-----------------------------------
zoth
21 Mai 2017 16:34

Spider trepied teodolit
Chiar din momentul cumpararii trepiedului de teodolit am simtit nevoia acestui accesoriu foarte util. Ieri am terminat lucrarica si rezultatul se poate vedea in imaginile de mai jos.
Ca punct de plecare am folosit un profil in forma de "U" din aluminiu, mai grosut in carne din care am taiat cele 3 brate ale spiderului. Articulatia de pe piciorul trepiedului este formata dintr-un segment de bara filetata M5 care trece prin bratul spiderului si se sprijina pe doi suporti recuperati de la role de mobila. Doua piulite M5 cu autoblocare centreaza bratul spiderului pe segmentul filetat iar celelalte doua, segmentul pe suporti. Articulatia centrala este alcatuita din doua saibe plate (pentru suruburi M16) cu diametrul exterior de 50mm care prind intre ele 3 balamale asezate la 120 grade. Celelalte capete ale balamalelor sunt prinse pe cele 3 brate ale spiderului. Tot ansamblul e cusut cu suruburi M3x8. Cam asta e tot, acum trepiedul se deschide si se inchide simetric si nu mai exista riscul alunecarii necontrolate a picioarelor.

Cer senin!

Erwin
21 Mai 2017 18:09


Felicitări! Să-l folose&#537;ti sănătos! :)

zoth
21 Mai 2017 19:22


Mersi Tavi  :)  Cer senin!

Mircea Pteancu
11 Iun 2017 17:27


Silviu

Iti multumesc pentru prezentarea constructiei.

La montura pipe-mount de 49mm diametru / filet si pe care am denumit-o ''Penelopa'', am folosit o solutie mai dificila din punct de vedere tehnic si care necesita neaparat sudura.
Am insa un alt  trepied de teodolit asemanator cu al tau ,la acesta  voi adopta solutia ta pe care o apreciez ca foarte ingenioasa si pentru care te felicit si pentru a carui prezentare iti multumesc inca odata.


Pentru comparatie , solutia constructiva de la Penelopa :

http://observoergosum.blogspot.ro/search?q=Penelopa

Am folosit-o deoarece aveam coloana centrala si paianjenul deja confectionate de la primul meu trepied.
La noua montura pipe , de data aceasta  de 2.4'' ,voi folosi solutia ta.

Mircea

zoth
17 Mar 2018 15:08


Cu vreo doua saptamani in urma am reusit sa fac un mic upgrade sistemului spider montat pe trepiedul mare de teodolit. Upgrade-ul este menit sa creasca siguranta instrumentului ce se afla pe trepied:
Initial fixasem suportii celor trei axe ale articulatiilor cu suruburi autofiletante in picioarele trepiedului. Solutia era ok insa nu-mi dadea incredere deplina asa incat am renuntat la autofiletante, am dat gauri strapunse in picioarele trepiedului cu un spiral de 3mm si am fixat suportii axelor articulatiilor cu suruburi metrice M3x25 si piulite M3. Acum imi pare ca siguranta e deplina iar estetica trepiedului nu a avut de suferit. Imaginile vorbesc singure:

Mircea Pteancu
17 Mar 2018 19:57


zoth

Multumesc pentru detaliile noi , sunt interesat de solutie asa cum am zis pentru o alta montura - pipe ,de data aceasta de 2''.
Chiar azi vorbeam cu Armand despre spider de trepied.
A achizitionat si el un trepied de teodolit si conversam despre solutii tehnice.

Mircea

zoth
17 Mar 2018 20:08


Spor la bricolaj Mircea  :) 
Ma bucur daca vreuna din ideile de mai sus va este de folos.

Erwin
17 Mar 2018 20:39


Întotdeauna ajută! Mulțumim! 
Hub-ul central e o piesă greu de făcut dacă nu ai o freză așadar ideea cu șaibele alea mari e foarte bună.

Armand Popa
18 Mar 2018 00:42


Salut

Azi mi-a venit un trepied pt teodolit cumparat de pe olx. Chiar ma uitam cat de stabil e. Caut si eu o solutie pentru spider iar asta este foarte ingenioasa :)

Erwin
18 Mar 2018 09:58


Poți folosi ca brațe profile rectangulare de la termopane. Eu am avut niște țeavă dreptunghiulară recuperată de la un porbagaj auto. A trebuit să fac un hub mic pentru că la al meu picioarele sunt apropiate, capul are diametru mic.

zoth
18 Mar 2018 11:30


Armand, esti un norocos  :)  ... ai acolo la Arad un mare maestru in ale ATM-ului cu care am auzit ca te intelegi bine. Sfatuiste-te cu el si gasiti cea mai buna solutie pentru noul tau trepied.

Spor maxim si cer senin!

Andi
18 Mar 2018 11:39


Solu&#539;ia aleasă mi se pare complicată mecanic &#537;i cu probleme la depliere-pliere: ori execu&#539;ia este deosebit de precisă (ceeace ce nu este cazul văzând elementele folosite) ori este cu grade u&#537;oare de lejeritate care permite o u&#537;urin&#539;ă a mi&#537;cărilor (chiar dacă se fac doar o dată pe noapte). Altfel, rigidizarea propusă a construc&#539;iei duce la plieri-deplieri dificile.
Eu am folosit un inel cu trei lăn&#539;i&#537;oare pe care le-am ata&#537;at (pentru maximă stabilitate &#537;i rezisten&#539;ă) de cele trei frâne de blocare a lungirii trepiedului (nu de &#537;uruburile acestora !). Unghiul de înclinare al celor trei bra&#539;e ale trepiedului (&#537;i deci lungimile celor trei lăn&#539;i&#537;oare) se poate calcula pentru maximă performan&#539;ă mecanică. Am evitat &#537;i deteriorarea celor trei perechi de bra&#539;e ale trepiedului (găurile străpunse &#537;i deci  mic&#537;orarea sec&#539;iunilor &#537;i a&#537;a mici, din lemn).

zoth
18 Mar 2018 12:55


Fiecare cioara isi lauda puiu' ...  :lol:  E normal pe undeva ... Eu nu sustin ca am gasit cea mai grozava solutie de spider ci doar ca am gasit  ... "o solutie".
Am lasat intentionat pe imagini sa se vada gradele de libertate, atat cea a axei pe suportii de sustinere cat si cea a bratului pe ax, ambele cam de 0,5-1mm. Revin cu o imagine mai jos. Plierea si deplierea picioarelor trepiedului se face usor si simetric. Solutia cu 3 lanturi nu-mi place tocmai pentru ca nu permite deschideri si inchideri simetrice.
Cat priveste strapungerea picioarelor initial am gandit la fel insa pe urma mi-am dat seama ca intre o stapungere pe trei sferturi din grosimea piciorului produsa de un autofiletant si strapungerea pe toata grosimea e o diferenta minora. Prioritara in opinia mea este siguranta instrumentului cocotat pe trepied, un autofiletant sau doua se pot smulge din picior la o sarcina mare, suruburile insa nu!

Andi
18 Mar 2018 16:27


Fiecare cioara isi lauda puiu' ...  :lol:  E normal pe undeva ... Eu nu sustin ca am gasit cea mai grozava solutie de spider ci doar ca am gasit  ... "o solutie".
Am lasat intentionat pe imagini sa se vada gradele de libertate, atat cea a axei pe suportii de sustinere cat si cea a bratului pe ax, ambele cam de 0,5-1mm. Revin cu o imagine mai jos. Plierea si deplierea picioarelor trepiedului se face usor si simetric. Solutia cu 3 lanturi nu-mi place tocmai pentru ca nu permite deschideri si inchideri simetrice.
Cat priveste strapungerea picioarelor initial am gandit la fel insa pe urma mi-am dat seama ca intre o stapungere pe trei sferturi din grosimea piciorului produsa de un autofiletant si strapungerea pe toata grosimea e o diferenta minora. Prioritara in opinia mea este siguranta instrumentului cocotat pe trepied, un autofiletant sau doua se pot smulge din picior la o sarcina mare, suruburile insa nu!

 :lol: 
Eu nu am zis lan&#539;uri; deci deschiderile &#537;i închiderile sunt perfect simetrice, în plus &#537;i reglabile prin modificarea locului de agă&#539;are a zalelor &#8222;lăn&#539;i&#537;oarelor&#8221;.
 :wink: 

PS
(Găurirea picioarelor este nefericită.)

Orice construc&#539;ie mecanică se face pe baza unui calcul estimativ.

zoth
18 Mar 2018 16:49


Eu nu am zis lan&#539;uri; deci deschiderile &#537;i închiderile sunt perfect simetrice, în plus &#537;i reglabile prin modificarea locului de agă&#539;are a zalelor &#8222;lăn&#539;i&#537;oarelor&#8221;.

Poti sa pui o imagine cu solutia gasita de tine? ... din descriere nu o inteleg  :oops:

nobody
18 Mar 2018 17:15


La prinderea de picioare, nu puteai folosi tot niste balamale ?
Eventual cu un sistem de strangere intre balamale si profilele de aluminiu, dupa depliere.

Oricum, arata bine, iar daca-si face treaba propusa, e si mai bine.  :)

zoth
24 Mar 2018 11:00


La prinderea de picioare, nu puteai folosi tot niste balamale ?

Teoretic, orice e posibil, sau ma rog, aproape orice ... Practic, solutia cu balamale in ambele capete ale bratelor spiderului ar fi dus la o constructie mai complicata deoarece segmentul central al picioarelor trebuie lasat liber sa culiseze pentru a se putea modifica inaltimea trepiedului dupa dorinta fara modificarea unghiurilor de asezare a picioarelor. Probabil un colier care imbraca tot piciorul dar lasa liber segmentul central ar fi rezolvat problema. Oricum tot ar fi aparut gauri in segmentele laterale pentru fixarea colierului.

Despre calcule ... nu sunt adeptul neconditionat al acestora. Le fac si imi place sa le fac dar numai atunci cand e nevoie. Merg pe intuitie pentru ca pe baza experientei acumulate in timp, aceasta imi spune cand e nevoie sau nu sa fac aceste calcule, altfel imi complic viata si nu mai fac nimic practic.
In cazul trepiedului asezat pe o suprafata lucioasa dura in care varfurile picioarelor nu se pot fixa/infinge in sol, exista tendinta data de greutatea trepiedului, a monturii si a instrumentului de a "cracana" picioarele. Componenta tangentiala la sol se distribuie pe segmentele centrale care trag de cele laterale. Forta nu se aplica punctual pe aceste segmente ci pe lungimea lor din cauza profilului semirotund al picioarelor. Daca ar fi sa calculam forta, am ajunge la o valoare infima deoarece greutatea intregului ansamblu (vorbim acum de trepied, montura si instrument) se distribuie aproximativ uniform pe cele trei picioare iar fiecare componenta a piciorului se distribuie pe cele doua segmente laterale si pe toata lungimea lor.

Verdictele date "dupa ureche" mi se par penibile. Tinta a fost sa-mi rezolv problema intr-un mod cat mai simplu si accesibil mie.

Erwin
24 Mar 2018 19:50


Lanțurile au multe grade de libertate, câte zale atâtea libertăți, funcționează doar întinse. Prefer un sistem rigid la care poți să adaugi o țeavă centrală cu care se creează triunghiuri suplimentare așadar rigiditate mult mai mare. Tocmai am primit un trepied la care piesele spiderului sunt foarte lejere la articulații și le voi schimba.

Andi
24 Mar 2018 22:20


Nu cred că există &#8222;rigiditate mult mai mare&#8221; în limba română.
Altfel trepiedul po&#539;i să-l faci monolit.
Eu am calculat solicitările obi&#537;nuite ale trepiedului &#537;i am găsit o solu&#539;ie simplă &#537;i nedistructivă.
;)

Andi
24 Mar 2018 22:28



Poti sa pui o imagine cu solutia gasita de tine? ... din descriere nu o inteleg  :oops:

O variantă care nu este a mea.

Andi
24 Mar 2018 22:33




Ăsta seamănă cu ce am eu.

PS
ai curajul să desfă&#537;ori trepiedul, ca în figură, după ce i-ai găurit picioarele?

zoth
25 Mar 2018 11:23


Eu am calculat solicitările obi&#537;nuite ale trepiedului &#537;i am găsit o solu&#539;ie simplă &#537;i nedistructivă.

Nu vrei sa ne prezinti si noua calculele si solutia gasita de tine? Nu de alta dar daca le tii la secret nu ajuta pe nimeni.

O variantă care nu este a mea.

Prima varianta nu o inteleg foarte bine, par a fi 3 sine cu o articulatie centrala. Fiecare sina are vreun opritor spre capat astfel incat varful piciorului sa nu alunece in afara ei?
Daca nu exista opritor spre capatul sinei si piciorul e limitat doar de legatura elastica exista pericolul ca aceasta sa cedeze si instrumentul sa ajunga la pamant. Riscul la care este supus instrumentul mi se pare prea mare!
Ca dezavantaje clare vad doua: 1) la extinderea picioarelor unghiurile lor se modifica si stabilitatea ansamblului trepied/montura/instrument este afectata. 2) varianta asta de spider pe care se aseaza trepiedul poate fi folosit numai pe suprafete plane, utila poate numai acelora care fac observatii din casa sau din locuri special amenajate.

Ăsta seamănă cu ce am eu.

Despre varianta cu lanturi am mai spus ca nu-mi place pentru ca nu permite inchideri si deschideri simetrice, nu este un spider adevarat, mai degraba un limitator de cursa a deschiderii. Si vorba lui Tavi, cate zale, atatea grade de libertate!

ai curajul să desfă&#537;ori trepiedul, ca în figură, după ce i-ai găurit picioarele?

Niciodata nu ai sa vezi la mine trepied extins decat cel mult 10% din cursa ... si asta din doua motive personale: 1) nu fac niciodata observatii stand in picioare ci numai asezat pe scaunel. Pozitiile incomode sau care necesita concentrare pe echilibrul corpului nu permit  analiza amanuntita a detaliilor vizibile la ocular. Am vazut la multa lume trepiede extinse insa eu consider lucrul asta o prostie, cand vad asa ceva plec din zona. 2) nu am instrumente atat de lungi care sa ceara extinderea trepiedului. Existenta unor astfel de instrumente foarte lungi ar fi singurul motiv rezonabil pentru extinderea trepiedului.

Andi
25 Mar 2018 11:39




Nu vrei sa ne prezinti si noua calculele si solutia gasita de tine? Nu de alta dar daca le tii la secret nu ajuta pe nimeni.

Prima varianta nu o inteleg foarte bine, par a fi 3 sine cu o articulatie centrala. Fiecare sina are vreun opritor spre capat astfel incat varful piciorului sa nu alunece in afara ei?
Daca nu exista opritor spre capatul sinei si piciorul e limitat doar de legatura elastica exista pericolul ca aceasta sa cedeze si instrumentul sa ajunga la pamant. Riscul la care este supus instrumentul mi se pare prea mare!
Ca dezavantaje clare vad doua: 1) la extinderea picioarelor unghiurile lor se modifica si stabilitatea ansamblului trepied/montura/instrument este afectata. 2) varianta asta de spider pe care se aseaza trepiedul poate fi folosit numai pe suprafete plane, utila poate numai acelora care fac observatii din casa sau din locuri special amenajate.

Despre varianta cu lanturi am mai spus ca nu-mi place pentru ca nu permite inchideri si deschideri simetrice, nu este un spider adevarat, mai degraba un limitator de cursa a deschiderii. Si vorba lui Tavi, cate zale, atatea grade de libertate!

Niciodata nu ai sa vezi la mine trepied extins decat cel mult 10% din cursa ... si asta din doua motive personale: 1) nu fac niciodata observatii stand in picioare ci numai asezat pe scaunel. Pozitiile incomode sau care necesita concentrare pe echilibrul corpului nu permit  analiza amanuntita a detaliilor vizibile la ocular. Am vazut la multa lume trepiede extinse insa eu consider lucrul asta o prostie, cand vad asa ceva plec din zona. 2) nu am instrumente atat de lungi care sa ceara extinderea trepiedului. Existenta unor astfel de instrumente foarte lungi ar fi singurul motiv rezonabil pentru extinderea trepiedului.

Deoarece vorba lungă nu-mi place:
-&#539;i le prezintă manualul de fizică (mecanica) din liceu
-de problema dropului de sare ai auzit?
-gradele de libertate nu le dau lan&#539;urile (vezi prima trimitere)
-trepiedul respectiv a&#537;a a fost proiectat
E&#537;ti liber să folose&#537;ti cum dore&#537;ti trepiedul; &#537;i lasă-i &#537;i pe al&#539;ii să-l folosească.
Eu nu impun solu&#539;ii.

nobody
25 Mar 2018 16:03


Manualul de fizica zice ca picioarele extinse la maxim, au rezistenta mai mica la incovoiere si torsiune.

Erwin
25 Mar 2018 20:49


Nici nu-ți trebuie manual, e vorba de puțin bun simț tehnic. Și de puțină bunăvoință de a fi constructiv în discuție. 

Am găsit niște [url=https://webshop.mam-bricolaj.ro/produs/balama-masa-plianta-eco/]balamale foarte precise și destul de solide la magazinul MAM Bricolaj de pe strada Luică/București. Sunt din alamă sau cromate. 

Am mai găsit la cineva în Ocsko Piaț la Timișoara, nu am luat și îmi pare rău, la vremea respectivă nu mi-a dat prin cap la ce le-aș putea folosi.

Andi
25 Mar 2018 21:20


Manualul de fizica zice ca picioarele extinse la maxim, au rezistenta mai mica la incovoiere si torsiune.

 Ai dreptate, se nume&#537;te flambaj.
Acest lucru se întâmplă &#537;i dacă picioarele nu sunt extinse la maxim; dar li s-a mic&#537;orat sec&#539;iunea prin găurire (chiar dacă găurile sunt umplute cu &#537;uruburi!).

nobody
26 Mar 2018 15:29


Cand am zis torsiune, m-am referit la torsiunea in plan orizontal indusa de capul trepiedului, montura si instrument prin miscarea/vibratia acestora in lateral. Iar acest gen de constructie cu brate ajuta mult la rigidizarea ansamblului si nu degeaba este folosit la trepiedele astronomice, chiar cu pretul mai multor suruburi infipte in picioare.

https://www.berlebach.de/?bereich=details&id=179&sprache=english

nobody
26 Mar 2018 16:59


Doar o alta idee.
Practic, solutia cu balamale in ambele capete ale bratelor spiderului ar fi dus la o constructie mai complicata deoarece segmentul central al picioarelor trebuie lasat liber sa culiseze pentru a se putea modifica inaltimea trepiedului dupa dorinta fara modificarea unghiurilor de asezare a picioarelor.
Cred ca se poate muta piulita (albastra) in partea cealata, iar intre urechile clemei pus un distantier (tubular) care sa permita strangerea fara a induce tensiuni prea mari in clema/picioare. In capetele barei filetate vine cate o piulita fluture (verde) care se strange rapid dupa depliere. Jocul necesar la pliere/depliere/extensie se poate regla din piulita albastra.

Armand Popa
26 Mar 2018 17:43


Nobody, solutia asta https://www.berlebach.de/?bereich=details&...he=english  mi se pare foarte potrivita, si se poate adapta de minune la solutia geniala aplicata de zoth

Nu vad nici un sens practic a lantului, eventual sa nu lase picioarele sa se desfaca accidental. Iar pentru asta cel mai bine le infigi in pamant si gata. Nici solutia cu spiderul acela rigid de la baza trepiedului, la fel si acela tine doar picioarele sa nu se duca. Nu rigidizeaza nimic

Practic mi se pare important sa fie rigidizat undeva pe la mijloc, iar tavita ceea sugerata in linkul lui nobody, rigidizeaza si eventualul joc a balamalelor, este simplu de demontat, fiind sustinut doar de un surub central 

In concluzie, multumesc Zoth si Nobody. Se concretizeaza planul pt spiderul meu 
 :D

Erwin
26 Mar 2018 22:23


Nu am la îndemână acum imagini cu trepiedul meu. Tăvița este foarte bună și pentru fixarea brațelor și pentru păstrarea ocularelor. Dacă este fixată cu 3 șuruburi cu piuliță fluture brațele nu mai mișcă.