare, teava e lunga si orice abatere s-ar vedea. Colimarea pe stea nu e cu eroare?
Nu am suruburi de colimare, ma gandesc ca il "calculez" si asa il fixez de teava. E totusi f/14, nu ar trebui sa fie critic, chiar daca nu iese alinierea tevii cu soarele sau imaginea in focus fix in centru, n-o fi foc. Deocamdata nu am gasit o solutie simpla pt. colimarea celulei, alta decat sa tot tai gatul tubului pana ajunge sa fie totul colimat, si sa o fixez in acea pozitie. Celula in care e obiectivul nu e colimabila.

Erwin
29 Aug 2016 22:13


Dacă ai grijă cum o tai &#537;i o &#537;lefuie&#537;ti astfel încât tăietura să fie perpendiculară ai o bază foarte bună de a&#537;ezare pentru celulă care î&#539;i va asigura o colimare foarte bună.  

Problema cu &#539;eava de PVC e că flexează la acea lungime mai mult decât ar fi decolimarea posibilă.

valy
29 Aug 2016 22:15


Da, am zis inca din primul post, urmeaza sa fac un tub din altceva mai rigid.

Mircea Pteancu
29 Aug 2016 22:36


Scuzati intrebarea , da' metoda de centrare cu Cheshire ce a facut de va cazut in dizgratie ?

Mircea

valy
30 Aug 2016 00:30


N-am, dar poti colima obiectivul?

Mircea Pteancu
30 Aug 2016 23:33


Biensur mon ami !

In lumina de zi.
Pui capacul la obiectiv.
Daca nu ai capac ,il acoperi asa incat sa nu primeasca lumina.
Pui ''ocularul'' Cheshire in portocular.
Rotesti OTA ca sa trimiti cat mai multa lumina prin suprafata la 45 grade a ocularului Cheshire.
Privesti reflexiile pe suprafata lentilelor obiectivului.
Reglezi obiectivul si portocularul din suruburi pentru a face ca toate sa fie concentrice cu gaura centrala a lui Cheshire : reflexiile pe  obiectiv , conturul obiectivului , interiorul tubului/ diafragmele ,daca ai.
Faci aceasta cu portocularul la maxim si minim si apoi cu diagonala.
Tragi concluzii si actionezi in consecinta asupra portocularului si diagonalei ,daca e musai.

Et voila !

Succes , Mircea

Erwin
31 Aug 2016 11:45


Mircea, dar luneta ta cu acela&#537;i obiectiv în ce stadiu este? :)

Mircea Pteancu
31 Aug 2016 16:50


Stiu de ce intrebi.
Din pacate ,in stadiul pe care-l stii...
Dar bine ca ai intrebat si mi-ai  amintit , sa o pun pe lista ''to do''.

Mircea

valy
31 Aug 2016 16:58


Mircea, ce focuser ai la el?
Mi-ar trebui si mie unul mic si bun, dar nu prea gasesc. Singurul ce am gasit ar fi asta:
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5623_TS-Refraktor-Okularauszug---1-25--und-T2-Anschluss.html

Mircea Pteancu
31 Aug 2016 17:52


Am achizitionat un focuser metalic pentru lunete de 60mm de aici de pe forum , cu intentia de al folosi la Carton 60x1000mm.
Dar am montat de ceva timp acel focuser la luneta zoth 60x828mm care este atat de buna asa cum este incat deocamdata si la mine Carton a ramas fara focuser.
Interesant focuserul gasit de tine.
Cursa de 68mm este cam mica pentru un focuser de luneta.

Spor la treaba , Mircea

valy
31 Aug 2016 17:57


E din plastic, de aia sunt in dubiu.
Daca calculez pt. diagonala, cursa de 68 nu ma limiteaza, in caz ca nu folosesc diagonala pot pune un extender.

Mircea Pteancu
31 Aug 2016 20:40


Exact la asta ma gandeam.
La luneta zoth 60x 828 mm pot sa observ in Sagetator si Scorpion  in mod direct , fara diagonala si fara extensie . 
Si este fain sa poti face asta.
Dar arata solid focuserul gasit de tine,oricum nu ai prea multe optiuni.
Si lucrurile din plastic pot fi bune daca sunt bine facute.

Mircea

zoth
31 Aug 2016 20:52


Daca vrei sa tii cont de niste pareri:

- evita pe cat posibil focuserele cu piese din plastic. Functie de incarcare, de pozitia de focus, de strangere, etc, vei avea mereu alta aliniere a tubului portocular decat cea corecta. Astea inseamna vesnice probleme ... Mai bine un focuser primitiv cu piese metalice decat unul din plastic.

- o cursa de 60mm de focusare este super suficienta mai ales la o luneta de focal lung care exclude din start observatiile fara diagonala.

- evita pe cat posibil diagonale cu corpul din plastic, sunt probabil accidente fericite cele care au o aliniere corecta. Apropo, verificarea alinierii diagonalei se face separat prin metoda oglinzii, nu pe luneta!

- renunta la panarama aia de trepied, un instrument lung (chiar daca e usor) cere un trepied solid si o montura buna. O imagine care vibreaza nu valoreaza doi bani.

valy
01 Sep 2016 00:50


Incerc sa gasesc o solutie de focuser solid (i.e. metalic), de ex. vad pe ebay niste R&P din metal, alta varianta nu am gasit deocamdata.

Poza aia pe trepied e doar un beauty picture, desi nu e un trepied rau (e trepied foto nu astro), iar luneta pare ca un fulg, mai usoara decat un binoclu.

Erwin
01 Sep 2016 10:17


Dacă o să amâni construc&#539;ia până ce prime&#537;ti utilajul CNC o să po&#539;i să-&#539;i faci singur focuser metalic mult mai bun. E drept că vei avea nevoie &#537;i de piese strunjite dar corpul necesită suprafe&#539;e frezate pe care le vei putea face singur. O alternativă ar fi să faci pe CNC o matri&#539;ă din lemn cu care să po&#539;i turna aliaj de aluminiu în forme de nisip pentru corp. &#536;tiu că turnarea aluminiului e cam tricky dar po&#539;i ob&#539;ine u&#537;or &#537;i destul de ieftin materialul de bază reciclând doze de bere, jante de ma&#537;ină, etc. Cred că s-ar găsi câ&#539;iva amatori pentru astfel de focusere, desigur crayford, care să înlocuiască focuserele din plastic rack&pinion.

valy
01 Sep 2016 12:23


M-am gandit deja la abordarea asta ;).
O sa iau si un cap de strung sa fac din cnc si strungarie.

valy
03 Apr 2017 14:15


..
Dar arata solid focuserul gasit de tine,oricum nu ai prea multe optiuni.
Si lucrurile din plastic pot fi bune daca sunt bine facute.

MirceaTocmai cand sa il comand, din disperare ca nu gasesc nimic altceva pe 1.25, brusc nu l-am mai gasit. Asa ca urmand sfaturile colegilor am comandat ceva complet metalic pe ebay, tocmai a sosit, Sunt defapt 2 bucati, poate fac bino :shock: . Arata foarte greu, complet metalic, merge grobian, are multa vaselina, nu vad sa aibe rulment, opus sinei are o placa metalica ce preseaza pe tub cu un surub de reglare a presiuni in cap. Cursa e aprox 7cm, interiorul e filetat gen diafragme.

Intre timp gasisem si altceva interesant la TS: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p6416_TS-Optics-1-25--and-T2-Sliding-focuser-for-Guiding--and-Finderscopes.html

tavi 84
03 Apr 2017 19:42


Pare bun.Cat a costat?

valy
04 Apr 2017 00:01


Vreo 48&#163; ambele.

bogdanbacila
06 Apr 2017 08:45


Eu am cumparat un helical focuser de la TS: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4339_TS-Optics-variable-T2-and-1-25--Extension---Helical-Focuser.html

Desi roteste ocularul in timpul focalizarii, merge foarte lin, si are o cursa impresionanta.

Spor.

valy
06 Apr 2017 09:36


Cursa e 16mm. Poate fi suficient daca ai oculare parfocale.