-----------------------------------
katran
26 Ian 2017 21:35

constructie cnc router pentru cine ar fi interesat
Mai construiesc 2 masini cnc , destul de asemanatoare cu cea facut apentru Valy , doar 
ca nitel mai solide ( ghidaje profilate , structura mai rigida ) . Daca este cineva interesat , 
vorbim ... Masinile vor arata cam asa ... 

http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/untitled.166_zpsktlhrow7.jpg

Curse de lucru 700mm x 400mm x 180mm , cu un clearance sub gantry/portal de 130mm . 
Se pot livra in solutie completa ( masina , controller , computer ) gata de facut span ... sau 
alta configuratie , si aici ma refer la motorul de frezare , ca e scump si greu de adus ... 

cheers.

sang
27 Ian 2017 02:13


aproximativ, la ce pret iese "gata de span" pt prelucrari in AL?
sunt interesat.

Erwin
27 Ian 2017 09:08


Sugerez o axă Y mai înaltă, 130mm e prea pu&#539;in pentru unele prelucrări/piese.

valy
27 Ian 2017 10:21


Daca renunti la blat mai castigi niste cm. (Inaltimea e Z-ul)

katran
27 Ian 2017 10:25


Sugerez o axă Y mai înaltă, 130mm e prea pu&#539;in pentru unele prelucrări/piese.

Te referi la gantry ? Adica s-o urc mai sus ? Cat ? Si cum eviti deflexiile aparute in sarcina ? 
Prelucrarile pe cote inalte ( pe axa Z ) , se fac pe freza cu coloana . Routerul cnc e gandit sa taie 
si/sau sa decupeze pe suprafete relativ mai mari decat o freza conventionala , in materiale plate 
( placi , laminate , etc ) , la viteze mari ... Daca urci motorul de frezare prea sus , apar niste erori 
in geometria masinii cand e in sarcina ... probabil nu e semnificativ pentru lemne si plastice , dar 
daca vrei sa tai aluminiu la precizii si finish-uri decente , masina trebuie sa fie cat mai compacta , 
cu centrul de greutate cat mai jos , si o greutate cat mai mare ... 

E foarte usor sa ridic portalul , trebuie doar sa modific doua componente ... dar o voi face decat daca 
eventualul client vrea aceast lucru neaparat si sunt sigur ca va cumpara masina modificata astfel .

katran
27 Ian 2017 10:52


sunt interesat.

Inca nu stiu .... trebuie sa fac niste calcule ceva mai amanuntite ... mecanica in sine probabil ca nu 
e foarte scumpa , ca am avut bafta si am gasit componente la niste preturi bune ... dar motorul 
de frezare e scump si destul de greu de adus ...n-as vrea sa pun o chinezarie ieftina , ca e pacat 
de munca si de timp ... as vrea sa pun un Hertz de 0,75Kw la 300Hz , 18.000rpm , cu prindere 
scula ER16 ( pensete ) . 

Lasa-ma vreo 2-3 zile si-ti zic cam cat de trista e treaba , ok ? 

cheers.

katran
27 Ian 2017 10:57


Daca renunti la blat mai castigi niste cm. (Inaltimea e Z-ul)

Nu face confuzie intre cursa pe Z si clearance-ul sub gantry ... pe Z pot sa fac cursa cat vreau 
de mare , dar nu ma ajuta daca nu pot sa pun o piesa inalta pe masa de lucru ( masa de lucru 
de care am neaparata nevoie , ca altfel nu am cum sa fac prinderea corecta a piesei de 
prelucrat ) . 

Man , am testat designul asta intens ... stiu ce poate si ce nu ... crede-ma , e cel mai bun 
compromis posibil . Va putea taia aluminiu corect , la precizii de ordinul sutimilor , si fara 
sa te plictisesti langa masina . 

cheers.

valy
27 Ian 2017 12:25


Nu fac confuzie :)

Aici mai e un aspect: chiar daca ai cursa pe Z de 1metru tot o sa ai o problema: nu poti prelucra orice adancime ca ai freza/motorul/penseta care loveste in piesa, eventual cu un burghiu/freza lung dar nu prea exista. Baietii smekeri folosesc a 4-a axa ca sa prelucreze 3D pe bune, dar tot nu te rezolva la prelucrari de interioare adanci/lungi. Depinde ce piese vrei sa faci, le mai poti face si pe bucati (divide et impera).


PS:
doar ca nitel mai solide ( ghidaje profilate , structura mai rigida ) Ma bagi in boale, trebuie sa fac upgrade? Ai program buyback?  :lol:  :lol:

katran
27 Ian 2017 13:31


Absolut corect , esti limitat de distanta intre gantry si masa de lucru ... atat ca aia nu poti s-o faci 
prea mare , ca nu e in regula ... mai ales daca vrei prelucrari in aluminiu la niste precizii rezonabile.

Upgrade poti sa faci ...depinde de design , trebuie facuta proiectarea mai intai ... daca ai bafta si 
gasesti niste ghidaje profilate la pret de dumping ... structura ta e in regula , suporta sarcini de 
lucru mai mari fara probleme . 

Cum crezi ca am reusit sa-ti dau masina la pretul ala ? Diferenta e in ghidaje si suruburi cu bile ...la 
masina asta o sa pun suruburi cu diametru mai mare , ceva mai " spalate " ( TBI / Taiwan ) , plus 
ca structura portalului e nitel mai solida , sa poata inghiti niste vibratii mai usor ... Evident , o sa 
fie nitel mai scumpa , mai ales daca eventualul client o sa vrea un motor de frezare serios ... dar 
si performanta o sa fie alta , direct proportionala cu calitatea componetelor . 

Man , construiesc masini din astea de vreo 8 ani , am invatat niste chestii pe pielea si pe banii mei , 
nu poti sa faci din caca bici , si apoi sa te astepti sa mai si pocneasca ... 

cheers.

jimao22
27 Ian 2017 13:45


...fara sa te stropeasca.

Poti sa faci factura la cnc?

Erwin
27 Ian 2017 14:54


Da, la gantry clearance m-am referit, cred că 200mm ar fi mul&#539;umitor &#537;i nu s-ar pierde mult din rigiditate &#537;i respectiv, precizie.

katran
27 Ian 2017 15:01



Poti sa faci factura la cnc?

Nope ...nu inca . Mai am cativa pasi de facut sa-mi fac forma juridica ... oricum , eu nu-ti vand masina 
ci un kit de constructie , ca altfel nu e legal ...

katran
27 Ian 2017 15:03


Da, la gantry clearance m-am referit, cred că 200mm ar fi mul&#539;umitor &#537;i nu s-ar pierde mult din rigiditate &#537;i respectiv, precizie.

Man , sigur ca e posibil sa ridic portalul la 200mm ...dar eu personal , pentru masina mea , n-as face
chestia asta . Dar , daca clientul vrea neaparat , se rezolva si chestia asta . Conditia e sa fiu absolut 
sigur ca omul cumpara masina , si nu raman cu fierul in atelier ... 

cheers.

Erwin
27 Ian 2017 15:24


Corect. Pentru mine e încă un vis prea îndepărtat... :D

sang
27 Ian 2017 19:41


sunt interesat.

Inca nu stiu .... trebuie sa fac niste calcule ceva mai amanuntite ... mecanica in sine probabil ca nu 
e foarte scumpa , ca am avut bafta si am gasit componente la niste preturi bune ... dar motorul 
de frezare e scump si destul de greu de adus ...n-as vrea sa pun o chinezarie ieftina , ca e pacat 
de munca si de timp ... as vrea sa pun un Hertz de 0,75Kw la 300Hz , 18.000rpm , cu prindere 
scula ER16 ( pensete ) . 


cheers.

ok
pot oferi si un avans daca ne intelegem
astept un raspuns

jimao22
07 Feb 2017 21:39


 .... trebuie sa fac niste calcule ceva mai amanuntite ... mecanica in sine probabil ca nu 
scula ER16 ( pensete ) . 


cheers.


Deci?...

katran
08 Feb 2017 14:59


Cred ca in jur de 2300EUR ... depinde de motorul de frezare si la ce pret reusesc sa-l iau . Deja 
am o comanda de la @valy pentru un set ( motor / VFD / pensete ) , mi-ar mai trebui 2 ... 

In scurt timp voi pune niste poze cu evolutia lucrului ... nu prea e timp si nici vremea asta nu 
ma inspira sa lucrez cine stie ce ... va trebui sa ma mobilizez nitel . 

cheers.

katran
16 Feb 2017 20:31


Incepe sa prinda forma ... 

http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/1_zpsq2ssofat.jpg

................

katran
16 Feb 2017 20:34


daca e cineva interesat , am o masina gata de treaba , testata , verificata . Daca sunt doritori , 
rog sa ma contacteze pe PM . 

http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/1_zpstmblz6vh.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/3_zpsmvbbmqav.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/4_zpstw8k81d8.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/2_zps1ctwvhtg.jpg

valy
16 Feb 2017 20:36


Incepe sa prinda forma ... 
Si ce forme!

katran
23 Feb 2017 20:05


Mai am un agregat ce poate fi extrem de folositor pentru un ATM-ist ... respectiv un asa numit 
slefuitor cu banda / belt-grinder . Eu sunt deja dependent de al meu , fac o gramada de chestii 
cu el ( polizare , slefuire , ajustare , profilare , etc ) . 

http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/2_zpsgbjoz75s.jpg

daca e cineva interesat , sa dea un semn ... am doua disponibile , unul aproape finalizat , gata de 
treaba in 2-3 zile .

katran
18 Apr 2017 18:46


update .... 

http://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/2_zpssgmqjlur.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/1_zps5khcitcu.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/4_zpsr1nv52un.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/5_zpshk7mmejt.jpghttp://i1187.photobucket.com/albums/z400/romatsa/grinder%20vertical_zpslyk3b05v.jpg

katran
15 Mai 2017 18:28


done ... 

https://youtu.be/PZ_0FssFAtk

Erwin
16 Mai 2017 00:04


Big Like!

Puscasu
31 Dec 2021 01:06

CNC, Laser si 3D printing
Salutare si bine v-am gasit . Eu am reusit acum un an sa imi construiesc propriul CNC cu o suprafata de lucru de 84/54 cm la un buget aproximativ de &#163;1800 si sant inca in finisaje cu el deoarece mai am de setat end lilmit si probe. sistemul de operare este pe Mach3 si nu am reusit pana in momentul de fata sa fac setarile corect cu toate ca am pierdut o groaza de timp vizionand setarile pe Youtube si pe alte forumuri dar in engleza si ca sa fie totul complet imi omor neuronii sa inteleg cum sa folosesc SolidWork Tinand cont ca am am de 4 ani un 3D printer Anet A8 si de curand am achizitionat un Creality P1 cu 3D printer laser si router dar care nu este ok si o folosesc doar cu 3D printer si laser si un Laser K40 la mana a doua cam folosit dar in functiune si cu upgrade.  Ceea ce vedeti prelucrat este prima mea incercare de a face un ceas de perete comanda sotiei :) la care inca mai lucrez.

valy
31 Dec 2021 11:00


Structura e din placaj lemn?

Puscasu
31 Dec 2021 11:24


CNC ul meu este construit pe panou de Playwood rezistent la intemperii folosit de obicei la camioane pentru placare podea si este destul de rigid iar la sistemul de culisare am folosit VEVOR Linear Guide Rail 2Pcs HGR20-1000mm Linear Slide Rail si sant foarte multumit . Lucrez mai mult in lemn si de aceea pentru moment am optat pentru solutia aceasta si rauterul este unul care nu il foloseam prea mult dar destul de puternic de 800W 28000 turatii ,si un regulator chinezesc ieftin

Erwin
31 Dec 2021 13:42


Felicitări! 

&#536;i eu am strâns piese anul ăsta dar încă nu am batiul. Lemnul stratificat ce se găse&#537;te pe la noi mai u&#537;or nu e de bună calitate. Am făcut rost de la fier vechi de ni&#537;te bucă&#539;i de profil U din o&#539;el, de 200x100 &#537;i 120x50 din care o să fac cadrul. Nu fac router ci freză verticală pentru frezat în aluminiu, gabaritul va fi destul de mic, cursele utile 400x200 sau cel mult 250 iar pe Z probabil 350. Motorul de frezare este un Technomotor italian de numai 0.55KW pe care-l folosesc acum pe minifreza cu masă mică din fontă, cu pensete ER20. Minifreza probabil că o voi dota cu un alt motor. Am frezat preponderent piese din aluminiu doar că masa e mică, cursa utilă este doar 80x110mm. Am &#537;ine cu patine Bosch de 20mm pentru X, Y &#537;i de 15mm pentru Z, &#537;uruburi cu bile pentru toate axele. Motoare recuperate NEMA 23 lungi, de cuplu mare, drivere chineze&#537;ti DM-556 (au fost mai ieftine...) &#537;i îmi mai trebuie un controler pe partea electronică, poate îl voi achizi&#539;iona anul ce vine. Nu cred că voi lucra cu Mach 3, e anevoios din câte am citit, probabil voi pune unul cu interfa&#539;ă cu tot, am văzut la cineva, cu display color touchscreen, bagi stick-ul cu programul sau lucrezi direct de pe consolă. Nu a&#537; pune un calculator în atelierul mecanic, e prea mult praf. Pentru motorul de frezare trifazat am o chinezărie de convertizor de frecven&#539;ă dar e mult supradimensionat a&#537;a că î&#537;i face treaba fără să crâcnească.

valy
31 Dec 2021 13:44


Mach3 e simplu daca te limitezi la chestii simple cum fac eu de ex. E drept ca setarea initiala mi-a facut-o katran care se pricepe. Setez zero pe axe, incarc fisierul gcode, fac preview 3D ca sa verific, dupa care ii dau Play, si gata. E si gratis pana in 500 de linii.

Puscasu
31 Dec 2021 20:27


Mach3 nu este chiar atat de limitat , cred ca am sa il rog frumos si eu pe Katran sa ma ajute cu setarile la limit si la probe ca nu am reusit pana acum cu diferite setari deja incercate , foarte posibil sa nu fac ceva ok. am setat Home si 0 si ma descurc asa deocamdata  oricum nu am facut prea multe pe CNC, mai mult am fost pe 3D printere si pe laser mai ales pentru cadourile de craciun la nepoti :))

Puscasu
31 Dec 2021 20:41


prima mea incercare de a face un CNC a fost cu piese printate dupa un proiect francez dar am abandonat aproape instant dupa 4 luni de printat si cand am reusit sa il pun in functiune, miscarile erau atat de anevoioase si axa X cand trecea de jumatate facea o vibratie asa de frumoasa ca simteam ca tremura :) :)

Erwin
01 Ian 2022 23:05


Lipsă rigiditate, plasticul este prea elastic. Cred că lemnul stratificat este mai bun, dar cele mai OK ma&#537;ini actuale făcute de amatori tot pe bază de profile de aluminiu sunt făcute, rigidizate cu col&#539;are solide &#537;i dimensiuni potrivite. 

Katran nu prea mai activează aici &#537;i se ocupă mai mult cu alte [url=https://www.facebook.com/photo/?fbid=980017445933381&set=pob.100017754033526]lucrări care îi dau mai multă satisfac&#539;ie.

Puscasu
02 Ian 2022 00:46


Multumesc de detalii :(   speram la ajutor cu setarile mele in Mach3 :(

Erwin
02 Ian 2022 09:51


Nu am lucrat cu Mach 3 deloc, te-a&#537; fi ajutat cu plăcere. După cum vezi, sunt pu&#539;ini amatori aici care se ocupă de a&#537;a ceva. 

Po&#539;i găsi răspuns mai degrabă pe un forum de specialitate cum este http://cnc-romania.ro/ dar mai degrabă pe grupul CNC de Facebook unde este mai multă activitate decât pe forum. De asemenea, pe forumul interna&#539;ional CNCzone.com po&#539;i găsi ajutor calificat mult mai simplu, fără băgători de seamă care mai mult încurcă. Succes!