-----------------------------------
peron
29 Ian 2017 00:52

Buna seara
Ma numesc Adi si vreau sa precizez ca sunt mai mult decat nou in acest domeniu, pur si simplu nu am avut ocazia sa utilizez un telescop niciodata, nici macar de jucarie :)

Fotografiile cu corpuri ceresti vazute pe internet mi-au starnit interesul suficent de mult incat sa decid achizitionarea unui telescop in viitorul apropiat sau mediu.

Experienta m-a invatat ca este bine când cumperi un lucru sa faci efortul sa iei de la bun inceput ceva calumea, pentru ca in final o sa irosesti mai multi bani. Ca atare voi aloca la momentul achizitiei un buget maxim de 500-600 euro. Cred ca pentru un incepator care o ia de la 0 este mai mult decat suficent.

Dupa cate m-am documentat pot spune ca inclin spre un reflector Newtonian Dobson. Portabilitatea si spatiul de depozitare nu reprezinta o problema. Locul utilizarii va fi variabil, probabil ca o sa-l iau cu mine in vacante (munte, mare). Desigur il voi utiliza si in oras dar cu rezerva ca nu va presta la potentialul maxim.

Ma intereseaza sa observ atat sistemul solar cat si corpurile ceresti mai departate. Abilitatile ,,terestre'' nu reprezinta un atu pentru ceea ce caut eu.

Ma intereseaza ceva  cu diametrul minim 250 si lungime 1200. Probabil voi alege ceva de la Skywatcher datorita raportului calitate pret imbatabil la nivelul asta (jucarioare).

Sistemul goto este interesant si foarte util dar nu am momentan buget pentru asa ceva si in plus as prefera ca in prima faza sa invat sa gasesc singur astrele. E ca la masina, daca te sui din prima in automata n-o sa fi niciodata capabil sa conduci una reala (cu 3 pedale). In plus nici nu stiu cat de util este un asemenea sistem pe o jucarioara de genul asta, pana la urma nu cred ca are o putere suficent de mare incat sa observi corpuri ceresti pe care le gasesti foarte greu manual.

Merita sa caut ceva pe piata sh? Pot sa gasesc in banii astia ceva mai puternic, un tub de 300 mm sau chiar mai mare? Nu ma deranejaza daca este vechi si nu arata ,,comercial''.

Cat de mult poate fi upgradat in timp un telescop de genul acesta? Este valabila expresia a face din r**** bici in cazul de fata sau nu se pune problema de asa ceva, se vinde si se cumpara o altfel de scula când nu te mai multumeste ca performante?

Multumesc frumos pentru raspunsuri si imi cer scuze daca am scris tampenii in postul de mai sus. Este o rubrica adresata exclusiv incepatorilor  si de aceea mi-am permis sa vorbesc mai liber :)

2SKY
29 Ian 2017 03:49


Salut si bine-ai venit . In primul rind trebuie sa faci diferenta (mare) intre vizual si astrofoto /video + prelucrari . Daca intelegi asta si ai rabdare si prinzi cer f bun prin iesiri ,  vei fi rasplatit daca nu uluit de ce poti vedea . Rahat de 500 -600 E  ? cade , deci nu e valabila teoria . Unii fac upgrade si altii fac downgrade , intelegind trecerea la astrofoto , astfel in timp poti prinde ceva ,  iarasi cu rabdare . Teoria arata ca un amator nu se opreste la un singur instrument , din mai multe motive . Poti sa incerci sa iei ceva cit mai mare SH , sau sa construiesti avind setul de oglinzi si astfel sa cistigi timp . Sint magazine unde te poti orienta cit face un set , in functie de ce vrei .

Erwin
29 Ian 2017 09:58


Bine ai venit!

Dacă portabilitatea &#537;i accesul la un cer bun nu este un factor important eu zic să procedezi a&#537;a: împarte bugetul fix în 2: cu jumătate ia cel mai mare dobsonian SH pe care-l po&#539;i găsi &#537;i cu cealaltă jumătate ia cele mai bune oculare, tot SH, ai nevoie de un ocular wide în gama 24-36mm pentru DSO cât mai bun &#537;i un set de 3-4 oculare de focală scurtă bune pentru planete, între 5-15mm focal, plossl, orthoscopice sau mai bune dacă rămân destui bani. Probabil că un 200 e suficient, e destul de mare să te &#539;ină ocupat mult timp &#537;i vezi multe cu el, Milan de la Cluj are mii de obiecte văzute deja cu a&#537;a ceva. Instrumentele nu se prea uzează dacă sunt folosite corespunzător &#537;i găse&#537;ti ceva bun &#537;i SH, dar cum zice colegul, trebuie răbdare.

Voluntari nu e chiar cel mai grozav loc de la periferia Bucure&#537;tiului din cauză că ora&#537;ul poluează cu lumina sa cam tot cerul de la est, sud până la vest. În nord ai Băneasa, Otopeni, iar zone puternic luminate. 

Înainte de a cumpăra ceva vino cu noi la Comana/Giurgiu, 40Km spre sud &#537;i vei avea ocazia să observi prin instrumentele noastre, să-&#539;i faci o idee mai clară ce &#537;i cum. Sunt multe no&#539;iuni de asimilat &#537;i practica e cea mai bună pentru a le în&#539;elege &#537;i fixa. Nu prea anun&#539;ăm pe aici ie&#537;irile pentru că se hotără&#537;te de pe o zi pe alta sau chiar în aceea&#537;i zi, în func&#539;ie de vreme, mai repede comunicăm pe FB.

peron
29 Ian 2017 14:52


Salut si bine-ai venit . In primul rind trebuie sa faci diferenta (mare) intre vizual si astrofoto /video + prelucrari . Daca intelegi asta si ai rabdare si prinzi cer f bun prin iesiri ,  vei fi rasplatit daca nu uluit de ce poti vedea . . Unii fac upgrade si altii fac downgrade , intelegind trecerea la astrofoto , astfel in timp poti prinde ceva ,  iarasi cu rabdare .

Nu cred ca am inteles foarte bine, te referi la faptul ca unii isi downgradeaza sculele ca sa le paota utiliza mai usor pentru fotografierea astrelor? Deocamdata cel putin nu am de gand sa fac asa ceva, dar daca as vrea totusi sa fac cateva fotografii, chiar sunt curios, ies mai bine pe un aparat foto analog (cu film) decat pe unul digital? Am unul binicel sau ma rog, mult peste astea digitale de duzina. (este o simpla curiozitate)

peron
29 Ian 2017 14:55


 cu jumătate ia cel mai mare dobsonian SH pe care-l po&#539;i găsi &#537;i cu cealaltă jumătate ia cele mai bune oculare, tot SH, ai nevoie de un ocular wide în gama 24-36mm pentru DSO cât mai bun &#537;i un set de 3-4 oculare de focală scurtă bune pentru planete, între 5-15mm focal, plossl, orthoscopice sau mai bune dacă rămân destui bani.

As putea sa le cumpar si pe rand, nu tin sa am din prima scula functionala: prima data un tub, cat de mare gasesc, dupa care mai strang bani pentru oculare si in final un sistem de montare.

Cu cat tubul este mai mare cu atat exista pe viitor posibilitati mai mari de upgrade?

valy
29 Ian 2017 15:10


Foto pe film ridica niste probleme, pe care nu le ai la digital: nu poti vedea rezultatul imediat, necesita film si scanare daca vrei procesare digitala.

Cu cat tubul este mai mare cu atat exista pe viitor posibilitati mai mari de upgrade?La ce upgrade te referi?

peron
29 Ian 2017 16:52


Ma refer la upgrade in materie de parti care pot fi inlocuite (lentile, onglinzi, cam tot ceea ce se gaseste intr-un telescop) cu exceptia tubului care daca am inteles corect este pur si simplu carcasa.

Din cate am inteles este foarte important pentru capabilitatile de captare a luminii ca diametrul tubului sa fie cat mai mare.

Erwin
29 Ian 2017 17:53


Prin "tub optic" noi în&#539;elegem ansamblul obiectiv(+secundară la newton)+focuser+tubul mecanic. Nu prea po&#539;i schimba elementele optice de la un tub optic pentru că rar găse&#537;ti un set de oglinzi/lentile mai bun, fără partea mecanică asociată. Po&#539;i însă face un upgrade la optica unui newtonian ieftin chinezesc dacă dai oglinzile la refigurizat &#537;i realuminizat, la focuser sau tub dacă îl dotezi cu mâner, parasolar, încălzitoare anti-rouă...

Diametrul opticii e bine să fie mare dar să fie &#537;i de calitate. Era nu demult un telescop excelent în Bazar, cu optică Orion, cu partea mecanică construită de un coleg acum avansat la profesioni&#537;ti. Nu &#537;tiu dacă s-a dat sau nu, verifică. Uneori însă mărimea nu e bună &#537;i instrumentul ajunge să adune praful. E după cât te &#539;ine spatele &#537;i portbagajul ma&#537;inii. E drept că unii î&#537;i permit să-&#537;i ia &#537;i altă ma&#537;ină &#537;i o remorcă ca să care un 500-600mm departe de lumea dezlăn&#539;uită... în iluminat.

Fiind începător vei dori să faci &#537;i observa&#539;ii imediat ce ai luat un instrument a&#537;a că e recomandabil să ai unul complet, cu minim 2 oculare &#537;i montură, Dobson fiind cea mai simplă &#537;i mai comodă, intuitivă, bună pentru vizual. Atât că ocularele stock cu care vin telescoapele din fabrică sunt mai mult demonstrative, de-asta am zis să rezervi buget consistent pentru unele mai bune.

peron
29 Ian 2017 21:15


 Po&#539;i însă face un upgrade la optica unui newtonian ieftin chinezesc dacă dai oglinzile la refigurizat &#537;i realuminizat, la focuser sau tub dacă îl dotezi cu mâner, parasolar, încălzitoare anti-rouă...

Banuiesc ca un skywatcher de 250-300, de cateva sute de euro cam in categoria asta se incadreaza?

Nu am inca o idee foarte clara ce inseamna chinezarii si lucruri de calitate in domeniul asta, am vazut in magazinele online telescoape de la 100 euro pana la 50 000 euro, asa ca mi-e foarte greu sa fac o apreciere.

valy
29 Ian 2017 21:52


Cele bune sunt cele care au optica buna, fie ii crezi pe cuvant cand zic L/8, L/10 fie iti dau test optic.
Exemplu http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p656_Orion-UK-VX10-250-mm-f-4-8-Dobsonian-Telescope---1-8-Lambda.html

In medie skywatcher au optica bunicica (sa zicem L/4), dar in particular un anumit exemplar poate fi mai bun sau mai prost.

peron
29 Ian 2017 23:31


Cautand pe forum am gasit fotografiile postate de un coleg pe acest site http://www.astrobin.com/users/rabeir/ 

Mi se pare impresionant ce poti vedea cu un tub de 250/1200, cel putin unele fotografii eram convins ca au fost facute cu ajuturul unui telescop de cateva mii de euro.

valy
29 Ian 2017 23:48


Cam costa mii de euro, fiecare componenta (tub, montura, electronica) trece de 1000E.

peron
29 Ian 2017 23:57


Asa este, eu am calculat doar pretul tubului, dar jumatate costa sistemele de montare si electonice.

Am vazut mai multe telescoape construite in stilul acesta, cu ce se deosebesc fata de tuburi? Vad ca 80% din ,,corp'' este facut din niste separatoare metalice http://www.astroshop.ro/explore-scientific-telescop-dobson-n-305-1525-ultra-light-dob/p,44833

2SKY
30 Ian 2017 00:17


Sistemul cu film si placi fotografice este istorie , dupa ce ca e si mai scump nu era nici color , nu se puteau corecta imaginile si te puteai trezi ca ai expus prea mult /putin . Sint camere digitale pentru toate buzunarele , nu trebuie sa fie ceva de top .  Poti deschide anunt la "cumparari" cu ce vrei si sa astepti .

peron
30 Ian 2017 00:32


Nu se pune deocamdata problema unui aparat foto, am cu totul alte prioritati pentru perioada urmatoare.

Pe mine la aparatul cu film m-au impresionat deosebit de mult culorile vii. Deocamdata cel putin aparatele digitale ieftine nu m-au convins cu privire la acest aspect. Singurele aparate digitale care mi s-au parut ca stiu sa faca poze sunt cele utilizate la evenimente (nunti, botezuri) dar de obicei alea costa mii de euro cu tot cu obiectiv.

valy
30 Ian 2017 01:00


Pe mine la aparatul cu film m-au impresionat deosebit de mult culorile vii. D...Singurele aparate digitale care mi s-au parut ca stiu sa faca poze sunt cele utilizate la evenimente (nunti, botezuri) dar de obicei alea costa mii de euro cu tot cu obiectiv.Nu e deloc asa...orice aparat iti scoate poze oricat de vii vrei, eventual le poti procesa. Iar la nunti ai sa fii surprins cu ce prastii se fac poze cateodata.

2SKY
30 Ian 2017 01:32


Normal ca anunt pentru cumparare telescop , (faceam o comparatie intre sistemele analogic /digital doar ) . Se poate sa ai sansa , dar cel mai bine in locul tau as deschide 2 anunturi , cumparari telescoape . Unul cu ceva mediu 150mm/1200 Dobson si unul principal cu 254m - 305 mm , in ideea sa nu stai luni , poate ani , pina reusesti sa gasesti unul si totodata mai achizitionezi ceva oculare , colimator , barlow ...etc intre timp .  :)

peron
30 Ian 2017 01:49


Chiar voiam sa intreb dar am gasit intre timp, nu stiam daca exista oculare pentru doi ochi, nu ma incanta prea tare ideea sa urmaresc cu unul singur. Au preturi beton, cele mai ieftine 200 euro  :mrgreen:

Pentru observare in spatii foarte poluate ca luminozitate, nu exista posibiltiatea montarii unor lentile sau ceva care sa reduca din efectul nedorit, din ,,interferenta'' luminii artificiale a orasului cu lumina pe care vrei s-o capteze telescopul?

tudor
30 Ian 2017 14:58


Exista filtre de poluare luminoasa. Dar ideal ramane totusi sa gasesti un loc poluat cat mai putin luminos! 
Ma bag si eu putin off topic si intervin si eu in discutia analogic vs digital, unde pot spune ca aparatul digital are multe avantaje fata de analog dar nu trebuie neglijat aspectul unic al peliculei pe film. Fotografi celebrii inca mai fac fotografii pe film dar mai ales pe format mare sau mediu. Aceste formate mari analogice se comporta foarte bine cand le maresti, deci vei avea si rezolutie mare. Mie personal imi place fotografia pe film tocmai ca nu are aspectul 'digital' adica are o structura uniforma, densa si placuta nu de tip pixel sau taioasa. Culorile si calitatea depind de ce film folosesti dar si de procesare. Deci intra foarte multe in ecuatia fotografiei pe film, de aici venindu-i si dezavantajele.  Dar aceste sisteme analogice pe langa faptul ca nu sunt asa de productive sau fiabile cand vine vorba de usurinta postprocesarii (sa nu mai amintesc ca nu poti verifica pe loc poza) mai sunt si costisitoare. In concluzie e mai usor si ieftin sa faci poze cu aparatul foto digital. Dar la unele proiecte fotografice aparatul analogic are poezia lui de netagaduit. Eu fotografiez 95% pe format digital iar restul de 5% pe format analogic.

valy
30 Ian 2017 15:44


Chiar voiam sa intreb dar am gasit intre timp, nu stiam daca exista oculare pentru doi ochi, nu ma incanta prea tare ideea sa urmaresc cu unul singur. Au preturi beton, cele mai ieftine 200 euro  :mrgreen:
 Chiar ma ieftin, ai si oculare incluse :)
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=16179

peron
31 Ian 2017 02:04


Este interesant chit-ul vandut de colegul dar vreau mai intai sa vad ce telescop o sa cumpar. Cel mai probabil o sa caut un dobson 254/1200.

Exista si vreo diferenta in materie de capabilitati intre flextube si tubul clasic? Am inteles ca fextube se strange si ofera avantaj la transport, dar strict ca si calitati de telescop, este vreo diferenta?

Erwin
31 Ian 2017 10:05


Dacă e acela&#537;i producător ai parte numai de abaterile de prelucrare ale opticii caracteristice producătorului respectiv, iei de la firma x ai calitatea Cx, de la firma y calitatea Cy. Unii care se respectă dau certificat de calitate cu măsurători cu tot dar &#537;i pre&#539;ul e pe măsură. :)

2SKY
31 Ian 2017 21:16


Uite unul mai mic putin , la pret bun . https://www.olx.ro/oferta/telescop-skywatcher-dobson-200-1200-nou-ID77aVC.html#15e5733894

peron
09 Feb 2017 22:53


O recomandare de carte sau atlas din care sa aflu bazele acestei stiinte? As vrea ceva cat mai calitativ, preferabil sa aiba si fotografii de calitate, nu de alta dar s-o deschid cu placere, nu ca pe manualul de matematica din liceu :lol:

Momentan am amanat achizitia telescopului pentru momentul in care voi avea buget sa-l cumpar cu tot ce trebuie. M-am ales in schimb cu un binoclu cu care voi cerceta cerul in perioada urmatoare. 

Chiar daca este o jucarioara comparat chiar si cu un telescop ieftin, este suficent de puternic pentru a-mi ocupa timpul, cel putin la inceput. De asemenea sunt in cautarea unui trepied.

Erwin
10 Feb 2017 08:44


Bravo! Cu binoclul vei putea învă&#539;a temeinic multe lucruri despre cer. Folose&#537;te cu încredere aplica&#539;ia Stellarium sau alte planetarii virtuale. Există căr&#539;i vechi foarte bune dar n-au fost reeditate, poate găse&#537;ti pe la biblioteci, dar &#537;i una nouă "Stele &#537;i Constela&#539;ii" de Marcel Jinca. Multe lucruri vei afla chiar de aici de pe forum vizitând sec&#539;iunile Educa&#539;ie, Instrumente sau Observa&#539;ii (începători). Succes!

peron
10 Feb 2017 12:18


Ce trepied merita sa cumpar pentru binoclu? Ma uitasem la asa ceva http://www.cel.ro/trepiede-si-stative/trepied-foto-hama-star-pro-63-pMCIzNzMn-l/?gclid=CP2B8oCZhdICFUUq0wodJCIO6Q dar nu prea inteleg cum se prinde binoclul acolo. Este vorba despre un Celestron Skymaster 20X80.

Herr_Alien
10 Feb 2017 12:55


Bara metalica a 20x80-ului are o gaura filetata, in care infiletezi surubul ed 1/4 de la trepied. Poza din pagina de mai jos e mai sugestiva

https://www.optiekmertens.be/index.php?option=com_hikashop&ctrl=product&task=show&cid=2000&name=bresser-spezial-astro-20x80-verrekijker-statief&gclid=CP6zxaShhdICFdEy0wodTvIOsw

peron
24 Iun 2018 21:02

mak
Dupa mai bine de un an de folosit binoclul, am hotarat sa merg pe un maktusov de 8 inch. Am calculat toate variantele si consider ca este dificil sa plec in vacante cu un newtonian de peste 1 metru lungime.

O sa urmaresc rubrica de vanzari sa vad daca apare ceva interesant.

Credeti ca este mai bine sa aleg un produs gata facut, spre exemplu un mak cu goto sau este mai indicat sa cumpar separat o montura de calitate buna si un tub?

Monturile oferite cu produsele de-a gata mi se par destul de subrede. Nu am avut ocazia sa testez dar imi displace plasticaraia la modul general.

peron
10 Iul 2018 13:00


Pana la urma am ales un instrument nou. Am achizitionat un dobsonian fex de 10 inch. Decat sa raman cu gandul la ampertura, mai bine sa-mi rupa cocoasa la transport (apropo, nu prea pot sa-l car prin casa decat pe bucati, am incercat cu tot cu montura si dupa cativa metri m-a rupt  :mrgreen: )

Urmatorul pas este sa-mi dau seama cum sa-l colimez. Nu am avut inspiratia sa comand si un instrument special de colimare. 

Exista un tutorial pe acest forum, care sa-mi explice pas cu pas ce este de facut?

Herr_Alien
10 Iul 2018 13:46


http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=63743&highlight=#63743

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=154187

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=152960&highlight=#152910

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=55100&highlight=#55100

MariusP
10 Iul 2018 18:32


Si daca nu am acel capac gaurit, pentru colimare, ce fac, dau o gaura in capacul de protectie, asa cum ai aratat intr-un topic mai vechi, sau mai bine cumpar unul special?
Eu unul am preferat sa dau o gaura in capacul pe care il aveam deja.

peron
10 Iul 2018 20:55


O sa incerc in seara asta sa vad ce iese, mai ales ca s-a mai limpezit putin cerul si poate reusesc sa fac niste observatii.

Gaura trebuie sa fie fix in centru si ca diametru cam cat un varf de pix?

Erwin
10 Iul 2018 23:13


Da, trebuie să fie centrată foarte bine. Diametrul poate fi în jur de 1.5mm ca să poți vedea ceva prin ea. Eu am un capac făcut la strung din alamă, l-am lustruit bine pe fața care este spre obiectiv, funcționează ca o mică oglindă. Imaginea se reflectă în oglinda primară și poți face colimarea foarte bine. E înfiletat pe un barel de ocular. Ce am greșit a fost că am dat gaura de 3mm, e puțin prea mare.

peron
11 Iul 2018 02:05


Nu am mai apucat sa fac aceasta operatiune in seara asta in schimb am iesit in curte la observatii. Asa, necolimat, dintr-o curte cu deschidere mica spre un cer al Bucurestiului foarte poluat, mi-a oferit o experienta impresionanta.

Timp de 3 ore am explorat bolta cereasca, in special zenitul.

Cu ajutorul telefonului am reusit sa identific doar Altair si Vega. In rest m-am uitat ca printr-un roman scris in chineza  :mrgreen:

Spre surprinderea mea am reusit sa fac un focus multumitor cu ocularul de 25 mm. Cel de 10 mm a fost oarecum inutil pentru ce am putut observa in aceasta seara.

P.S. cei care aveti telescoape de 16 inch, cum reusiti sa le mutati ca eu sunt nevoit sa-l car pe din doua (tubul si montura) chiar si prin casa? Nu este vorba neaparat de greutate, ca 25 de kg nu inseamna mult, dar nu ai cum sa-l prinzi calumea.

vicu60
11 Iul 2018 13:02


Salut Peron.!
Stau aproape de tine.
Pot sa-ti dau unele raspunsuri.
Tel. meu 0740461833.

peron
13 Iul 2018 15:39


@vicu, multumesc frumos, momentan sunt plecat din oras.

In partea de sus flextub-ul are doua manere mici, se observa si in fotografiile comerciale.

Acum doua zile am avut placerea de a face observatii dintr-o localitate de munte, pe un cer superb. Cu telescopul decolimat, am avut o imagine superba a lui Jupiter cu 4 sateliti vizibili. Satelitii se vedeau cam difuzi, ca si cum ar avea 4 colutri, probabil datorita decolimarii, dar planeta arata superb, se vedeau foarte bine culorile, cu ocularul de 10 mm.

Am identificat Anteres si M4. 

Astazi am achizitionat un colimator laser. O sa-l pun la dreapta diseara.

Mi-ar placea sa vad mai mult din cer, iar ocularul de 25 mm are un camp oribil de mic pentru puterea lui de marire. Nu incap constelatii, nu reusesc sa-l folosesc nici pe post de cautator, nu inape mai nimic in el. Se vede bine dar mi se pare cam inutil. Daca folosesc putere de marire mica mi-ar placea sa am o imagine panoramica asupra constelatiilor. Ma bate gândul sa investesc prima data intr-un ocular bun cu grosiment mic 30 mm- 40mm. Ce parere aveti?

Herr_Alien
13 Iul 2018 19:38


In al doilea link am citat un autor, care sustine ca nu ai nevoie de un colimator laser. Te sfatuiesc in continuare sa parcurgi temeinic linkurile alea.

Cat despre ocular, 40mm e o focala un pic prea mare (pupila de iesire de 8.5mm). 30 - 32 mm pare o valoare mai potrivita.

Apropos, nici in ala de 30 mm nu or sa iti incapa constelatii, alea se invata cu ochii liberi (oricum sunt prea intinse ca dimensiune ca sa poata fi incadrate cu un telescop sau binoclu).

peron
17 Iul 2018 21:36


Este normal ca, la 45 de grade, dobsonianul de 10 inch sa aiba tendinta de a cobora, milimetru, cu milimetru, indiferent cat de tare il strang? Am facut observatii dintr-un balcon deschis si m-am vazut nevoit sa tin cu mana telescopul sau sa fixez un scaun sub el.

peron
17 Iul 2018 21:41


Apropos, nici in ala de 30 mm nu or sa iti incapa constelatii, alea se invata cu ochii liberi


Nu prea vad grozav. Port ochelari dar, in mod straniu, fac toate observatiile, atat prin telescop cat si prin binoclu, fara ochelari. Lentilele acestor instrumente focalizeaza suficent de bine incat sa nu mai am nevoie de ochelari. Am incercat sa ma uit cu ochelarii pe nas si nu se vede cum trebuie, tot cu ochiul direct pe ocular este mai bine.


Am vazut o chestie interesanta , un instrument dedicat constelatiilor. Este destul de scump, costa cat un ocular mai rasarit. Întrebarea ar fi daca e doar marketingul sau chiar iti ofera o priveliste deosebita? https://www.astroshop.ro/instrumente/omegon-binoclu-2-1x42/p,50354

Vad ca si cei de la Vixen fac ceva similar, semnificativ mai scump. https://www.astroshop.ro/instrumente/vixen-binoclu-sg-2-1x42/p,45200

valy
17 Iul 2018 23:18



Am vazut o chestie interesanta , un instrument dedicat constelatiilor. Este destul de scump, costa cat un ocular mai rasarit. Întrebarea ar fi daca e doar marketingul sau chiar iti ofera o priveliste deosebita? https://www.astroshop.ro/instrumente/omegon-binoclu-2-1x42/p,50354

Vad ca si cei de la Vixen fac ceva similar, semnificativ mai scump. https://www.astroshop.ro/instrumente/vixen-binoclu-sg-2-1x42/p,45200ZIce ca are pupila de iesire de 20mm...deci trebuie sa deschizi larg ochii pt. o priveliste deosebita.

nobody
17 Iul 2018 23:52


La acest tip de binoclu (Galilean), pupila de iesire este mai mare pentru a asigura un camp vizual pe masura.

tudor
18 Iul 2018 02:05




Nu prea vad grozav. Port ochelari dar, in mod straniu, fac toate observatiile, atat prin telescop cat si prin binoclu, fara ochelari. Lentilele acestor instrumente focalizeaza suficent de bine incat sa nu mai am nevoie de ochelari. Am incercat sa ma uit cu ochelarii pe nas si nu se vede cum trebuie, tot cu ochiul direct pe ocular este mai bine.


Cine are doar miopie poate folosii binocluriule fara ochelari, pentru ca binoclurile compenseaza miopia ca niste ochelari dedicati. Insa cine are astigmatism, doar cu ochelarii poate vedea mai clar prin binoclu.

peron
29 Iul 2018 00:20


Luneta cautatoare a telescopului a venit fara prisma diagonala.

Ce fel de prisma se potriveste acolo, ca n-am reusit sa-mi dau seama?

Este enervat sa ma aplec peste tub de fiecare data.

Mircea Pteancu
29 Iul 2018 19:29


''Clocesc'' si eu o asemenea idee dar...
Cu prisma diagonala acel cautator nu te va ajuta la gasirea obiectelor din cauza imaginii ''in oglinda''.
Poti folosi o diagonala terestra ( cu iesirea la 45 grade) pentru o imagine corect orientata dar aceea iti consuma cam 100mm din cei 180mm ai obiectivului cautatorului.
Deci cautatorul trebuie reconstruit ''din radacini''.
Cred ca diagonala terestra va produce si vignetare la un cautator de 50mm...

Mircea

peron
29 Iul 2018 23:59


Cu alte cuvinte este mai simplu sa cumpar o luneta mica si ieftina, pe care s-o instalez in locul lunetei cautatoare actuale?

Mircea Pteancu
30 Iul 2018 11:55


Dar nu cu diagonala astro.
Pentru cea terestra,luneta probabil trebuie scurtata.
Sunt curios ce vei decide , succes,Mircea