-----------------------------------
catyo
20 Mai 2017 11:15

Alegere gama oculare
Salutare tuturor!
Numele meu este Catalin, sunt incepator in domeniul astronomiei si intru pentru prima data pe acest forum. Astronomia ma atrage de mai mult timp, dar abia de foarte curand am achizitionat un telescop.
Este un refractor acromat Brasser Messier AC127S/635 EXOS-2 GoTo livrat impreuna cu un ocular standard de 26mm pe care il folosesc cu un Barlow 3x.
As vrea sa imi completez gama de oculare in ideea de a vedea mai clar(mai mari) planetele si corpurile deep sky intentionand ca pe viitor sa fac si astrofotografie.
Eu m-am gandit la urmatoarea gama de oculare:
1. Omegon Super Plossl 32mm
2. Omegon flat field 12mm
3. Omegon SWA 10mm
4. Omegon Super Plossl 6.3mm
Intentionez sa cumpar si un Barlow 2x pe care sa il folosesc cu aceste oculare.
Ma adresez forumistilor cu rugamintea de a-mi confirma/infirma daca alegerea mea este judicioasa
si eventual daca ma pot sfatui pentru o alegere mai adecvata.
Va multumesc tuturor si va salut inca o data cu stima!

valy
20 Mai 2017 12:36


Un barlow 2x e util la casa omului dar devine putin redundant in combinatie cu focalele alese.
Ce focala are instrumentul?

catyo
20 Mai 2017 12:43


Focala este de 635mm

tudor
20 Mai 2017 13:09


Eu zic ca un ocular bun de 20 sau 30mm este suficient pentru campuri largi. Nu o sa ai mare nevoie de 10-12mm. Iar restul de oculare eu le-as achizitiona cu timpul de la 8mm in jos: 6mm, 5mm, 4mm, 3mm. Toate sa fie de calitate pentru ca instrumentul are raportul focal mic de f5, asta insemnand ca este pretentios la oculare, fiind predispus la coma pe marginea imaginii ocularelor. La focale mici poti opta pentru ortoscopice, dar daca privesti cu ochelari sau vrei campuri mai mari la aceste focale mici, poti merge  pe oculare gen planetare UWA care au vreo 68 grade, sau mai largi si mai scumpe: Nagler

catyo
20 Mai 2017 13:20


Multumesc pentru lamuriri. Ca sa imi fac o idee, un ocular de 30 sau 20 (impreuna cu un barlow 3x sau barlow 2x) este de ajuns ca sa disting suficient de clar inelele lui Saturn?

tudor
20 Mai 2017 13:33


Inelul lui Saturn il poti vedea si cu mariri mici gen 50x. Dar de la 100x in sus poti vedea ceva detalii in plus, adica diviziuni ale inelului...dar conteaza mult transparenta cerului. Dar ideal la Saturn trebuie o marire putin mai mare. Deci pentru inceput, eu as lua 3 oculare: doua ortoscopice de 5mm si 3mm (urmand cu timpul sa-mi completez focalele scurte) si un ocular de 20mm de camp larg. Cu cel de 20mm si 5mm  poti folosi si un barlow de 2x, pana cand iti vei completa focalele scurte.

catyo
20 Mai 2017 13:59


OK. Multumesc foarte mult, am sa achizitionez un barlow 2x si ocularele indicate. Cer senin!

Erwin
20 Mai 2017 14:18


Bine ai venit!
Eu zic să mai strângi bani la pu&#537;culi&#539;ă. Ocularele fac jumătate de telescop, fiecare în parte! Nu arunca bani pe oculare ieftine pentru că vei fi dezamăgit. Un acromat F/5 necesită oculare bine corectate. Nu prea este bun pentru planete acest instrument ci pentru deep-sky, cu un 28-36mm de calitate, wide, pe 2" vei avea senza&#539;ii tari la nebuloase, galaxii, roiuri. Pre&#539;ul unui astfel de ocular este ridicat, probabil peste 500 lei la second-hand (lini&#537;tit po&#539;i lua second, ale mele aproape toate le-am luat a&#537;a, nu prea se strică). Dar trebuie să ie&#537;i neapărat din ora&#537; pentru că în Bucure&#537;ti nu există cer pentru DSO.

catyo
20 Mai 2017 15:27


Multumesc! Incerc sa achzitionez oculare cat mai de calitate, bineinteles in masura in care-mi permite punga. Daca va fi nevoie, nu ma deranjeaza sa iau si la mana a doua, importanta este acuratetea imaginilor pentru ca ma intereseaza si astrofotografia. Pentru inceput am sa ma limitez la strictul necesar
din punctul de vedere al gamei, cu preferinta pentru deep sky. Desi am inteles ca tipul de refractor pe care il am se pliaza rezonabil si pentru observatii planete si luna in ciuda faptului ca este unul rapid (f5)

catyo
20 Mai 2017 15:57


Si ar mai fi o problema: telescopul meu are focalizatorul pe 1.25" si nu stiu daca gasesc adaptor 1.25" la 2" pentru a putea utiliza oculare de 2".

tudor
20 Mai 2017 17:03


exista adaptor :o 
http://www.astroshop.ro/inele-de-prelungire-adaptoare/lumicon-adaptor-1-25-tata-2-mama/p,6847#tab_bar_1_select
Sunt uimit ca exista acest adaptor, pt ca nu stiu pe nimeni sa foloseasca oculare de 2 pe focuser de 1,25...invers da. 
Dar stai linistit ca oferta ocularelor de 1,25 este cea mai bogata si poti gasi oculare foarte bune si de calitate pe 1.25

2SKY
20 Mai 2017 17:22


Salut , nu cumva al tau este  Brasser Messier AR127S/635 ? care are iesire pe 2" dar nu are adaptor , trebuie sa cumperi tu , sau intra ocularul de 2" direct fara adaptor . BRESSER-Refraktor AC 127/635-Mon-2 (Messier) este dotat deja si cu diagonala pe 2" din fabrica .

catyo
20 Mai 2017 17:31


Este adevarat ca pentru 1.25" la focuser oferta de oculare  e generoasa, dar numai pentru tipul de oculare 32 sau 38mm super plossl cu camp vizual aparent de 52 grade. Eu as fi optat (desi pretul este mult mai mare) pentru un ocular de 32 sau 38 mm in varianta SWA la care campul vizual este mai mare (70 grade), iar pentru aceasta marime de focal am gasit numai la 2". De aceea m-am gandit la un adaptor.

catyo
20 Mai 2017 17:39


Salut 2SKY ! Nu, telescopul meu este AC127/635 EXOS-2 si are iesirea la focuser de 1.25" si la fel oglinda zenitala cu care l-am primit. De la inceput asa era in specificatia produsului.

tudor
20 Mai 2017 18:05


Da, la focala asta de 35mm-38mm nu sunt pe 1,25. Dar poti folosi unul de 20mm-24mm cu camp larg cum ar fi astea 
Pentax Ocular SMC XW 20mm 1,25"
http://www.astroshop.ro/pentax-ocular-smc-xw-20mm-1-25-/p,12344#tab_bar_1_select
Cu el ai o putere de 31x si un camp real de 2,2 grade

Panoptic 24mm 1,25" 
http://www.astroshop.ro/televue-ocular-panoptic-24mm-1-25-/p,14241#tab_bar_0_select
cu el ai o putere de 26,5x si un camp real de  2,56 grade

sau varianta mai ieftina
Explore Scientific 1.25", 24mm 68° N2
http://www.astroshop.ro/explore-scientific-1-25-24mm-68d-n2-filled-eyepiece/p,25049

Daca vei simti nevoia de campuri mai largi de atat poti folosi un binoclu. Dar eu cred ca un 24mm de 70 grade are un camp suficient de larg pentru DSO pe telescopul tau.
 Parerea ca pentru deep-sky trebuiesc puteri mici si implicit campuri mai largi este valabila doar pentru obiectele foarte extinse pe cer. Dar acestea sunt putine in comparatie cu restul obiectelor. Obiectivele cu campuri mari si putere sub 30x se folosesc cel mai des pentru cautarea si reperarea obiectelor deep-sky. Dar studierea lor se face de cele mai multe ori la puteri medii spre mari: 60x, 80x, 100x, 150x, 200x

catyo
20 Mai 2017 18:20


OK. Multumesc, am sa incerc sa ma orientez pentru una dintre variante ca sa evit utilizarea unui adaptor de 2".

jimao22
20 Mai 2017 20:46



Parerea ca pentru deep-sky trebuiesc puteri mici si implicit campuri mai largi este valabila doar pentru obiectele foarte extinse pe cer. Dar acestea sunt putine in comparatie cu restul obiectelor. Obiectivele cu campuri mari si putere sub 30x se folosesc cel mai des pentru cautarea si reperarea obiectelor deep-sky. Dar studierea lor se face de cele mai multe ori la puteri medii spre mari: 60x, 80x, 100x, 150x, 200x

Parerea asta se bazeaza pe ceva. Mariri mici insemna luminozitate sporita. Ceea ce e un "must" la deep-sky, daca nu ai un telescop de 500 mm diametru.
Planetele sunt de sute de ori mai luminoase decat obiectele deep-sky si acolo merg bine puterile de marire mari, ca sa vezi detaliile.

valy
20 Mai 2017 21:39


La un acromat f5 de la ce magnificatie incepe sa se simta ca e acronat f5?

tudor
21 Mai 2017 01:01


Da, luminozitatea joaca un rol cheie. La DSO de fapt conteaza mai mult pupila de iesire (lungime focala ocular/ f telescop). Tocmai pentru asta o pupila de iesire mare lumineaza si fundalul intunecat al cerului. Practica arata ca o asemenea luminare scade din pacate si contrastul dintre obiectul de cer profund vizat si fundalul cerului. Se pare ca o pupila de 2mm este echilibrul dintre luminozitate si contrast, iar cand e vorba de un cer poluat luminos o pupila de 1,5 sau 1 e mai indicata decat una de 3 sau 4.
Iar daca ne raportam strict la marire, multe galaxii si unele nebuloase la 20x vor arata doar ca niste stele. Un refractor de 127mm capteaza suficienta lumina incat il poti folosi fara probleme, si este indicat sa-l folosesti, la mariri mai mari decat mariri  specifice instrumentelor mai mici in diametru (cum ar fi 20x la binocluri). Astfel aceleasi galaxii ce se vedeau la 20x ca niste stele, la o putere mai mare incep sa arate a galaxii.
In practica aceste oculare de focale mari si camp foarte larg se folosesc pentru a repera mai usor obiectele vizate spre studiere si pentru senzatia foarte frumoasa de imersie in spatiu, ceea ce recunosc nu e putin lucru!

2SKY
21 Mai 2017 04:12


Gama sau modele ? . Daca esti limitat ca buget , e bine sa iei ceva mediu ca pret si in timp vei avea gama dorita , care se mai schimba cu timpul . Poti merge pe oculare planetare la focale mici 4mm,7mm,9mm . Citeste .
http://astromagazin.ro/oculare/2036-ocular-skywatcher-planetary-4mm.html si tot planetare dar de la Skywatcher Planetary UWA 15, 20mm practic acelasi optician ,  acelasi design . Iar barlow neaparat ceva calitate f buna , 2x si 5x pentru astrofoto.

sternchen
21 Mai 2017 04:56


Teoretic o marire de 25x ar fi suficienta pe cer obisnuit, imaginea fiind "apo" atat ca si calitate cat si magnitudine.
Practic merge mai mult datorita luminozitatii scazute a obiectelor.

Erwin
21 Mai 2017 06:25


Nu sunt lămurit, este apochromat sau acromat acest instrument? L-am găsit ca având obiectivul cu 4 lentile (Petzval). M-a&#537; mira să aibă focuserul pe 1.25, ar fi o stru&#539;o-cămilă. Adică te chinui să faci un obiectiv foarte bun dar tai din buget la restul tubului? Dacă este ca cel din link sigur e pe 2":

http://astromagazin.ro/telescoape-astronomice/695-telescop-bresser-messier-ac-127635-exos-1.html

M-am ferit să dau mărci de oculare, sunt prea multe op&#539;iuni, fiecare poate alege după buget &#537;i după preferin&#539;e. De-a lungul timpului am avut multe oculare de tipuri diferite &#537;i ce am constatat este că pentru un anumit instrument &#537;i anumite obiecte sau tipuri de observa&#539;ii există o gamă de oculare optime, care î&#539;i oferă cea mai bună imagine. A&#537;adar nu există un răspuns singular &#537;i este o întreagă experien&#539;ă descoperirea setului potrivit. În timp vei aduna &#537;i păstra acele oculare care vor da satisfac&#539;ie, indiferent de construc&#539;ie sau pre&#539; sau fabricant. Po&#539;i nimeri un ocular de la un producător ieftin un exemplar foarte bun sau un ocular de top care suferă de anumite inconveniente. 

Important: studiază cât mai bine caracteristicile instrumentelor astronomice, observă cu ce ai deja, înva&#539;ă cerul (montura GoTo nu te va ajuta prea mult să le memorezi), observă cât mai multe obiecte &#537;i pe parcurs vei dobândi experien&#539;a necesară pentru a vedea. &#536;i ochiul trebuie educat! Cer senin!

catyo
21 Mai 2017 07:28


Salut Erwin! Telescopul meu nu este tipul din linkul pe care l-ai mentionat, este un acromat AC127S/635 EXOS-2. Nu stiu de ce este echipat cu un focuser de 1.25", dar aste este realitatea. Cred ca tipul mentionat de tine, cel cu EXOS-1 Hexafoc, e o varianta mai noua (si probabil mai scumpa) si de aceea l-au echipat cu focuser de 2". Bresser, din cate vad, produc cu ambele variante.

catyo
21 Mai 2017 07:36


Oricum, am inteles ca tipul pe care-l am (rapid-f5) este mai pretentios la oculare, necesitand unele cat mai de calitate, asa ca am sa ma limitez la strictul necesar deocamdata, pana ma invat cu el si voi cunoaste mai bine cerul. Multumesc pentru sfaturi! Cer senin!