-----------------------------------
Wanderer
29 Apr 2017 16:20

Telescop 200 mm F5 Dobson truss compact portabil
In primul rind ideea nu imi apartine, dar fata de sursa sint citeva modificari fiindca la anumite parti nu am inteles cum a facut si am adaptat.
Am inceput dar nu stiam cum se va termina(nu am avut schita completa); anumite parti le-am refacut de multe ori pt. ca am vrut sa folosesc fiecare milimetru (am vrut sa fie compact si portabil).
Ignorati: 
1. modul de fixare pt. coarda elastica ( este un pic diferita de pozitia finala care a fost testata si merge).
2. cele 4 "bucatele" de lemn care ghideaza semicercurile ( vor fi inlocuite de textolit )
3. finderul ( imprumutat de la un Tasco ) si modul lui de fixare ( nu pot observa prin el; prea aproape de tevi).
Am folosit coarda elastica pt. ca la unghi inclinare<65 devine orizontal. 
Se putea si mai bine? Binenteles.
Mai sint citeva lucruri mici de facut ( lipiri, decupare semicercuri - ajuta la greutate, vopsire, etc. )

Acum am o problema. Focalizarea imaginii este exact in mijlocul cursei de 20 mm a focuserului elicoidal +prisma+ocular. Dar vreau sa folosesc si barlowul 2x si atunci punctul de focalizare iese mult in afara. Ce optiuni exista ?
Imi puteti recomanda un ocular 5...5.5 mm mai bunicel care sa nu fie foarte mare sau greu ca impreuna cu barlow 2x sa pot ajunge si la maximul telescopului ( se va folosi mult si la terestru pe distante mici ) ?

valy
29 Apr 2017 17:11


Foloseste un tub extender pt. barlow.

Wanderer
29 Apr 2017 18:13


Foloseste un tub extender pt. barlow.

- scuze, am scris exact opusul; prin adaugarea unui Barlow2x punctul de focalizare ramine in urma.

valy
29 Apr 2017 18:21


Scoate prisma.
Ciudat, la mine se departeaza nu se apropie cand folosesc barlow.

Erwin
30 Apr 2017 10:33


Unde ai găsit focuserul elicoidal? Este pe 1.25", da? Eu am găsit cu o cursă de 10mm &#537;i voiam să-l pun la newtonian dar 20mm mi se pare mai OK ca să nu fie nevoie de buc&#537;e de extindere a range-ului.

Wanderer
30 Apr 2017 12:00


Pe Aliexpress (este pe 1.25"). Majoritatea sint cu 10mm dar sint si cu 24 mm.
Edit: Am masurat cu rigla ~23 mm desi in specificatii este 20 mm.

Wanderer
01 Mai 2017 22:08


Micsorat tevile de la truss cu 1 cm si acum pot folosi si barlow 2x la limita si zoom 7...24 mm. 
O recomandare pentru un ocular mai bun in zona 5...6 mm care sa nu fie foarte greu? Acum am doar super plossl 10 mm si 20 mm.

valy
01 Mai 2017 22:13



O recomandare pentru un ocular mai bun in zona 5...6 mm ...Nagler?

Erwin
01 Mai 2017 22:33


Au apărut ni&#537;te oculare noi planetare la Skywatcher &#537;i mi se par acceptabile dacă nu ai bani de Nagler (type 6 e mic). Hyperion sau Delos sunt mari. DeLite ar fi de luat în considerare dar noi, nu le găse&#537;ti second. Sau orthoscopice dacă e&#537;ti amator de imagini psihedelice cu flocoanele din ochi.

dragos.n
02 Mai 2017 12:09


Felicitari pentru constructie. Imi place, si probabil ca va arata super daca ii dai cu niste lac colorat. Nu iti recomand sa il faci negru, ca nu il mai vezi noaptea, si risti sa calci pe el.

valy
02 Mai 2017 12:11


.. Nu iti recomand sa il faci negru, ca nu il mai vezi noaptea, si risti sa calci pe el.Ii pune leduri...rosi :).

Erwin
08 Mai 2017 07:51


Marele dezavantaj al acestui tip de telescop este necesitatea alocării unui timp destul de lung pentru montare-demontare &#537;i colimare. 

Din acest motiv am ales construc&#539;ia cu o singură &#539;eavă pentru ultralight-ul ce l-am construit acum câ&#539;iva ani pentru Corneliu. Nu se pierdea deloc colimarea la primară, doar la secundară trebuia umblat, foarte pu&#539;in, &#537;uruburile fiind cu cap randalinat era floare la ureche. E adevărat că suferea la capitolul rigiditate, oglinda fiind grea producea flexură în păr&#539;ile din lemn, &#539;eava de carbon nu flexa deloc la fi 60mm. Deplasarea spotului laser în centrul oglinzii era de 2-3mm, de acceea îl colimam la 45 grade.

Mircea Pteancu
11 Iun 2017 17:42


As mai avea de adaugat un dezavantaj la cel aratat de Erwin.
Un asemenea telescop este adecvat numai inafara orasului , deci nu pentru Astronomie Urbana...
(Zona urbana = acele locuri infecte in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.)

Eu am mers exact in directie inversa tocmai din aceasta cauza , oricine aprindea un bec in cartier , se vedea in ocularul telescopului  meu cu tub deschis -adica fara tub.

Am facut precizarea de mai sus pentru incepatori.


Constructia este excelenta ,felicitari Wanderer si succes maxim la observatii!
Daca cu un asemenea telescop  vor fi  evitate  zonele urbane , nu vor fi probleme.


Mircea

Erwin
12 Iun 2017 07:45


La modelul truss confec&#539;ionarea unei huse din pânză neagră ajută mult.