-----------------------------------
Mihai Nastase
25 Mar 2017 00:56

Ce poti vedea cu un telescop astronomic ???
Au trecut cateva saptamani de cand m-a prins microbul.Normal ca nu vreau sa fac un pas gresit si ma documentez cat pot de bine in privinta achizitionarii unui telescop.Dupa  aproximativ 3 saptamani de documentat nu am reusit sa inteleg mare lucru.Vizual poti vedea imaginile planetelor sau DSO -urilor ca in video-ul de mai jos sau este doar o  stratagema comerciala de a vinde un produs ,telescop in cazul de fata ? Sa faci observatii vizuale este una si sa faci astrofotografie este cu totul altceva,acest lucru l-am inteles bine de tot.Procesatul sau fotoshopatul  unei poze poate induce in eroare mai ales atunci cand nu se specifica clar ......- aceasta poza este cosmetizata  si nu o veti putea percepe in nici un caz in mod vizual dumneavoastra, ci o vor face  aparatele foto specializate si softuri dedicate - Deci in concluzie ce  putem vedea de fapt printr-un telescop astronomic ?...Cat de mare putem vedea obiectul in sine ? Cat de clar ? Cat de colorat ? Cat de spectaculos...etc. - Intrebarea finala este .Ce telescop trebuie sa imi cumpar ca sa vad Jupiter  si Luna ca in filmuletul de mai jos ,care nu pomeneste nimic de fotografii procesate sau alte procedee artistice ??? Multumesc anticipat celor care ma vor lamuri in aceasta problema importanta !!!
 https://www.youtube.com/watch?v=Hil4qGqdGWs

ctinionut
25 Mar 2017 05:12


Salut. Eu am de putin timp o luneta de 80/600 apocromat. Pot numara pe degete de cate ori am iesit cu el la observatii si sunt mai mult decat multumit de ce am vazut. Deocamdata, am doar 2 oculare, dintre care unul de 6mm care ofera grosisment de 100x si unul de 28mm.
Am observat cu el luna, planetele, nebuloase, stele duble, roiuri de stele si galaxia Andromeda.

Cum s-au vazut...

Luna mi-a placut foarte mult, cu ambele oculare.. La 100x nu o mai incadrezi in campul vizual si se vad multe detalii. Am pus si o poza pe aici facuta cu telefonul prin ocular. Din moment ce lumina nu e o problema cand te uiti la luna nu stiu cat te ajuta un telescop mult mai mare. Oricum vizual mi se pare mult mai spectaculoasa decat in poze.

Jupiter la 100x l-am vazut destul de frumos dar departe de ce se afla in acele fotografii. Se va vedea destul de mare incat sa distingi benzi si culoare, chiar si pata intr-o seara cu atmosfera calma. Mi-e greu sa aproximez cat din campul vizual ocupa, dar sigur nu ca in pozele respective. De asemenea, chiar si numai la 100x au fost nopti in care turbulentele erau prea mari pentru a distinge detalii fine.

Saturn l-am vazut putin mai mic, cu inelele clar vizibile si diviziunea Cassini abia vizibila. Nu prea am prins atmosfera calma pentru Saturn inca.

Venus... o "semiluna" verzuie

Marte .. o bulinuta rosie

Nebuloasele se vad ca o ceata gri in jurul stelelor, nu se disting culori cu ochiul. In cazul asta cred ca o apertura mai mare sau nopti foarte intunecate ajuta, insa culori si forme exacte cred ca se obtin doar prin fotografiere

Stelele se vad ca si puncte, unele cu tenta de culoare. Mie imi place sa ma uit cu ocularul mai mare fiindca se vad mai multe si mai luminoase. Cu cat te aproprii cu atat se vad mai intunecate si mai tulburate. Stelele duble sunt mai interesante... am reusit sa vad destul de multe la 100x si de cele mai multe ori le observam prima oara cu ocularul de 28mm, care ofera 21x.

Roiurile globulare le-am vazut ca si o pata gri rotunda difuza in jurul unui centru mai luminos fara a distinge vreo stea. Nu stiu daca un cer mai intunecat ajunge ca sa distingi stelele sau se poate face doar prin fotografiere.

Galaxia andromeda am vazut-o ca si o pata gri alungita cu un centru luminos, fara culori.

2SKY
25 Mar 2017 11:08


La vizual detaliile sint mai fine , mai clare , contrast mai bun . Culori ai la obiecte luminoase, planete , stele . Asta si face o camera , aproape dubleaza posibilitatiile vizuale , crescind luminozitatea , apare crominanta . Nu exista telescop in comert , sa iti dea vizual asa rezolutie , dar orice telescop incepind cu 76/700 iti arata mai mult decit crezi si mai spectaculos decit te astepti . De asta sint instrumente si sint respectate . La ocular detaliile si marimea apar pe alta scala , ar fi si culmea sa vezi Jupiter .. mai mare ca tubul  :P . Daca ai ramas la Cassegrain , va fi mai greu cu DSO vizual , ca pierzi cimp si luminozitate la F=15 . Daca stai la bloc ,  maxim pentru a il cobori lejer este D= 254/1200 . La casa minim D=305-400mm . Vizual vezi cam ca aici cu (3 large telescop) , doar ca aceste imagini sint dintr-un loc foarte bun . Posibil din desert . http://www.deepskywatch.com/Articles/what-can-i-see-through-telescope.html

tavi 84
25 Mar 2017 11:15


La numai 60X marire veti vedea pe Jupiter cu telescopul ceva mai mare decat Luna vazuta cu ochiul liber.Un apo de 150 mm cum v-ar interesa,poate fi folosit la o marire de 3,4 ori mai mare de atat cu relativa usurinta,asta ca sa va dati seama de scala imaginii.Pe luna se vad mai multe cratere decat se pot numara chiar si cu instrumente mici de numai 60 mm,ce sa mai zic de cele mai mari.Atasez o imagine care il arata pe Jupiter cam cum il pot vedea intr-o noapte calma cu un acromat de 100 mm,cu un apo de 150 mm veti avea acces la mai multe detalii in benzile noroase.

Mihai Nastase
25 Mar 2017 11:20


Poza de mai sus este procesata ??? Unde sunt satelitii lui Jupiter ???Pe mine ma intereseaza in primul rand ce poti vedea , nu ce poti obtine dupa o procesare a  imaginii !!!

Catalin
25 Mar 2017 11:49


Salut!
Ca idee, uite cam ce poti vedea cu un Newtonian de 8 inchi (un instrument clasic, foarte intilnit in rindul astronomilor amatori, care, pus pe o montura Dobson are, probabil, cel mai bun raport calitate-pret): http://www.deepskywatch.com/messier-dso-sketches.html Fiecare schita are trecute datele necesare: telescop, ocular, etc. De precizat ca observatiile sint facute in conditii de poluare luminoasa foarte redusa. Te sfatuies sa cauti schite facute de amatori, sint mai aproape de ceea ce vei vedea decit fotografiile.
Planetele le pot vedea bine si din oras, la fel si multe DSO, mai ales Messier-ele.
Nu te astepta la imagini colorate, cu detalii incredibile, pentru ca n-ai, cu siguranta, nici un senzor in retina. Dar in timp ochiul tau o sa se invete si o sa se educe si o sa vezi din ce in ce mai mutle detalii la fiecare obiect vizitat, de-aia te si sfatuiesc sa tot revii la ceea ce ai vazut cu citeva seri in urma. 
Oricum, chiar de la prima iesire vei avea cite ceva foarte fain si accesibil de observat in fiecare anotimp.
Spor!

Mihai Nastase
25 Mar 2017 12:15


Foarte frumoase pozele.Am vazut ca sunt facute intr-o zona cu cer foarte bun.Oare se pot observa vizual culorile   DSO  si ce fel de instrument trebuie sa folosesti ???

tavi 84
25 Mar 2017 12:55


Poza lui Jupiter corespunde doar ca nivel al detaliilor observate in conditii atmosferice bune(foarte rar),coloratia fiind insa alta.Nuante de culoare la DSO nu veti observa cu ochiul ca in pozele de pe net.Cel putin cu instrumente sub 20" apertura,care nu se afla pe vreun munte(si atunci doar un pic la cele mai luminoase,nu ca in imagini).

2SKY
25 Mar 2017 13:40


Nici Hubble nu reda perfect culorile la DSO . Il ajuta filtre , camere , expuneri , corectii , procesare . Ce vrei tu  e sa bati camera cu ajutorul aperturii , ceea ce e imposibil . Mai suparator va fi pierderea de lumina pentru a vedea detalii DSO  , cit mai usor si multe . Si astfel pui o camera .

valy
25 Mar 2017 13:59

Re: Ce poti vedea cu un telescop astronomic ???
..- Deci in concluzie ce  putem vedea de fapt printr-un telescop astronomic ?...Cat de mare putem vedea obiectul in sine ? Cat de clar ? Cat de colorat ? Cat de spectaculos...etc. - Intrebarea finala este .Ce telescop trebuie sa imi cumpar ca sa vad Jupiter  si Luna ca in filmuletul de mai jos ,care nu pomeneste nimic de fotografii procesate sau alte procedee artistice ???Treaba e foarte simpla: aloca una doua zile si iesi cu culegii pe camp la stele, te lamuresti, altfel din filme si vorbe poti intelege sau nu..

Mihai Nastase
25 Mar 2017 14:09


Cum pot lua legatura cu cei din Bucuresti care merg  la observatii in afara  orasului ?Exista un grup organizat care merge periodic ?

valy
25 Mar 2017 14:28


Aici http://www.astronomy.ro/forum/Star-Party-Muntenia-f70.html

Sau pe facebook daca ai.

Mircea Pteancu
25 Mar 2017 14:32


Mihai

Ia legatura aici pentru iesiri la observatii , este cea mai buna optiune pentru ati face o idee despre ''ce se vede printr-un telescop astronomic'' :

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=160820#160820

Vederea culorilor pe cer este o chestiune extrem de individuala.
Obiectele la care vei vedea culori ,ba chiar o mare diversitate de nuante , sunt stelele.
Obiectele DSO in telescoape de pana la 8 inch , domeniul meu de expertiza , nu prea prezinta culori.
O exceptie notabila este M42.
Exista insa foarte multi amatori care in vederea de noapte sunt orbi la culoare , vad totul in al-negru-nuante de gri,ca la televizoarele de pe vremuri.

Mircea

Mihai Nastase
25 Mar 2017 16:37


Multumesc mult ptr sfaturi.Voi lua legatura  cu grupul  colegilor din Bucuresti care merg la Comana ptr observatii.

Erwin
25 Mar 2017 16:49


Receptorii din retină sunt de două feluri: pentru culoare &#537;i pentru luminozitate. Cei mai mul&#539;i dintre noi avem o vedere mediocră/slabă a culorilor pe timp de noapte, dominante fiind celulele care deosebesc lumina de întuneric, mult mai sensibile, chiar &#537;i un foton de lumină poate activa una. A&#537;adar când prive&#537;ti un obiect ce are o intensitate slabă a luminii, la liminta de vizibilitate, culorile sunt ca &#537;i inexistente. Obiectele mai strălucitoare ca roiurile, unele nebuloase planetare sau cometele pot fi văzute cu nuan&#539;e slabe de culoare. 

Depinde mult &#537;i de acuitatea vizuală a fiecăruia, de adaptarea la întuneric &#537;i mai ales de experien&#539;ă. Ochiul vede dar creierul interpretează. Abia după antrenament po&#539;i recunoa&#537;te caracteristici ale obiectelor care la prima vedere nu pot fi percepute. Chiar &#537;i cu instrumente modeste ca dimensiuni dar de calitate bună acuitatea vizuală este amplificată, corespunzător cu grossismentul &#537;i rezolu&#539;ia optică, pot fi făcute observa&#539;ii astronomice. Să nu uităm ce minună&#539;ii au descoperit înainta&#537;ii no&#537;trii când nu existau nici obiective nici oculare de care dispunem azi! Cerul să fie cooperant.

Mihai Nastase
25 Mar 2017 16:56


Buna Erwin.Stiu ca tu esti din Bucuresti si te rog ca atunci cand plecati la Comana sa ma anuntati si pe mine din timp ca sa ma pot organiza.Mi-ar place sa merg sa vad pe viu performantele diferitelor tipuri de telescoape pe care le aveti  voi  si deasemenea sa imi dau seama de  diferenta dintre ele.

ctinionut
25 Mar 2017 17:02


http://www.deepskywatch.com/Articles/what-can-i-see-through-telescope.html
Hmm, foarte aproape de adevar. Luna, Jupiter si Saturn, cam exact aia vezi la 100x cand e atmosfera ok.

Si asa e, perceptia culorii depinde de la om la om si asa functioneaza ochiul.. in intuneric se activeaza bastonasele care sunt mult mai sensibile la lumina dar care sunt incapabile sa perceapa culori. Timpul si gradul de adaptare depinde de la om la om si poate sa difere chiar si intre ochiul drept si ochiul stang. 
De asemenea bastonasele nu ofera aceasi claritate ca si conurile, de aceea am vazut unii care sugerau ca pentru observarea detalilor obiectelor mai luminoase adaptarea ochiului la o bezna totala nu e mai favorabila. Eu, unul, nu am prins inca conditii de bezna totala ca sa fac o comparatie. 

Din dorinta de a nu deranja si din comoditate eu mi-am luat telescopul fara sa imi bag ochii in telescopul altuia ca sa stiu exact ce o sa vad. Cand m-am uitat prima oara nu a fost exact ce ma asteptam, insa departe de gandul ca sunt dezamagit sau regret in vreun fel. Cred ca sunt atatea lucruri ce se pot observa cu orice telescop decent incat nu ai cum sa regreti.

Mihai Nastase
25 Mar 2017 17:23


Dupa cat m-am documentat am observat ca  apertura este cea care conteaza cel mai mult.Ai diametru obiectivului mare poti face  multe.Problema mea este ca vreau ceva care sa ofere intradevar un specatcol vizual si sincer nu prea am chef sa ma chiorasc sa identific cine stie ce detalii ascunse ale unui obiect.Ori vad ...ori nu vad.Ce ar trebui sa imi cumpar ca sa vad ??? Aceasta este chestiunea care ma framanta .Cat trebuie 500 mm...600mm..700mm apertura ,....nu conteaza ...fac un imprumut la banca daca nu imi ajung banii si rezolv problema.

2SKY
25 Mar 2017 18:07


Nu intelegi ca nu poti depasi 350-400 magnificatie , decit rar ?. Vrei DSO dar nu vrei sa vezi decit mare si color   :oops:  . Astepti cam multe , citi crezi ca au 500-800apertura (sau de ce nu mai mare)   :mrgreen: , sa iti explice ce vad . Daca nu ai multa rabdare si timp , ti-ai gresit hobbyul si de aici si sistemul cu GoTo . Nu inteleg de ce ai dat anunturile la CUMPARARI , daca vrei nou cu bani din banca ? . Ia si tu un 500-600mm  si ne spui si noua ce vezi . Eu abia astept .  :)

Mihai Nastase
25 Mar 2017 18:14


Maine as lua 600-700-800 numai sa stiu ca  este super OK si ca indeplineste asteptarile mele..Ce rost are sa facem pasi intermediari cand stim sigur ca intotdeauna vom vrea mai bun ,mai mare ,mai util.

Herr_Alien
25 Mar 2017 18:34


Un ultracompact de 22 de inch (550 mm) are 75 de kg si costa cam 11 000 de dolari. In afara de imaginile oferite, trebuie sa ma iei in calcul si alte considerente.

Mihai Nastase
25 Mar 2017 18:43


Nu inteleg dece  toata lumea fuge de greutatea  telescoapelor.75 de kg pot fi foarte usor duse de  2 oameni.Un Dobson de exemplu care este cel mai uzual poate fi transportat spre o locatie  cu cer mai bun in cazul in care stai la oras.Un fiat doblo poate transporta un Dobson  travel de 75 kg foarte lejer......

valy
25 Mar 2017 18:48


Ori vad ...ori nu vad.Ce ar trebui sa imi cumpar ca sa vad ???
1. Ce vrei defapt sa vezi?
2. Care este bugetul?
3. Orice ai lua va exista un alt telescop cu 20%, 50%..mai mare, limita e probabil 2m: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2487485/Utah-truckdriver-builds-worlds-largest-amateur-telescope.html
4. Orice ai lua va exista un obiect/detaliu ceresc care nu se vede decat daca ai avea un telescop si mai mare.
5. Orice ai lua mereu te va limita atmosfera, o solutie sa depasesti fiind optica adaptiva.

Maine as lua 600-700-800 numai sa stiu ca este super OK si ca indeplineste asteptarile mele..Vezi cine are un astfel de telescop prin Romania, pune o lada de bere..sau vreo zece :).. in masina si fa-i o vizita.

ctinionut
25 Mar 2017 19:24


Maine as lua 600-700-800 numai sa stiu ca  este super OK si ca indeplineste asteptarile mele..Ce rost are sa facem pasi intermediari cand stim sigur ca intotdeauna vom vrea mai bun ,mai mare ,mai util.

Nici prima racheta nu a fost trimisa direct pe luna...

Cum nici masina de formula 1 nu ar fi cea mai buna investitie ca sa mergi la lucru cu ea... poate nici cel mai mare telescop nu e o investitie buna ca sa-l pui in gradina. Poate nu o sa vezi mai mult cu el decat daca il urci in... Statia Spatiala Internationala (caz in care fiecare kg conteaza  :lol:  :lol: )

zoth
25 Mar 2017 19:28


Nu inteleg dece toata lumea fuge de greutatea telescoapelor.

Asta nu vei intelege decat dupa ce-l cumperi ...  :lol: 

OK, dorinta de mai mare e fireasca dar trebuie sa ramanem rationali si sa alegem telescopul in functie de calitatea cerului la care avem acces. Daca locul de observatie ajunge la valoarea de 0,15" de arc macar in 50% din noptile in care vrei sa faci observatii atunci un 800mm merita a fi cumparat, altfel nu!
Inainte de a arunca cu banul in vanzatorul de telescoape intereseaza-te de calitatea cerului in locatiile pe care le ai disponibile. La final faci o medie si afli cea mai potrivita marime pentru telescopul tau.

Bafta!

2SKY
25 Mar 2017 19:33


Topicul numai despre " observatii astronomice -incepatori " nu e . Dar daca isi ia 500 , inversam avansati cu incepatori .  :D

valy
25 Mar 2017 19:37


N-are treaba cu apertura.

Mircea Pteancu
25 Mar 2017 20:44


Mihai 

Toata lumea iti vrea numai binele ,sa faci o alegere buna,tu sa ai rabdare.

In treacat , Erwin a scris atunci cand ti-a raspuns :

''...Cerul sa fie cooperant. ''

Oare de ce ?
Cel mai mare telescop al lui Erwin are ''numai'' 200mm apertura.
Iti spun eu ca nu este cel mai utilizat dintre telescoapele sale.
Oare el nu vrea apertura cat mai mare  si marire cat mai mare ?

Cel mai bun telescop este cel pe care-l utilizezi cel mai des.
Ai o locatie cu cer bun ,ia-ti cel mai mare si cel mai greu telescop posibil.

Daca nu ,va trebuie  sa transporti telescopul la fiecare observatie ?
Uita atunci de telescoapele cu greutati de 75 kg.

Imi cer scuze de la Erwin ca am folosit exemplul sau.
Eu  ies foarte rar de la mine din curte ca sa fac observatii.
Dar , chiar si acasa, trebuie sa mut des telescoapele prin petecele de umbra si intuneric.

Si inca nici unul din telescoapele mele nu bate suta de kile nici adunate cu greutatea mea. 
Sa vezi insa cum e ,cand incepi sa-ti cauti bilutele noaptea ,prin iarba ... :shock:

Mircea

Mihai Nastase
25 Mar 2017 20:46


Topicul numai despre " observatii astronomice -incepatori " nu e . Dar daca isi ia 500 , inversam avansati cu incepatori .  :D
   Problema este  simpla .Nu am timp sa fac tranzitia cu instrumente mai mici.Vreau sa aflu  ce se poate vedea cu un instrument cu apertura mai mare ...nu 500...Va fi de 600 sau mai mare daca merita. Poate sa fie si fix ,adica netransportabil ptr moment pana voi hotara sa il duc undeva in judetul Teleorman unde as avea o locatie cu cer  foarte propice.Problema principala  ramane daca merita sa fac o investitie atat de mare.Un metru daca va avea tot incepator voi ramane ptr ca nu am timp sa aprofundez teorie sau alte aspecte complicate de astronomie si mai voi limita la observatii vizuale cel putin pana ies la pensie.

Mihai Nastase
25 Mar 2017 21:14


Saturn  vazut cu Dobson 10"  magnification 120X.Prea mic pentru pretentiile mele.Oare cum se vede prin 20" sau mai mult ??? https://www.youtube.com/watch?v=gXJrIQjzXkg

Mihai Nastase
25 Mar 2017 21:18


Luna prin 12" Dobosian. https://www.youtube.com/watch?v=OPvbR4zHGa4

Mihai Nastase
25 Mar 2017 21:34


Saturn vazut prin Dobson 16" apertura.Parca incepe sa semene  a ceva interesant.Fata de 10 sau 12 inci  este o mare diferenta.Caut in continuare sa vedem daca gasesc ...20",30" ...etc... https://www.youtube.com/watch?v=7u8zbdvFQIU

Mihai Nastase
25 Mar 2017 21:39


Saturn  cu 10"  vizual si procesat.Comparatia cu Saturn 16" din video precedent este relevanta. https://www.youtube.com/watch?v=5GC7g158jX8

ctinionut
25 Mar 2017 21:41


nu e nici o diferenta la detalii, poate e facuta filmarea la grosisment mai mare. Cam atatea detalii am vazut eu cu luneta de 80mm la saturn la 100x.
Luna tind sa cred ca am vazut-o si mai bine de atat...

Mihai Nastase
25 Mar 2017 21:45


La  10" imaginea mi se pare foarte neclara si nu exista culoare.Puterea cred eu ca este marita in detrimentul calitatii imaginii...cel putin asa  vad eu..

ctinionut
25 Mar 2017 21:52


Fotografierea este altceva. Cele mai multe fotografii sunt de fapt filmari descompuse in cadre si recompuse intr-o singura imagine pentru a evidentia cat mai multe detalii.

uite de exemplu o poza cu luna facut cu telefonul mobil prin ocular la 100x prin luneta de 80/600
http://www.astronomy.ro/forum/files/img_20170303_192416_664.jpg

Cu ochii insa era cu totul altceva, se vedea mult mai frumos.

Mihai Nastase
25 Mar 2017 21:56


Corect vizual  trebuie sa fie mult mai frumos .Cred eu ca asta este si scopul achizitiei unui telescop....sa iti incante ochiul.Uite aici cum pacalesc astia  clientii ...cu poze procesate si aranjate.....Isi cumpara omul telescop si alearga dupa o imagine inoculata fara sa stie ca a fost indus in eroare. https://www.youtube.com/watch?v=mlnEg7eN-QM

2SKY
25 Mar 2017 22:16


Tu nu o sa inveti vreodata cum e cu telescoapele astea , ca iti spune omul de seeing , de puterea de separare , de luminozitate , de culoare ,de magnificatie , de obiecte , degeaba  :!: . Tu cu mare si colorat . Iti dau  ultimul sfat . Ia 2 de 500 si ai 1 metru , ma crezi ?  :idea:

Mihai Nastase
25 Mar 2017 22:29


Luna cu 24 "apertura. https://www.youtube.com/watch?v=ySr9QKsWlQk

Herr_Alien
25 Mar 2017 22:33



Cred ca si Usain Bolt a mers intai d-a busilea ... si am cam incheiat.

ctinionut
25 Mar 2017 23:01


Si Schumacher s-a dat cu kartu prima oara...

valy
25 Mar 2017 23:46


Saturn vazut prin Dobson 16" apertura.Parca incepe sa semene  a ceva interesant.Fata de 10 sau 12 inci  este o mare diferenta.Caut in continuare sa vedem daca gasesc ...20",30" ...etcDefapt treaba e simpla: ia-l pe cel mai mare pe care ti-l permite bugetul.

sang
26 Mar 2017 01:08


Mihai,

Ca sa iti gasesti instrumentul potrivit, avand in vedere in urma posturilor tale ca esti foarte nou in hobby si iti lipsesc multe cunostinte necesare, trebuie sa privesti prin mai multe. Cum? Asteapta prima intalnire anuala. Pana atunci cumpara un instrument simplu de observatii - o luneta buna. 80-130 mm F7 sau mai mare. ED sau achro, dupa buget. 
 Pozitia de privit e naturala, te poti orienta usor pe cer si vei invata multe singur. Plus ca nu pierzi mult la revanzare.
 La intalnire, o sa poti compara ceea ce ai vazut deja cu ce mai au baietii. O sa vezi ca aperturile mari, peste 300 mm au probleme cu aclimatizarea simulte  dintre ele sunt doar galeti de lumina, cu diverse probleme ale calitatii optice. 
 
 Daca as avea 4000 Euro pt asa ceva, mi-as cumpara o primara numai de la Zambuto, de F8 si 250 mm, din quarz, cu timp de asteptare 1 an si mi-as face singur Newton-ul potrivit. 
E compromisul idea intre planete/dso/montura eq/portabilitate.

De ce numai 250mm apertura cand la banii astia pot lua de 450 mm sau mai mare? O sa intelegi mai incolo.
Succes!

Erwin
26 Mar 2017 12:37


Într-adevăr, ce a spus Mircea este adevărat. Cassegrain-ul clasic de 200mm cu 3m focal pot să număr pe degete de câte ori l-am scos la stele. Când l-am scos arareori am avut seeing bun pentru el, detaliile dispar din cauza turbulen&#539;ei iar acest efect este cu atât mai supărător cu cât apertura &#537;i magnifica&#539;ia sunt mai mari. Pentru o oră-două pe an când ai seeing &#537;i transparen&#539;ă perfecte nu se merită să iei un instrument mare &#537;i greu, vei fi total dezamăgit.

valy
26 Mar 2017 13:16


Probail trebuie ascultata si opinia celor care au instrumente mari (400mm+) si care sunt multumiti.

Mihai Nastase
26 Mar 2017 13:26


Multumesc tuturor pentru sfaturi.Voi tine cont de ele si nu ma voi avanta in necunoscut, daca pot spune asa.Astept,ma documentez  si daca nu va exista ceva care sa ma convinga ca o apertura mare este ultra miraculoasa oferind imagini spectaculoase comparativ cu una  mai mica atunci NU voi face pasul.Urmatoarea varianta la care ma gandesc ar fi 250-400 mm  cu avantaje  de portabilitate.

Mircea Pteancu
26 Mar 2017 16:57


Succes Mihai

Ai stiut sa-i starnesti pe colegii de forum si ai primit mult mai multe sfaturi decat alti incepatori.
Nu exista instrument ideal ,bun la toate.
Vad ca acorzi o mare importanta frumusetii imaginii.
Ca sa vezi detalii si obiecte slabe ,ia-ti telescop cat mai mare iti permit salele si portofelul.
Ca sa vezi imagine frumoasa , estetica -dar inerent cu detalii mai putine - ia-ti si o luneta cum a sugerat foarte bine sang.
Uita-te pe Cloudy Nights , toti veteranii ,harsiti prin tot felul de observatii ,au tone de telescoape , de toate marimile si tipurile.

Mircea

valy
26 Mar 2017 17:11



Ai stiut sa-i starnesti pe colegii de forum si ai primit mult mai multe sfaturi decat alti incepatori...Numarul sfaturilor e proportional cu apertura :lol:.

Mircea Pteancu
26 Mar 2017 17:13


Destul cu sfaturile , hai sa-i intindem lui Mihai si niste capcane.
De pilda acest stravechi proverb astronomic :

''Nimic nu intrece un telescop mic si bun...decat un telescop mare si bun'' !  :D 

Mircea

valy
26 Mar 2017 17:23


Colegul Mihai cred ca deja stie acest proverb si el tocmai vrea sa scurtcircuteze si sa ia direct unul mare si bun. Problema e ca nu stie care este acela si cat de mare sa fie. Defapt chestia cu "marimea" e simpla: tine direct de buget. Mai ramane chestia cu "bun".
Iar defapt capcana sta intr-un alt proverb (lege a lui Mutphy?): 
"Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample."
Adica faci tu ce faci si iei unul, problema ce faci dupa ce ti-l lasa macaraua in batatura?

Mihai Nastase
26 Mar 2017 22:39


Imi cer scuze daca  am suparat pe cineva.Departe de mine gandul de a incerca sa creez situatii explozive sau discutii tensionate.Pur si simplu as vrea sa stiu ce poti vedea cu un monstru de 24-30-36  de inci. Am inteles de la voi ca nu mare lucru.Initial am vrut sa ma asociez cu  mai multe persoane pasionate de astronomie si sa cumparam ceva la 1m metru apertura.Mi se pare rusinos   ca in Romania nu exista un telescop mai mare de 60 de cm apertura cand  bulgarii au unul de 2m.La americani astronomii amatori au   aperturi mari cu care umbla spre locurile  cu cer propice.Oare la noi de ce nu s-ar putea.Chiar si doi sau trei prieteni cuplati la un telescop si tot cred ca ar fi  benefic.Stiu ca oricine isi doreste ceva mai bun si mai performant.Sta in firea omului sa performeze.PS.Daca in urma anuntului meu apare cineva cu un telescop la 300 mm l-am cumparat si nu va mai tachinez cu obsesiile mele.Stima si prietenie sa fie .

valy
26 Mar 2017 23:02


.Initial am vrut sa ma asociez cu  mai multe persoane pasionate de astronomie si sa cumparam ceva la 1m metru apertura..Si dece nu continuati? Poate vizual nu vezi mare lucru dar fotografic cred ca se vede diferenta. Cel putin colegii care au postat poze planetare, spre 16", calitatea crestea odata cu apertura.

Parerea mea este urmatoarea: daca vrei si ai pa$$iune construieste-ti un observator, si aduna 1-2-3 instrumente, mici medii sau mai mari, diverse tipuri, 1-2 monturi grele, sfatuieste-te concret pt. fiecare caz in parte cu cei care au mai trecut prin experienele astea, nu exista o singura optiune, nu exista optiunea corecta, exista doar o multitudine de combinatii, unele mai potrivite altele mai putin potrivite.

Mihai Nastase
26 Mar 2017 23:10


Exista inconveniente pe care le-am inteles.Avantajele unei aperturi mari nu pot fi contestate de nimeni dar si dezavantajele trebuie lualte in considerare.Cercetez inca problema  si tin cont si de sfaturile colegilor cu mai multa experienta.

valy
26 Mar 2017 23:18


Trebuie facuta o cercetare, adica cam de la ce apertura in sus practic arunci cu banii in vant, tiand cont si de conditiile locale, probabil mai eficient e sa iei 2-3 telescoape mai mici dar complementare.

sternchen
27 Mar 2017 00:10


Cred ca unul de 14 ar fi suficient.Cu cat e mai mare aclimatizarea e mai lunga,nu?..

valy
27 Mar 2017 00:57


..Cu cat e mai mare aclimatizarea e mai lunga,nu?..Daca ai observator poti porni aerul conditionat ziua sa iti mentina temperatura de noaptea.

Erwin
27 Mar 2017 08:25


Pentru toate problemele expuse de noi aici există solu&#539;ii, mai mult sau mai pu&#539;in costisitoare. Domnule Mihai, în&#539;eleg că ve&#539;i putea aloca un buget consistent. Problema este că nu există niciun constructor de telescoape destinate amatorilor care să fabrice telescoape mai mari de 50cm &#537;i care să fie accesibile pe pia&#539;ă. După cum îmi pot da seama dumneavoastră nu cunoa&#537;te&#539;i faptul că pre&#539;ul cre&#537;te exponen&#539;ial cu apertura, nu liniar cum sunte&#539;i dvs. tentat să crede&#539;i. 

În România nu există oameni pasiona&#539;i de astronomie care să aibă la dispozi&#539;ie banii necesari pentru a achizi&#539;iona a&#537;a ceva. Nici măcar Institutul de Astronomie al Academiei Române nu are ace&#537;ti bani, de câte ori s-a încercat achizi&#539;ia unui telescop profesional mai mare finan&#539;area n-a fost ob&#539;inută, din diverse motive complicate, greu de sumarizat aici. Ne străduim să ob&#539;inem fonduri ca să mutăm din Bucure&#537;ti undeva la &#539;ară, nici măcar la munte, unul din telescoapele existente. Asta este problema cu cercetarea din România, este mai vitregită chiar decât Învă&#539;ământul, slaba finan&#539;are &#537;i lipsa oricărui interes a tuturor guvernelor pre &#537;i post-decembriste de a o întări. Mai rezistă doar pentru faptul că există oameni pasiona&#539;i care nu lucrează pentru bani ci pentru satisfa&#539;ciile profesionale...

Mihai Nastase
27 Mar 2017 08:29


Stiu ca exista in Romania cativa oameni care au telescoape cu aperturi  de 500  si chiar 600 parca exista unul. Ei ar trebui intrebati daca investitia  aduce foloase reale in conditiile climatice din Romania.

Mihai Nastase
27 Mar 2017 08:53


In cautarile mele pe Net am gasit cateva  variante   de telescoape cu aperturi mari la preturi accesibile.40",50" pot fi la indemana unor amatori chiar si in Romania.Cred ca 10 oameni pot strange 100.000 de euro si pot cumpara  un telescop de 50" Newton pe montura Dobson.Despre locatie pot spune ca este mult mai simplu de rezolvat.In jud Teleorman la 100 KM de Bucuresti  cu 5000 euro poti  cumpara 2-3000 mp de teren chiar si cu o casa pe el deci inclusiv curentul tras.

valy
27 Mar 2017 10:18


..Despre locatie pot spune ca este mult mai simplu de rezolvat.In jud Teleorman la 100 KM de Bucuresti  cu 5000 euro poti  cumpara 2-3000 mp de teren chiar si cu o casa pe el deci inclusiv curentul tras.Si e ok sa ai telescop in mijlocul satului printre becuri si cosuri de fum?
Bulgarii il au la 1800m si la 15 km de localitati.

Mihai Nastase
27 Mar 2017 10:26


Nu trebuie sa fie in mijlocul satului.Poate fi la  marginea satului de exemplu  si la un minim de 500 m de ultima sursa de lumina.Oricum ar fi ,poluarea luminoasa este cu 90% mai mica decat in Bucuresti .Judetul Teleorman are printre cele mai bune ceruri din Romania si este  la numai 100 KM de Bucuresti.

vicu60
27 Mar 2017 12:12


Salut!
Da este un loc in Teleorman pe care il cunosc unde cerul noaptea este CA smoala.Stelele se vad atat
de multe incat nu mai recunosti constelatiile pe bolta.

Mihai Nastase
27 Mar 2017 12:29


Care este locul despre care vorbesti ???Eu as recomanda  satele din jurul orasului Rosiorii de Vede sau mai aproape de Bucuresti  cele dinainte de Alexandria cu vreo 20-30 de km.

auriga
27 Mar 2017 12:30


Mihai Nastase, la noi telescoapele mari sunt rare, pentru chilipiruri apelezi la cloudynights classifieds, astromart.com, astrosell.it etc. Sau daca ai bani de unul nou, Horatius iti vinde pana la un metru, daca platesti bine face rost si de mai mare, fara gluma.

horatius
27 Mar 2017 12:53


In Teleorman cerul este bun din perspectiva iluminarii nocturne, dar este multa umezeala in aer de la culturile agricole, ce influenteaza negativ seeingul si conditiile de observatie.

In privinta telescoapelor mari, pentru observatii vizuale fiecare centimetru in plus conteaza, dar de la 40-50cm diametrul in sus, o diferenta de 10cm intre un telescop si altul nu mai este vizibila. De la 50cm la 70cm sau la 1m diferenta e mare vizual. Ca un exemplu, la 50cm doar cateva nebuloase prezinta culori, dar la 70cm deja se vad mai multe nebuloasele ce apar colorate, nu ca in poze, doar o tenta de culoare. La 50cm Jupiter e orbitor si spalacit fara filtru neutru, iar la lumina Lunii poti gati un ou in focar, Luna nu poate fi privita fara filtru nd 1,8.

Mihai Nastase
27 Mar 2017 12:59


Dupa discutiile cu colegii de forum ideea de a lua  un telescop mare pe care sa il folosesc in oras nu prea  imi mai surade.Fiind incepator in domeniu vreau ceva cat mai performant - apertura,calitate optica,montura etc.Trebuie sa imi reconsider ideile si pozitia.Nimeni nu mi-a certificat sau intarit faptul ca un telescop cu apertura mare  imi va oferi imagini spectaculoase,colorate si  extrem de clare in domeniul vizual.Creste apertura apar si inconvenientele legate de montura ,preturi mari  si imobilitatea sistemului.Inutil sa ai ceva mare daca cerul nu te favorizeaza.Avand in vedere ca in oras  nu poti exploata la maximum potentialul unei investitii destul de mari    raman la ideea ca  o apertura mare este buna dar nu in oras ci  acolo unde cerul  este propice.Am in vedere un observator  in viitorul apropiat singur sau asociat cu alti pasionati de astronomie.

Mihai Nastase
27 Mar 2017 13:05


[quote="horatius"]In Teleorman cerul este bun din perspectiva iluminarii nocturne, dar este multa umezeala in aer de la culturile agricole, ce influenteaza negativ seeingul si conditiile de observatie.

Buna Horatiu. Unde crezi ca ar fi cel mai bun cer din Romania ???

vicu60
27 Mar 2017 16:14


Salut!
Locul cu pricina se afla la 35 km dupa Turnu Magurele spre Slatina .Sunt sate asezate la poala unui deal cu case ieftine lasate libere.Ex.comuna Plopii Slavitesti.Am fost de cateva ori cu telescopul si este uimitor cerul.Am niste rude in zona asta .

Mihai Nastase
27 Mar 2017 17:54


Da , aceea este zona cu terenuri si case ieftine.Cerul este intradeva super - pentru observatii astronomice.Tot ce se invarte in jurul Alexandria,Rosiorii de Vede  cred eu ca este  OK.

valy
27 Mar 2017 19:14


Trebuie paza permanenta altfel iti iau oglinda si o topesc ca sa scoata aluminiul din ea.

Mihai Nastase
27 Mar 2017 19:41


Obligat trebuieste paza si multe alte masuri de securitate.Aici un singur om nu face fata si un efort comun ar garanta reusita.

Erwin
28 Mar 2017 06:53


Conform unor studii &#537;i cercetări în Mun&#539;ii Măcinului ar fi cel mai bun cer pentru astronomie din România. Peste tot la munte vremea este prea capricioasă &#537;i pentru câteva zile pe an de senin nu se merită a construi un observator fix. De aceea to&#539;i am insistat pe mobilitate. Dar la fel, e o zonă săracă, fără posibilită&#539;i logistice &#537;i de apărare împotriva ho&#539;ilor, la fel ca în zonele sărace din apropierea Bucure&#537;tiului. Camerele de supraveghere sunt inutile, trebuie să locuiască cineva permanent acolo! Se fură sistemele de supraveghere cu tot cu recorder &#537;i camere. 

Instrumente de calitate deosebită ar fi cele de la [url=http://www.cfftelescopes.eu/]CFF Telescopes. M-am uitat printr-un apo de 160mm de la ei, doar câteva secunde, ca să nu mă îmbolnăvesc, dar imaginea aia mi s-a lipit de retină. :)

valy
28 Mar 2017 10:53


Pot fi foarte corecte diverse abordari:
- de exemplu poti fi superentuziast si cumperi cel mai mare dobson posibil
- sau poti fi pragmatic si cumperi un C14 care il pui mai tot timpul pe terasa de acasa din Bucuresti si mai iesi cu el la munte sau pe camp cand/daca ai timp si chef de un cer mai bun.
- sau poti fi fan refractoare si cumperi un APO de 160mm si te joci cu el unde poti
- sau cumperi un APO mic, usor si portabil care il iei in rucsac cand urci la Omu.
Adica senzatiile tari pot veni din diverse directii, nu doar din apertura.

Mai e un aspect: daca ai si job si mai si pierzi noptile plimbandu-te prin locatii dupa cer negru o sa fie cam stresant.