-----------------------------------
adi_t_voicu
01 Oct 2007 21:25

masa luminii
as dori sa`mi dati cateva explicatii(informatii) legate de masa luminii;

faptul ca (virgula) cozile cometelor sunt intodeauna indreptate pe o directie opusa Soarelui este datorat presiunii exercitate de lumina? cozile  nu ar trebui sa fie tangente traiectoriei?  :? 

inca o intrebare: care ar fi aproximativ masa de lumina "inghitita" de Pamant?



ps. imi cer scuze daca mesajul ar fi trebuit sa apara in cadrul altui topic  :oops: , dar nu am gasit unul, asa ca am creat unul nou :D

David si Goliat
01 Oct 2007 22:36


Din cate stiu masa de repaus a fotonilor din care e compusa lumina este 0 , dar masa de miscare nu . 
  m(c)=E/(c^2) rezulta din relatia E=mc^2.
  unde E=h*frecventa luminii

Abel Cavași
01 Oct 2007 23:29


Bine ai revenit, Adi &#537;i felicitări pentru problemele pe care le-ai ridicat!

În legătură cu masa luminii presupusă a fi alcătuită din fotoni, concep&#539;ia actuală este cam cea expusă de David.

Din [url=http://ro.wikipedia.org/wiki/Comet%C4%83]câte &#537;tiu eu, cometele au mai multe cozi (de regulă două). Cea îndreptată în partea opusă Soarelui se crede a fi datorată vântului solar care suflă gazul ce iese din cometă, iar celelalte se datorează prafului lăsat de cometă. Eu cred că prima coadă se datorează radia&#539;iei emise de orice corp accelerat de câmpul gravita&#539;ional &#537;i cred că radia&#539;iile X se produc prin acela&#537;i mecanism ca &#537;i această radia&#539;ie.

Având în vedere că în [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_constant#Solar_constant]Wikipedia se afirmă că intensitatea radia&#539;iei absorbită de Pământ este [TeX]3,86\times{10}^{26} W[/TeX] &#537;i că masa acestei radia&#539;ii este [TeX]m=\frac{E}{c^2}[/TeX], rezultă că această masă absorbită de Pământ într-o secundă ar fi [TeX]m=\frac{3,86\times{10}^{26}}{9\times{10}^{16}}\approx 4.288.888.889 kg[/TeX], adică de [TeX]1,4\times{10}^{15}[/TeX] ori mai mică decât masa Pământului (care este [TeX]6\times{10}^{24} kg[/TeX]). Asta înseamnă că, dacă Pământul nu ar pierde nimic din energia pe care o prime&#537;te de la Soare, în aproximativ 44 de milioane de ani masa lui s-ar dubla.

adi_t_voicu
01 Oct 2007 23:35


am citit undeva ca energia primita de la Soare ar echivala cu aprox 2 kg de materie/s;   si ca Soarele trimite in fiecare secunda, sub forma de radiatii electromagnetice, aprox 4,3 mld tone din masa sa, "alimentand intreg Sistemul Solar"....in ritmul acesta putem sa ne asteptam ca masa Soarelui sa se epuizeze in intregime in circa 15000 de mld de ani...

mafalda
03 Feb 2009 22:54


Corect, Soarele ar fi trebuit sa se epuizeze in cativa ani. Si nu vrea.
Dar el si primeste multa materie, de diverse forme, pe care o recicleaza, transformand-o in energie radianta, fotonica, gravitationala, neutrinica, etc..
Practic majoritatea energiei fabricata in Soare nu este de origine termonucleara-fuziune nici pe departe.  Este de natura pur electrica. Soarele este la suprafata o adunatura de fulgere, acestea fiind sursa lui de energie gratuita, un adevarat perpetuum mobile... (((Dilit=Auto-Cenzurat.))))).Dar candva o va face. Soarele va suferi diverse transformari de expandare si colaps.  Asta daca nu vor apare alte cataclisme, daca nu cumva o alta stea foarte mare din apropiere, Betelgeuse va deveni supernova, ca e pe vine acum.
Recomand sa fugiti cat mai repede cu putinta, sa va prinda marele cataclism intro nava antigravitationala, care va va ecrana de toate radiatiile..Construita la dimensiunea dorita, aidoma unei sfere Dyson..Adica pe romaneste, un OZN.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=786&sid=a930452439f66c7e3921ab17d5220a29

Blakut
03 Feb 2009 23:01


Hehe, ce tare, fulgere care ecraneaza gravitatia. Pe asta nu o mai auzisem pana acum. :D:D:D

Chiar aveam nevoie de o doza de ras pe ziua de azi.

Doru Dragan
03 Feb 2009 23:15


Ma, tu nu crezi ca ar mai trebui sa si platesti. Macar o bere la botu' lu' mafalda. Ce, crezi ca spetacolul asta e pe de-a moaca?

mafalda
03 Feb 2009 23:39


Bad post..

mafalda
03 Feb 2009 23:40


Ma, tu nu crezi ca ar mai trebui sa si platesti. Macar o bere la botu' lu' mafalda. Ce, crezi ca spetacolul asta e pe de-a moaca?
..........................................................................................
Vai ce vorbe de duh-oare va ies pe ..........................
Asta DA MODERATOR....
Pariez ca domnu Doru nu este originar din Timisoara, ci din Oltenia.
Si io mi-s olteannnnnnnnnnnnnn.
Ci`n se ia cu mine rau.....................

Blakut
03 Feb 2009 23:42


Pardon! Sa nu te iei de olteni. Nu stii ca oltenii si teleoltenii daca ii pui impreuna, avand spin opus si de semn contrar formeaza particula ce depaseste masa critica a cazanului cu tuica!?

Acum, cum ramane cu aparatele alea domnu? Cam cand le pot vedea? Si cum zicaem, pe viu...nu de pe net.