-----------------------------------
KodaEV
01 Ian 2017 22:13

Prezentare KodaEV
Bună ziua, interesul fa&#539;ă de astronomie e relativ recent, cu ceva timp în
 urmă am terminat de construit un planetariul care sa găsit în comer&#539; sub
 forma de reviste &#537;i piese Le-am cumparat pentru băie&#539;elul meu care ulterior
 a devenit captivat de sistemul solar . De Crăciun am făcut un efort
 financiar &#537;i am cumpărat un telescop.Din păcate nici eu &#537;i cu atât el nu
 &#537;tim să-l folosim sunt con&#537;tient că mai trebuie sa cumpăr câte ceva pentru
 a putea vizualiza câteva planete dar nu &#537;tim ce &#537;i nu as vrea sa le scriu
celor de pe site de unde am achizi&#539;ionat telescopul pentru a nu deveni o
sursa de îmbogă&#539;ire din lipsa mea de experien&#539;ă.Pentru moment am fii dorit
să găsesc pe cineva din zona Gala&#539;iului sa ne îndrume dar nu este musai (
 ce oculare,  lentile barlow ) să cumpăr &#537;i de unde. Deja presiunea in
familie creste pentru că nu reu&#537;im să vedem mai nimic cu telescopul care
 este un  http://www.astroshop.ro/bresser-telescop-ac-127l-1200-messier-hexafoc-ota/p,13233 cu dotările care sunt  incluse. Daca nu
 găsesc rezolvare mă gândeam să mă duc la observatorul din Gala&#539;i poate
 găsesc acolo pe cineva binevoitor sa ne ajute Stinstită &#537;i respect Va salut
 anticipat PS sper că am postat unde trebuie că nu mă prea pricep la forumuri

valy
02 Ian 2017 00:07


Bine ai venit.

Ce anume nu functioneaza la telescop? Fa o poza la cum l-ai asamblat sa vedem mai exact.

KodaEV
02 Ian 2017 09:35


Telescopul a venit complet montat eu am pus doar prisma amici &#537;i ocularul din dotare, care nu cred că le-am montat gre&#537;it pentru că au o formă care nu permite montarea in alt mod  Aseară am reu&#537;it să focalizez  un pic luna care era în cre&#537;tere . In schimb daca incerc sa pun pe punctul cel mai luminos care cred că este Jupiter se vede parcă planeta este  din metal lichid galben. Dar am observat o diferen&#539;a dacă mă uit fara prisma amici parcă se vede mai bine dar tot neclar . Am încercat pe timp de zii sa aliniez cautatorul cu telescopul &#537;i totul este in ceata ,am să mai încerc &#537;i azi o data . &#538;in să men&#539;ionez, că de la început am vrut să cumpăr ceva mai mare, din punctul meu de vedere pentru că mai târziu, daca creste dorin&#539;a de explorare să nu trebuiască să cumpăr alt telescop . Ocularul este super PLOSSL  BRESSER 26mm

Mitu Catalin
02 Ian 2017 10:03


Puteti face test pe timp de zi pe obiecte aflate la 100-200m distanta . Luna ar trebui sa se vada foarte clar . Planeta este Venus  si  s-ar vedea ca o luna mica dar aveti nevoie de un barlow 2x si poate un ocular de 10mm pt asta .Un extra de 200-300 RON . Nu aveti decat ocularul de 26 ?

Aveti nevoie de un program de astronomie pt PC pt orientare . Eu folosesc Starcalc , dar mult mai modern este stellarium  .
Incercati sa vedeti cu ce aveti acum Pleiadele si marea nebuloasa din Orion .

KodaEV
02 Ian 2017 11:41


http://www.astroshop.ro/bresser-telescop-ac-127l-1200-messier-hexafoc-ota/p,13233#tab_bar_1_selec
Astea sunt dotările lui &#537;i pentru că nu &#537;tiu ce să cumpăr am apelat la acest forum Am tot citit despre oculare &#537;i lentile  dar vroiam să &#537;tiu sigur ce să cumpăr în secret, că dacă află so&#539;ia o să-mi facă un mileu &#537;i o să pună la păstrare telescopul  :D

Erwin
02 Ian 2017 12:55


Bine ai venit!
Pentru început n-ar strica o vizită la Planetariul din Gala&#539;i unde sunt ni&#537;te oameni foarte inimo&#537;i care vă vor &#537;i arăta pe viu câte ceva, e mai lesne de "spart ghea&#539;a" decât atunci când cite&#537;ti fără să în&#539;elegi mul&#539;imea de termeni specifici. 

Luneta în discu&#539;ie este un instrument serios, destinat avansa&#539;ilor, nu va dezamăgi în timp însă trebuie asociată cu un set de oculare de bună calitate. So&#539;ia trebuie încurajată să participe, poate vei avea surprize plăcute! :) 

A&#537; recomanda un ocular wide de 32-36mm bine corectat, 68-72 grade, pentru observa&#539;ii obiecte difuze: (DSO, galaxii, nebuloase gazoase, roiuri de stele). Pre&#539;ul unui astfel de ocular nou ca să fie bun calitativ începe de pe la 500 lei în sus. 

Apoi pentru observa&#539;ii planetare ar fi necesar un set de oculare minim (super) Plossl, ortoscopice sau mai bune în gama 5-15mm, cât de multe încap în buget. Un ocular de 12mm va da o mărire de 100X la care se pot vedea detalii pe Jupiter sau Marte la opozi&#539;ie, fazele lui Venus, Saturn cu inelele sale. 

Ocularele pot fi achizi&#539;ionate &#537;i second-hand, nu prea se uzează, se pot strica doar dacă sunt scăpate pe jos sau zgâriate din neaten&#539;ie. Praful sau micile zgârieturi datorate utilizării normale nu împiedică observa&#539;iile. 

Până atunci cu ocularul de 26mm se pot vedea craterele lunare, o mul&#539;ime de roiuri &#537;i nebuloase dar &#537;i asterisme interesante &#537;i stele duble lejere. Spor &#537;i cer senin!

valy
02 Ian 2017 13:44


 Aseară am reu&#537;it să focalizez  un pic luna care era în cre&#537;tere . In schimb daca incerc sa pun pe punctul cel mai luminos care cred că este Jupiter se vede parcă planet a este  din metal lichid galben. Cred ca ai vazut Venus, acum este langa Luna, nu prea are detalii.

KodaEV
02 Ian 2017 19:10


Azi am reusit sa aliniez luneta cu telescopul, cu toate ca, cand am despachetat telescopul am gasit un piciorus de la luneta rupt deci din 6 mai sunt 5 dar a mers si rezultatele se vad am reusit sa aduc telescopul in pozitia corecta mai usor 
Multumesc pentru sfaturi, daca din cei care citesc au un ocular care se incadreaza in cele pontru vizionare de planete expuse de ERWIN si vrea sa-l vanda si accepta plata ramburs........este ok
Am sa ma duc si la Observatorul din galati cum imi permite serviciul MULTUMESC INCA O DATA

Va cred ca este Venus abia am intrat in casa si am bagat si telescopul i casa La Galati e cer senin dar e frig, cu siguranta incet incet am sa pun in evidenta valoarea telescopului

Mitu Catalin
02 Ian 2017 21:31


Am facut si eu asta seara niste teste cu 200 - le meu care are aceeasi focala ca luneta dv . La 26mm nu se poate decat  cu mare atentie deosebi faptul ca nu e o bila ci o semiluna ce se vede acolo . Aveti nevoie de un ocular de 10-12mm sau un barlow . Fara pretentii la inceput  ,plossl-urile sunt ok

Erwin
03 Ian 2017 13:46


Turbulen&#539;a este principalul inamic al observa&#539;iilor planetare. Se pot folosi măriri mari doar când turbulen&#539;a este mică. Aseară seeing-ul a fost de 1" &#537;i s-a mai înrăută&#539;it pe parcursul serii, au fost scurte intervale când a fost pu&#539;in mai bun. Rămâi deocamdată la Lună pentru că în fiecare seară arată alte &#537;i alte forme la terminator. Jupiter se poate observa diminea&#539;a devreme.

KodaEV
03 Ian 2017 23:02


Am făcut o boacănă aseară după ce am băgat telescopul în casă am lăsat trepiedul self build pe terasa lîngă o foaie de pal melaminat, diminea&#539;ă am rupt u&#537;a sa ajung la muncă &#537;i nu l-am băgat în casa, mai târziu ma sunat sotia să-mi spună că foaia a căzut peste trepied &#537;i la rupt am inceput să-l repar imediat ce este gata &#537;i vreme o permite am să ies afară.
 Deci am în&#539;eles că, cu ocularul pe care îl am nu pot vedea planete, &#537;i că trebuie să iau din gama celor mici sub 15mm dar cu care sa incep ? 
Diminea&#539;ă am incercat să achizi&#539;ionez un ocular dar nu am finalizat pe Astromagazin cu toate că m-am înregistrat îmi cerea un cod pe care nu l-am găsit &#537;i am renun&#539;at chiar dacă avea pre&#539; bun, daca nu reu&#537;esc am sa caut alt magazin online 
Am găsit &#537;i programul de la Observatorul din Gala&#539;i am sa trec mâine 
Cum pun tot cap la cap am să vă bâzâi in ce moment se pot vedea planetele 
Sper că nu plictisesc pe nimeni  :D

valy
03 Ian 2017 23:10


Ai grija cand il repari, sa fie solid si sa nu cada cu telescopul pe el, sticla o repari mai greu.

Ce ocular vrei sa cumperi?

KodaEV
03 Ian 2017 23:49


Cred că unul de 12mm cum a spus &#537;i Erwin pentru început.
Pe trepied înainte de al rupe palul m-am urcat pe el cu 95kg ale mele mai bine ceda  sub greutatea mea decât să prapadesc telescopul cred că foaia de pal la prins intr-o pozi&#539;ie ciudata dar îl rezolv eu cumva

Erwin
04 Ian 2017 18:12


Po&#539;i vedea planete &#537;i cu 20mm însă nu ai mărire suficientă pentru mai multe detalii. Ia unul de 10mm mai bine, lentila barlow e slab calitativă &#537;i n-o să vezi prea bine cu ea.

KodaEV
04 Ian 2017 22:20


Am să iau unul de 10mm, astăzi am fost la Observatorul din Gala&#539;i &#537;i am vorbit de principiu să mă întorc cu telescopul pentru a mă sfătui cu domnul Ovidiu ce sa cumpăr

valy
04 Ian 2017 23:26


Frunoasa ipostaza. Sa-ti traiasca! :)

KodaEV
15 Ian 2017 19:36


După lupte seculare &#537;i două tentative de reconstruc&#539;ie cred că am găsit solu&#539;ia la trepied am &#537;i  testat un pic  :geek:

KodaEV
15 Ian 2017 19:39


&#536;i încă o poza

KodaEV
02 Feb 2017 09:51


Buna ziua, sper ca nu deranjez, dar postez aici nu vreau sa ma bag pe o sec&#539;iune unde nu stiu am cumpărat un ocular ortoscopic de 10mm si un filtru lunar 
Acum doua seri am ie&#537;it si nimic  cu cel de 10 luna nu o pot vedea mai mare imaginea este stearsa iar sper ca nu gresesc  in dreapta luni era Venus iar chiar daca am putut apropia suprafata planetei este din metal topit asta se vede prin ocular Banuiesc ca undeva mai in stanga era Marte sper sa nu gresesc sau sa ma fac de ras pe forum am reu&#537;it sa apropii dar imaginea este întunecată probabil telescopul nu aduna suficienta lumina  &#538;in sa men&#539;ionez ca am sa cumpăr cat de curând si un tel. sa ma pot ghida mai u&#537;or pe cer 
Ce sa mai cumpăr ca sa mai avansez in vizionarea planetelor sau macar suprafa&#539;a luni sa fie mai mare si mai clara 
Mul&#539;umesc anticipat

Erwin
03 Feb 2017 00:47


Poate a fost turbulenta de vina, la o marire asa mare se sterg detaliile cand e turbulenta. Ai asteptat sa se racească tubul? Când îl sco&#539;i din casă de la căldură în frigul de afară trebuie timp de aclimatizare măcar jumătate de oră. 

Unde este oglinda diagonală? Am impresia că s-ar putea să nu ajungi în focus fără ea. Încearcă pe timp de zi să vizezi un obiect la mare depărtare, un stâlp sau o antenă. Dacă nu po&#539;i face clarul scoate ocularul &#537;i &#539;ine-l cu mâna, mi&#537;că-l până unde ai clar &#537;i vezi cursa focuserului dacă ai nevoie de o prelungire. 

Arata binisor trepiedul. Montura e putin cam mica pentru asa un tub totusi. As fi facut una clasica pe 2 &#539;oli, azimutală, nu ecuatorială, pentru început. E mai intuitivă &#537;i nu necesită punere în pol. Oricum nu po&#539;i face urmărire cu a&#537;a ceva. 

Spor!

valy
03 Feb 2017 01:00


Da, Luna, Venus si putin mai sus Marte. Problema e ca Venus nu prea are detalii iar Marte e cam mica, toate fiind jos deci turbulente. Asteapta sa se mai ridice Luna pe cer, nu ar trebui sa ai mari probleme la 120x magnificatie, trebuie sa se vada ok. Ai grija sa nu se abureasca optica si sa ai telescopul relativ aclimatizat. Cu celelalte oculare cum era? Ai facut observatii de afara, presupun?
Ca recomandare, foloseste semne de punctuatie :).

KodaEV
03 Feb 2017 23:41


Scuze de punctua&#539;ie. Telescopul il scot in curte si il las mai mult de jumătate de ora, in seara respectiva a stat mai bine de  doua ore. 
Mai iesiam mai intram când ma lua frigul, din ce am citit pe forum , am în&#539;eles  cum sta treaba cu momentele de claritate ale atmosferei. 
Am mai în&#539;eles ca trebuie sa faci permutări cu mai multe oculare pana găse&#537;ti imaginea cea mai buna, deocamdată nu am decât doua si am încercat si cu prisma si direct cu ocularul in( focuser)cred ca se nume&#537;te si nimic 
Marte se vedea destul de mare in ocular dar era negricios cenusiu ca si cum cineva a stins lumina pe Marte 
Ce ma sfătui&#539;i un nou ocular sau un barlow? Am  citit si de barlow, ca nu este tot timpul necesar. Cat timp mai rămâne Marte pe bolta cerească ?

valy
03 Feb 2017 23:47


Nu mai cheltui nimic, pur si simplu petrece cat mai mult cu ce ai, nu exista ocular sau barlow care sa faca minuni. Iar daca ar exista unul, acela ar trebui sa fie ortoscopicul de 10.
Marte asa se vede el acum, negricios :).