-----------------------------------
Erwin
02 Dec 2016 23:53

Redresoare cu lentile
Zilele trecute am dus la peste 100x un amărât de obiectiv clairaut , de 42 mm cu focală de 200 , ob&#539;inând imagini absolut &#537;ocante . Dar pe sărmanul obiectiv ( care nici măcar nu e de la un binoclu sau vreo luneta) scrie Carl Zeiss West Germany !!..


@Cătălin:
Cu ce ocular &#537;i barlow ai ob&#539;inut a&#537;a o mărire?

catalin dumitru
03 Dec 2016 02:39


@Erwin , eu personal nu am găsit ocular obi&#537;nuit care prin focala scurtă să îmi dea măriri zdravene &#537;i pe deasupra imagini de calitate , pe obiective acromate obi&#537;nuite , de luminozitate ridicată .

Pentru asemenea "performan&#539;e" folosesc ansambluri microscopice special construite pentru a gestiona conuri luminoase cu unghi mare . Cu obiectivele tip RFT , nu e de glumă . Dacă la lunetele lungi mai merge cu sisteme simpliste , cu oculare kellner &#537;i lentile barlow , la cele rapide se împute treaba.

Fără a intra in prea multe detalii , acel 'obiectiv' ca de microscop ce &#539;ine loc de barlow (&#537;i de redresor) trebuie gândit in asa fel ca să aibă &#537;i diametru maricel dar să nici nu strice imaginea . Pentru lunete cu obiectiv lent merge bine cu scheme ploss simetrice , din dubleti identici si cu sfericitate neutră . La RFT-uri in schimb , e bine ca dubletul de intrare să aibă focală mică &#537;i să fie supra corectat , cu atat mai mare supra corec&#539;ia , cu cat e mai luminos obiectivul lunetei .
Cel de al doi-lea dublet tre' să fie mai mare in diametru , mai lung la focală &#537;i u&#537;or sub corectat . Distan&#539;a dintre lentilele acestui ploss intermediar se ajustează privind o &#539;intă luminoasă , o bilă de pix luminată de soare , de exemplu , până se obtin imagini identice in intra &#537;i extra focal , cu "microscopul" format din ocular , tub &#537;i ploss-ul in discu&#539;ie .

Nu e greu , e doar ceva mai migălos dar rezultatele se vad imediat .

Ocularul trebuie de asemenea gândit să nu irosească din câmpul aparent , dacă acesta e mediu sau mare . Din cauză că ocularul măre&#537;te de fapt pupila de ie&#537;ire din redresorul amplificator , se poate ajunge in situa&#539;ia in care câmpul aparent nu e ocupat in totalitate de imaginea finală . Ini&#539;ial e&#537;ti tentat să crezi că nu ai ce face decât să măre&#537;ti diametrul obiectivului sau să prelunge&#537;ti nesim&#539;it de mult tubul dintre ocular &#537;i "vehicul" .
De fapt asta se întâmplă la ocularele la care lentila de câmp e aproape de cea ce ochi &#537;i nici nu contribuie enorm la focala finală a respectivului ocular . Adică oculare cu relief generos . 

In schimb , ocularele la care lentila de câmp e aproape de planul focal al lentilei de ochi , asigură mărirea corespunzătoare a imaginii ie&#537;ite din vehiculul redresor &#537;i astfel câmpul aparent e ocupat integral de imagine .
Există un dezavantaj , eye-relief-ul e mic &#537;i de aceea lentila de ochi e bine să aibă diametru de măcar doi centimetri, dacă AFOV-ul e peste 50 grade . Lentila de câmp trebuie &#537;i ea să fie destul de curată , să nu deranjeze particulele de praf prea mari . Nu e greu de ob&#539;inut , pentru că această lentilă de câmp nu e nevoie să fie plasată chiar in focala celei de ochi. Diafragma ocularului e &#537;i ea aproape , la doar câ&#539;iva milimetri de lentila de câmp , în exteriorul opticii , bineîn&#539;eles .

Ocularul folosit de mine in situatia detaliată mai sus e o corcitura de ramsden cu ortho abbe , in schemă 1-3-1 . Merge al naibii de bine pe orice . Optica lui am montat-o in corpul de la un ocular de proiec&#539;ie de 40 mm , făcut de IOR pe vremea lui Pazvante .

Erwin
03 Dec 2016 10:45


Sunt de acord, discu&#539;a asta merită separată într-un topic nou, la ATM. Po&#539;i desena schema optică? Mi se pare că am dubletele potrivite pentru un astfel de redresor. Am avut un ocular făcut cu ele însă nu era bună nici distan&#539;a nici câmpul ob&#539;inut.

catalin dumitru
03 Dec 2016 13:29


Schema optică la redresor e absolut banală . E ploss asimetric , dar dacă e bine făcut , nu mai necesită acea lentilă suplimentară montată in avans , in apropierea focalei obiectivului.
In principiu , trebuie doar ca dubletul din fa&#539;ă să producă o u&#537;oară distorsiune in formă de butoi , iar dubletul dinspre ocular să fie cu ceva distorsionare in formă de pernă .
Dubletul dinspre obiectiv , poate fi mai mic in diametru dar e bine să aibă focala cam la jumate din cea a dubletului dinspre ocular . Distan&#539;a dintre cei doi dubleti nu e întotdeauna critică , de regulă suficientă ca dubletul mare să mărească pe cel mic până ce imaginile marginilor celor doi coincid .

Bineîn&#539;eles , cei doi dubleti lipi&#539;i se monteaza in sensuri opuse , adicătelea cu convexitatile accentuate in interior , dacă e vorba de clairaut normale , la care exteriorul crown-ului e mai curbat decât exteriorul flint-ului .

Aten&#539;ie , acele distorsiuni in formă de butoi &#537;i pernă , despre care tot scriu , nu sunt exagerate ca la lentilele corectoare , si ies in eviden&#539;ă doar când lentilele in discu&#539;ie sunt folosite ca ni&#537;te lupe , in pozi&#539;ia în care imaginile respective sunt pe punctul de a-&#537;i pierde claritatea . Adică imaginile lor trebuie verificate vizual la distan&#539;a maximă fa&#539;ă de &#539;intă .

zoth
03 Dec 2016 17:19


Sunt de acord, discu&#539;a asta merită separată într-un topic nou, la ATM.

Rezolvat dar o puteai face si singurel ...  :)

Erwin
04 Dec 2016 09:27


Adevărat, scuze.

Erwin
04 Dec 2016 09:35


Nu am aici piesele optice ci la Timi&#537;oara, trebuie să le aduc &#537;i să le verific. Din câte &#539;in minte condi&#539;ia asupra focalei se potrive&#537;te.

catalin dumitru
05 Dec 2016 02:06


De ceva ani , nu mai fac oculare cu redresor montate in tuburi confec&#539;ionate ad-hoc . Lenea , criza de timp dar &#537;i ceva considerente practice m-au călăuzit către tuburile barel-urilor de la ocularele de microscopie , pe 23,2 mm . 
Le chinui in special pe cele lungi de la ior-urile 5x &#537;i 5xC , ca purtătoare de redresor , &#537;i pe cele de la 7 &#537;i 10 x ca prelungire la ocularul propriu-zis . Practica mi-a dovedit că pentru afov-uri de până in 60 grade nu e nevoie de lentile mai largi de 21 mm.
Tuburile de la oculare le burdu&#537;esc cu diafragme metalice recuperate tot de la oculare de microscop , a&#537;ezate in ordine crescătoare dinspre redresor către ocular &#537;i tot crescătoare dinspre redresor către obiectiv , acolo unde consider că sunt necesare . E destul de important ca ansamblul să nu iasă prea lung , cu condi&#539;ia ca afov-ul să fie ocupat complet de imagine . E iară&#537;i recomandabil ca imaginea să nu depă&#537;ească cercul ocular decât foarte pu&#539;in , pentru a nu pierde din luminozitate .
Legatura dintre tuburile redresorului &#537;i ocularului o fac cu inele filetate potrivite , recuperate de pe la tot felul de optice , mai ales obiective de foto sau proiectoare de aparate de mărit . Inelele filetate originale ale ocularelor pe 23,2 mm ar fi bune dacă ar fi macar dublu de lungi . Dar le folosesc &#537;i pe astea ca umplutură sau stopere acolo unde filetul din tuburi e prea lung.
De regulă nu conectez mai mult de trei tuburi de barel 23,2 . Cel mai lung , de la 5x e la mijloc , unul de la 7x sau 10x e către ocular &#537;i unul scurt de la 15 sau 16 x vine montat in prelungirea redresorului , mai mult ca protec&#539;ie , de&#537;i uneori e util să fie chiar un pic mai lung.

Am pus odata &#537;i două tuburi lungi între ocular &#537;i redresor , cu care am ajuns la ni&#537;te grosismente aberante , pentru care nu există atmosferă suficient de calmă ( peste 500x pe luneta 100/1000).

Sper să îmi fac timp să urc ni&#537;te poze , zilele următoare .