-----------------------------------
valy
11 Apr 2017 02:35

Experiente cu cncuri
M-am tot chinuit sa generez o masca bahtinov plecand de la generatorul vectorial de pe net si generand Gcode-ul din Inkscape dar nu prea a iesit, si nici nu aveam controlul absolut. Asa ca am facut o aplicatie care sa genereze modelul impreuna cu codul pt. CNC, am testat jucaria:

Erwin
11 Apr 2017 10:32


Felicitări! În ce limbaj ai scris aplica&#539;ia?

valy
11 Apr 2017 11:15


Multumesc :).

C#.

Manu72
11 Apr 2017 11:53

experienta cnc
Salut Vali,
Daca te-as ruga sa te bagi la o experienta cnc pentru mine, ai face-o? :)

De exemplu mi-ar placea o Duncan colimation mask pentru C8-ul meu.
Cam asa ar trebui sa arate (sunt ceva dimensiuni acolo, dar eventual masor si-ti dau dimensiunile exacte.)
http://blog.lumpydarkness.com/2014/03/made-duncan-mask.html

PS.> sunt sigur ca ne intelegem la un pret rezonabil :)

valy
11 Apr 2017 11:57


Deci ce este gri inchis se taie (e gaura)? Completeaza pe desen diametrele celor 4 cercuri si da-mi poza.

PS.>va trebui sa invat Gcode pt. arce de cerc, eu inca am probleme la cercuri complete, o sa fi cobai :)

katran
11 Apr 2017 20:46


Nu inteleg de ce nu inveti sa folosesti un soft CAM ... ArtCam sau CamBam ... astea stiu sigur ca 
functioneaza perfect pentru ce vrei sa faci , respectiv glumele alea din plastic ... E pacat de 
masina , ca stie mai multe decat atat ...

valy
11 Apr 2017 21:46


Tot incerc dar fie sunt pe bani fie nu imi dau kit ca sunt din Romania fie nu rezonez cu modul lor de functionare. Evident ca masina poate si altceva decat plastic, dar banui ca nu e o rusine sa tai si plastic cu ea :).

Nu ma intelege gresit, abordarea ta e cea corecta pt. treburi serioase. Doar ca mie nu mi-a iesit, m-am stresat vreo saptamana, plus material stricat. Asa a mers din prima in cateva ore.

Apropos, cum fac filet interior, diam ~5cm?

katran
12 Apr 2017 09:23


Filet interior la diametrul ala ? Pai ...pe strung in varianta clasica sau cnc cu instructiune helical / spiral drill ...din cambam .
Dar ai nevoie de freza specifica cate arata ca o ciuperca ... cauta cu gogu si gasesti sigur ...

valy
12 Apr 2017 10:33


Brusc o sa iubesc cambamul, daca ma rezolva cu filetul. Stiu de freza, o sa caut una.
Vreau un filet mama pt asta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=15662&start=15#165625
Multumesc.

valy
15 Apr 2017 17:48


N-am rezistat tentatiei si am facut si varianta Bahtinov Designer mkII, in loc de linii am gauri si tes cu fir de ata, rezultatul mai jos:

valy
04 Mai 2017 00:41


Am dibuit si mecanismul de facut filet, inca nu am freza dar am simulat si am gaurit un polistiren, pare sa fie ok. Cu asa ceva ar trebui sa rezolv si problema filetului: http://www.mills.ro/freze-cnc/freze-filetante

Erwin
04 Mai 2017 06:24


Bravo! Pentru finisare po&#539;i să treci cu freza prin acela&#537;i loc de mai multe ori. Încearcă în lemn tare să vezi cum iese. 

Dacă faci rost de freze care ar fi cel mai mic pas pe care-l po&#539;i face cu metoda asta? Ai putea face de pildă filet interior M36.4x1 într-o placă de aluminiu? Mă gândesc la o talpă de focuser de newtonian pe care să pun focuserul elicoidal tip Lacerta.

valy
04 Mai 2017 12:02


Cred ca se poate orice pas, freza e ascutita la varf, intru mai mult sau mai putin cu ea in material, cu spirala mai deasa sau mai rara. Ar trebui sa ma lamuresc ce inseamna pasul transpus in mm translatie pe Z.

Erwin
05 Mai 2017 07:16


Filetul metric e cel mai simplu deoarece în sec&#539;iune flancul este un triunghi echilateral. Dacă ai pas de 1mm atunci &#537;i înăl&#539;imea este tot de 1mm. Aten&#539;ie doar la raza de la vârf &#537;i fundul &#537;an&#539;ului, toleran&#539;ele sunt strânse dacă nu vrei să ai jocuri prea mari sau să nu intre. N-o să-&#539;i iasă din prima, a&#537;adar va trebui să po&#539;i testa cu o piesă conjugată pe post de calibru. 

Ce se poate întâmpla este să nu po&#539;i ob&#539;ine pasul exact &#537;i atunci se înfiletează doar pu&#539;in, 2-3 spire după care se gripează. S-a întâmplat &#537;i la strung să nu aibă pasul exact necesar ci unul foarte apropiat, de ex. în loc de 0.6 am folosit 0.625 (filetul de filtre pe 1.25") &#537;i în acest caz a mers, lungimea fiind mică. Bănui că ai o leră pentru filete?

O altă problemă care poate apărea ar fi ca din cauza elasticită&#539;ii ma&#537;inii &#537;i a micro-pa&#537;ilor motoarelor elicoida să nu fie o curbă perfectă ci formată din segmente mici de dreaptă. Asta s-ar putea rezolva prin &#537;lefuirea ulterioară cu abraziv fin cu o piesă conjugată (de sacrificiu).

valy
17 Aug 2018 19:09


Am reusit in sfarsit sa ma ocup si de filete, pana la urma nu e greu cat timp fac calculul corect si nu rup frezele :)
Intre timp gasisem o scula interesanta de masurat filete, merge ca unsa. Am facut un adaptor pt. un filet de ocular. Deocamdata am incercat in acril dar ar trebui sa mearga si in aluminiu, urmeaza sa testez.

valy
21 Ian 2019 20:25


Am o camera S-mount si e interesanta din anumite puncte de vedere: color, 5mpx, fara filtru IR, asa ca am facut un adaptor la C-mount si de aici sa o pot monta la telescop, inclusiv cu filtre. Nu e foarte buna la DSO ca nu poate mai mult de 2 sec, dar la planete sper sa fie utila, sau la filmari/poze color.

Erwin
22 Ian 2019 00:42


Așadar, ai reușit să faci filet în aluminiu pe CNC?

valy
22 Ian 2019 09:31


Da.

valy
29 Sep 2022 18:49


Filetul reprezinta un aspect important al businessului, insa pentru a-l face este nevoie de o freza speciala. Initial am luat una, dar era mica si subtire, s-a rupt (din vina mea). Dar aveam o serie de limitari: adancimea santului max 0.5mm, adancimea/lungimea filetului 2-3mm. Pentru piese mai serioase (gen imbinari de tevi, suport focuser) aveam nevoie de adancimi de lucru mari (5mm+). Pentru filete cu profil mai mare aveam nevoie de o freza care sa sape mai mult de 0.5mm, spre 1-1.5mm.
Cum o freza Datron costa spre 150E (cele de dimensiuni mai mari), m-am gandit sa fac una dintr-un burghiu. Cautand la Dedeman un burghiu potrivit am dat de o freza de 6mm (era singura din categoria asta). Avantajul fata de burghiu este ca e mai scurta, partea elicoidata de "burghiu" are doar 15mm, nu imi trebuie prea lung ca sa nu se indoaie/vibreze.
Zis si facut. Am pus-o pe bormasina, in motorul rezei am montat o piatra si am decupat forma triunghiulara a dintilor plus sapat zona de degajare de aprox 10mm.

Erwin
01 Oct 2022 19:45


Ideea este bună, dar flancul din spate nu este drept, vei avea probleme cu filetul generat. Piatra s-a uzat probabil &#537;i va trebui s-o rectifici. Po&#539;i face chestia asta folosind o bucată de carborundum sau mai bine un diamant, chiar dacă este ceva mai scump, te &#539;ine o via&#539;ă &#537;i po&#539;i rectifica pietrele ori de câte ori se uzează.