-----------------------------------
bitha7
15 Mai 2017 18:29

Imagine neclara...Ajutor!!
Bună ziua! Am achizi&#539;ionat un telescop Skywatcher Star Discovery 150/750 mm, sunt incepătoare &#537;i nu de&#539;in multe informatii despre astronomie dar doresc sa învat ,,deci sa revenim la subiect,  am ie&#537;it să fac ni&#537;te observa&#539;ii cu telescopul dar trist e că văd tot in cea&#539;ă, nimic clar, totul aburit....Care ar putea fi problema, eu cred ca am montat totul bine, sunt oarecum descurajată

valy
15 Mai 2017 19:36


Poti face o poza la telescop, in principal la ocular, focuser?

bitha7
15 Mai 2017 20:14


Da..sigur

valy
15 Mai 2017 20:28


Ce obiecte ai privit, terestre sau pe cer?

2SKY
15 Mai 2017 20:32


Ceata pentru ca ai privit ziua obiecte apropiate , care se vad punind un adaptor in plus , adica focalizarea nu mai este la infinit . Pentru astro pui doar ocularul si focalizezi pe luna cel mai bine , apoi verifici stelele sa fie puncte mici si clare . Vezi ca ai pus invers luneta cautatoare .  :)

Stanescu Octavian
15 Mai 2017 20:53


Incearca la Luna cu un ocular pe care scrie 20 sau 25mm    . focalizezi incet pana gasesti cea mai clara iamgine .

Erwin
15 Mai 2017 23:50


Din ce se vede este un newtonian, relativ ieftin, nu po&#539;i să ai a&#537;teptări prea mari însă telescopul trebuie să fie bine colimat, aclimatizat &#537;i reglat înainte de a putea observa ceva. Apoi mai este turbulen&#539;a atmosferei care te împiedică să vezi detalii, totul pare blurat &#537;i dansează dacă folose&#537;ti mărire mare (ocularul cel mai scurt în mm).

tudor
16 Mai 2017 08:31


Avem nevoie de mai multe precizari in detaliu privind modul in care faceti si pregatiti observatiile, pentru ca pot fi multe explicatii: 
Poate nu faceti clarul cum trebuie, incet si cu rabdare. Poate fi si decolimat instrumentul foarte rau. Sau o alta problema ar putea fi si simpla prezenta a unei pacle de nori...sau multe altele mai ales ca sunteti incepatoare.

bitha7
17 Mai 2017 15:01


Multumesc de sfaturi, am reusit sa obtin o imagine clară, si e totul bine...dar de ce ocular am nevoie ca să corectez imaginea rasturnata ??

valy
17 Mai 2017 16:28


Din ocular nu prea merge. Pentru observatii terestre exista scule dedicate care arata imaginea corecta, ex. binocluri sau lunete terestre.

2SKY
17 Mai 2017 20:10


Cu un Newtonian asa mare e foarte greu la terestru ,  numai daca il modifici sa pui o prisma care corecteaza imaginea  , dar care arunca ocularul departe de planul focal si astfel trebuie sa tai din tub . Citeste asta . http://telescop-expert.ro/despre-telescoapele-astronomice.html  

Pentru natura  etc , poti sa iei ceva de genul si ai si trepied . http://www.astroshop.ro/national-geographic-instrumente-terestre-cu-zoom-20-60x60-spotting-scope-set/p,43943#tab_bar_1_select gasesti si mai ieftine , dar sa nu fie de la LIDL Auriol , sau alte stifturi .