-----------------------------------
Alex Gaina
04 Sep 2016 18:55

Bibliografie
Elemente de teorie generala a cometelor pot fi gasite in cartea:
1. Cornelia Cristescu, Gabriela Oprescu, Magda Stavinschi,  Cometa Halley
 Editura Stiintifica si Enciclopedica, 192 pp. , 1985

Mircea Pteancu
04 Sep 2016 20:08


O am.
O carte seaca , actualmente o maculatura care nu lasa nimic in urma.
Decat ca s-au taiat inutil copaci ca sa fie tiparita si a fost sabotat un autor iubit deja la acea vreme de catre amatori.
Publicarea acestei carti inutile a fost preferata unei carti de Astronomie pentru amatori ,cu informatii si ATM specifice,metode de observare vizuale si foto  ,exemple etc.

Mircea

Kirk Spock
05 Sep 2016 17:48


S-or fi gandit ca abia aparuse cu 2 ani inainte la Editura Albatros "Cartea astronomului amator" a lui Ioan Todoran?

Mircea Pteancu
05 Sep 2016 22:54


Se poate ...or fi zis tovarasii ''ca si asa e prea mult''.
Poate ca ma insala memoria dar cred ca ''opera'' a aparut la vanzare ''post-mortem'' , la vreo sase luni dupa trecerea cometei Halley.
Halal activitate editoriala ... dar nu-i de mirare , toasul iliescu era mare director pe la edituri.
''Hm , bre , mai draga, daca ma enerveaza vreun golan d'asta de astronom amator , vorbesc cu amicul meu luceafaru huilei si-l linistesc eu...''

Mircea

Andi
07 Sep 2016 21:35


Mircea, hai să nu fim răi! Nu este chiar a&#537;a.
Am avut cartea &#8222;caldă&#8221; înainte de eveniment &#537;i am studiat-o cu plăcere.
Am rămas cu o impresie bună despre ea.

2SKY
07 Sep 2016 21:52


Se poate gasi undeva  PDF-ul ? . Ma gindesc ca erau informatii luate din traduceri straine , care erau la curent cu evenimentul . Sau ?

Andi
07 Sep 2016 22:05


Cartea nu are bibliografie.

Mircea Pteancu
08 Sep 2016 12:34


Andi

Incerc sa nu fiu rau dar a inspirat vreo campanie romaneasca de observare a cometei Halley ?
Raspund tot eu,in spiritul iepocii : niet.

Despre intarziere , poate gasesc ceva notat in jurnalul meu.
In micul grup de astronomi amatori din care faceam parte , si care prin revista Sky&Telescope la care era abonat Gavril Beches era la curent cu ce s-a organizat in lumea larga cu acea ocazie , aceasta carte a starnit o mare dezamagire.

Lucrurile nu s-au schimbat nici acum.

Mircea

Andi
08 Sep 2016 14:13


Nu îmi aduc aminte prea multe, treceam printr-o perioadă bulversată a existen&#539;ei mele.
Eu am observat-o de la Observatorul astronomic Urseanu &#537;i din diferite zone ale Bucure&#537;tiului.
La observatorul Urseanu, I.C. Sângeorzan a avut audien&#539;ă.
Marcarea evenimentului este una, iar cartea este alta.
Rămân la convingerea: cartea este bine scrisă.
Anuarul astronomic al Observatorului Academiei a publicat în anii 1984 &#537;i 1985 o grămadă de date despre cometă.

Mircea Pteancu
08 Sep 2016 16:30


Inteleg , nu-i nici o suparare sa avem opinii diferite ,privim din perspective diferite.
Eu nu pot sa trec cu vederea ca aceasta carte a eliminat prin concurenta neloiala o carte mult mai interesanta pentru amatori.
Deci amatorii nu existau (si nu exista nici acum ) pentru autorii cartii respective.
Dar cand  a fost  vorba sa le puna piedici , atunci stiau sa-i bage in seama.

Mircea

Andi
08 Sep 2016 17:57


Despre care carte este vorba? Cred că merită să fie măcar men&#539;ionată, chiar dacă nu a apărut (?).

Mircea Pteancu
08 Sep 2016 18:32


Virgil Scurtu a scris cartea despre care vorbesc , ramasa ''for ever'' in stadiul de manuscris.
Ma tem ca acum nu mai exista nici macar asa.
''Observatorul astronomului amator'' ,in forma in care a aparut, este un rezumat al cartii originale ,mult mai vaste.
A mai scris si o monografie despre telescopul reflector care nu a trezit interesul  editurilor , trebuiau sa apara tot felul de carti seci tip ''gratar de piept de pui ''...

Noa , acestea sunt pareri personale...''pe persoana fizica''  cum se zicea in vremurile i.e.d.n.a.  (inaintea epocii d.n.a.)   :D 

Mircea

Andi
08 Sep 2016 20:18


Nu în&#539;eleg, &#8222;Observatorul ...&#8221; a apărut în 1980.
În 1985 ar fi fost o edi&#539;ie nouă, mai vastă? A&#537;a sus&#539;ine Scurtu?

Mircea Pteancu
08 Sep 2016 21:11


Nu , i-au ''macelarit'' si prescurtat prima si unica editie  din ''Observatorul astronomului amator''.
Spun acestea bazandu-ma pe memorie dar am corespondat cu Scurtu de prin '82 sau '83.
Am un vraf intreg de corespondenta cu el ,cu Zaidel ,Alexescu , Dragesco si multi altii.
Nu am stat sa astept internetu'... :D 

M.

Andi
08 Sep 2016 21:26


&#536;i cu cometa cum rămâne? Să rămânem în 1985.

Mircea Pteancu
08 Sep 2016 23:52


Cum am zis , campania romaneasca  de observatii la Haley /implicit de popularizare a Astronomiei =zero barat numit ''fi''.
Revista ''Astronomy'' a companiei Kalmbach a luat avant si a devenit concurentul lui Sky&Telescope cu prilejul nebuniei Halley.
Ce sa mai vorbim despre cifrele de afaceri realizate de catre Celestron , Meade si altii.

La noi , totul a fost redus la chestia aia cu coperti galbene .
Nu l-am auzit pe nici un amator spunand ca s-a trezit atras de Astronomie dupa lectura cartii scrise de colectivul ''gratar de piept de pui''.
Daca este cineva , il rog sa faca un pas in fata si sa astepte ... ( pana chem  plutonul . :twisted: ).

Sunt insa multi cei care au devenit pasionati de Astronomie dupa lectura cartilor lui Virgil Scurtu.

Mircea

2SKY
09 Sep 2016 01:08


Amindoi aveti dreptate , erau niste functii si canoane , nu puteai sa ridici capul ca erai urmarit , culmea nu de securitate sau sefi de partid , ci chiar de "academicieni" . O carte dedicata momentului si cometei nu are cum sa fie populara . Dar culmea unde erau mai multi securisti , la IOR , .... au avut acces amatori ca mine si altii . Fiind scrisa de mai multi , e normal sa fie axata doar pe eveniment , cu fiecare ce a putut adauga .

Andi
09 Sep 2016 08:15


&#8222;Cartea cometei&#8221; se &#8222;digeră&#8221; mai greu decât cele propuse de tine; cartea nu se adresează numai amatorilor. Deci fenomenul &#8222;convertirii&#8221; cititorilor nu cred că a avut loc. Pe mine m-a &#8222;împins&#8221; să mai cotrobăi prin mecanica cerească &#537;i prin fenomenele ne-gravita&#539;ionale din Sistemul solar.
De gustibus ...

În privin&#539;a autorului propus de tine am rezerve de când cu telescopul lui Filoti Corneliu: adică &#537;i l-a însu&#537;it pe de gratis. Este cel din poza lui preferată; cunosc bine telescopul, pentru că l-am &#8222;pipăit&#8221; &#537;i eu.