-----------------------------------
Adrian_TM
04 Mai 2017 14:08

ocular 4mm 1.25
Am o luneta mica (50x600). Ocularul original de 4mm e defect. 
Vreau sa cumpar un ocular de 1.25" 4mm. 

Bugetul limitat este un factor determinant :)
Asa ca am mers in partea de jos a pretului.
Ce imi recomandati dintre cele doua la care am ramas?
http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-plossl-317mm.html
http://www.astrovest.ro/site/index.php/oculare-1-25/castell-plossl-1-detail

tavi 84
04 Mai 2017 16:41


Sa nu cumparati un ocular de 4mm,asta e ce recomand  :roll: Si unul de 6 mm e cam la limita pentru acea lunetica,oare cat de bun e obiectivul :?:

zoth
04 Mai 2017 22:38


Ca regula generala e bine ca cel mai puternic ocular sa nu aiba focala (exprimata in mm) mai mica de jumatate din raportul focal al instrumentului. In cazul tau nu este recomandat un ocular sub 6mm.

In loc de PLossl cu element barlow intern mai bine mergi pe un orto cu aceasta focala.

Erwin
05 Mai 2017 07:01


Ia împrumut un Plossl de 4mm de la colegi, vezi dacă e bun sau nu, poate te convingi că nu ocularul original de 4mm e defect ci magnifica&#539;ia prea mare este cauza. Având lentile a&#537;a de mici în loc să vezi mai multe detalii imaginea este întunecată &#537;i î&#539;i vezi flocoanele din ochi cum se plimbă prin câmp.

Mai strânge un ban la pu&#537;culi&#539;ă &#537;i ia-&#539;i un instrument capabil. Un newtonian de 150-200mm te-ar &#539;ine ocupat multă vreme &#537;i &#539;i-ar oferi seri de neuitat.

OptikOla
07 Iun 2017 11:46

Ocular 4 mm
Intai vezi exact ce obiectiv are, deoarece e posibil si acolo sa fie o mare problema. Un cunoscut a cumparat recent o lunetica de 50/600, pentru baiatul lui, dar neobtinand rezultate cu ea, a adus-o  la mine sa vad ce are. Prima constatare:   avea in pachet un ocular de 4 mm, cu lentile din plastic... Numai bun pentru tomberonul de mase plastice... Chiar presupunand  ca ar fost cea mai buna sticla in el, eventual un ortoscopic de firma renumita tot nu ar fi dat rezultate pe lunetica asta... Ar iesi 150X pentru un obiectiv de 50 mm, adica 3D... Cam mult chiar si pentru un APO...
       A doua constatatare: desfacand obiectivul am constatat ca e un simplet. Nu acromat lipit, nu Fraunhofer ci o singura lentila...
    Sa nu fie si a ta la fel... 
    In orice caz, daca  totusi obiectivul e acromat si sper sa fie,  nu o folosi cu oculare mai mici de 6 mm (la limita). Zona 7- 10 mm ar fi OK.