-----------------------------------
petrusneacsu
20 Sep 2007 15:06


Telescopul meu accepta oculare si de 1,25'' cat si 2''.
Am un ocular de 25mm. Cred ca ar trebui sa cumpar unul de 35 sau 42mm ca sa pot vedea o zona mai mare din cer. (cu care sa vad cat mai mult din Andromeda).

De exemplu Pleiadele nu le vad in ansamblul lor ci doar o zona din ele. Doar prin luneta cautatoare se vede toata.

Intrebarea e: Pentru un ocular cu focala mare (35-40mm) nu e mai bun un ocular de 2'' decat unul de 1.25''?  Ma gandesc ca avand diametrul mai mare poate culege mai multa lumina din ce vine in zona ocularului (lumina trimisa de oglinda mica).

HoO_Germany
20 Sep 2007 16:32


Telescopul meu accepta oculare si de 1,25'' cat si 2''.
Am un ocular de 25mm. Cred ca ar trebui sa cumpar unul de 35 sau 42mm ca sa pot vedea o zona mai mare din cer. (cu care sa vad cat mai mult din Andromeda).

De exemplu Pleiadele nu le vad in ansamblul lor ci doar o zona din ele. Doar prin luneta cautatoare se vede toata.

Intrebarea e: Pentru un ocular cu focala mare (35-40mm) nu e mai bun un ocular de 2'' decat unul de 1.25''?  Ma gandesc ca avand diametrul mai mare poate culege mai multa lumina din ce vine in zona ocularului (lumina trimisa de oglinda mica).

Daca ai posibilitate a uza oculari de 2", acesti sant de recomandat.
In cazul tau ar ajunge un ocular de 2" de 32mm cu 70° si in acest intra de ex. Pleiadele complet, si la h+chi nu ai avea probleme a vedea amandouo roiuri.

red giant
20 Sep 2007 16:33


35-40mm e prea mult pentru telescopul tău. Dar poate ar fi mai bine să nu discutăm asta la "Astrofoto". :)


Am schimbat Topic-ul si l-am pus la tema respectiva  :) 
Mod HoO

Catalin Paduraru
20 Sep 2007 17:25


Nu o sa castigi mai multa lumina fiindca diametrul campului iluminat este fix. Daca el este sub 30mm si cred ca este, chiar daca pui un ocular de 2" nu castigi in lumina ci in camp. Daca este mai mare de 30mm cu un ocular de 2" o sa castigi si in lumina.
Si vezi ca exista o putere minima a telescopului sub care nu este bine sa scazi. Acum nu mai imi aduc aminte exact, dar poate ne zice Zircon :)
Numai bine!