-----------------------------------
aandrei
08 Oct 2016 20:08

Anulare scurtare binoviewer
Am 2 lunete (ST150, ED120) al caror tub a fost scurtat pentru binoviewer.
O vreme au functionat acceptabil prelungite cu tuburi de plastic pe exterior dar nu mai puteam folosi inelele lor (pentru ca devenisera mai groase) si cred ca se si aclimatizau mai greu, plasticul fiind termoizolant.

Cel mai bine s-a fixat un tub "tata" intamplator mai mare decat cota din flansa; tubul a stat in congelator, flansa pe flacara aragaz. Dupa presare nu cred ca ar mai fi avut nevoie de suruburi, totusi i-am pus.
Tuburile originale ale lunetelor fusesera taiate cu bomfaierul si inerent putin oblic. Indreptarea lor a fost partea cea mai solicitanta. Am incercat si am avut succes cu tehnica de la oglinzi: multe miscari rotind piesa, accentuind mereu apasarea pe partea care era prea lunga. Rezultatul a fost chiar bun, masurat aproximativ cu echerul.

psemil mi-a dat ideea, sang mi-a procurat tuburile, le multumesc amandurora.
Constructia pare foarte rigida, sper ca nu va mai trebui modificata.

Erwin
09 Oct 2016 15:57


Asamblarea prin fretare nu are nevoie de &#537;uruburi. Se folose&#537;te chiar &#537;i la asamblarea unor piese din materiale diferite, dacă nu intră una în alta la temperatura camerei atunci nici nu se mai desfac.

zoth
09 Oct 2016 19:55


Arata bine tuburile finalizate, bravo!
Pentru aspect nu ar strica putin colant alb pe segmentele noi.

Folosesc acelasi procedeu de rectificare insa inainte de inceperea lucrarii trasez cat mai aproape de marginea tubului conturul corect. In felul asta nu mai trebuie sa fac masuratori la fiecare intrerupere a lucrului sa vad daca avansez bine.

Spor!

Erwin
09 Oct 2016 21:12


Din ce material sunt tuburile? Inox?

aandrei
10 Oct 2016 20:34


Aluminiu.

Mircea Pteancu
11 Oct 2016 12:09


aandrei

Aceste modificari inseamna ca ai renuntat la observatiile prin binoviewer ?

Mircea

aandrei
15 Oct 2016 16:39


Nu am si nu am avut niciodata binoviewer (desi mi-ar fi placut). Am cumparat lunetele "gata scurtate" SH de pe forum.

aandrei
05 Apr 2018 19:37


Dupa cum este detaliat in http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=16966&highlight= luneta SW 150F5 functioneaza in realitate la circa 130cm apertura. De mult am vrut sa iau un focalizator de 3" dar pretul m-a impiedicat. StarChild mi-a atras atentia asupra unui focuser de 2.7", cursa 9cm, cu pret mai accesibil. Pana la montarea definitiva prin piese metalice, i-am facut proba montandu-l provizoriu intr-un tub de plastic.
Diafragmele interioare trebuiesc mutate (eu o pot pastra numai pe cea anterioara, tubul scurtat nu imi permite mutarea mai in spate a celeilalte). Provizoriu le-am scos pe amandoua si vederea de zi este promitatoare: cromatismul a crescut serios, ceea ce inseamna ca diametrul util al obiectivului a crescut si el. Violet si galben foarte vizibil in jurul crengilor dar si detalii foarte bune pe crengi. Am observat ca miscarea ochiului fata de axa optica influenteaza mult culorile (ocular SWA 32mm, 2"). Uneori am impresia disparitiei halourilor, trebuie sa investighez fenomenul.
Stiu ca pentru unii haloul colorat este insuportabil si privitul printr-un astfel de instrument este considerat masochism :-) eu insa sunt foarte multumit; am si niste lunete ED si pot compara: SW150F5 este complementar acestora.

aandrei
07 Apr 2018 13:59


Problema pe care o uitasem este aceea ca oglinda adauga circa 13cm drum optic astfel ca focalizatorul ajunge la ~ 30 cm de ocular, unde raza conului de lumina este de 6 cm. De aceea aparea diafragmarea obiectivului in cazul focalizatorului de 2" (5 cm); focalizatorul de 2.7" ( 6.8 cm) nu va diafragma ci doar va vigneta.