-----------------------------------
V. Istvan
07 Ian 2017 20:39

Focuser DIY
Salutare.

As dori sa prezint un focuser tip Crayford, pe care l-am realizat din materiale recuperate.
Singura piesa care a necesitat strunjire a fost tubul portocular. Restul  s-a confectionat cu unelte de mana.
Focuserul functioneaza si azi, dupa zeci de ore de observatii. A fost mutat de pe un tub pe altul, a suferit mici adaptari, dar in esenta a ramas acelasi.
Materiale:
-tabla Al de 2 mm grosime;
-ax de 6 mm diametru, dintr-o imprimanta laser dezmembrata;
-4 role de plastic, tot din imprimanta;
-lemn de esenta tare;
-butoane de potentiometru;
-tabla galvanizata de 1 mm;
-tub termocontractil rosu;
-teava de apa din PPR.
Merge uniform, si pastreaza pozitia reglata. Doar la grosismente mari, de peste 150x devine pretentioasa reglarea. Scartaitul a deranjat oarecum, dar m-am obisnuit.
Tubul termocontractibil imbunatateste frecarea intre ax si tubul portocular. Tine cateva luni pana se uzeaza, si se poate inlocui rapid si ieftin.

Mircea Pteancu
07 Ian 2017 21:16


Foarte fain , imi plac solutiile constructive pe care le-ai ales , felicitari!

Mircea

Erwin
08 Ian 2017 12:55


Felicitări! 
Nu ai încercat fără tub contractil? Frecarea ar trebui să fie metal pe metal. Pune o platbandă de o&#539;el (po&#539;i recupera a&#537;a ceva de la lamele &#537;tergătoarelor de parbriz mari) pe tubul port-ocular dacă pe plastic alunecă. Scâr&#539;âitul se rezolvă cu un pic de vaselină. Sau confec&#539;ionează lagăre din teflon pentru axul focuserului. Am folosit plăcu&#539;a de amestec de la poxipol în acest scop. 
Spor!

V. Istvan
08 Ian 2017 18:57


Mul&#539;umesc pentru aprecieri.
Nu am încercat fără tub contractil, de&#537;i ar putea să meargă. Am zis că axul lucios ar aluneca pe plasticul portocularului.
Am pilit pu&#539;in suprafa&#539;a de rulare pe tub, transversal. Astfel ea a devenit plată în loc de cilindrică pe o lă&#539;ime de 5-6 mm &#537;i pata de contact s-a mărit. S-a mărit &#537;i rugozitatea suprafe&#539;ei prin pilire.
Bucă&#539;ica de tub contractil s-a dovedit surprinzător de rezistentă la uzură.
Dar ideea cu banda metalică pare interesantă. Să văd cum o solidarizez cu tubul PPR.

jimao22
08 Ian 2017 20:57


Foarte frumos, intr-adevar!
Aspectul este deosebit, in sensul bun, desigur, iar functionalitatea e ok. Bravo!

Erwin
09 Ian 2017 15:55


Suprafe&#539;ele la angrenajele prin frictiune trebuie să fie cât mai netede (lustruite) pentru că altfel apar mici hopuri &#537;i tasare neuniformă în timp mai ales dacă ai un material mai moale. De asta o bandă de o&#539;el ar fi indicată. Se poate fixa prin nituire sau cu &#537;uruburi mici dar trebuie decălită la capăt înainte de găurire.

V. Istvan
12 Noi 2017 20:28


Salutare tuturor!

Am mai adus o mică îmbunătă&#539;ire focuserului.
Deocamdată învelesc tubul optic într-un material textil ca să îl introduc apoi în rucsac, pentru ie&#537;iri.
Focuserul, fiind o parte proeminentă a tubului, este destul de vulnerabil la lovituri &#537;i poate zgâria alte componente.
A&#537;adar, i-am confec&#539;ionat o "cască de protec&#539;ie" dintr-o cutie de plastic de alimente, aleasă &#537;i apoi tăiată potrivit.
Capacul este &#539;inut pe focuser printr-un elastic de haine. Racordarea între elastic &#537;i capac se realizează cu piese îndoite din spi&#539;ă de bicicletă.
Se demontează în câteva secunde.

Mircea Pteancu
12 Noi 2017 22:37


Bravo !
Nici nu intra asa de usor praf si scame  in tub , buna ideia,Mircea