-----------------------------------
Mircea Pteancu
10 Sep 2016 15:35

Eclipsa de Luna prin penumbra 16 Septembrie 2016
Dupa cum aflam din ''Efemeride astronomice 2016'' de Marcel Jinca si altii , la pagina 49/Fenomene astronomice si din  diagrama de la  pag. 56 , vom asista la o eclipsa de Luna prin penumbra pe 16 Septembrie a.c.

Alte surse :

http://eclipsewise.com/lunar/LEprime/2001-2100/LE2016Sep16Nprime.html

http://www.skyandtelescope.com/observing/sky-at-a-glance/this-weeks-sky-at-a-glance-september-9-17/?utm_source=newsletter&utm_campaign=sky-mya-nl-160909&utm_content=878338_SKY_HP_eNL_160909&utm_medium=email


Din cate pricep eu , maximul eclipsei va avea loc la 19:05 UT deci la 22:05 ora de vara.
Clear Outside prevede cer relativ senin pentru seara respectiva ,pentru locatia mea.
Ce instrument recomandati ?
Ce observatii se pot face, la ce anume sa se astepte amatorul care doreste sa observe fenomenul ?

Succes la observatii , Mircea

tomy sef
10 Sep 2016 16:03


Conform http://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2016-september-16 s-ar parea ca maximul e la 21:54...
Oricum, maximul va avea loc undeva in jurul ore 22:00...
Ca instrument, cred ca e bun atat un binoclu cat si un telescop.....depinde de ce prefera omul....
Eu voi avea la indemana si un binoclu si un newton pe montura EQ....asa ca , precum am spus, depinde de preferintele fiecaruia.

Cer senin! :D

Mircea Pteancu
10 Sep 2016 16:46


La asa ceva ma gandeam si eu , probabil ca la mine va fi  luneta de 60x828mm sau Mak 100mm si un binoclu.
Ce observam cu ele ?
Desen ? E Luna Plina dar totusi un obiect prea complex.
Poze ? Desigur , intregul disc.
Determinari fotometrice ? Ma tem ca stralucirea ramane mult prea mare ca sa avem stea de comparatie.

Mircea

CAdi
10 Sep 2016 17:10


Multumim pentru anunt ! Ma limitez la un binoclu :8x30 . Si la mine maximul apare tot la 21:54

Mircea Pteancu
10 Sep 2016 17:37


Cu placere !
Urez succes la observatii atat lui tomy sef cat si lui CAdi.
Va invit sa scrieti despre cele observate aici sau la Lady Luna de la sectiunea Observatii.

Cer senin ,Mircea

CAdi
11 Sep 2016 12:22


Aseara m-am dus pe centura de sud a orasului sa fac un exercitiu pt 16 septembrie cand  Lady Luna 
va fi in  penumbra Pamantului.
Am stat incepand cu ora 21 : 10  cam 1 ora , ora si ceva si am vazut 0 jumatate de felie de lamaie
pe cer (luna era in primul patrar ) ,insa nu am observat ceva deosebit .
Se vedeau foarte clar craterele de la marginea dintre  partea intunecata si cea luminata si mai ales
craterul lui Tycho .

Ovidiu M. 
17 Sep 2016 07:18


Pentru prima oara am observat activ eclipsa de Luna in penumbra dar ma asteptam sa se intunece mai mult. De fapt doar prin exerctiu de imaginatie parca era un pic mai intunecata jumatatea vestica a Lunii. Singura dovada incontestabila ca ceva se intampla a fost acea usoara dedublare a Lunii.

CAdi
17 Sep 2016 08:19


Inarmat cu rabdare si cu un binoclu 8x30 m-am dus din nou pe un deal (ferit de poluarea luminoasa) 
de pe centura de sud a orasului (ora 21:30), ca sa admir penumbra lasata de Pamant pe suprafata 
Lunii .
Am stat cam o ora jumatate , dar, ca o comparatie ,exact ca prima data, nu am observat nimic deosebit.
Poate ,ca o parere, o reducere a haloului Lunii ,la un moment dat.

cristiastronomie
17 Sep 2016 15:37


Vazuta din Ploiesti

Mircea Pteancu
17 Sep 2016 17:36


Il felicit pe cristianastronomie pentru pozele reusite in care este evidentiata penumbra Pamantului pe Luna si ii felicit pe OvidiuM si pe CAdi pentru observatiile efectuate.
Ca si Ovidiu si ca si CAdi , nici eu nu am vazut nimic deosebit vizual , acum stim ca modificarile de luminozitate ale Lunii in cazul eclipselor prin penumbra sunt subtile deci daca ne vom imbunatati abilitatile de a observa diferentele fotometrice , poate data viitoare vom avea succes .

Ce bine ca prin pozele lui cristianastronomie vedem ceva din eclipsa prin penumbra.

Toate cele bune , Mircea

cristiastronomie
17 Sep 2016 18:02


Multumesc,
Am scris pe celalat topic setarile care le-am folosit.

acum stim ca modificarile de luminozitate ale Lunii in cazul eclipselor prin penumbra sunt subtile

La eclipsa prin penumbra din 25.04.2013 s-a vazut mult mai bine, suprafata acoperita a fost mai mare, probabil undeva la limita dintre penumbra si partiala.

Mircea Pteancu
17 Sep 2016 19:46


Multumesc pentru detalii ,le-am vazut.
In curand vom vedea in Efemeride astronomice / 2017 daca sunt eclipse de Luna anul viitor.

Mircea

cristiastronomie
17 Sep 2016 22:14


Am gasit ca vor fi 4:

Soare:
- inelara 26.02.2017
- totala 21.08.2017
Luna:
- prin penumbra 11.02.2017
- partiala 07.08.2017

Doar cele de luna vor fi vizibile din Romania.

http://www.astro-info.ro/eclipse.php#2017