-----------------------------------
Stanescu Octavian
06 Feb 2017 00:21

Conjunctie
Bai bai astroamatori priviti e conjunctie Luna Aldebaran !!

Erwin
06 Feb 2017 09:08


Aici a fost nor. Azi noapte am văzut Jupiter de la fereastră, se apropie vreema când îl voi putea vedea răsărind seara.

valy
06 Feb 2017 11:39


Acum spui! Deja e zi :).

Stanescu Octavian
06 Feb 2017 12:40


spre momentul de apropiere  dupa ora 00   s-a inorat cand sa fac si poze  .Am privit prin RC la 2m focar  frumoasa era stralucitoarea  portocalie langa Luna  :)

Mircea Pteancu
06 Feb 2017 22:04


Azi-noapte ,la miezul noptii , am urmarit pentru cateva minute imagine Lunii in Hyade.
Luna se afla pe cerul vestic ,la o altitudine de vreo 50 de grade.
Terminatorul selenar era inclinat la 60 grade fata de orizontala.
La Est de Luna  deci deasupra ei si putin spre stanga ,cam la 20 de minute de arc , se vedea Aldebaran , cel atat de frumos oranj cum zice Tavi.
La dreapta jos de Luna , la o distanta de aproximativ un grad , se vedea perechea de stele Theta1-Theta 2 Tauri.
Am folosit binoclul Sakura 9x60mm.
De remarcat ca prin obturarea luminii selenare cu degetul mare al mainii stangi ,am reusit sa vad Aldebaran in imediata vecinatate a Lunii si cu ochiul liber.

Mircea

Stanescu Octavian
06 Noi 2017 10:29


De dimineata la 5 30    conjunctie Luna -Aldebaran   .  cu teleobiectiv 400 focar   croop puternic .

Herr_Alien
06 Noi 2017 10:33


Am remarcat-o si eu, cand am iesit la 06:30 sa ma joc cu cateaua. Peste abia o ora am mai avut o pauza in pregatirile de dimineata, si am pus 7x35-ul pe Luna: Soarele era deja sus, si fara ajutor optic n-aveam nici o sansa sa vad steaua.

Ma gandesc ca poate la latitudini mai mari s-ar fi vazut ocultatie? Ca era destul de aproape Luna ...

--- edited ---

Astia zic ca a fost ocultatie:

https://www.space.com/38658-moon-aldebaran-occultation-sunday-explained.html

Stanescu Octavian
07 Noi 2017 01:11


Am simulat pentru Cluj  si era ocultatie la ei . exista mai jos o zona in care se producea razant trecerea Lunii prin fata stelei producand sir de pulsatii dupa relieful intersectat .  dar sigur mai sunt putini pe forum interesati de fenomene de urmarit pe cer,