-----------------------------------
Erwin
03 Feb 2017 01:00

Ocular recuperat
Vreau să reconstruiesc un ocular de 30mm (cred) &#537;i am nevoie de schema Super Plossl de la care provin lentilele, nu am găsit designul pe net. Am 2 dublete &#537;i o lentilă biconvexă cu raze diferite. Dubletele au &#537;i ele raze diferite dar sunt u&#537;or convexe pe o parte, nu concave cum am văzut la Erfle. De asemenea, lentila simplă are diametrul pu&#539;in mai mare.

Manu72
03 Feb 2017 10:50


Salut Tavi,

uite in linkul de mai jos aranjamentul lentilelor intr-un ultrascopic de 35mm (pseudo-masuyama) 2-1-2 precum si scheme optice de la diverse (pseudo)masuyame

http://www.cloudynights.com/topic/485132-35-ultrascopic-revealed-p-masuyama/

Erwin
03 Feb 2017 12:31


Merci, Manu! Sper să găsesc ceva material potrivit pentru corp.

Mircea Pteancu
03 Feb 2017 14:50


O sugestie :la stabilirea inaltimii inelelor distantiere sa ai in vedere posibilitatea schimbarii pozitiei lentilei simplet.
La designul pseudo-Masuyama indicat de Manu72 lentila simplet este simetrica ,la tine nu este asa.
Eu cred ca pozitia cea mai buna va fi cea cu fata cu curbura mai mare spre ochi.
Iar dintre cele doua dublete , pe cel mai puternic l-as pune spre ochi.
Asa imi pare ''logic'' , vei castiga camp vizual mai mare.
Dar ma astept sa ai si ceva curbura de camp , nu cred ca va functiona bine la F/D dincolo de F/6. 

Succes,Mircea

Erwin
03 Feb 2017 18:36


Din ce am observat dubletele sunt identice, au aceea&#537;i focală &#537;i curbură a suprafe&#539;elor, diferă numai culoarea antireflexului, la unul bate spre mov iar la celălalt spre albastru.