-----------------------------------
Bogdan Isac
02 Dec 2016 21:45

Salutare tuturor
Sunt Bogdan, de 9 luni in UK(Londra),pasionat de astronomie.
De cateva zile am achizitionat un Skywatcher Explorer 150P-DS EQ-5 PRO GOTO care sper sa imi foloseasca in special in domeniul astrografiei. Mai detin si un DSLR Nikon D600 care sper ca in combinatie cu telescopul imi va servi la fotografierea cerului.

Cristi65
02 Dec 2016 23:03


Iți doresc mult succes...mai ales datorită locației actuale, o sa ai nevoie și de noroc mult.

Bogdan Isac
03 Dec 2016 00:54


Multumesc si ai dreptate  :)

Erwin
03 Dec 2016 10:48


Bine ai venit, Bogdan!

Presupun că pentru astrofoto te vei deplasa la multe mile depărtare. Altfel, din ora&#537;, ai putea fotografia Luna, Soarele (cu filtru potrivit!) sau planetele. 

Succes!

Bogdan Isac
03 Dec 2016 20:16


Multumesc.nu am masina sa ma pot deplasa la un loc mai intunecat,dar sper sa pot fotografia mai mult decat atat  :) .inca nu pot folosi telescopul pentru ca astept power tank-ul si colimatorul...  luni sau marti voi incepe observatiile daca o sa fie vreme buna.

Erwin
04 Dec 2016 09:54


Colimatorul nu este un accesoriu de neînlocuit. Ba mai mult, dacă are un pic de joc în focuser sau el însu&#537;i nu este perfect colimat din fabrică poate face mai mult rău. Po&#539;i face o colimare pe timp de zi cu un căpăcel găurit ca să ai oglinzile centrate &#537;i pe direc&#539;ia tubului iar pe stea po&#539;i face reglaje fine. Folosesc metoda asta &#537;i ob&#539;in o colimare mult mai precisă decât cu un colimator laser iar newtonianul meu are cote strânse. Am făcut la strung un dop din alamă lustruită &#537;i cu gaură la mijloc înfiletat pe un barel de ocular.

Bogdan Isac
04 Dec 2016 20:53


Daca ai putea sa-mi dai detalii as face cu cea mai mare placere tehnica capacului... deja m-am saturat sa stau cu telescopun in casa si sa nu-l pot folosi.
Mai am si un tub optic celestron 114 astromaster care este decolimat(a avut oglinda scoasa ) si nu are nici un punct,semn sau ceva pe mijloc dupa care sa poti colima,in cazul asta cum ar trebui sa procedez pentru a reusi colimarea?celestronul as vrea sa l folosesc excusiv pentru soare.

Mircea Pteancu
04 Dec 2016 22:02


Taie din carton un disc egal in diametru cu cel al oglinzii , fa-i o gaura in centru (cu un cui de exemplu ) , pune discul de carton peste oglinda , centreaza cat mai bine , aplica prin gaurica un punct pe oglinda folosind un marker permanent.
Poti mari  ulterior punctul  cu acelasi marker.
Et voila punctul central care iti va materializa axa oglinzii principale.
Ai umblat si la secundara ?

Mircea

Bogdan Isac
05 Dec 2016 01:32


La secundara nu am umblat.

Herr_Alien
05 Dec 2016 10:55


Salut, bine ai venit.

Pentru colimare, de lecturat d-aici:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=154187&highlight=colimare#154187

Bogdan Isac
05 Dec 2016 16:38


Multumesc frumos

Bogdan Isac
05 Dec 2016 16:45

Premium Cheshire Collimating Eyepiece
Acesta este colimatorul care l-am cumparat

Erwin
05 Dec 2016 21:56


Foarte frumos colimatorul! :) Să-l folose&#537;ti sănătos! :) &#536;i spor la observa&#539;ii! Nu te îngrijora dacă n-o să-&#539;i iasă perfect din prima, e nevoie de multă răbdare &#537;i priceperea se ob&#539;ine muncind, nu po&#539;i arde etape.

Bogdan Isac
10 Dec 2016 20:29

Complicatii la colimare
Salut,
poate reuseste sa ma ajute cineva in legatura cu colimarea :) :(.
Incerc sa-mi colimez telescopul,am citit,m-am informat in legatura cu colimarea dar nu iese(poate sunt eu mai prost).
Atunci cand aliniez cercul de pe oglinda primara cu punctul din mijlocul colimatorului "crucea" colimatorului este in alta parte decat pe mijloc.Am incercat aproximativ jumatate de ora sa reglez oglinda si nimic,am incercat sa umblu la secundara dar suruburile sunt parca blocate.Tin sa precizez ca tubul opric a avut parte de soc destul de mare(dupa cum se vede in poza) de la transport.
Orice sfat este important pentru mine iar daca nu rezolv situatia trimit inapoi telescopul.

valy
10 Dec 2016 20:35


Incearca intai sa deblochezi secundara dar vezi sa nu strici suruburile.
Manualul meu de skywatcher are instructiuni foarte simple pt. colimare, nu il ai?

http://ca.skywatcher.com/upfiles/en_download_caty01424817556.pdf

Bogdan Isac
10 Dec 2016 20:37


AICI COLIMAREA ESUATA

nobody
10 Dec 2016 21:32


La o oglinda secundara cu offset, cercurile nu trebuie sa fie concentrice, daca asta nu reusesti.
Vezi si aici: http://www.catseyecollimation.com/pensack.pdf

Bogdan Isac
10 Dec 2016 21:38


Mai am un celestron 114 care era decolimat si totusi am reusit din prima sa-l colimez doar din oglinda principala... nu inteleg ce ar putea fi,care ar fi problema.

valy
10 Dec 2016 21:40


Poate ca acolo din intamplare secundara era ok.

Bogdan Isac
10 Dec 2016 21:49


Aici mie mi se pare colimat dar tot nu reusesc sa focusez.
Multumesc valy,nobody

Mircea Pteancu
10 Dec 2016 22:00


Secundara ta este inclinata spre peretele opus focuserului.
Pare si  putin inclinata in sus spre partea de sus a tubului,partea unde  unde este cautatorul.

Reglezi secundara numai din cele trei suruburi mici.
Nu te atinge de surubul central .

Baga un carton indoit in L , astfel ca in secundara sa nu se vada primara.
Asa verifici daca secundara este bine centrata.
Colimarea secundarei nu are nimic a  face cu colimarea oglinzii principale.

O mica observatie care n-ar trebui sa te supere: cand ceri ajutor iar cineva isi consuma timpul incercand sa te ajute , se cuvine sa spui ''multumesc'' sau ''mersi''.

Succes , Mircea

valy
10 Dec 2016 22:09


dar tot nu reusesc sa focusez.Stai ca asta e altceva. Din experientele mele, la un mom l-am decolimat de zici ca nu-i adevarat, si tot vedeam luna cat de cat clar. Colimarea  buna face doar diferenta dintre o imagine buna si una excelenta, decolimarea in nici un caz nu afecteaza atat de mult imaginea incat sa nu poti focusa.

Bogdan Isac
10 Dec 2016 22:20


M-am atins de surubul central  :?  
Am multumit mai sus de mesajul care mi l-ai trimis Domnul Mircea,nu-i suparare si mai multumesc odata cu sinceritate.

nobody
10 Dec 2016 23:06


Ce incerci sa focusezi ?

Bogdan Isac
11 Dec 2016 01:01


am incerca sa focusez pe o cladire,niste ornamente cu leduri dar nimic.oricum cred ca am sa-l trimit inapoi mai ales din motivul ca a fost zdruncinat serios(cum se vede in poza care am incarcato mai devreme) si poate reusesc sa fac rost inca de vreo 200 lire sa-mi iau telescopul pe o montura heq5 goto sper,daca nu... asta este(e buna si eq5).

valy
11 Dec 2016 01:05


E posibil sa nu ai suficienta cursa sa focusezi aproape indiferent cat de perfect il colimezi pentru ca nu depinde de colimare. Incearca Luna.

Bogdan Isac
11 Dec 2016 01:13


Sper sa vad Luna in urmatoarele 3-4 zile  :D  :( ... nori,ploua.

Bogdan Isac
21 Dec 2016 13:17


Buna ziua

Dupa achizitionarea telescopului si problemele de transport si colimare m-am decis sa trimit telescopul inapoi si sa cumpar acelasi telescop(Skywatcher Explorer 150P-DS OTA) dar pe montura Skywatcher HEQ5 PRO Synscan.am sesizat la montura un mic joc pe axa declinatie,vreau sa stiu(daca cineva ma poate ajuta/indruma) daca este normal si daca afecteaza cu ceva la astrofotografie.

Multumesc anticipat :)

P.S  Acest telescop am reusit sa-l colimez :)

valy
21 Dec 2016 13:30


In mod normal nu este normal ca monturile sa aibe joc, pe nici o axa. Insa in mod normal am observat ca monturile skywatcher cam au joc (eu am AZEQ5-GT). In mod normal nu ar afecta, daca o dezechilibrezi putin. Dar personal imi sta pe creier jocul asta, insa nu atat de mult incat sa o trimit la garantie sau sa bag surubelnita in ea.

Bogdan Isac
21 Dec 2016 14:03


Si mie imi sta pe creier  :(  ,deci parerea ta este sa nu o trimit inapoi fiind nu joc "normal" pentru monturile Skywatcher?

Multumesc pentru raspuns valy.

valy
21 Dec 2016 14:14


Faci cum consideri tu ca e mai bine pt. tine. E ciudat ca o problema vizibila (jocul) sa fie semnalat in monturile skywatcher. Asa cum am zis nu e normal sa aiba joc.

nobody
21 Dec 2016 20:43


Toate monturile de acest gen au un anumit joc numit "backlash". Diferenta dintre normal si anormal consta in marimea jocului. Monturile chinezesti au o definitie mai larga a normalului.

Bogdan Isac
21 Dec 2016 20:50


... eu  si telescopul :) 

P.S
Multumesc nobody pentru precizare