-----------------------------------
bobitabobby
15 Feb 2017 14:11

Constructie telescop
Buna ziua. Ma numesc Bogdan.
Am o oglinda cu diametrul de 200 mm cu distanta focala de 1000 mm si o oglinda plana de 100 mm diametru. Mentionez ca distanta de la marginea tubului la ocular va fi undeva la 15 cm. Ma intrebam daca nu e prea mare secundara? E si cam grea pt ca are 12 mm grosime. Am facut proiectarea geometrica si latura mare a oglinzii secundare (daca ar fi elipsa) este de 85 mm. 
Si mai aveam ceva intrebari legate de montura. Ceva sugestii pentru confectionarea tubului? Am gasit la Dedeman teava PVC de 250 mm diametru la 1 m lungime si 6 mm grosime dar mi se pare cam grea.
Astept sugestii. Multumesc

valy
15 Feb 2017 14:42


Poti sa faci un truss din tevi de Al/Otel (la raionul perdele-galerii perdele) de ~20-30mm diam.
PVC-ul se cam indoaie, nu e neaparat greu, poti sa faci o incercare asa de inceput sa-ti faci mana.

V. Istvan
15 Feb 2017 20:20


Eu mi-am comandat o &#539;eavă pentru Newton-ul de 150 mm la un atelier de tinichigerie. Au făcut-o din tablă zincată pe o ma&#537;ină de roluit. Aveau tablă de o&#539;el, de Al, de inox... Ca profil, firma produce burlane la comandă.
Poate găse&#537;ti ceva similar în apropiere.

Stanescu Octavian
15 Feb 2017 20:47


oglinda plana de 100mm??  pai astupi tot din oglinda de 200mm

valy
15 Feb 2017 20:56


Dece nu? Poti folosi fara grija focuser si oculare pe 3" sau senzori foto MF.  :D

2SKY
15 Feb 2017 20:59


Incearca anunt cumparare tub simplu de 200/1200 , (varianta pvc e proasta) . La magazine gasesti facute de fabrica , calitate mai buna , incearca Hornbach dar si altele . Se fac pentru brutarii , de inox , sist de ventilatie , etc

Manu72
15 Feb 2017 21:31


Pentru vizual nu prea are rost sa pui o secundara cu diagonala mai mare de 50mm (50mm pe diagonala mica).
Cu alte cuvinte incearca sa faci in asa fel incat obstructia centrala sa nu fie mai mare de 25% din diametrul primarei. 

Mai jos un link cu un calculator de newtoniene
https://stellafane.org/tm/newt-web/newt-web.html

Erwin
15 Feb 2017 22:03


La 200mm diametru merge bine tub de tabla de inox, am făcut la SaNu Services Topolovatu Mare jud Timis. Dar &#537;i eu sunt de părere că nu ai ce face cu secundara a&#537;a mare, încearcă s-o schimbi. Contează diametrul mic al elipsei, nu ce mare. De la 200mm in sus se merită truss, mai jos nu.

art.kent
16 Feb 2017 21:33


eu am folosit teava pvc de 250 de la dedeman, este ok pana acum.