-----------------------------------
sternchen
22 Noi 2016 07:49

Echivalentul ocularelor de microscop
Citisem undeva ca 10x ar echivala cu 20mm ,15x cu 15mm..
Nu ma refer la distanta prismelor pt calculul grosismentului ci doar la focala ocularului

tudor
22 Noi 2016 09:09


regula este sa imparti 250 la puterea ocularului si iti da focala ocularului; 250/10x=25mm sau 250/15x=16,6mm

Andi
22 Noi 2016 09:15


Distan&#539;a focală se ob&#539;ine prin împăr&#539;irea celor 250 mm (distan&#539;a minimă a vederii clare) la grosisment.
Deci 25 mm &#537;i respectiv 16,(6) mm.
Obiectivele de microscop, fiind calculate pentru fascicule largi de lumină sunt bune de oculare pentru lunetă sau telescop, dar montare invers (ca sens de parcurgere a fluxului luminos).
Eu folosesc unul de 40x; dar în montură specială din textolit pentru pozi&#539;ionarea fermă &#537;i precisă a ochiului.

tudor
22 Noi 2016 09:31


aici ai mai multe detalii
http://sovint.blogspot.ro/2013/07/cheap-astronomy-using-microscope.html

PS 
oare "Mircea" din comentariul din link-ul de mai sus este Mircea Pteancu? cand vine vorba de astronomie "Mircea" pentru mine inseamna Mircea Pteancu  :D

sternchen
22 Noi 2016 16:18


Ma gandeam sa folosesc la bino de microscop ,dar adaptat la astro ocular de 15.Avand in vedere ca echivaleaza cu un ocular de 17mm s-ar potrivi atat la dso cat si la planete

Mircea Pteancu
22 Noi 2016 21:50


Tudor

Prezent la apel , sa traiti...despre Mircea acela este vorba !

Multumesc pentru link.
Cand scandalul spargerii conturilor yahoo a devenit public , dragul de server de la blogspot mi-a sters de pe blog linkurile  din ''My blog list''.
Printre care si acest blog.
Si multe altele , lista este in reconstructie.

sterchen

Vizorul binocular de microscop poate fi folosit in Astronomie daca nu te gandesti la observarea campurilor largi ci pentru stele duble ,planete , nebuloase planetare.
Cum s-a mai discutat aici :

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=15315&postdays=0&postorder=asc&start=15

Andi

Ai testat ocularul din obiectiv de microscop in comparatie cu unul ortoscopic sau de alt tip ,te rog ?
Am si eu cateva obiective de microscop  , sunt curios sa aflu  cum se comporta acestea ca oculare.

Mircea