-----------------------------------
milanpicard
23 Dec 2016 15:34

Craciun astronomic :)
E cam offtopic aici, dar whatever... :) Craciun Fericit tuturor!

Nu am mai fost pe forum de doua saptamani, pt. ca m-a luat o durere de cap naspa si am fost la dentist, orl si neurologie si sper sa nu mai revina niciodata. Cred ca vreun nerv s-ar fi suparat pe frig. Acum am grija sa fiu intotdeauna cu sapca pe cap, si pe coridoare.

Deci pana la Anul Nou nu cred ca am sa ies la observatii, pt. ca e frig ca naiba si ma menajez... dar sunt si nori, bleah. :) Dar as vrea sa precizez ca in sfarsit a ajuns Astronomik UHC-ul la mine si va fi sub brad :) Si intentionez sa-l folosesc in anul nou!

Voi veti avea ceva cadouri "astronomice"? Orice in legatura cu acest hobby?

Craciun Fericit!

tudor
23 Dec 2016 15:45


Craciun cu sanatate! Chiar ma intrebam ce e cu absenta asta.
Mie mi-a adus un Kokusai Kohki Fujiyama de 6mm pentru duble si planete :wink: dar nici eu nu l-am folosit inca din cauza norilor.
Craciun fericit!

Erwin
23 Dec 2016 17:27


Crăciun Fericit!

Mircea Pteancu
23 Dec 2016 22:49


Sarbatori Fericite ,Craciun Fericit tuturor !
Eu voi petrece un Craciun fara UHC .
Sper insa ca Hora Unirii sa o vad intr-un spectru mai restrans... :D 

Special lui Milan : poarta-ti de grija, imbraca-te bine , iti urez insanatosire grabnica !

Mircea

valy
23 Dec 2016 23:04


Craciun fericit! Craciunite fericite!
Aveti grija de sanatate, in rest senin sa fie.

FlorinC
24 Dec 2016 01:24

Craciun Fericit
Un Craciun Fericit va doresc si un An Nou cu Sanatate si Realizari pe toate planurile. 
Imi doresc sa avem in 2017 cat mai mult Cer Senin si sa si putem profita de asta.
Cu stima,
FlorinC.

P.S (Si mie imi aduce Mosu' un "Planetary" de 4mm...si un filtru UHC-S, dar m-a anuntat ca intarzie livrarea  pana dupa sarbatori...).

Virgil Zet
24 Dec 2016 10:29


Mie Mosul mi-a transmis ca in etapa viitoare ar trebui sa mai lucrez la tehnici si proceduri si mai vedem ...

   Imi face mare bucurie sa citesc postarile voastre si sa constat ca sunt atatia oameni buni, foarte pasionati de astronomie si dispusi sa impartaseasca din experienta si realizarile lor. Sarbatori fericite si La Multi Ani!

milanpicard
24 Dec 2016 14:53


Multumesc pt. gandurile bune!
Fain ca va aduce Mosul chestii de astronomie. :) Sa va fie de folos!
Erwin: Pom de Telescop! :D:D:D
Acum imi pun pe Kindle: Hubble- Realm of the Nebulae, sper sa inteleg ceva. :)
Craciun fericiit tuturor!!
ENGAGE! ;)

Mircea Pteancu
24 Dec 2016 20:35


Lectura placuta ,doar iti reamintesc ca  ti-am trimis-o eu in format PDF .

Se poate descarca gratis (si legal) de aici :

https://archive.org/details/TheRealmOfTheNebulae

Inca odata , un Craciun Fericit tuturor , Mircea

2SKY
24 Dec 2016 23:23


Craciun fericit tuturor !. A zis mosu ca imi aduce 2 camere , acum sa vad de care , eu as vrea ceva cu bluetooth si sd card . Da cum mosu e cam nehotarit , poate sa intirzie putin . Cer senin si nu ar fi rau niste temperaturi mai de tropice , altfel in loc de stele vedem cristale .

Dbird
25 Dec 2016 11:30


Craciun Fericit Tuturor !!!

marcel jinca
26 Dec 2016 00:06


CRĂCIUN FERICIT, STIMA&#538;I COLEGI !
SĂRBĂTORI PLINE DE BUCURII SI CER SENIN !

Marcel Jinca.

milanpicard
27 Dec 2016 14:43


Lectura placuta ,doar iti reamintesc ca  ti-am trimis-o eu in format PDF .

Se poate descarca gratis (si legal) de aici :

https://archive.org/details/TheRealmOfTheNebulae

Inca odata , un Craciun Fericit tuturor , Mircea

Da, multumesc, Mircea! :) Deja am citit vreo 30 la suta, cand ajunge la logaritme si parallaxuri si din astea, habar nu am, dar intre timp sunt foarte multe informatii utile si interesante in carte, de la formele galaxiilor la reflectorul lui de 100 inch... pff, mi-ar placea sa trag o data cu ochiul intr-unul din ala... marire 2500x pt. Andromeda, de ex! :P Interesante sunt si credintele despre nebuloase in secolele precedente... Frumos.

Mircea Pteancu
27 Dec 2016 16:34


Eu am studiat la Politehnica dar peste partea matematica sar intotdeauna.
Nu am nici un resentiment fata de nici unul din profii de Mate , ci dimpotriva sunt la mare stima in amintirile mele scolaresti , ei s-au straduit sa ne invete cat de mult au putut.
Si nici fata de Matematica privita ca stiinta nu am decat admiratie , o vad drept regina stiintelor.
Am citit in tinerete carti de matematica distractiva si de istoria matematicii , toate foarte interesante.
Dar cand sa ma apuc eu singur de calcule...chix ...raman fara curent la baterie!

Ce ciudatenii au crezut cei vechi despre nebuloase e ''sifon''.
Sa vezi ce se vor distra secolele viitoare pe seama elucubratiile epocii actuale!

Mircea

milanpicard
27 Dec 2016 22:14


Pff...am citit 50 la suta din carte... chiar jumatate. Si am pus-o jos. Deja nu mai intelegeam nimic. :) Prea tehnic pt. mine, nu e pt. astronomii amatori, tot cu date si calculatii. Carteau lui Carl Sagan: Cosmos - a fost super,cu tot felul de informatii. Mai stiti ale carti interesante pentru amatori, despre ce vedem noi pe cer?

horatius
27 Dec 2016 22:59


Night Skies Observer's Guide - 3 volume (2 pentru N, 1 pentru S) - toate observatiile din carte facute cu telescoape de 17-20" - cam 1500 pagini toate 3 vol.

cartile lui O'Meara - are 4 pe teme diferite - Catalogul Messier, Cataloul Caldwell, Hidden Treasures, The Secret Deep

Walter Scott Huston - Deep-sky Wonders

milanpicard
28 Dec 2016 00:14


Heey, Horatius, nu stiam ca tu citesti posturile de aici. :) (sper ca te pot tutui aici, ar fi cam straniu sa tot scriu Dvs... dar daca preferi, nu am nici o problema) :) Multumesc pt. Astronomik UHC, sper sa il folosesc in urmatoarele zile!

Multumesc pt. titluri. Din pacate Piratii din Caraibe >wink-wink< nu le au in biblioteca. :( Cum le-as putea gasi?

Am gasit in schimb de ex. Astronomy in the ancient world - early and modern views - zice ca e despre istoria astronomiei din America de Sud, China, India... suna interesant. Alte idei?

nobody
28 Dec 2016 00:57


Aia din Caraibe le-au mai ascuns pe bookzz  :wink:

jimao22
28 Dec 2016 21:15


@nobody - multumesc mult !! 
Nici nu sti de unde sare iepurele in viata!

horatius
29 Dec 2016 00:08


Salut Milan,

Da e ok!

Night Skies Observers' Guide nu se gaseste decat in forma originala. Eu le-am cumparat toate 3 volumele, destul de scumpe, dar merita sa le ai. E un fel de referinta pentru ce ai putea vedea daca ai un telescop mare, cu descrieri textuale, desene, fotografii. Unele obiecte, destul de multe, nu merita incercate daca nu ai telescopul suficient de mare si un cer foarte negru. Dar multe obiecte mai stralucitoare sunt vizibile si cu telescoape mai mici, nu cu detaliile descrise acolo, dar merita comparat ce zic autorii cu ce vezi tu prin telescopul tau, in conditiile atmosferice si de poluare luminoasa date.

Cartile lui O'Meara se gasesc mai usor in diferite forme si achizitionate sunt mai accesibile la pret. Ele merita lecturate pentru povestile despre fiecare obiect. O'Meara si-a facut observatiile initial cu un refractor de 10cm si apoi de 12cm, din Hawai, din apropierea observatoarelor si ulterior de acasa. Are un cer aproape perfect. Am incercat sa observ si eu multe obiecte din ultimele 2 carti cu un C11 (deci de 5 ori mai mare teoretic), dar poluarea luminoasa de langa Cluj face ca multe dintre ele sa fie ori invizibile, ori la limita vizibilitatii, depinde si de cerul din seara respectiva.

milanpicard
29 Dec 2016 15:08


Multumesc pentru sfaturi si precizari! Mersi Horatius, pt. descrierile de carti. AM sa incerc cele de O'Meara poate. Sper sa le gasesc pe net, pt. ca buget pt. carti nu am. :) Desi imi placea sa colectionez, nu imi mai permit, in schimb devorez tot pe Kindle.

Mersi nobody, pt Bookzz! :) 

Horatius, tu ce ne poti spune despre experientele tale? Orice sfat ar ajuta, oriunde. Ma gandesc ca avand acces la atatea instrumente si informatii (tu ai terminat astronomia?) ai avea multe de impartasit. Si ce chestii mai speciale ai vazut pe cer?

Mircea Pteancu
29 Dec 2016 19:00


Ca sa scapi de o grija ::D 

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=160647#160647 

M.

Andi
30 Dec 2016 10:36


Salut Milan,

Da e ok!

Night Skies Observers' Guide nu se gaseste decat in forma originala. Eu le-am cumparat toate 3 volumele, destul de scumpe, dar merita sa le ai. E un fel de referinta pentru ce ai putea vedea daca ai un telescop mare, cu descrieri textuale, desene, fotografii. Unele obiecte, destul de multe, nu merita incercate daca nu ai telescopul suficient de mare si un cer foarte negru. Dar multe obiecte mai stralucitoare sunt vizibile si cu telescoape mai mici, nu cu detaliile descrise acolo, dar merita comparat ce zic autorii cu ce vezi tu prin telescopul tau, in conditiile atmosferice si de poluare luminoasa date.

Cartile lui O'Meara se gasesc mai usor in diferite forme si achizitionate sunt mai accesibile la pret. Ele merita lecturate pentru povestile despre fiecare obiect. O'Meara si-a facut observatiile initial cu un refractor de 10cm si apoi de 12cm, din Hawai, din apropierea observatoarelor si ulterior de acasa. Are un cer aproape perfect. Am incercat sa observ si eu multe obiecte din ultimele 2 carti cu un C11 (deci de 5 ori mai mare teoretic), dar poluarea luminoasa de langa Cluj face ca multe dintre ele sa fie ori invizibile, ori la limita vizibilitatii, depinde si de cerul din seara respectiva.

Mda, dar Observatorii cerului merită!
Este cam măricică dar este zipată.
https://yadi.sk/d/vXGrazUvgh4wq
 :D

milanpicard
30 Dec 2016 15:20


In primul rand multumesc mult pt. linkuri, baieti!

In schimb cred ca m-am exprimat eu gresit, nu a iesit cum am vrut eu, pt. ca aceste carti vad ca sunt despre cum sa gasesti un obiect si ceva descriere despre ce vezi, poza etc. Dar eu de fapt ma refeream la ceva carti despre astronomie, asa mai pe grad de amator, dar lectura sa fie, adica in genul Cosmos, sau ceva: despre univers, galaxii, roiuri, cine stie, istorie, chestii interesante de stiut in domeniu. 

De ex. acum citesc acea carte despre care am vorbit: Astronomy in the ancient world. Si spune despre China, Mesoamerica, cum se uitau pe cer si ce observatii faceau, supernove, comete, lalalah. Si Cosmos al lui Carl Sagan vorbea despre cum s-a format universul, galaxiile, cum si-au dat seama astronomii ce erau ele de fapt, cum functioneaza... Mnah, din astea, ca o povestire. :)

Mircea Pteancu
30 Dec 2016 20:38


Spor la lectura dar sper sa nu te superi daca te atentionez sa nu te lasi  ''dus cu presul''.
Un autor care accentueaza importanta Astronomiei chineze este un diletant in Istoria Astronomiei.
Contributia chinezilor la Astronomie a fost si este minima.
Absolut toti cei din Lumea Veche , greci , egipteni, indieni ,chinezi au invatat Astronomie de la babilonieni.
Unii direct ,ceilalti indirect.

Acum se repeta o poveste pe care generatia ta nu o cunoaste.
In copilaria mea , de pilda ,  se sustinea ca de fapt primele descoperiri in toate domeniile au fost facute de rusi.
De pilda ,de aceea se numeste asa deoarece primul bec a fost inventat de savantul rus ...Becov.
Dar gangsterul mafiot Edison , ajutat de burghezo-mosierimea reactionara tarista ,i-a furat ideia.

Pe de alta parte ,eu ii multumesc lui Andi pentru linkul deosebit.

Mircea

FlorinC
31 Dec 2016 13:50

Obiectele cerului profund
Multumesc si eu lui Andy pentru link-ul excelent.

Milan, 
Felicitari pentru modul cum iti planifici fiecare seara de observatii. Am inceput si eu sa imi planific cu Stellarium si listele de DSO-uri si Stele Duble pe care mi le-am facut (impartite pe sezoane, accesibilitate, constelatii...). N-am ajuns inca la performantele tale si pentru faptul ca o data ce am descoperit obiectul, vreau sa imi "savurez" victoria, ba mai mult, in fiecare seara revin la niste DSO-uri care m-au impresionat in mod deosebit (ex. M45, C 41, salba de stele din jurul lui Mirfak (Per)...sau Eta Cas - prima mea dubla rezolvata...). Ba inca si mai mult, as vrea sa incep sa "imortalizez" momentul printr-o poza, fara prea mari pretentii de astro foto...doar pentru mine si viitoarea mea baza de date dar si pentru a-mi confirma 100% ca ceea ce am cautat este ceea ce am gasit si vazut (eu sunt ca Toma...trebuie neaparat sa stiu sigur...altfel...). 
Oricum fara "periute..." esti chiar un model de urmat pentru noii veniti...si poate nu numai...

Astept cu nerabdare sa imi soseasca cartea pe care am comandat-o "The Cambridge Double Star Atlas" dupa care o sa imi comand si eu atlasul pe care il tot lauda Milan...IDSA... Daca cineva are Double Stars Atlas al lui Taki...Am incercat sa descarc de pe site-ul Taki...dar se pare ca nu sunt toate hartile acolo disponibile pentru acest Atlas.

Inca o data tuturor, un an 2017 cu Sanatate si Realizari...si cat mai mult CER SENIN.

milanpicard
31 Dec 2016 15:58


Multumesc, Mircea, hazlie faza cu Becov. :) Totusi, sunt interesante chestiile chinezilor cu miscarea lui Jupiter si cu numele anilor si tot felul... Tu de unde stii chestia cu Babilonia? Ai ceva carte ascunsa? :) Zi tot! Da sfaturi! Recumanda! :)

@ Florin: Mersi de aprecieri, intotdeauna sunt binevenite. :) Taki Atlas am si eu descarcat, printat, dar cam neflosit, pt. ca dupa aceea am descoperit IDSA. Chiar nu iti mai trebuie nici un alt atlas dupa IDSA, crede-ma. Eu deja si dublele le iau doar de-acolo. Si e atat de lejer ca nu trebuie sa caut in spate dupa separare, pt. ca lniuta din stea arata cam ce ocular sa folosesc!

Cambridge Double Star Atlas e foarte fain, il am si eu, si l-am folosit mult inainte de IDSA. Are mult mai multe duble decat IDSA, care le pune doar pana la o separare de 50. Acolo sunt si de separare 300. Cand era Luna afara, de multe ori imi alegeam o constelatie si conspectam separarile de pe acea pagina, si dupa aceea ieseam si imi faceam plinul intr-o seara cu vreo 20 de duble dintr-un sut! :) Dar nah, e obositor sa tot te uiti in spate si sa cauti separarile.

Despre cautarea sa fii sigur si eu asa sunt, imi place sa fiu sigur. De ex. acum cand stiu sa caut chiar foarte precis, caut toate NGC-urile vazute inainte sa le bifez iar, sigur. Chiar si galaxia de lalaltaieri, cu semnul de intrebare, am cautat-o si ieri, si am vazut-o mai clar acum, risipndu-mi dubiile. Si da, si eu am targeturi favorite la care revin de multe ori, dar nu le mai scriu pe forum, doar sa prad cerneala. :) De ex. chiar la batranul M42 ma intorc cu placere ori de cate ori am sansa. La schite, fotografii, cum am spus, nu ma bag, dar inteleg si acest hobby complet.

Despre atlase, eu zic ca daca iti iei IDSA nu are rost sa te bagi la Taki, care ti se va parea amatorism in comparatie. Intr-o zona in care Taki are doua NGC-uri, IDSA sigur are inca vreo sase alte lucruri. Plus ca arata cam forma si marimea targeturilor. Plus ca scrie mai gros lucrurile care se pot rezolva si cu telescoape mai mici, de-ale noastre. Plus ca arata cualte culori diferitele tipuri de nebuloase si da recomandari de filtru sau le face cu albastru, fiind de reflectie si neavand nevoie de filtru. Etc.... si plus ca -element trivial, dar foarte apreciat de mine- in loc de foi xeroxate asta e color, lucios, frumos, lalalah :D Abia ca vrei sa il pui jos. :) Da, recomand tuturora IDSA si NIMIC ALTCEVA (adica atlas, pt. ca Stellarium este de nepretuit). si NU, nu primesc bani de la astia sa le fac reclama. :)

Mircea Pteancu
31 Dec 2016 18:02


Milan

Nu mai stiu unde dar am salvate mai multe  lucrari despre astronomia babiloniana.
Am mai multe ,daca te intereseaza am sa le caut.
Babilonienii au avut ,in termeni moderni, programe de cercetare astronomica pe durata a peste 700 de ani.
Cate ceva gasesti imprastiat pe tot netul daca inserezi ca termen de cautare ''mul.apin''.

Religiile iudeo-crestine ne-au invatat sa-i uram pe babilonieni.
De aceea , si din multe alte motive , realizarile lor sunt putin cunoscute.
In plina antichitate ,ei au creat si primul muzeu inchinat  istoriei lor antice.
Acea istorie care acum doua mii de ani ...avea deja un trecut de doua mii de ani.

M.

FlorinC
01 Ian 2017 14:50

Craciun astronomic
Fara a dori sa intru in polemici inutile si nici sa irit pe cineva, as dori insa sa atrag atentia ca Salbatici ca Babilonienii si Sumerienii au inventat sistemul sexagesimal, au facut calcule astronomice elaborate, geometrice si au inventat scrisul cuneiform si char si legi (vezi Legile lui Moise preluate din codul lui Hamurabi (1800 BC)) care intr-un fel sau altul le aplicam in viata de zi cu zi...in anul de gratie 2017...(dupa 4000 de ani...). Daca nu au avut instrumente (daca...) asa cum avem noi acum, nu inseamna ca nu i-a interesat astronomia... Ca atunci aceste observatii astronomice (facute sistematic...si cu un scop precis) se faceau cu ochiul liber, este cu atat mai meritoriu. Ca aceasta "proto-astronomie" era "invelita" in religie si practici oculte...face parte din "culoarea timpurilor"... Intotdeauna (si in prezent) avansul in orice domeniu s-a facut de catre oameni instriti...de catre INITIATI... "Masele" invata (sau cel putin incearca, pentru ca sunt multi pentru care si acum treaba asta este mult prea "subtila"...si din pacate in profunzimile ei, necunoscuta inca nici de INITIATII din prezent) ...DE CE si CUM ...cade marul din pom... Si acum (secolul XXI !!!) exista credinta populara ca ceva rau se va intampla atunci cand sunt eclipse de Soare sau de Luna...
Grecii antici au fost intr-adevar un pas enorm inainte al civilizatiei apusene...in multe domenii. Dar parca pe langa denumirile grecesti Cassiopeia, Perseu...Hercules, apar si denumiri de care ne lovim (noi astronomii AMATORI...) la fiecare observatie si care nu prea seamana a denumiri grecesti...Marfik, Schedar, Ruchbah, Caph, Almach, Mirach, Alpheratz, Hamal...si lista e lunga). 
Ce vreau sa spun? Ca nu exista numai alb si negru... Griul face parte din viata noastra ca dealtfel si celelalte culori. Ca mai sunt si altii in negura timpurilor pe care i-a interesat ce se intampla acolo sus si au facut-o temeinic fara...Dob 12"...C 11... ori Hubble telescope. 
Daca acum 3000 de ani ebay-ul nu era inca descoperit, nu inseamna ca fenicienii nu faceau cu adevarat comert...

Un An Nou 2017 excelent va doresc !

FlorinC
01 Ian 2017 16:48

Craciun astronomic
Mi se pare mie sau mai era intercalat un mesaj intre cel al domnului Pteancu si mesajul meu ??? sau am trimis din gresala la alt topic...sau...Harry Potter si bagheta lui magica...lucreaza...

Mircea Pteancu
01 Ian 2017 17:09


Mesajul respectiv a fost ''moderat'' datorita limbajului manelist-fesbuchist.
Unde sunt moderator ,  am spus-o si o repet , nu voi permite certuri ,ciondaneli si limbaj nepotrivit.
Orice asemenea ''avion'' va fi doborat imediat fara alte avertismente.

Mircea

milanpicard
02 Ian 2017 14:12


Milan

Nu mai stiu unde dar am salvate mai multe  lucrari despre astronomia babiloniana.
Am mai multe ,daca te intereseaza am sa le caut.
Babilonienii au avut ,in termeni moderni, programe de cercetare astronomica pe durata a peste 700 de ani.
Cate ceva gasesti imprastiat pe tot netul daca inserezi ca termen de cautare ''mul.apin''.

Religiile iudeo-crestine ne-au invatat sa-i uram pe babilonieni.
De aceea , si din multe alte motive , realizarile lor sunt putin cunoscute.
In plina antichitate ,ei au creat si primul muzeu inchinat  istoriei lor antice.
Acea istorie care acum doua mii de ani ...avea deja un trecut de doua mii de ani.

M.

Daca ai ceva interesant pe topic, ce se poate pune pe Kindle, posteaza, te rog!
De faza cuura pt. babilonieni nu mi-am dat seama niciodata. Mie imi placeistoria,maialescea antica, si stiu ca mai toate lucrurile au inceputsau au trecut pe la babilonieni, mie mi se par un popor foarte interesant. 

Acum ca am citit in 70 la suta cartea asta cu istoria astronomiei, mi s-afacut clara treaba: inainte de Galilei astronomia era doar ca te uiti pe cer, astepti planete, comete, constelatii si le puttot felul de semnificatii. :) Nimic despre chestiile pe care le vedem noi... fara o luneta macar, DSO-urile sunt inexistente. :(

Mircea Pteancu
02 Ian 2017 22:52


Inainte de Galilei este impropriu sa vorbim despre Astronomie in sensul in care o cunoastem noi.
Cu atat mai mult daca vorbim de Antichitate sau de popoare pagane.
Cei din Antichitate si popoarele necrestine ,atunci cand se uitau la astrii nu vedeau doar  corpuri ceresti ci si icoane  ale zeilor sau insusi zeii.
Privind astfel lucrurile intelegem mai usor cu ce ganduri si sentimente isi indreptau ei ochii spre cer.
Comentariile ca, inainte de Galilei , Astronomia era amestecata cu Astrologia sunt ...cum sa zic...sarace cu duhul.
Erau unul si acelasi lucru.
Calculele ,datele ,informatiile pe care noi le consideram azi parte a Astronomiei pentru ei erau doar acele trucuri care l-au ajutat pe Indiana Johnes sa paseasca pe dalele potrivite pentru a intra in Templul Interzis si a scapa cu viata.
Adica pentru cei vechi ,sa intre in contact cu zeii , sa ceara raspunsuri adica sa-i puna la treaba  si sa scape totusi cu bine.
De altfel si Galilei a facut horoscoape dar a fost un astrolog mizerabil.
Dupa ce a asigurat-o pe sotia unui mare duce ca sotul ei va trai inca mult si bine , acesta a murit in doar cateva saptamani...

Mircea

FlorinC
25 Dec 2017 00:37

craciun astronomic
Sarbatori Fericite tuturor colegilor de forum Astronomy.ro

Craciun Fericit !

tudor
25 Dec 2017 01:05


La ani multi!

Virgil Zet
25 Dec 2017 09:30


Va doresc sa aveti o viata frumoasa si implinita ca sa va puteti dedica in continuare astronomiei. Sarbatori fericite si La multi ani!

milanpicard
25 Dec 2017 10:09


Craciun Fericit tuturor!

iulian90
25 Dec 2017 12:25


La multi ani , Craciun fericit si Cer senin tuturor!  :D

Mircea Pteancu
25 Dec 2017 18:33


Sarbatori Fericite la Nasterea Domnului pentru intreg poporul astronomic !
Va urez tuturor cer senin deasupra capului , masa bogata in fata, pace in suflet si telescopul ideal asteptand afara sub stele.

Mircea

emilf
25 Dec 2017 21:42


Craciun fericit alaturi de cei dragi tuturor!

iulian90
25 Dec 2018 14:41


Craciun fericit , multa sanatate, noroc  si cer senin tuturor!  :D 

Anul asta, de Craciun vremea ne-a facut poate cel mai frumos cadou: dimineata s-a inseninat bine, cerul era foarte curat, Luna se vedea bine spre vest aproape de orizont, diseara abia astept sa ies la observatii daca se mentine cerul senin. Acum au mai aparut ceva nori trecatori ,dar poate or disparea pana diseara. 
Demult nu a mai fost senin, din cauza vremii destul de furtunasa si innorata din ultimul timp.