-----------------------------------
ovidiu
03 Iun 2005 10:48

Telescoape si lunete-cele mai bune preturi
Telescoape si lunete - reduceri de pret.Cea mai buna oferta de pe piata :!: 

 :arrow: http://www.comenzi.ro/default.php?cPath=123_124&ref=339

Forever_Man
07 Iun 2005 14:21


Am intrat pe adresa respectiva, si am vazut un telescop la 550 de lei, care avea zoomul de 660x. E bine ?? Adica, cat poti sa vezi cu acest zoom ?? Pentru a vedea bine, sa zicem Saturn, de cat zoom e nevoie ?

Katta
11 Iun 2005 00:06


E aberant ce scrie acolo.
Puterea de marire cea mai mare este aproximativ diametrul obiectivului inmultit cu 2. Deci, la luneta pe care ai vazut-o, cu obiectivul de 60mm vei avea o marire utila, adica la care mai poti vedea ceva, de 120x.
Teoretic se poate ajunge si la 600x, cu un ocular de cel mult 4mm si un barlow de 3x, dar ma indoiesc de faptul ca vei putea vedea ceva ca lumea.
Datele astea "tehnice" care le vezi si prin magazine, sunt mai mult ca sa-l prosteasca pe cumparatorul neavizat. Oricum, Tasco e o marca bunicica, dar, la diametrul obiectivului de 60mm nu poti mari pana la 660x, indiferent de calitate.

Tavi F.
13 Noi 2006 11:31


Doar lunete 660x60 aveti? Eu as vrea una 1660x60, care sa sfideze legea difractiei si turbulenta atmosferica. :roll:  :? 
Of... cind eram mai la inceputuri, prin 1993 imi proiectasem un telescop tip Gregory (cu og. secundara concava), ce apropia de 2400x, conform unui calcul de optica elementara, nu aveam notiuni despre difractie, atunci erau si cu totul alte misloace de informare.
Considerind puterea de separare a ochiului ca fiind de 1' rezulta grosismentul mimim necesar pt. a distinge cele mai fine detalii oferite (teoretic) de obiectiv, acest grosisment rezolvant este:

Gr=0,434*D

unde: D(mm)- diametrul obiectivului.  :)

bakunin99
13 Noi 2006 13:03


Forever, sti ca e o regula veche: daca pe cutie se face reclama la marimea X (de obicei X > 500  :D ), telescopul e junk scope? La meme chose ici ..

Forever_Man
14 Noi 2006 16:10


Mesajul ala al meu e de pe la inceput. Intre timp am mai invatat cateva lucruri, si stiu ca asa ceva e o aiureala.

Mitu Catalin
14 Noi 2006 16:40


Cele mai ieftine instrumente sunt cele SH. Eu tocmai am dat un tub de 114mm cu 250lei.

bakunin99
14 Noi 2006 21:09


Ai dreptate, Forever :) Sorry, nu am vazut data, ci doar ca era un update ... lol. Adevarul e ca m-am mirat un pic ca stiam ca ai mai capatat exp :))